IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 18.Eylül.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Jul Sezar Kimdir?


Jul Sezar MO. I. yuzyilda Fransa,Belcika ve Bati Almanya’yi isgal ederek buyuk un ve sohret kazanan Romali bir generaldir.Bunun yaninda hitabet ve yazarlik konusunda da iyiydi.Ideolojisinde hukumetibn demokratiklesmesi ve alt siniflar icin daha fazla hakki destekleyen Populare dusuncesi vardi.Bu yonden bakilinca da Pompey tarafindan idare edilen Roma Senatosu’nu kazandigi un ve populerlik sayesinde idari anlamda tehtit eder hale gelince Sezar’a ordusunu dagitmasini icin emir verildi.Sezar bu emri reddetti.Kendi birlikleriyle bir yola cikti ve Rubicon irmagini gecerek Capitol’e yurudu.Artik geri donulemez bir yol ve kader anindan sonra ise bir ic savas basladi.Dusmanlarini Avrupa uzerinden Misir’a kadar kovaladi.Misir’dan ayrilmadan once ise asIk oldugu Kleopatra’yi kralice ilan etti.Roma’ya geri dondugunde artik topraklari bir diktator gibi yonetti.Sezar en iyi arkadasi Brutos’un da karistigi bir komployla roma takvimine gore 15 martta olduruldu.Asya’ya duzenledigi bir askeri sefer sonrasinda Sezar unlu sozunu soylemistir:’’Veni,vidi,vici’’(Geldim,gordum,yendi m.)

Jul Sezar Kimdir?
Sezar, rahiplik mertebesinden cikartilmis, bunun bir nevi telafisi icin basarili bir askeri hayat yasamistir. Kendisini kanitladigi en buyuk anlardan biri Midilli kusatmasini kazanmasiydi. Bu basarida en yuksek askeri sembollerden biri olarak kabul edilen mese yaprakli Civica tacini haketti. Aile yasantisindan bekledigi destegi goremiyordu
Sezar hakkinda cok sayida efsane anlatilir. Yirmili yaslarinin basinda Dogu Akdeniz’de Kilikya’li korsanlar tarafindan esir alindi. Kurtulma cabasi ise ilk akla gelen cinslerden degildi. Adamlari tarafindan fidye karsiliginda kurtarildiktan sonra bir intikam ruhuyla, yerli liderlerden olusan kucuk bir ordu toplamis, korsanlarin yerini saptamis ve hepsini carmiha gerip oldurmustur. Bu sonucla Sezar, aldigi intikamla sozunde durma ve dedigini yapma konusunda yine kendisini kanitlamis oldu. Ulke yonetiminde sergiledigi tavir ise kendi yanlilarinin cogunlukta oldugu Senato’ya danisarak, cumhuriyetin geleneklerine saygi gostermeye dikkat etti. O donemde paralara kendi resmini bastirdi. Bu gelisme ile, henuz hayatta olan bir Romali ilk kez bu kadar onurlandiriliyordu.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık