IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07.Temmuz.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Yun Battaniyelerin Bakimi, Temizlenmesi, Yikanmasi Ve Saklanmasi


Yun, Merinos koyunu, alpaka, Ankara tavsani, kasmir kecisi, deve tuyu ve daha fazlasi gibi hayvanlarin dogal killaridir. Yun isiyi iyi tutar, dayanikli ve cok yonludur, agir, kaba kumaslar ve hafif, yumusak kumaslar olarak dokunabilir. Dunyanin en buyuk yun ureticileri Avustralya, ABD, Cin ve Yeni Zelanda’dir.

Yun Battaniyelerin Bakimi, Temizlenmesi, Yikanmasi ve Saklanmasi
Killar hayvanlardan kesildikten sonra, iplige donusturulmeden ve bir kumas parcasi olusturmak icin dokunmadan once cok asamali bir surecten gecer. Yun, dayanikli, hipoalerjenik ve sicaklik duzenleyici oldugu icin battaniyeler icin mukemmeldir. Boyle olsa da yun battaniyelerin en iyi sekilde gorunmesini, uzun sure dayanmasini saglamak icin biraz ozen gosterilmesi gerekir. Bu nedenle, bu makalede bir yun battaniyenin yillarca konfor ve sicaklik saglamaya devam etmesi icin nasil iyi durumda tutulacagina, nasil guvenle yikanacagina ve saklanacagina deginilecektir.

Yun Battaniyelerin Bakimi ve Temizlenmesi
Yun battaniyeler havalar sogudugunda mukemmel bir arkadastir. Saglam kalmalari, yeniden canlanmis gorunmeleri, tazelenmeler icin battaniyeleri havalandirirken, yikarken, kuruturken ve saklarken belli adimlar izlenmelidir.

Yun Battaniyelerin Bakimi, Temizlenmesi, Yikanmasi ve Saklanmasi
Silkeleme, Asma ve Havalandirma
Yun battaniyeyi temizlemeye once, disari cikarip silkeleyerek baslanmalidir. Battaniyeyi iyice silkelemek sadece yuzeyindeki kir ve kalintilari dagitmakla kalmayacak, ayni zamanda liflerini kabartarak battaniyenin seklini tazeleyecektir. Silkeleme islemi tamamlandiktan sonra battaniye hava akiminin iyi oldugu bir alana asilmalidir. Havalandirma, kalan kokularin giderilmesine ve mikroskobik toz ve kir parcaciklarinin temizlenmesine yardimci olacaktir. Ideal olarak, battaniye her gun silkelenmeli ve birkac saatligine disarida (dogrudan gunes isigindan uzakta) havalandirilmalidir.
Fircalama
Battaniye temiz havada biraz birakildiktan sonra biraz daha yakin ilgiye ihtiyaci oldugu fark edilebilir. Silkeleme isleminin ardindan yun battaniye duz, temiz bir yuzeye serilmeli, kirisIkliklari nazikce duzeltilmeli, inatci kirleri cikarmak icin yumusak killi bir giysi fircasi ile fircalanmalidir. Yun battaniyenin turu orme ise fircalanmasi onerilmez. Fircalamak battaniyenin liflerine zarar verebilir. Bunun yerine, battaniyenin disariya asilmasi yeterli olabilir. Bu genellikle hava kosullarina bagli olarak birkac saat surebilir.
Eger battaniyenin turu dokuma ise, yun battaniyenin hafifce fircalanmasi gerekebilir. Bu, havalandirma sirasindaki esintinin uzaklastiramadigi inatci kir veya izlerin giderilmesine yardimci olacaktir. Tum firca darbeleri ayni yonde ve hafif olmali, liflere zarar vermemesi icin ileri geri fircalama yapilmamalidir. Bu, yun liflerinin hepsinin ayni yonde uzanmasini saglar, yuzeydeki kir veya lekeyi cikarir, battaniyenin liflerini puruzsuzlestirir.

Yun Battaniyelerin Bakimi, Temizlenmesi, Yikanmasi ve Saklanmasi
Leke Temizligi
Yun, sivilari iten dogal mumsu bir kaplamaya sahip oldugu icin kirlenmeye ve yag bazli sivilara karsi dogal olarak dayaniklidir. Yun dogal olarak leke ve su tutmasa da birkac dakika sonra sivi kumasa islemeye baslar. Bu nedenle, battaniyeye leke birakmasi muhtemel bir sey dokulurse leke kalmamasi icin mumkun olan en kisa surede leke temizlenmelidir. Su bazli lekeler hafif bir sabun veya yun icin guvenli bir deterjan ve soguk su ile temiz bir bez kullanilarak, ovalamadan silinebilir. Leke kurulandiktan sonra hala gorunur durumdaysa, daha guclu bir temizleme solusyonu denenmesi gerekebilir. Bir olcek beyaz sirke iki olcek soguk suyla karistirilmali ve temiz bir bezle lekeye uygulanmalidir. Ticari bir leke cikarici kullanilacaksa yun uzerinde kullanilabileceginden emin olmak icin urun etiketi dikkatlice okunmalidir. Herhangi bir leke cikarma yontemi kullanilmadan once goze carpmayan bir noktada test edilmelidir. Lekeli bolge ovalanmamalidir, bu islem kumasi veya dokuyu zedeleyebilir, iz birakabilir.
Buharli Temizleme
Bu secenek, ozellikle battaniyede yiyecek veya rutubet kokusu gibi guclu bir koku birikmisse idealdir. Evde bir buharli temizleyici varsa, koku vermesi icin esansiyel yaglar eklenebilir.
Kuru temizleme
Battaniye temizlenirken sorunlarla karsilasilirsa, kuru temizleme yaptirilmasi tavsiye edilir. Kuru temizlemeciler profesyoneldir ve ne yaptiklarini bilirler, bu nedenle temizleme isi onlara guvenle birakilabilir.

Yun Battaniyelerin Bakimi, Temizlenmesi, Yikanmasi ve Saklanmasi
Yun Battaniyelerde Tuylenme
Yun battaniyede tuylenme varsa, duzeltmek icin battaniye temiz bir yere duz bir sekilde yatirilmali ve gergin olana kadar kenarlarindan cekilmelidir. Kumas gerilmeden her bir tuy olabildigince yukari cekilmeli ve makasla kesilmelidir. Tuyleri cikarmak icin baska bir secenek de tuy giderme taragi veya keskin bir tiras bicagi (jilet) kullanmaktir. Tarak veya jilet tuylerin uzerine hafifce surtulmelidir. Tuyler taraga takilirsa cok sert cekilmemelidir. Sikisirlarsa, taraktan cikarilmali ve tuylenme olan bolgelerin uzerinden farkli bir acidan gecirilmelidir.

Deliklerin Onarilmasi
Yun battaniyeler pahalidir, bu nedenle, ozellikle daha da buyuyebilecek kucuk bir yirtik ya da delik bulunursa (ornegin guve deligi) onlari tamir etmekte fayda vardir. Kucuk deliklerin uclari bir araya getirilip bir igne ve uygun renkte yun iplikle sIkica dikerek onarilabilir. Daha buyuk delikler uyumlu bir kumas parcasi kullanilarak yamalanabilir.
Battaniyeler herhangi bir cekme veya takilmaya karsi da kontrol edilmelidir. Duzenli olarak kullanilan battaniyelerde ip cekilmesi ve takilmasi yaygindir. Battaniye bir yuzeye duz bir sekilde yatirilmali, eller battaniyenin uzerinde gezdirilmeli, yunde herhangi bir cekilme veya gevsek, disari cikmis iplik parcasi olup olmadigina bakilmalidir. Bir iplik parcasinin koptugu ya da cekildigi fark edilirse ipligin geldigi bolge incelenmelidir. Kisa ya da daha uzun bir iplik disari cikmissa asla kesilmemeli, mumkun oldugunca geri itmeye gayret edilmelidir. Bunun icin bir igne kullanilabilir. Yapilabiliyorsa ipe kucuk bir dugum atilmalidir.

Yun Battaniyelerin Bakimi, Temizlenmesi, Yikanmasi ve Saklanmasi
Yun Battaniyelerin Yikanmasi
Yukaridaki tum adimlar takip edildiyse ve hala yun battaniyenin temiz olmasi icin yikanmasi gerektigi dusunuluyorsa, battaniyenin bakim etiketi kontrol edilmelidir. Yalnizca kuru temizleme diyorsa profesyonellerin halletmesine izin vermek en iyisidir. Etiket bundan bahsetmiyorsa yun battaniyeler cekme, buzusme ve kecelenme olmamasi icin belirli kosullara dikkat edilerek elde veya makinede kisa, narin programda yikanabilir. Yun battaniyenin daima soguk suda yikanmasi tavsiye edilir. Sicak veya ilik su, yun liflerini etkileyerek battaniyenin cekmesine ve boyutunun degismesine neden olur. Yunlu bir battaniyeyi cok sicak suda yikamak, battaniyeye kalici olarak zarar verebilir ve battaniyenin seklini degistirebilir. Soguk su ve nazik yikama, battaniyenin seklini korumaya ve yunun bozulmadan kalmasina yardimci olur.
Elde Yikama
Yun battaniyeleri yikarken yune ozgu bir deterjan kullanmak, onlari sert deterjanlarin neden oldugu hasarlardan koruyacaktir. Yun deterjani yoksa battaniyeyi temizlemek icin hafif kokusuz bir sabun kullanilabilir. Her seyden once, battaniyenin etiketini dikkatlice okunmalidir, cunku burada hangi yikama turunun en uygun oldugu, suyun sicakligi ve onerilen sabun turu hakkinda bilgiler bulunmaktadir. Ardindan, bu bilgiler dikkate alinarak yikamaya gecilmelidir.
Yeterli alan olmasi, icine rahat sigmasi icin kuvet veya legen gibi buyuk bir kap kullanilmasi gerekir. Kuvet ilik suyla doldurulmali ve notr bir sabun veya yumusak bir deterjan ilave edilmelidir. Ardindan, battaniye tamamen suya batirilmali, yumusatici kullanilmamalidir. Bu sekilde iki saat kadar bekletilmelidir. Herhangi bir lekeyi cikarmak icin firca veya sunger kullanilmamali, ovalanmamalidir. Durulamak icin kuvet bosaltilmali ve tekrar temiz suyla doldurulmalidir. Battaniyeyi sIkmaya gerek yoktur cunku yapisina zarar verilebilir. Herhangi bir urun kalintisi olursa, yunun kendisi bunu dogal bir surecle disari atacaktir. Kurutmak icin kuveti bosaltilmali ve battaniye sIkilmadan orada bekletilmelidir. Yunun kendisi liflerindeki suyu serbest birakacaktir. Battaniyenin su damlatmayi birakmasi ve neredeyse nemli hale gelmesi yaklasIk 2 veya 3 saat surebilir. Son olarak, battaniye acik havada kurumaya birakilmalidir, ancak orijinal renkleri etkileyebileceginden dogrudan gunes isigina maruz birakilmamalidir.

Yun Battaniyelerin Bakimi, Temizlenmesi, Yikanmasi ve Saklanmasi
Camasir Makinesinde Yikama
Cok kirli yun battaniyeleri yikamak icin battaniyenin bakim talimatlarina uymak onemlidir. Etikette battaniyenin makinede yikanabilir oldugu yaziyorsa yikamaya baslamak icin yun battaniye, yune uygun yumusak bir deterjanla birlikte camasir makinesine yerlestirilmelidir. Ardindan, makinede soguk su kullanarak 15 dakika bekletilmelidir. Yun battaniyenin uzerine ilik veya sicak su uygulanmamalidir, aksi halde cekmesine ve yamulmasina neden olur. Battaniyenin islatilmasi bittiginde, camasir makinesi en hassas programa (ideal olarak, makinede varsa yun programi) ayarlanmalidir. Makinenin soguk yikama programina ayarlandigindan ve sIkma dongusunun kapali oldugundan emin olunmalidir. Cogu camasir makinesinin en hassas ayarlarda sIkma dongusu yoktur, ancak kontrol edilmesi her zaman tavsiye edilir cunku sert bir sIkma dongusu battaniyeye ciddi sekilde zarar verebilir. Temkinli olmak icin, hassas programin iki dakika boyunca calismasina izin verilebilir. Bu surenin sonunda program iptal edilmeli, durulama programina gecilmeli ve durulama dongusunun bitmesine izin verilmelidir. Durulama islemi tamamlandiktan sonra battaniyenin uzerinde hala sabun kopugu goruluyorsa, battaniye elle tekrar durulanmali veya makinedeki baska bir durulama programindan gecirilmelidir.
Battaniye islatildiktan, yikandiktan ve durulandiktan sonra camasir makinesinden cikarilmali, bir havlu ya da havlularin uzerine duz bir sekilde uzatilmalidir. Battaniye ve havlular rulo yapilarak fazla suyu alinmali, bu yapilirken battaniye herhangi bir sekilde gerilmemeli, bukulmemeli veya sIkilmamalidir. Fazla suyu alindiktan sonra, yun battaniyeyi kurumaya birakmanin zamani gelmistir. Yumusakligini ve seklini bozabileceginden yunlu battaniye ya da yunlu baska esyalar kurutma makinesinde kurutulmamalidir. Bunun yerine, islak battaniyenin agirligini destekleyecek sekilde bir camasir ipine asilmali ve acik havada tamamen kurumasi beklenmelidir. Unutulmamasi gereken en onemli sey battaniyeyi hava sirkulasyonu ile dogal olarak kuruyabilecegi bir yere asmaktir. Gunesin zarar vermesini ve renklerin solmasini onlemek icin battaniye dogrudan gunes isigindan uzak tutulmalidir. Gunese maruz kalmasi yunun cok cabuk kurumasina neden olarak kumasin kabalasmasina yol acabilir. Kurumasi yaklasIk 24 saat surebilir. Disarida asacak yer yoksa battaniye bir kurutma askisina, bir kapi uzerine veya temiz, paslanmayan bir dus cubuguna asilarak iceride de kurutulabilir. Evin icinde asilirken isi kaynaklarindan uzak tutulmali ve iyi havalandirilan bir alanda olmalidir. Son olarak, dogal seklini ve kabarikligini geri kazanmasi icin tamamen kuruduktan sonra yun battaniye hafifce silkelenmelidir. Battaniye kuruduktan sonra, yeni temizlenmis yun battaniyenin keyfini cikarmanin zamani gelmistir.

Yun Battaniyelerin Bakimi, Temizlenmesi, Yikanmasi ve Saklanmasi
Yun Battaniyeler Ne Siklikla Yikanabilir?
Yun, kir ve lekelere karsi dayanikli dogal bir elyaftir, bu nedenle diger kumaslar kadar sIk yikanmasi gerekmez. Cogu zaman, battaniyeyi yalnizca noktasal olarak temizlemek gerekir. Yikanmalari gerekiyorsa yun battaniyelerin ne sIklikta yikanacagi, ne sIklikta kullanildigina baglidir. Sadece ara sira kullanilan dekoratif bir battaniye ise, muhtemelen yilda bir veya iki kez yikanmasi gerekecektir. Her gun kullaniliyorsa yun battaniyelerin uc ayda bir yumusak, yune ozgu bir deterjanla yikanmasi onerilir. Yun battaniyeleri cok sIk yikamak liflerine zarar verebilir ve omurlerini kisaltabilir. Yikarken sicak veya ilik su kullanilmamalidir cunku bu, yunun cekmesine veya buzulmesine neden olabilir; bunun yerine elde veya makinede narin, kisa, soguk su programiyla yikanabilir.

Yun Battaniyenin Utulenmesi
Yun battaniyeler genellikle utu gerektirmese de bazi kirisIkliklarin giderilmesi icin yardima ihtiyac duyulabilir. Cogu zaman, utunun buhari, utuyu kumasa degdirmeye gerek kalmadan kirisIkliklari gidermek icin yeterlidir. KirisIkliklari gidermek icin utu yun ayarinda kullanilmali ve yune zarar vermemek icin utunun altina bir utu bezi yerlestirilmelidir.

Yun Battaniyelerin Bakimi, Temizlenmesi, Yikanmasi ve Saklanmasi
Yun Battaniye Cekmisse Ne Yapilmali?
Yun battaniyeler, dogru sekilde yikanip kurutulmazsa cekip kuculebilir. Neyse ki, orijinal boyutuna geri getirilmesi mumkun olabilir. Bir kuvet ilik suyla doldurulmali ve bir yun yumusatici eklenmeli, icine yerlestirilen battaniye 10-30 dakika bekletilmelidir. Daha sonra cikarilmali ve suyu hafifce sIkilmalidir. Battaniyeyi cok sIkmamaya veya dondurup bukmemeye dikkat edilmelidir. Fazla suyu emmesi icin battaniye bir havlu, carsaf veya yun olmayan bir battaniyeye sarilmalidir. Bunun ardindan battaniye duz bir yuzeye serilmeli ve orijinal boyutuna getirmek icin kucuk bolumler halinde hafifce gerilmeli, tamamen kurumaya birakilmalidir.

Yun Battaniyelerin Bakimi, Temizlenmesi, Yikanmasi ve Saklanmasi
Yun Battaniyeler Nasil Yumusatilir?
Yun battaniyenin yanlis yikanmasi, yuksek isi veya sert kimyasallara maruz kalmasi, yumusakliginin bir kismini kaybetmesine neden olabilir. Birkac basit numara ile yun battaniyeler tekrar yumusatilabilir. Battaniye, bir kap dolusu durulama gerektirmeyen lanolinli yun deterjani ve bir damla durulanmayan sac kremi eklenen oda sicakligindaki su dolu bir kuvette 20 dakika bekletilmelidir. Daha sonra battaniye cikarilmali ve fazla suyu emmesi icin havlulara sarilmali, havayla kurumasi icin disariya veya iyi havalandirilan bir alana asilmalidir.

Yun Battaniyeler Nasil Saklanir?
Uzun sure kullanilmadiginda yun battaniyelerin dikkatli bir sekilde saklanmasi onemlidir. Yun battaniyeler gunes isigindan ve nemden korunmasi icin dolap gibi kuru, serin ve karanlik bir yerde, yeterince buyuk plastik bir posetin icinde tutulmalidir. Evde haserelere rastlaniyorsa, sedir agaci dogal bir ucan bocek kovucu oldugu icin yun battaniyelerin yanina birkac sedir yongasi yerlestirebilir.
Duzgun bir sekilde bakildiginda, harika bir sicaklik kaynagi ve bir mekana stil katmanin kolay bir yolu olan yun battaniyeler bir omur boyu dayanabilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık