IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 18.Mayıs.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Yasam Kalitesini Tehdit Eden Panik Atak Nasil Gecer?


Aslina baktigimizda panik atak, hayatta kalma ic gudumuzun bir eseridir. Ve toplumda en fazla bilinen anksiyete bozukluklari arasinda ilk siralarda yer alir. Kendiniz yasamasaniz bile cevrenizdeki en yakinlarinizdan birinin bu hastaliktan yakindigina sahit olmussunuzdur. Yani bircok kisi tarafindan hayatinin bir doneminde deneyimlenme olasiligi gayet yuksek bir saglik sorunudur.
Peki, halk arasinda stres ve korku hastaligi olarak da bilinen bu durum, sizin hayatinizin tam olarak neresinde? Bu psIkolojik kaynakli sorun hakkinda ne kadar bilgi sahibisiniz? Ve nasil yardim almaniz gerektigini biliyor musunuz? Durumunuz ne olursa olsun panik atak hakkinda detayli bilgi sahibi olmaniz oldukca yararlidir. O zaman oyle ya da boyle bir sekilde hayatimiza dokunan panik atak hastaligina dair detaylara beraberce bir goz atalim.

Panik Atak Nedir?
Yasam kalitesini olumsuz yonde etkileyen panik atak bir tur anksiyete bozuklugudur. Panik bozukluk hastaliginin yarattigi olumsuz bir kosuldur. Ozet olarak vucudun savunma mekanizmasi olarak gelistirdigi ruhsal bir tepkidir.
Ataklar gunluk hayat icerisinde bircok farkli faktor ile ortaya cikabiliyor. Bu psIkolojik kosul, kisinin soz konusu farkli faktorler ile panik, kaygi ve endise durumu yasamasidir. Ancak olumsuz duygulari gercek ve gorunur bir tehditten cok algilanabilen bir tehdide karsi gelistirirsiniz.
Panik atak her ne kadar ruhsal atak olarak tanimlansa da fiziksel belirtiler de gosterir. Bu belirtiler genelde;
• Carpinti,
• Titreme,
• Terleme,
• Gogus agrisi,
• Mide bulantisi,
• Kizarma,
• Bas donmesi,
• Gerceklikten kopma
• Kalp atisinin hizlanmasi,
• Yutkunma guclugu,
• Bayilacak gibi hissetme,
• Atak gecirme korkusu.
Atak geciren hastalarin deneyimlerine gore tarif ettikleri en belirgin ortak duygu olum korkusudur. Ancak bu olum korkusu risk tasiyan turden degildir.
Toplumun her yuz kisiden ucunu etkileyen bu hastalik, neyse ki tedavi edilebilmektedir. Fakat bazi kisilerde tedavi edildigi halde tekrar geri donebilir. Bunun yaninda kadinlarda gorulme sIkligi erkeklere gore iki kat daha fazladir. Kaynagi itibariyle sempatik sinir sistemi tetikleyerek atak baslar. Ve basladiktan 10 dakika sonrasi kaygi-korku durumu en yuksek nokta da hissedilir.

Panik Atak Neden Olur?
Yasam Kalitesini Tehdit Eden Panik Atak Nasil Gecer?
Yukari da belirttigimiz gibi panik atak bircok farkli nedenden dolayi ortaya cikabilmektedir. Ancak genel olarak nedeni, vucudun savunma mekanizmasinin bir tepkisi olarak hayatta kalma ic gudusuyle tetiklenmesidir. Bu surecte beyinden vucuda yanlis alarmlar gonderilir ve atak ortaya cikar. Ataklari tetikleyen faktorleri siralamamiz gerekirse;
• Beyindeki norotransmitter dengesizlikler,
• Yas, bosanma ve cinsel saldiri gibi travmatik kosullar,
• Stres,
• Kronik hastaliklar,
• Asiri kafein ve sigara kullanimi,
• Kalitsal olarak yatkinlik,
• Karbondioksit ve bazi ilaclar gibi kimyasal ajanlar,
• Kalp ritim ve tiroid bozuklugu gibi tibbi kosullar.
Atak esnasinda ortaya cikan belirtiler her ne kadar ortak olsa da yukarida da siraladigimiz gibi panik atak hastalarinin sIkayetlerinin altinda yatan neden farkli olabilmektedir. Iste bu etapta uzman tarafindan tarama yapilarak asil neden tespit edilmelidir. Beraberinde de tedavi teknigi belirlenir.


Panik Atak Nasil Gecer?
Bir kisinin karsilastigi travma karsisinda omru boyunca bir ya da iki defa panik atak gecirmesi dogal kabul edilmektedir. Ancak sIk sIk yasandiginda yasam kalitenizi ciddi olarak dusurebilmektedir. Dolayisiyla altta yatan nedenlerin tespit edilmesi ve tedavisi oldukca degerlidir. Eger dogru adimlari atarsaniz panik atak sorununuzun onune gecebilir ve daha rahat gecmesini saglayabilirsiniz. Uzmanlar tarafindan ataklar geldigi zaman su noktalara dikkat etmeniz onerilir;
• Oncelikle yasadiginiz panik, kaygi ve endise durumunun gecici olmadigini anlamalisiniz.
• Tum yasadiginiz sIkayetlerin tehlikeli olmadigini ve guvende oldugunuzu bilmelisiniz.
• Uzanmak, ayakta durmak veya oturmak gibi hangi pozisyonda kendinizi rahat hissediyorsaniz o pozisyona gecmelisiniz.
• Solunumunuzu duzenleyerek carpinti, hizli nefes alis verisi ve vucut isisi gibi sIkayetleri duzenleyebileceginizi bilmelisiniz.
• Atak anindaki dusuncelerinizi degistirmeli olumlu seyler dusunmeye calismalisiniz. Ornegin 5’e kadar sayarak bunu kolaylikla yapabilirsiniz.
Yukarida siraladigimiz atak yonetme tekniklerini uygulayarak bu sureci daha kolay gecirebilirsiniz. Bu stratejiler haricinde imkanlariniz dahilinde muzik dinlemek, ilik dus almak ve acik havada yuruyus gibi kendinize has tekniklerde gelistirebilirsiniz. Ancak tum bu stratejilerin kisa sureli oldugunu bilmelisiniz.
Sayet sIk sIk atak geciriyorsaniz bir uzmandan yardim almanizda yarar vardir. Unutmayin! Dogru yontemler uygulayan bir uzmandan alacaginiz tedaviler ile bu hastaliktan kurtulmaniz mumkun.

Panik Atak Geciren Birine Ne Yapilir?
Gunun herhangi bir saatinde taniyin ya da tanimayin “panik atak” geciriyorum diye ter basan birini gorebilmeniz muhtemeldir. Ozellikle bu ruhsal hastaliktan muzdarip yakinlari olanlar icin sIkayetlerin nasil yonetilecegini bilmek onemlidir. Dusunseniz ya; sevdiginiz biri carpintim var diyor ve korku icinde. Elbette elinizin kolunuzun bagli oldugunu hissetmek kadar kotu bir durum yok. Cunku sevdigine hatta hic tanimadiginiz halde zor durumda olan birine yardim edememek gercekten cok kotu bir his.
Iste atagi tutmus birine nasil yaklasacaginiza dair tuyolar;
• Sakinliginizi koruyarak atak gecirenin yaninda kalin.
• Sayet uzman tarafindan recete edilen ilaci varsa onu verin.
• Beraber sakin ve sesiz bir ortama gecin.
• Ihtiyaclarini sorarak ogrenin ve karsilamaya calisin.
• Basit ve anlasilabilir cumlelerle kendisi ile konusmaya calisin.
• Ani hareketlerden kacinin.
• Pratik egzersiz hareketleri yapmasini saglayin.
• Kisi ile birlikte nefes egzersizleri yapin ve 10’a kadar sayin.

Soz konusu bu yaklasimlar ile panik atak geciren kisinin stresini azaltarak donemi daha rahat gecirmesine yardimci olabilirsiniz. Bunun yaninda saglikli dusunemedigi bu surecte guvende olmasini saglayarak onu kontrol altina alabilirsiniz.

Yasam Kalitesini Tehdit Eden Panik Atak Nasil Gecer?
Ataklar sayet sIklikla tekrarlaniyorsa hastanin bir uzman yardimi almasini onermelisiniz. Sayet gitmek istemedigi bir durum soz konusu ise yardim alma konusunda onu ikna etmeniz sagligi icin oldukca onemlidir.

Panik Atak icin Hangi Doktora Gidilir?
Panik bozukluk durumunun neden oldugu panik atak sIkayetleri kendini, zihinsel ve fiziksel olarak gosterir. Yukarida da belirttigimiz gibi bu durum, altta yatan fiziksel, zihinsel ve cevresel bircok farkli faktorlerden dolayi gelisebilmektedir. Hangi nedenlerden dolayi yasandiginin tespiti icin oncelikle bir kalp uzmanina gorunmesi gerekir. Boylelikle uzman tetkiklerin sonucuna gore hastayi bir psIkiyatri ve psIkologa yonlendirme yapar.
YaklasIk 10-30 dakika arasinda suren ataklar, her ne kadar kendi kendine gecse de sIk olmasi durumunda hayati olumsuz yonde etkiler. Kronik hale geldiginde ise farkli psIkiyatrik hastaliklar, madde bagimliligi veya depresyon gibi olumsuz kosullara neden olabilmektedir. Dolayisiyla panik atagin dogru tekniklerle tedavi edilmesi sarttir. Oncelikle ilk tedavi olarak psIkoterapi kullanilirken hastaligin altinda yatan tetikleyicilere gore tedavi sekilleri degisir. Ornegin ataginizin seviyesine gore ozel ilaclar kullanilmasi gerekebilmektedir.
Her yastan kiside gorulebilen panik atak tedavisi icin ruhsal detoks saglayan biorezonans terapi teknigi de son yillarda basarili sonuclari ile yukseliste olan bir tekniktir. Uzmani tarafindan yapildiginda 4-8 seans arasinda panik atak sIkayetlerinden kurtulabilmeniz mumkundur. Ustelik ilac ve herhangi bir kimyasal icermeyen bir teknik olmasi ile tedavi kaynakli riskler soz konusu bile degildir.
Gunumuzun zor ve yogun hayat sartlari ile seviyeleri yukselen kaygi ve stres, bircok psIkolojik hastaliga zemin hazirliyor. Ama neyse ki teknoloji ve tip gelismisligi ile sorunlara hizli ve kalici cozumler gelistirebilir durumda. Bu sayede hastaliklar onlenebiliyor, tedavi edilebiliyor ve hastalarin yasam kaliteleri artirilabiliyor. Hepimizin her an basina gelebilecegi bu ruhsal ataklar da erken mudahale ile pratikce tedavi edilebilir bir durum. Yeter ki durumunuzu kabul edin ve uzmanindan yardim almayi asla reddetmeyin!


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık