IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12.Temmuz.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Kulaklar Neden Tikanir? Serumen Sikismasi Nedir? Tikanmis Kulaklar Nasil Temizlenir?


Serumen (ya da buson) birikimi nedeniyle tikanmis bir kulak, en iyi ihtimalle can sIkicidir ve en kotu ihtimalle isitme kaybinin baslangicidir. Serumen, kulak kiri icin kullanilan tibbi terimdir. Serumen, aslinda kucuk miktarlarda oldugunda oldukca yararlidir, bu nedenle genellikle en iyi politika onu kendi haline birakmaktir. Serumen, kulak kanalinin icinden disari dogru hareket ederek yol boyunca olu deri hucrelerini, killari ve kiri toplayan dogal bir temizleyicidir. Testler antibakteriyel ve antifungal ozelliklere sahip oldugunu gostermistir. Kulaklarda yeterince kulak kiri yoksa muhtemelen kasintili, kuru ve rahatsiz hissedilir. Fazla serumen birikimi ya da sIkismasi kulak kanalinda tikanmaya ve gecici isitme kaybina veya enfeksiyonlara neden olabilir, bu nedenle guvenli bir sekilde ve dikkatlice temizlenmelidir. Serumen miktarini etkileyebilecek faktorler arasinda gecirilmis kulak ameliyati veya travmasi, tekrarlayan kulak enfeksiyonlari, isitme cihazi veya derin kulak tikaci kullanimi yer alir.

Kulaklar Neden Tikanir? Serumen Sikismasi Nedir? Tikanmis Kulaklar Nasil Temizlenir?
Serumen Olusumu
Olu deri ve diger birikintiler, dis kulak kanalindaki sebase (yag) ve modifiye ter bezlerinden gelen salgilarla birleserek serumen (kulak kiri) olusturur. Serumen kulaklar icin bir filtre gibidir, kir ve toz gibi kucuk, zararli parcaciklari disarida tutar ve derinlere inmemeleri icin onlari hapseder, kulak zarina ulasmalarini ve muhtemelen zarar vermelerini veya enfekte olmalarini onler. Herkesin kulagi serumen uretir ancak miktari ve turu tipki sac rengi veya boy uzunlugu gibi genetik olarak belirlenir. Daha kucuk veya garip sekilli kulak kanallari, kulaklarin dogal olarak yaptigi kulak kirinin kanaldan cikmasini zorlastirabilir. Cok fazla kalinti toplayan veya kulak kanalinda uzun sure kalan kulak kiri sertlesip kuruyabilir, bu nedenle tikanmaya neden olma olasiligi daha yuksektir. Egzama gibi cok fazla kuru, pullanan cilt ureten durumlar da sert kulak kirine neden olabilir. Ayrica yasla birlikte salgi bezlerinin salgilari kivam degistirir, bu nedenle kulak kanalindan eskisi gibi kolay gecemezler. Bazi insanlar dogustan kuru kulak kiri uretir ve bu da topaklanmaya daha yatkin olabilir. Ornegin, Dogu Asyalilarda kulak kirinin kuru olmasi yaygindir.

Kulaklar Neden Tikanir? Serumen Sikismasi Nedir? Tikanmis Kulaklar Nasil Temizlenir?
Serumen Sikismasinin Nedenleri ve Belirtileri
Ideal olarak kulak kanallarinin temizlenmesi gerekmez cunku kulaklar genellikle kendi kendini temizleyebilir, ekstra bir bakima ihtiyac duyulmaz. Cigneme veya konusma sirasindaki cene hareketi, bu salgilarin kanaldan kulak acikligina dogru ilerlemesine yardimci olur, burada kurur ve zararsiz bir sekilde pul pul dokulur. Kulak kiri, kulak zarinin yakininda degil, kulak kanalinin dis ucte birlik kisminda olusur. Bu nedenle, kulak zarina dogru serumen ya da buson sIkismasi yasanmasinin en buyuk nedeni, kulaklarin pamuklu bir cubuk veya benzeri bir seyle (tel toka, rulo haline getirilen peceteler ya da kagit mendiller gibi baska maddelerle) temizlenmeye calisilmasi ve kulak kirinin daha derine itilmesidir. Kulak tikanikligi doktorlarin sIk karsilastigi bir kulak sorunudur, bir veya her iki kulakta tikanma olabilir. Kulak kirinin kulaktan normal cikisini engelleyen isitme cihazlari ayrica kulak kanalindaki bezleri daha fazla salgi uretmesi icin uyarabilir. Bazi hesaplamalara gore, tamir icin gonderilen isitme cihazlarinin %60 ila %70’i kulak kiri nedeniyle zarar gormektedir. Havalandirma deliklerine ve alicilara girer ve asitlik bilesenleri bozar. Isitme cihazi kullaniliyorsa bir klinisyenden kulak kiri olup olmadigina bakmasini istenmelidir. Kulak tikaclari da kulak kiri birikimini artirabilir.

Kulaklar Neden Tikanir? Serumen Sikismasi Nedir? Tikanmis Kulaklar Nasil Temizlenir?
Serumen (buson) sIkismasi kulakta agriya, dolgunluk veya tikaniklik hissine, cinlamaya (tinnitus), enfeksiyonlara ve diger sorunlara (kasinti, akinti, kulaktan gelen koku gibi) neden olabilir. Kulak kiri belirli bir sekilde yerlesirse, vagus sinirinin dis kulagi besleyen dalini uyararak oksuruge neden olabilir ve sasirtici olmayan bir sekilde, asiri kulak kiri bir miktar isitme kaybina neden olabilir. Kulak Burun Bogaz uzmanlari kulak kirinin bir soruna neden olmadikca cikarilmamasi gerektigini belirtmektedir fakat herhangi bir belirti yasaniyorsa muayene etmesi, inceleyip sebebini anlamasi icin bir uzmana gidilmelidir cunku baska durumlar nedeniyle de bu belirtiler ortaya cikabilir. Kulak zarinin arkasindaki boslugu dolduran sivi ile birlikte bir orta kulak enfeksiyonu mevcut olabilir ya da ic kulagi etkileyen viral bir enfeksiyon soz konusu olabilir. Bu durumlarda, kalici isitme kaybini onlemek icin bir doktorun teshis ve tedavi uygulamasi gerekebilir. Bir uzman doktor kulak kiri ya da serumen sIkismasini hastanin belirtilerini dinleyerek ve ardindan bir otoskop (kulak durbunu) ile kulaga bakarak teshis edebilir.

Kulaklar Neden Tikanir? Serumen Sikismasi Nedir? Tikanmis Kulaklar Nasil Temizlenir?
Serumen Sikismasinin Tibbi Tedavisi
Serumen sIkismasi genellikle tehlikeli olmaktan cok can sIkici olsa da, bazen temizlenmesi, tikanikligin giderilmesi icin bir doktora ihtiyac duyulabilir. Bir klinisyen uzmanlik bilgileriyle ve daha iyi bir gorus acisiyla durumu ele alir. Klinisyenler serumen birikimini mekanik olarak cikarmak icin bazi ozel araclara ( kulak kanalinin dar alanina sigabilen ince aletlere) sahiptir. Bir doktor kulak kirini kuret adi verilen kucuk bir aletle cikarabilirler. Ilik su, sodyum bikarbonat veya diger receteli guclu kulak damlalari ile lavaj yapabilir ve kulak kirini temizleyebilirler. Gerekirse kulak kirini cikarmak icin hafif vakum kullanabilirler.

Serumen Sikismasinin Evde Tedavisi
Kulak kiri rahatsiz etmeye basladiysa birkac kolay kulak temizleme yontemi onerilebilir. Evde herhangi bir tedavi seklini uygulamadan once sorunun sIkismis serumenden ya da kulak kirinin birikmesinden kaynaklanip kaynaklanmadiginin bilinmesi onemlidir. Kulak zarinda perforasyon (delik) ya da tup bulunmuyorsa, doktorlar kulak kirinin evde giderilmesini saglayan yontemlerin denenmesini tavsiye edebilir.

Kulaklar Neden Tikanir? Serumen Sikismasi Nedir? Tikanmis Kulaklar Nasil Temizlenir?
Recetesiz satilan kulak temizleme damlalari
Etkilenen kulak kanalina birkac damla bebek yagi, mineral yag, gliserin veya zeytinyagi damlatilarak sertlesen kulak kiri yumusatilabilir. Bu yaglar kulak kanali yaglandigi icin kulak kiri daha kolay cikabilir cunku kulak kanali kayganlasir, ancak bir aile hekiminin ya da kulak burun bogaz uzmaninin fikrinin alinmasi daha iyi olur. Kulak kirini parcalayan recetesiz kulak damlalari da satin alinabilir. Su bazli olanlar asetik asit, hidrojen peroksit veya sodyum bikarbonat gibi bilesenler icerir. Yag bazli urunler kulak kirini kayganlastirir ve yumusatir. Calismalar bir turun digerinden daha iyi oldugunu gostermemistir.
Hidrojen peroksit iceren damlalar cilt ile temas ettiginde oksijen salar ve kopurmeye baslar. Kopurmesi kulak kirini parcalayarak uzaklastirmaya yardimci olur. 12 yasindan kucuk cocuklarda kullanmadan once doktora danisilmalidir. Bu damlalar sadece kulakta kullanim icindir. Bu ilac kulaga, genellikle gunde iki kez veya doktorun onerdigi sekilde uygulanmalidir. Doktor talimat vermedikce ilac bir seferde 4 gunden fazla kullanilmamalidir. Urun paketindeki tum yonergeleri izlenmeli, herhangi bir sorun varsa, doktora veya eczaciya sorulmalidir.

Kulaklar Neden Tikanir? Serumen Sikismasi Nedir? Tikanmis Kulaklar Nasil Temizlenir?
Kulak damlasini uygulamadan once eller yikanmalidir. Bas donmesi riskinin azaltilmasi icin damla kabi birkac dakika elde tutularak isinmasi saglanmalidir. Kirlenmemesi icin damlaligin ucu hicbir yere dokunmamalidir. Etkilenen kulak yukari bakacak sekilde bas yana yatirilmali ve kulak kanalinin icine onerilen miktarda sivi damlatilmalidir. Damlalarin kulak icine rahat akmasi icin yetiskinlerde kulak memesi tutularak yukari dogru, cocuklarda ise asagi, biraz geriye dogru cekilmelidir. Yer cekiminin siviyi kulak kirinden asagi cekmesine izin vermek icin kulak yaklasIk 5 dakika boyunca bu konumda tutulmalidir. Bu, sivinin emilmesini ve kirlerin yumusamasini saglar. Daha sonra bas diger yone egilmeli, sivinin ve gevseyen kulak kirinin disari akmasina izin verilmeli, silinmesi icin bir mendil hazir bulundurulmalidir.
Kulak temizleme damlalari, cok fazla kulak kiri varsa veya kulak kiri tikanikligi (kulak kanalini tikayan sert bir kulak kiri tikaci oldugunda) denilen bir durum varsa ise yaramayabilir. Bir tikac oldugunda, kulaga peroksit koymak isleri daha da kotulestirebilir cunku tikaci yumusatir, ancak cozmez veya cikarmaz. Sonra yumusayan tikac, kulagi daha fazla tikayabilecek bir camur duvari gibi olur.
Not: Kullanilan damlalik durulanmamali, damla goze uygulanmamalidir. Goze gelirse gozleri suyla iyice yikanmalidir. 4 gunluk kullanimin ardindan durum devam ederse, kotulesirse veya ciddi bir tibbi sorun olabilecegi dusunuluyorsa hemen tibbi yardim alinmalidir. Bu tur damlalarin yutulmasi zararli olabilir, bu nedenle kucuk cocuklardan uzak tutulmalidir.

Kulaklar Neden Tikanir? Serumen Sikismasi Nedir? Tikanmis Kulaklar Nasil Temizlenir?
Ampul siringa
Bazen kulak damlalari kendi baslarina ise yarar. Damlalar ile sonuc alinamazsa bir ampul siringa ile (eczanelerden ya da marketlerden satin alinabilir) birkac kez su puskurterek kulaklar yikanabilir. Siringayi ilik suyla doldurmak, kulak deliginin yakinina yerlestirmek ve ampulu dikkatlice sIkmak gerekir. Ilik su kulaga dolacak ve kulak kiri parcalanacaktir. Suyun (ve ideal olarak kirin) disari akmasina izin vermek icin bas bir lavabo veya kuvetin uzerinde yana cevrilmelidir. Kulak zarina zarar vermemek icin kulak nazikce yikanmalidir. Sicakliga dikkat edilmeli, su cok soguk veya cok sicak olmamalidir. Ikisinden biri olursa sicaklik farki basin donmesine neden olabilir. Kulak zarinda bir delik varsa, hasar gormusse veya kisi daha once kulak zari ameliyati olduysa, yikama yontemi kullanilmamalidir. Orta kulaga su kacarsa, ciddi bir enfeksiyon olusabilir. Guvenli kullanim konusunda doktora veya eczaciya danisilmalidir. Kendi kulaklarini yikamak konusunda rahat olmayanlar bunu yapabilecek bir uzmani gormeli ve yardim almalidir.
Not: Evde tedavilerinin ise yaramasi icin birkac gun denenmesi gerekebilir. Ev cozumleri ise yaramiyorsa, kulak agriyorsa veya duymakta gucluk cekiliyorsa tibbi degerlendirme almak akillica olacaktir.

Kulaklar Neden Tikanir? Serumen Sikismasi Nedir? Tikanmis Kulaklar Nasil Temizlenir?
Kulaklarin Temizliginde Nelerden Kacinilmali?
Bazi kulak temizleme cozumlerinden uzak durulmasi onerilmektedir. Bunlar pamuklu cubuklar ve kulak mumlaridir.

Pamuklu cubuklar
Pek cok insanin yaptigi ama aslinda yapilmamasi gereken sey kulak kirini kulak icine geri itme egiliminde olan bir pamuklu cubukla cikarmaya calismaktir. Pamuklu cubuklar (veya diger kucuk ya da sivri nesnelerin) ne kadar cok kullanilirsa o kadar cok kulak kiri ileri itilmis olur. Ayrica, cok fazla itilir ya da bastirilirsa kulak zari yirtilabilir, belirgin isitme kaybi gibi baska ciddi sorunlar ortaya cikabilir. Ayrica, kulak kanali kasinirsa enfeksiyon kapilabilir cunku kir ve bakteriler derinin altina nufuz edebilir.

Kulaklar Neden Tikanir? Serumen Sikismasi Nedir? Tikanmis Kulaklar Nasil Temizlenir?
Kulak temizleme mumlari
Kulak mumu kullanimi tavsiye edilmemektedir. Kulak mumunun koni bicimli ucu kulak icine yerlestirilerek diger taraftaki ucu yakilir. Bu islem sacin alev almamasi icin bir yardimci tarafindan yapilmalidir. Teorik olarak, alev yanarken olusan vakumlama kulak kirini disari ceker fakat bazi deneyler boyle bir vakum olusmadigini ve kulak kirinin disari cikarilmadigini gostermistir. Gida ve Ilac Idaresi (FDA) kulak temizleme mumlarinin kullaniminin yaniklara ve kulak icinde yaralanmalara neden olabileceklerini tespit etmistir.
Not: Bu sitede yer alan icerikler tibbi bir tavsiye yerine gecmez. Evde herhangi bir uygulama yapmadan once mutlaka bir doktora danisilmalidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık