IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

1Beğeni(ler)
  • 1 gönderen CeReN

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 03.Haziran.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Marie-Gabrielle Capet (6 Eylul 1761 – 1 Kasim 1818)


Capet 6 Eylul 1761’de Lyon’da dogdu. Mutevazi bir gecmise sahip Capet NeoklasIk ressamdir. Mukemmel bir portre ressami olan Capet’in yagli boya tablolari, sulu boyalari ve minyatur eserleri vardir.

Marie-Gabrielle Capet (6 Eylul 1761 - 1 Kasim 1818)
Capet, gencliginde kasabasinda bulunan bir devlet cizim okuluna gitti. 18. yuzyil Fransa‘sinda, Kraliyet Sanat Akademisi, Bourbon monarsisi tarafindan tesvik edilen kahramanca degerleri yucelten sanatcilari egitmekten ve Salon’da sanat eserlerini sergilemekten sorumluydu. 1781’de yirmi yasindaki Capet, 1783’te Akademi’ye kabul edilen NeoklasIk bir sanatci olan Adélaïde Labille-Guiard’in (1749-1803) ogrencisi olmak icin Paris’e tasindi.
Capet ilk calismalarini 1781 ve 1783’te Exposition de la jeunesse’de sergiledi ve Fransiz Devrimi’nden sonra tum sanatcilara acildigindan eserleri Salon’da sergilendi. Calismalari arasinda virtuoz teknik ressamligi ve renk kullanimiyla ovulen minyatur tablolar, yagli boya tablolar ve pasteller yer aliyordu. Pastel resimlerinin cogu portreydi, ancak 1808’de kendi basina bir tarih ressami olarak goruluyordu. Diger musteriler arasinda kraliyet ailesinin birkac uyesi ve avukat Pierre-Nicolas Berryer ve oyun yazari Joseph Chénier gibi Paris toplumunun diger uyeleri yer almaktaydi.

Marie-Gabrielle Capet (6 Eylul 1761 - 1 Kasim 1818)
Marie-Gabrielle Capet’nin calismalari, cogu Louvre’da bulunan genis bir minyatur portre koleksiyonu icermektedir. Bu koleksiyona Madame Martin de Lesseps, Louis XVI’nin kiz kardesi Madame Elisabeth ve Matmazel Mars’in portreleri dahildir.
Capet’in cok az calismasi bilinmesine ragmen, ona atfedilen ve genellikle Madame Elisabeth olarak anilan Elisabeth-Filippine-Marie-Helene de France’a ait oldugu tahmin edilen bazi minyaturler bulunmaktadir. Madame Elisabeth, Labile-Guiard tarafindan da unlu bir sekilde boyanmistir. Madam Elisabeth’e ait oldugu tahmin edilen imzasiz minyatur, Musée du Louvre’da bulunmaktadir. Minyaturde beyaz, muslin elbiseli ve koyu kusakli bir kadin tasvir edilmistir. Capet imzali diger minyaturlerin nerede oldugu bilinmemektedir.

Marie-Gabrielle Capet (6 Eylul 1761 - 1 Kasim 1818)
Capet, 1818’de Paris’te oldu. Yetenegi goze carpmasina ragmen sanatci olumunden sonra unutulmaya yuz tuttu. Bunun sebeplerinden bir tanesi pastel calismalarinin o donemde yaygin olmayisiydi ama asil sebep toplumun o donemde kadin sanatcilari gormezden gelme ve unutmaya karsi egilimleriydi.


ALİNTİ ~
DamLa bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık