IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 24.Aralık.2018   #1
Çevrimdışı
Miyom Tipleri


Uterus (rahim) 3 tabakadan oluşur. En iç tabaka ‘endometrium’ diye adlandırılan rahim içini döşeyen tabakadır. Ortada ‘myometrium’ dediğimiz kas tabakası vardır ve bu tabaka miyomların geliştiği tabakadır. Rahimin en dış tabakası ise onu ince bir zar gibi saran ‘seroza’ tabakasıdır.



Yukarıda ki şekilde de görüldüğü gibi miyomlar bu katmanlar arasında değişik yelerde ve boyutlarda görülebilir. Rahimin iç tabakasında veya dış tabakasında görülmelerine rağmen bütün miyomların oluştuğu tabaka ‘myometrium’ tabakasıdır ve buradan büyüyerek diğer katmanları etkiler.

Rahimin iç takasında olan miyomlar ‘submüköz miyomlar’ olarak adlandırılır (0,1,2 numaralı miyomlar). Bu submüköz miyomlar büyüyerek rahim ağzından vajinaya çıkabilirler ve ‘vajene doğmuş miyom’ olarak adlandırılırlar. Kas tabakası içerisinde gelişen miyomlara ‘intramural miyomlar’ denir (2,3,4,5 numaralı miyomlar).

Rahimin en dış tarafında görülüp rahim yüzeyinden dışarıya doğru büyümüş miyomlara da ‘subseröz miyomlar’ denir (5-6 numaralı miyomlar).

Bazı miyomlar ince bir sap şeklinde rahime bağlı olarak izlenir ve bu miyomlara ‘saplı subserozal miyom’ denir (7 numaralı miyom).

Subserozal miyomlar rahim dışına doğru büyüyerek rahimin dış yüzeyinde düzensiz bir görünüme sebep olurlarsa ‘egzofitik görünümlü miyom’ olarak isimlendirilir.

Miyomlar büyüklüklerine göre bu tabakaların tamamını etkileyebilir ve bu miyomlara ‘transmural miyomlar’ denir (2-5 numaralı miyomlar).

Bazen de bir miyom rahimden koparak karın içerisinde bir yerde büyümeye devam edebilir ve bu miyomlara da ‘parazitik miyomlar’ denir.
Bir miyom rahimin ön duvarından kaynaklanıyorsa ‘korpus anteriorda miyom’ arka duvarından kaynaklanıyorsa ‘korpus posteriorda miyom’ olarak adlandırılır.

Eğer miyom rahimin tepesinden kaynaklanıyorsa da ‘fundus kaynaklı miyom’ olarak adlandırılır.

Bir miyom rahimin sağ veya sol yan duvarından kaynaklanarak rahimi taşıyan bağların içine doğru büyüyebilir ve bu miyomlara ‘intraligamenter miyom’ denir.

Rahim ağzında (serviks) da nadiren miyom görülebilir. Bu miyomlara da ‘servikal miyomlar’ denir.

Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Miyom Cerrahisi ***8211; Doç. Dr. Taner Usta ***8211; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Doç. Dr. Taner Usta ***8211; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
 



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık