IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

4Beğeni(ler)
  • 1 gönderen CeReN
  • 1 gönderen Overdose
  • 1 gönderen CeReN
  • 1 gönderen Overdose

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 03.Mayıs.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?


Yakin zamanda bir dugune gittiyseniz birinin agladigini gormussunuzdur. Dugunler mutlu gunlerdir, aglamak icin uzucu bir duygu olmasi gerekir. O halde insanlar mutluyken neden aglar? Insanlar sadece olumsuz duygular (huzun, hayal kirikligi veya stres) hissettiginde degil olumlu duygular hissettiklerinde, bir cocugun dogumunda veya favori takimlari bir maci kazandiginda, mutlu olduklarinda da aglayabilir ve bu normaldir. Derinlerde kisiler uzgun oldugu icin mutluluk gozyaslari dokmuyorsa, bunun nedeni aglamanin hayatin en mutlu anlarini yogunlastirmasidir. Ister husran ve istiraptan ister iyi bir haber almanin sevincinden olsun, duygusal aglama insanlarin etrafindaki kontrol edilemeyen dunyaya bir refleks tepkisi olabilir.

Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?
Aglamak Iyi Hissettirir
Bilim insanlari aglamanin aslinda iyi oldugunu, uzgun oldugunda insanlari rahatlattigini, stresi ve toksinleri attigini soylemektedir. Gozyaslari, dogal bir agri kesici gorevi gorebilen losin enkefalin olarak bilinen norotransmitterleri serbest birakir. Insanlar uzgun olduklari icin agladiklarinda, bu onlari daha iyi hissettirir. Ancak insanlar mutlu olduklari icin agladiklarinda, ayni norotransmitter onlari cok daha mutlu hissettirir. Baska bir deyisle, gozyaslari psIkolojik olarak arinmayi, duygusal bosalmayi tesvik eder. Sevinc gozyaslari icin daha karmasIk bir aciklama, beynin her zaman olumlu ve olumsuz duygular arasindaki farki bilmedigi teorisini icerir. Limbik sistemin ufacik, badem buyuklugundeki bir parcasi olan hipotalamus mutlu, uzgun, bunalmis ya da stresli olmak arasindaki farki her zaman ayirt edemez. Duygusal tepkileri kaydeden amigdaladan guclu noral sinyalleri alir ve karsiliginda otonom sinir sistemini harekete gecirir.
Otonom (istemsiz) sinir sistemi iki kola ayrilir:
1-Sempatik (savas ya da kac)
2- Parasempatik (dinlen ve sindir)
Hipotalamus araciligiyla hareket eden sempatik sinir sistemi, stres zamanlarinda vucudu harekete gecirir. Kalp atislarinin hizlanmasinin, terlemenin, acikmanin nedeni budur.
Parasempatik sinir sistemi ise esasen kisiyi tekrar sakinlestirir. Mutluluk ve uzuntu sinyalleri birbiriyle kesistiginde parasempatik sinir sistem harekete gecer, bu da travmadan sonra sakinlesmeye yardimci olur ve bir norotransmitter olan asetilkolin serbest birakilir. Asetilkolin tarafinda parasempatik reseptorlerin aktivasyonu gozyasi bezlerinde gozyasi uretimi ile sonuclanir. Gozyaslari bazi kanallardan buruna da akar, bu durum burnumuzun aglarken neden aktigini aciklar.

Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?
Farkli Gozyasi Turleri
Gozyaslarinin birincil amaci gozleri temizlemek ve yaglamaktir. Gozyaslari, ust goz kapaginin arkasinda bulunan gozyasi bezlerinden salgilanir. Insanlarda normal kosullarda 24 saat icinde akan gozyasi miktari 30 damlayi bulur. Yilda akan gozyasi miktari ise 100 litreden, bir baska deyisle 10 kovadan fazladir. Tum gozyaslari su, lipitler, lizozim, lipokalin, glikoz ve sodyum icerir. Protein acisindan zengin bu antibakteriyel sivi, goz kuresinin dis kenarindan korneaya dogru gider ve her goz kirpildiginda tum goz yuzeyini yaglar. Insanlar agladiginda gozyaslari yanaklarin kenarlarindan tasar ve asagi yuvarlanir. Gozyaslarinin uc tipi vardir.

Bazal Gozyaslari
Bazal gozyaslari, temel fonksiyonel gozyasidir. Korneayi yaglamak ve tozdan uzak tutmak icin surekli olarak kucuk miktarlarda salinir. Bu, iyi bir gorme keskinligi ve rahatligi saglamak icin cok onemlidir. Bazal gozyaslari ayrica bagisIklik sisteminin bir parcasi olarak bakteriyel enfeksiyonlara karsi savasir.

Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?
Refleks Gozyaslari
Refleks gozyaslari veya tahristen kaynaklanan gozyaslari, gozun yabanci parcaciklar tarafindan tahris edilmesinden, sogan dogranirken cikan buharlar gibi tahris edici maddelerin varligindan veya goz cevresinde herhangi bir parfum, koku, goz yasartici gaz ya da biber gazi bulunmasindan kaynaklanir. Bu gozyaslari, parlak isIkla, dil ve agizdaki sicak veya aci uyaranlarla da ortaya cikabilir. Ayrica kusma, oksurme ve esneme ile baglantilidirlar. Refleks gozyaslari, bazal gozyaslarindan cok daha buyuk miktarlarda salinir. Bazal ve refleks gozyaslarinin amaci aynidir, gozleri korur.

Duygusal Gozyaslari
Duygusal veya psisIk gozyaslarina aglama denir. Bu gozyaslari tum duygularla iliskilidir. Genellikle guclu duygusal stres, ofke, istirap, yas veya fiziksel acidan kaynaklanir. Yogun mizah ve kahkaha zamanlarinda oldugu gibi insanlar son derece mutlu olduklarinda da agladiklari icin aglamak olumsuz duygulara ozel degildirler. Duygusal gozyaslarina yuzun kizarmasi ve bazen tum ust vucudun spazmlarini iceren hickirik oksuruk benzeri konvulsif solunum eslik eder. Artan kalp atis hizi ve daha yavas nefes alma gibi fiziksel reaksiyonlarin yani sira ruh halini olabildigince cabuk dengelemek icin duygusal gozyaslari gonderilir.

Mutluluk Gozyaslarinin Kategorileri
Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?
Bircok insan hayatlarinda o kadar ezici bir sekilde olumlu durumlarla karsilasir ki gozyaslarinin dusmesini engelleyemezler. 19 farkli ulkeden 3.500’den fazla yetiskinle yapilan bir ankette ankete katilanlarin yuzde 68’inin ayda en az bir kez olumlu bir deneyimden dolayi gozyasi doktugu bildirilmistir. Olumlu deneyimler nedeniyle aglamak ne kadar yaygin olsa da, sevinc gozyaslariyla ilgili bilimsel arastirmalar cok azdir. 2020 yilinda yapilan bir calisma sevinc gozyaslarini sistematik olarak arastirmayi amaclamistir. Bu amacla, arastirmacilar etkileyici derecede buyuk bir uluslararasi veri tabani kullanmislardir. Toplamda, 40 farkli ulkeden 13.124 yetiskin bireyden veri toplanarak kulturel acidan farkli bir gorunum saglanmistir. Katilimcilara onlari sevincten aglatan seyin ne oldugu sorulmus ve onlar 1.500’den fazla farkli olay anlatmislardir. Genel olarak, bu raporlarin analizi, dort farkli pozitif gozyasi turunun (basari, sevgi, guzellik ve eglence) var oldugunu ortaya koymustur.

Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?
Basari Gozyaslari
Bu tur olumlu gozyaslari genellikle olaganustu bir performans (buyuk bir spor musabakasinin kazanilmasi, onemli bir odulun alinmasi veya buyuk bir engelin asilmasi) baglaminda ortaya cikar. Basari gozyaslari, prestijli bir calisma programina kabul edilme, issizlikten kurtulma, bir ise girme veya ciddi bir hastaliktan kurtulma durumlarinda da ortaya cikabilir. Olumlu gozyaslariyla iliskili ana duygu kisinin kendi basarilarindan duydugu gurur veya baskalarinin basarilarini gozlemlerken duydugu hayranliktir. Basari gozyaslari, insanlarin benlik saygisini artirir veya onlari rol modellerini taklit etmeye motive ediyor gibi gorunmektedir. Arastirmada, gozlenen pozitif aglama vakalarinin yaklasIk % 29’unda bu tur pozitif gozyaslari meydana gelmistir.

Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?
Sevgi Gozyaslari
Sevgi gozyaslari, genellikle birisi ozel bir yakinlik, beklenmedik miktarda nezaket ve istisnai sevgi veya topluluk duygusu yasadiginda (ornegin dugunlerde) veya gozlemlediginde ortaya cikar. Yillardir gorulmeyen eski bir arkadasla tekrar bir araya gelmek ya da yeni dogan bir bebegi ilk kez kucaga almak bunun tipik ornekleridir. Sevgi gozyaslari baglanmayi tesvik eder. Bu tur olumlu gozyaslariyla iliskili ana duygular heyecan, cosku, topluluga ait olma ve sevgi veya sefkattir. Bu, calismadaki en yaygin (yaklasIk% 55) pozitif gozyasi sekli olmustur.
Sevgi gozyaslari basari olaylarinin yani sira mutlulukla ilgili gozyaslarinin en yaygin bicimleri arasindadir. Raporlar, mutlulukla ilgili gozyaslarinin yuzde 84’unun ya basari ya da sevgi gozyaslari ya da her ikisi oldugu bulmustur; ornegin, kisinin kendi cocugunun onemli bir basarisini gozlemlemesi, her iki duyguyu (basari ve sevgi duygulari) da icerebilir.

Guzellik Gozyaslari
Bu pozitif gozyaslari genellikle bir sey son derece guzel olarak algilandiginda ortaya cikar. Insanlar dogadaki, muzikteki, gorsel sanatlardaki veya siirdeki ozel ihtisami veya sanati gozlemlediklerinde guzellik gozyaslari dokebilirler. Bir milli parkta muhtesem bir dag manzarasinin keyfini cikarmak veya buyuleyici bir muzik performansi dinlemek bu kategorideki orneklerdir. Bu gozyasi turuyle iliskili ana duygu husu icinde olmaktir. Buna merak veya saskinlik duygulari da eslik eder ve insanlar ayni anda genellikle hos bir urperti hisseder veya tuyleri diken diken olur. Guzellik gozyaslari insanlarin zihinlerini genisletir ve dusunmeye tesvik eder. Guzelliklerle ilgili gozyaslari oldukca nadir (vakalarin yaklasIk % 8’inde) meydana gelmistir.

Eglence Gozyaslari
Olumlu duygulara iliskin bir baska gozyasi tipi olan eglence gozyaslari genellikle birisi cok eglenceli veya komik bir sey yasadiginda, gozyaslarini tutmasi zor oldugunda ortaya cikar. Komik bir stand-up sahnesi izlemek ya da sacma, aptalca bir saka duymak, aglama noktasina kadar eglenceye, keyif almaya neden olabilir. Eglence gozyaslari nadir (% 3)gorulmustur, bir hafiflik, nese ve zevk hissinin yaninda gerceklesir.
Kesin sinyal, dort tur arasinda farklilik gosterebilir: basari gozyaslari, ozellikle yetkinligi ve guven verici otoriteyi, guzellik gozyaslari acikligi veya entelektuelligi, sevgi gozyaslari sicakligi ve eglence gozyaslari oyunculugu veya neseyi ifade edebilir.

Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?
Mutluluk Gozyaslarinin Anlami
Aglamak, kisilerin cevresindekilerle empati ve bag kurma duygularina neden olabilir. Diger kisilerle dile getirilmeyen bir duygusal bag yaratir. 2009 yilinda yapilan bir calismada yeni bir yaklasim benimsenmistir. Aglamanin genel olarak “bana saldirma, beni yatistirmayi dusun, su anda yakin arkadaslara ihtiyacim var, bir tehdit degilim, kesinlikle sana zarar vermeyecegim” anlamina gelen sosyal bir isaret oldugu one surulur. O halde aglamak hem uzucu hem de mutlu durumlar icin mantiklidir, bu biyolojinin engelleri yikma ve bag kurmayi kolaylastirma yoludur.
Kisilik ozellikleri, farkli turde mutluluk gozyaslarinin ne sIklikta dokuldugunu etkiliyor gibi gorunmektedir. Calismalarda disadonuk, konuskan ve sosyal olma egiliminde olan bireylerin basari veya guzellik gozyaslarini daha sIk yasadiklari; uyumlu, toplum yanlisi ve empatik bireylerin daha cok sevgi gozyaslari doktukleri ve acik fikirli, liberal bir tutuma sahip insanlarin daha sIk guzellik gozyaslari doktukleri ortaya cikarilmistir.
Sevinc gozyaslari ayni zamanda yasa da baglidir. Cocuklarin da yetiskinler kadar mutluluk gozyaslari dokme olasiligi vardir. Arastirmalarda, mutluluk ya da sevinc gozyaslari dokme egiliminin yetiskinlik yillarinda arttigi, 60-75 yaslarinda bir platoya ulastigi ve ardindan tekrar dustugu bulunmustur. Hem erkekler hem de kadinlar mutluluk gozyaslari dokebilir. Kadinlarin genel olarak duygusal olarak olumlu durumlarda gozyasi dokme olasiligi daha yuksektir. Son olarak, kadinlarin erkeklere gore olumlu gozyaslari doktugunu bildirme olasiligi daha yuksektir.
Mutlu iken aglayanlar bunu memnuniyetle kabul etmelidir. Mutluluk gozyaslari dokmek, daha iyi bir zihinsel ve fiziksel sagligi beraberinde getirir ve sevinc gozyaslari sirasinda yasanan olumlu duygular, hem yasam doyumunu hem de dayanikliligi artirir. Kisiler mutlu durumlarda aglama egiliminde olmasalar bile elbette sevgilerini ve neselerini ifade etmelerinin baska bircok yolu vardir.


ALİNTİ ~
Overdose bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Alt 03.Mayıs.2023   #2
Çevrimiçi
Cevap: Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?


Tamamen yaşadığımız o anın yaşam şekline bağlı aslında bi nebze ruhen ve bedenen bi rahatlama gelir insanın içgüdüsel algılamanin verdiği rahatliktir diye düşünüyorum

CeReN bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Alt 03.Mayıs.2023   #3
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Cevap: Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?


Overdose Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Tamamen yaşadığımız o anın yaşam şekline bağlı aslında bi nebze ruhen ve bedenen bi rahatlama gelir insanın içgüdüsel algılamanin verdiği rahatliktir diye düşünüyorum

olabilitesi var : )

Overdose bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Alt 03.Mayıs.2023   #4
Çevrimiçi
Cevap: Mutluluktan Neden Aglariz, Bunun Bize Ne Faydasi Var?


hihim

CeReN bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık