IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 19.Temmuz.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Temiz Teknoloji: Temiz Teknolojinin Anlami, Turleri, Amaclari, Engelleri Ve Gelecegi


Temiz teknoloji ayni zamanda cleantech, yesil teknoloji veya greentech olarak da adlandirilir. Temel olarak dogal kaynaklarin kullanimini azaltan veya optimize eden, ayni zamanda teknolojinin gezegen ve ekosistemleri uzerindeki olumsuz etkisini azaltan bir dizi teknolojiyi tanimlar. Bu tur teknolojilere ornek olarak ruzgar ve dalga gucu gibi nispeten yeni surdurulebilir enerji kaynaklari veya akilli elektrik sebekeleri gibi gelistirilmis geleneksel enerji uretim surecleri verilebilir. Temiz teknoloji, iklim degisIkligi ve bunun dunyamiz uzerindeki etkileri konusunda artan farkindalik nedeniyle son yillarda giderek daha onemli hale gelmistir. Temiz teknoloji, cevresel zarari kaynaginda onler. Temiz teknoloji, dogal kaynaklarin, enerjinin en rasyonel kullanimini saglamak ve cevre kalitesini korumak icin insanoglunun ihtiyaclari dahilinde bilgi, yontem ve araclarin pratik uygulamasidir.

Temiz Teknoloji: Temiz Teknolojinin Anlami, Turleri, Amaclari, Engelleri ve Gelecegi
Temiz Teknoloji Turleri
Temiz teknoloji turleri icin uc olasilik vardir:
Oturmus Teknoloji
Nispeten ucuz olan olgun, oturmus teknoloji fazla teknik yardim gerektirmez. Daha hizli calisir, ancak daha az rekabetcidir. Cevresel etkileri genellikle daha fazladir.
Gelismekte Olan Teknoloji
Gelismekte olan teknoloji daha maliyetlidir. Ekipmanin kullanim omru boyunca rekabetci olmaya devam eder, ancak daha fazla teknik yardim ve yerel bilgi birikimi gerektirir. Cevresel etkileri daha azdir.
Gelismis Teknoloji
Son cikan gelismis teknoloji pahalidir. Yuksek duzeyde, yerel teknik beceri gerektirir ve cikti kapasitesi acisindan cok rekabetcidir. Cevresel etkileri degisken olmakla birlikte kaza durumunda ciddi boyutlardadir.
Temiz Teknolojinin Amaclari
Ekonomik olarak uygulanabilir olmak, yasam kalitesini artirmak ve cevre uzerinde olumlu etkilere sahip olmak temiz teknolojinin hedefleri arasindadir. Toplumlari temiz teknolojilerle yonetmenin bircok avantaji vardir. Temiz teknoloji cozumleri karbon emisyonlarinin azaltilmasina, boylece genel karbon ayak izinin dusmesine, enerji verimliliginin artirilmasina, atik uretimini azaltarak cevre kalitesini korumaya veya iyilestirmeye ve temiz enerjiye erisimin iyilestirilmesine yardimci olurlar.

Temiz Teknoloji: Temiz Teknolojinin Anlami, Turleri, Amaclari, Engelleri ve Gelecegi
Uygun Temiz Teknoloji icin Argumanlar
Asagida uygun bir temiz teknoloji icin argumanlar yer almaktadir:
1- Sermaye ve Istihdam
Az gelismis ve gelismekte olan ulkelerin karakteristik bir ozelligi, ozellikle kirsal alanlarda atil insan gucunun bollugudur. Temiz teknolojinin amaci, issizligi onlemek ve ekonomide temiz cevreyi korumak icin uretim surecine is gucu girdisini artirmaktir.
2-Daha Az Kirlilik ve Atik
Temiz teknolojinin lehine olan bir baska arguman da kirlilik seviyesini azaltmasi ve daha az israf yaratmasidir.
3-Daha Az Risk
Temiz teknoloji, endustride calisanlarin karsilastiklari saglik sorunlari acisindan daha az risklidir.
4-Verimli Kullanim
Temiz teknoloji, kirlilik seviyesinde azalma, ham madde enerjisinde tasarruf, atik yonetimi maliyetlerinde azalma, iscilerin saglik risklerinde azalma ve verimlilik artisi saglayarak endustride verimliligi artirir.

Temiz Teknoloji: Temiz Teknolojinin Anlami, Turleri, Amaclari, Engelleri ve Gelecegi
Temel Temiz Teknoloji Sektorleri
Temiz teknoloji endustrisindeki mevcut kilit sektorler sunlardir:
-Fosil yakitlara bagimliligi azaltmak icin surdurulebilir enerji ve enerji optimizasyonu
-Ihtiyaci olan herkese temiz su saglanmasi
-Kirlilik azaltma
–Geri donusum ve atik yonetimi
*Surdurulebilir Enerji ve Enerji Optimizasyonu
Bircok teknoloji, surdurulebilir enerji kaynaklari kullanir veya karbon yakitlarina bagimliligi azaltmak icin enerji kullanimini optimize eder. Nukleer fuzyondaki atilim basta olmak uzere temiz teknolojide son donemde pek cok gelisme yasanirken, yenilenebilir enerji kaynaklarinin gelistirilmesinde de istikrarli bir egilim olmustur.
Ruzgar enerjisi: Bu surdurulebilir kaynak, genellikle acik denizde bulunan genis ruzgar ciftlikleri seklinde kullanilir. Bir ruzgar ciftligi, insa edildikten sonra herhangi bir sera gazi emisyonu uretmeden elektrik ureten, birbirine bagli buyuk bir bireysel ruzgar turbini grubunu icerir.
Hidroelektrik guc: Bu, elektrik uretmek icin dusen veya akan suyun yer cekimi kuvvetinin kullanilmasi anlamina gelir. Bir hidroelektrik santral insa edildikten sonra, fosil yakit temelli tekniklerle karsilastirildiginda son derece dusuk seviyelerde sera gazi uretecektir.
Gunes enerjisi: Gunes enerjisinden elektrik uretmek icin iki teknik kullanilir; fotovoltaik (PV) veya yogunlastirilmis (konsantre) gunes enerjisi (solar) sistemler. Ilki, isigi dogrudan elektrik akimina donusturmek icin fotovoltaik etkiyi kullanirken, ikincisi bir isIk demetini dogrudan kucuk bir alana odaklamak icin lensler (mercekler) veya aynalar kullanir. Bu, daha sonra elektrik uretmek icin bir isi motorunu calistiran isiya donusturulur.
Jeotermal enerji: Bu basitce dunyanin kendisinden gelen isidir. Bu isi, isi motorlarini calistirmak ve elektrik uretmek uzere suyu isitmak icin yogunlastirilmis solar sistemler icin yonlendirilmis isIk isinlarina benzer sekilde kullanilabilir veya binalardaki sistemler, alan isitmasi icin dunyanin dogal olarak olusan termal enerjisini yakalayabilir.
Akilli enerji: Nesnelerin Interneti’nin (IoT) ortaya cikmasiyla mumkun hale gelen baglantili enerji tuketimi, otomatik enerji dagitimi ve duyarli enerji tedariki ile enerji kullaniminin optimize edilebilecegi sayisiz yolu ifade eder.
Enerji azaltimi: Bu, otomatik sistemler, insan davranisi yonetimi, surdurulebilir kalkinma ve surdurulebilir bina yonetimi dahil olmak uzere enerji kullaniminin talep tarafindan azaltildigi tum yollari kapsar. Yesil bina uygulamalari gibi temiz enerji kaynaklari tipik olarak yerel kaynakli malzemeler ve enerji verimli teknolojiler kullanmaktadir. Ayrica enerji verimliligini en ust duzeye cikarmak icin genellikle dogal aydinlatma ve yalitim ozelligine sahiptirler. Bu teknolojilere yatirim yapilarak gezegenin gelecek nesiller icin surdurulebilir kalmasi saglanabilir.
*Temiz su
Su aritma: Insan tuketimi icin guvenli olmasini saglamak amaciyla ham suyun aritilmasi anlamina gelir.
Atik su aritimi: Atik suyun daha sonra su dongusune girebilecek veya yeniden kullanilabilecek suya donusturulmesi atik su aritimi olarak adlandirilir.
*Kirlilik Azaltma
Emisyon kontrolu: Temiz teknoloji gelismeye devam ederken, emisyonlari azaltmak ve kuresel enerji hedeflerine ulasmak icin mevcut tum secenekleri kesfetmek onemlidir. Kuresel emisyonlari azaltmak icin cesitli yontemler bulunmaktadir. Yukarida listelenen surdurulebilir enerji kaynaklari gibi temiz teknolojilerin benimsenmesinin yani sira geleneksel benzinli araclardan biyoyakit ve elektrikli araclara gecis, emisyonlari kontrol etmek icin onerilen yollardan sadece birkacidir.
Kirleticilerin izlenmesi: Tarafsiz, dogru izleme raporlari olusturmak icin uydularin ve insansiz hava araclarinin (dronlarin) kullanimi da dahil olmak uzere, hava kirletici seviyelerinin izlenmesine yonelik hava izleme istasyonlari ve benzer teknikler dunya capinda kullanilmaktadir.
Kirlenmis sahalarin islahi: Hukumet veya diger arazi islah yetkilileri tarafindan bir mahallin cevresel islahi icin bir talep bulundugunda, arazi sahipleri tarafindan mahallin insanlar ve hayvanlar icin guvenli hale getirilmesini saglamak icin derhal harekete gecilmelidir. Bu, kirleticileri ve kontaminantlari gidererek topragin, yeralti suyunun, yuzey suyunun veya tortunun temizlenmesini icerebilir.
*Geri Donusum ve Atik Yonetimi
Tuketim urunlerinin geri donusturulmesi: Gunumuz pazarindaki tuketim urunlerinin cogunlugu, geri donusturulebilen bircok parcaya veya bilesene sahiptir. Bir urun “tuketici sonrasi” asamasina ulastiginda, duzenli atik depolama alanlarina gitmemesi icin dogru bir sekilde ayristirilmali ya da tasnif edilmelidir.
ToksIk atiklarin azaltilmasi ve aritilmasi: Genellikle tehlikeli kimyasallar veya materyaller bicimindeki zehirli veya tehlikeli atiklar cok dikkatli bir sekilde islenmelidir. Cogu hukumetin zehirli (toksIk) ve tehlikeli atiklarin azaltilmasi, toplanmasi, islenmesi ve duzenlenmesine yonelik planlari vardir. Temiz teknolojinin gelisiminin temelinde bilgi ve iletisim teknolojisi, malzeme bilimi, nanoteknoloji, yari iletkenler ve elektronik alanlarindaki gelismeler yatmaktadir.

Temiz Teknoloji: Temiz Teknolojinin Anlami, Turleri, Amaclari, Engelleri ve Gelecegi
Yenilenebilir Enerji ve Temiz Teknoloji Arasindaki Fark
Pek cok benzerlik olsa da ve genellikle karistirilsa da, yenilenebilir enerji ve temiz teknoloji birbirinden farkli iki kavramdir. Yenilenebilir enerji, gunes, ruzgar, jeotermal veya hidroelektrik enerji gibi surekli olarak yenilenen ve tekrar tekrar kullanilabilen herhangi bir enerji turunu ifade eder. Yenilenebilir enerji kaynaklari, yenilenemeyen kaynaklar gibi asla tukenmez veya kalitesi bozulmaz. Ote yandan temiz ya da yesil teknoloji, olumsuz cevresel etkileri azaltan veya ortadan kaldiran urun ve uygulamalari tanimlamak icin kullanilan genis bir terimdir. Bu da karbon ayak izini azalttiklarini soylemenin baska bir yoludur. Temiz teknoloji ornekleri arasinda enerji tasarruflu ampuller, yesil bina teknikleri, elektrikli araclar, cati ustu gunes sistemleri, LED aydinlatma, batarya depolama cozumleri ve verimli yalitim yer alir. Temiz teknoloji, geleneksel uretim tekniklerine kiyasla cevre uzerinde daha az etkisi olan surecleri ve bilesenleri kullanir. Bu, uretim icin geri donusturulmus malzemelerin kullanilmasini veya bazi durumlarda gezegenin ekosistemine daha az etkisi olan alternatif prosedurleri icerebilir

Temiz Teknoloji: Temiz Teknolojinin Anlami, Turleri, Amaclari, Engelleri ve Gelecegi
CSY ve Temiz Teknoloji
Bazi yonlerden benzerlik gosterse de, CSY (veya Ingilizcedeki kisaltmasi ESG) ve temiz teknoloji, cevresel surdurulebilirlige yonelik iki farkli yaklasimdir. CSY, sirketlerin sosyal ve cevresel politikalarini veya davranislarini ifade eder. CSY (cevresel, sosyal ve yonetisim), sirketlerin yatirimcilar ve paydaslar icin deger yaratmaya devam ederken cevresel etkilerini nasil azaltabileceklerine odaklanan bir yaklasimdir. Bu, bir sirketin tedarik zincirindeki faaliyetlerinin enerji kullanimi, atik yonetimi, su tuketimi ve daha fazlasi acisindan etkilerinin degerlendirilmesini icerir. Buna karsilik, temiz teknoloji, enerji uretimi ve tuketiminin cevresel etkisini azaltmak icin tasarlanmis belirli bir teknolojiler dizisidir. Bu iki yaklasim birbirini dislamaz, isletmelerin ve toplumun cevresel etkilerini azaltmak icin hem CSY hem de temiz teknoloji kullanilabilir. Ornegin, bir sirket ayni anda verimli aydinlatma gibi temiz teknoloji cozumlerine yatirim yaparken veya LEEDS (Enerji ve Cevre Tasariminda Liderlik) sertifikasini benimserken CSY uygulamalarini faaliyetlerine dahil edebilir.

Endustride Temiz Teknoloji
Endustride temiz teknoloji, daha verimli, uygun maliyetli ve cevre dostu sureclere gecmek anlamina gelir ancak ayni zamanda, beklenen tum harika yenilikleri de sunar. On planda olan LED aydinlatma ve akilli sensorler, geleneksel aydinlatma cozumlerinin kullandigi enerjinin cok daha azini kullanir. Bir sokakta kac binada kac tane ampul oldugu dusunulurse, ardindan bu rakam sehirdeki tum sokaklarla carpilirsa enerji verimliliginin onemi daha iyi anlasilir. Ancak LED isIklar bu elektrik talebini 20 yil oncesine gore 1/1000 oraninda azaltmistir. Bu teknoloji, sadece birkac ornek vermek gerekirse, uretim tesisleri, depolar ve perakende satis magazalari gibi cesitli endustri ortamlarinda kullanilabilir. Bu, temiz teknolojinin isletmelerin enerji maliyetlerini dusurmesine ve ayni zamanda calisanlar icin daha saglikli bir ic ortam yaratmasina nasil yardimci olabileceginin yalnizca bir ornegidir. Emisyonlari azaltmak ve maliyetlerden tasarruf etmek icin sessiz makineler, atik su geri donusumu, gunes enerjisi sistemleri ve diger bircok etkili yol vardir.
Temiz teknoloji ayni zamanda acik piyasada satilabilen veya ticareti yapilabilen karbon kredileri gibi endustri firsatlari da sunmaktadir. Tum bunlar, sanayide temiz teknolojinin iyi bir fikir olmanin otesinde modern is dunyasinin vazgecilmez bir parcasi oldugunu gostermektedir.
Not: Karbon kredileri, sertifikali iklim eylemi projelerinden elde edilen olculebilir, dogrulanabilir emisyon azaltimlaridir. Bu projeler, sera gazi emisyonlarini azaltir, ortadan kaldirir veya onler. Karbon dengeleme olarak da bilinen karbon kredileri, havadan uzak tutulan veya havadan uzaklastirilan sera gazi miktarlarini temsil eden sertifikalardir. Bir kredi, bir ton karbondioksit veya esdeger miktarda farkli bir sera gazinin emisyonuna izin verir.

Temiz Teknoloji: Temiz Teknolojinin Anlami, Turleri, Amaclari, Engelleri ve Gelecegi
Gelismekte Olan Ekonomilerde Temiz Teknoloji
Gelismekte olan ulkelerin kendi sorunlari vardir. Artan nufusla birlikte daha fazla insan, temiz suyun kitlastigi ve kaynaklarin kendini yenileyebileceginden daha hizli tuketildigi sehirlere goc etmektedir. Bu ulkelerin ayrica evlere, hastanelere ve okullara guc saglamak icin enerjiye ihtiyaci vardir. Ancak bu ulkelerde fosil yakitlarin yakilmasi, basa cikabileceklerinden daha fazla kirlilige yol acar ve milyonlarca insan icin saglik sorunlarina neden olur. Temiz teknolojiler, enerjinin yani sira su tasarrufuna da yardimci olabilir; bu da ozellikle temiz icme suyuna erisimin sinirli oldugu yerlerde faydali olabilir. Gelismekte olan ulkeler, altyapi ve kaynak eksIkligi nedeniyle iklim degisIkliginin etkilerini gelismis ulkelere kiyasla daha cabuk hissetmektedir. Gelismekte olan ulkelerde iklim degisIkliginin etkileri potansiyel olarak daha fazla zarar vericidir, cunku genellikle iklim degisIkligine uyum saglamak ve etkilerini azaltmak icin gerekli kaynaklardan yoksundurlar. Temiz teknoloji, gelismekte olan ulkelerin surdurulebilir kalkinmaya ulasmalarina yardimci olmak icin onemli bir aractir. Bu tur teknolojiler hava kirliligini azaltmaya, enerji verimliligini artirmaya, dogal kaynaklari korumaya ve sera gazi emisyonlarini azaltmaya yardimci olur. Ancak gelismekte olan ulkeler kuresel emisyonlarin sadece kucuk bir kismindan sorumludur ve temiz teknolojiye yatirim yapmak icin uluslararasi toplumun destegine ihtiyac duymaktadir.

Temiz Teknoloji: Temiz Teknolojinin Anlami, Turleri, Amaclari, Engelleri ve Gelecegi
Temiz Teknolojinin Onundeki Engeller
Temiz uretim teknolojisinin onunde uc engel bulunmaktadir:
Birincisi, bircok endustri, temiz uretim teknolojilerinin kullanilmasinin uretim maliyetlerini gercekten azalttigina ikna olmamistir.
Ikincisi, bilgi eksIkligi vardir. Dogrusunu soylemek gerekirse, kirliligi onleyecek yeni teknolojilere iliskin pratik verilerin her zaman mevcut olmadigi ve eldeki verilerin de yenilikci cozumlerden ziyade boru cikisi ya da boru sonu (bertaraf oncesi islemler) cozumlere vurgu yaptigi bir gercektir.
Ucuncusu, temiz uretime yonelik teknolojilerin transferi, oncelikle bazi ulkelerdeki zayif veya yetersiz uygulanan cevre duzenlemeleri nedeniyle engellenmektedir.

Teknoloji Transferi
Surdurulebilir kalkinma, cevrenin korunmasini ve dunya kaynaklarinin verimli kullanilmasini iceren daha genis bir konudur. Bu, tum dunyada uretim sureclerinde cevreye duyarli teknolojilerin gelistirilmesini ve kullanilmasini zorunlu kilar, ancak gelismekte olan bircok ulke bilimsel bilgi birikiminden yoksundur ve kaynak kisitlamalariyla karsi karsiyadir. Dahasi, teknolojilerin kendi baslarina gelistirilmesi uzun yillar alabilir ve bu arada eski teknolojinin kullanilmasi, kendi acilarindan daha fazla cevresel felaketlere yol acabilir. Bu durumda, cevreye duyarli teknolojilerin gelismis ulkelerden gelismekte olan ulkelere transferi, surdurulebilir kalkinma stratejilerinin onemli bir parcasi haline gelir. Ayrica, gelismis ulkelerden gelismekte olan ulkelere teknoloji transferi temel olarak 2 mekanizma araciligiyla gerceklesebilir.
1-Teknolojiler gelismis ulkelerden tek seferlik odeme veya belirli bir sure boyunca telif hakki veya her ikisini birden iceren anlasmalar yoluyla ithal edilebilir. Anlasma, lisanslama, taseronluk, Isim hakkini kullanma (imtiyaz anlasmasi), markanin kiralanmasi veya yonetim sozlesmeleri vb. seklinde olabilir.
2- Cevreye duyarli teknolojiler ortak girisimler veya anahtar teslim sozlesmeler seklinde ortaya cikabilecek dogrudan yabanci yatirim yoluyla edinilebilir.
Teknoloji transferi konusu, tum ulkelerin cevreye duyarli teknolojiye adil ve karsilanabilir, uygun maliyetli bir temelde erismesi sorununu icerir. Bircok gelismekte olan ulke teknolojik degisimi yonetme konusunda cok az yetenege sahiptir. Herhangi bir ulkede yeni teknolojinin uygulamaya konulmasi ancak mevcut insan kaynaklari, kurumlar ve finansmanla uyumlu oldugu takdirde basarili olacaktir. Teknolojinin basarili bir sekilde transfer edilebilmesi icin yerli bir talebin olmasi gerekmektedir. Cogu durumda, gelismis sanayilesmis ulkeler kendi cevre odakli urun ve isleme standartlarini zaten belirlemislerdir. Urunler icin standartlarin kullanilmasi sadece surdurulebilir uretimi tesvik etmeyecek, ayni zamanda ticareti gelistirecek ve gelismekte olan ulkelerin uluslararasi rekabet gucunu artiracaktir. Temel gercek su ki, az gelismis ulkelerin cevreye duyarli teknolojilere erisimi sinirlidir. Sanayilesmis gelismis ulkelerin pazarlarina erisimleri, ticaret engelleri tarafindan ciddi sekilde tehdit altinda olmaya devam etmektedir. Dahasi, bircok sanayilesmis ulke kirli sanayilerini nispeten daha az gelismis ulkelere kaydirma egilimindedir. Kirli endustriler, kendi ulkelerindeki sIki duzenlemeler nedeniyle yer degistirmektedir. Burada, gelismekte olan ulkelere teknoloji transferinin bedelini kim odeyecek sorusu ortaya cikmaktadir. Bugune kadar cevreyi en cok kirleten ve dunyanin dogal kaynaklarinin sinirsiz kullanimindan yararlanan gelismekte olan ulkelerin cogu, kuresel cevrenin onarilmasi ve surdurulmesi icin mali sorumlulugun cogunu ustlenmelidir. Dis borc yuku ve elverissiz ticaret kosullari altinda ezilen gelismekte olan ulkeler, teknoloji transferinin maliyetini karsilayamayacaklarini soylemektedir. Bircok durumda, yeni teknolojiler ozel sektor tarafindan gelistirilmekte ve sahiplenilmekte, teknoloji transferi konusunda patentler ve fikri mulkiyet haklari cok onemli hale gelmektedir. Fikri mulkiyet haklari fikirlerin sahipligine iliskin, patentler ise belirli urunlerin uretilmesine iliskin haklardir. Cevreye duyarli teknolojilerin patentleri genellikle ozel sektore aittir ve hukumetler genellikle patentli teknolojilerin transferini dikte edemezler.
Bazi gelismis ulkeler, teknolojinin diger ulkelere transferi sorunuyla ilgili olarak, yaraticiligin, fikri mulkiyet haklari sahibine adil bir sekilde tazminat odenmesi gereken dogal bir kaynak oldugunu savunmaktadir. Ayrica, yeni teknolojilerin icadinin odulu, ev sahibi ulkelerin mucitlerine verilmeli ve onlarin manevi fikri mulkiyet haklari korunmalidir. Sonuc olarak, cevreye duyarli yeni teknolojiler, alici ulkenin patente riayet etmeyecegi ve dunyanin diger ulkelerine satilmak uzere taklitlerini uretecegi suphesiyle diger ulkelerin kullanimina sunulmamaktadir.

Temiz Teknoloji: Temiz Teknolojinin Anlami, Turleri, Amaclari, Engelleri ve Gelecegi
Gelecegin Temiz Teknolojisi
Teknoloji alani o kadar hizli degismektedir ki gelecegin ne getirecegini tahmin etmek zor olabilir. Elektrikli ucaklardan dikey tarima, su urunleri yetistiriciligine, gelismis akulu bisIklet tasarimlarina ve banliyo araclari icin drone teknolojisinin kullanimina kadar olanaklar sonsuzdur. Grafen bazli kaplamalar ve kendi kendini iyilestiren maddeler gibi yeni kaynaklar ve malzemeler ulasim sistemlerinde devrim yaratacaktir. Otonom surus teknolojisinin otomobillerde, otobuslerde, trenlerde ve hatta kargo gemilerinde kullanilmasi muhtemeldir. Ayrica cevresel kosullara gore karar verebilen yapay zeka alanindaki gelismeler sayesinde akilli evler gercege donusecektir. Son olarak, akilli sebekelerin gelistirilmesi, enerji kullaniminin ve verimliliginin daha iyi yonetilmesini saglayacaktir. Temiz teknolojideki bu ilerlemelerin, gelecekte hayatlarimizi nasil yasayacagimiz uzerinde kesinlikle buyuk bir etkisi olacaktir. Potansiyel kaynaklar icin Ay’in yuzeyini kesfetmek uzere solar termal (gunes enerjisi) tahrik gibi teknolojilerin gelistirildigi aya geri donulecegi de unutulmamalidir. Tum bu heyecan verici degisIkliklerle birlikte bir seyden emin olunabilir: gelecegin temiz teknolojisi hayal edilenden daha iyi olacaktir.

Temiz Teknoloji: Temiz Teknolojinin Anlami, Turleri, Amaclari, Engelleri ve Gelecegi
Temiz Teknoloji ve Duzenlemeler
Kanada, Japonya ve Almanya temiz teknoloji gelistirme konusunda on siralarda yer almaktadir. Amerika BirlesIk Devletleri de en buyuk gayri safi yurt ici hasilalardan birine sahip olmasina ragmen, su anda diger gelismis ulkelere kiyasla guclu bir sanayi veya ekonomiye sahip olmasa da, bu alanda yer almaktadir. Dunya capinda temiz teknoloji inovasyonuna yatirim yapan bircok sirket oldugu icin, temiz teknoloji endustrisinin duzenlenmesine yonelik surekli artan bir ihtiyac da vardir. Dunyanin dort bir yanindaki hukumetler, iklim degisIkligiyle mucadele etmek amaciyla emisyonlari azaltmak ve daha surdurulebilir uygulamalari tesvik etmek icin tasarlanmis duzenlemeleri giderek daha fazla uygulamaya koymaktadir. Bu duzenlemeler, tuketici ve endustriyel davranislari etkilemenin yani sira yesil ekonomik buyumeyi yonlendirme potansiyeline sahip temiz teknolojilerin gelisimini tesvik etmeyi amaclamaktadir. Bu tur duzenleme ornekleri arasinda yenilenebilir enerji hedefleri, karbon fiyatlandirma planlari, yesil bina standartlari ve atik yonetimi yasalari yer alir. Karbon fiyatlandirmasi, emisyona bir ucret koyarak ve/veya daha az emisyon icin bir tesvik sunarak sera gazi emisyonlarini azaltir. Hukumetler veya piyasalar tarafindan belirlenen karbon fiyatlari, bir ulkenin toplam emisyonlarinin bir kismini kapsar ve salinan her bir ton icin bir vergi veya ucret yoluyla CO2 yayicilarini ucretlendirir. Karbon fiyatlandirmasi ile karbon kredileri arasindaki fark vardir. Karbon vergileri, kullanimlarini caydirmak ve yesil enerjiye gecisi tesvik etmek icin fosil yakit emisyonlarina konulan bir fiyat etiketidir. Karbon kredileri, endustriler, sirketler veya ulkeler icin maksimum duzeyde karbon emisyonu belirleyen, ticareti yapilabilir sertifikalar veya izinlerdir.
Sonuc olarak, tum temiz teknoloji cozumleri, insan kaynakli iklim degisIkligini olumlu yonde etkilemeyi amaclar. Temiz teknoloji cozumlerinin ekonomik olarak uygulanabilir olmasi, yatirimi ve daha fazla gelismeyi cekmek icin karli isletmeler haline gelme potansiyeline sahip olmasi da onemlidir. Ek olarak, su anda karsiz oldugu dusunulen temiz teknoloji petrol fiyatlarinin giderek istikrarsiz hale gelmesiyle gelecekte daha uygulanabilir hale gelebilir. Bu nedenle temiz teknoloji cozumleri, diger teknoloji yatirim turlerine kiyasla daha genis bir kriter yelpazesine gore karli kabul edilir. Iklim tahminlerinin yani sira piyasa tahminleri de temiz teknoloji yatirimlari uzerinde etkili olmaktadir ve hicbir sey yapmamanin yeryuzundeki yasama nihai maliyeti, bazi yatirimcilar ve finansman kuruluslari icin risklerden ve harcamalardan daha agir basabilmektedir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık