IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 27.Mart.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari


Menopozda beyin sisi, adet dongusunun son yillarina (perimenopoz) gecis yapan ve menopozun ilk yillarinda bulunan kadinlarin yasadigi bilissel islevde dusustur. Bir calisma, orta yasli kadinlarin yaklasIk %60’inin, 4-12 yil surebilen perimenopoz sirasinda zirveye ulasan hafiza sorunlari ile bilissel zorluklardan ve konsantrasyon sorunlarindan muzdarip olabilecegini bildirmistir. Beyin sisi, unutkanlik, karar vermede sorun, isleri karistirmak, onemli ayrintilarda eksIklik, azalmis zihinsel netlik, iletisim sorunlari, bilgileri islemek icin daha fazla zamana ihtiyac duyulmasi gibi semptomlar icerir. Menopozda beyin sisi yasanip yasanmayacagi konusunda kesin bir cevap yoktur, cunku her kadinin vucudu, hormonlarinin perimenopoz sirasinda benzersiz dalgalanma bicimlerine farkli tepki verecektir. Yine de arastirmalar bilissel islevlerde (dikkat/calisma bellegi, sozel ogrenme, sozel bellek ve ince motor beceri) belirli dususlerin son adet doneminden sonraki ilk yilda daha belirgin oldugunu gostermektedir.

Menopozda Beyin Sisinin Sebepleri
Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari
Ates basmasi, gece terlemeleri, uyku sorunlari, anksiyete ve depresyon gibi diger menopoz semptomlari hafiza problemlerine katkida bulunabilse de, beyin sisinin ana nedeni hormonal degisIklikler gibi gorunmektedir. Ostrojen, progesteron, folikul uyarici hormon (FSH) ve luteinlestirici (luteinizan) hormon (LH) hormonlari biliste rol oynadigindan, bilim insanlari perimenopoz ve menopoz doneminde dalgalanan hormon duzeylerinin beyin sisinden sorumlu oldugunu varsaymaktadir. Kanitlar hormonal degisIkliklerin, ozellikle ostrojenle iliskili olanlarin menopozdaki kadinlarda bilissel zorluklara neden olma olasiliginin daha yuksek oldugunu gostermektedir.

Beyin Sisi Nasil Yonetilir?

Beyin sisi de dahil olmak uzere menopoz semptomlarinin kontrol altina alinmasina yardimci olacak bircok dogal tedavi ya da cozum vardir. Vucudu dogal olmayan ilaclar ve hormonlarla doldurmak yerine semptomlari tedavi etmeye yardimci olacak diyet takviyeler tercih edilebilir.
Iste, dogal takviyeler:

Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari
Ginkgo biloba
Ginkgo biloba, menopoz semptomlarini yonetmek icin populer bir bitkisel takviye secimidir. Onlarca yildir kullanilan ve bir antioksidan olan Ginkgo biloba’nin kisa vadede normal bilissel islevi surdurmeye ve hafizayi desteklemeye yardimci olabilecegini gosteren bazi kanitlar vardir. Ginkgo biloba’nin ruh halini iyilestirici, enerji seviyelerini artirici, Alzheimer hastaligi riskini azaltici, anti-inflamatuar ve trombosit olusturucu etkilerinin de oldugu bilinmektedir.

Rhodiola rosea
Rhodiola rosea Avrupa ve Asya’da yuzlerce yildir kullanilmaktadir. Noroprotektif, kardiyoprotektif, antioksidan ve anti-kanserojen ozellikleri olan cicekli bir bitkidir. Calismalar, menopozda beyin sisinin tedavisinde de en iyi secim oldugunu gostermistir. Tukenmislik, endise, depresyon, bilissel islev bozuklugu, hafizada dusus, stres intoleransi gibi durumlarin noropsIkolojik semptomlarini iyilestirebilir.

Resveratrol
Resveratrol, uzum, yer fistigi, kakao ve cilek gibi gidalarda bulunan dogal olarak olusan bir bilesIktir. Calismalar Resveratrol’un serebrovaskuler fonksiyonu artirabilecegini, ruh hali ve refah algisi, kisa sureli hafiza, zihinsel esneklik, muhakeme, dikkat ve konsantrasyonu surdurme yetenegi gibi bilissel taleplere yanit olarak bolgesel kan akisini iyilestirebilecegini gostermistir.

Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari
Omega-3 Temel Yag Asitleri
Saglikli bir beslenme bilis icin de oldukca faydalidir. Omega-3’ler, bircok insanin beyin gidasi olarak adlandirdigi temel yaglardir. Vucut onlari uretemedigi icin diyet yoluyla alinmalari gerekir. Omega-3 esansiyel (temel) yag asitleri, iltihaplanma ve menopoza bagli zihinsel gerileme ile savasabilen, saglikli beyin fonksiyonu icin hayati oneme sahip besinlerdir. Akdeniz diyeti, omega-3’ler ve doymamis yaglar bakimindan zengindir. Ampirik (deneysel, gozlemsel) veriler, agirlikli olarak Akdeniz diyeti yemenin daha yavas bir bilissel gerileme orani ve daha dusuk bir bilissel bozulma riski ile baglantili oldugunu bildirmektedir. Bilissel sagligi desteklemek icin diyete daha fazla sebze, meyve, baklagiller, kuruyemisler, fasulye, tahillar, keten tohumu, chia tohumlari, yagli baliklar (somon, ringa baligi, hamsi, uskumru), morina karacigeri yagi, istiridyeler ve doymamis yaglar (zeytinyagi, avokado, findik) eklenebilir.

DHA ve ALA (Balik Yaglari)
Beyin sagligi soz konusu oldugunda balik yaglari olmazsa olmazdir. DHA(dokosaheksaenoik asittir) ve ALA (alfa-linolenik asit) gibi beyin fonksiyonlarinda onemli olan ve iltihaplanmayi azaltabilen esansiyel yag asitlerinden olusurlar. Bu yag asitleri daha iyi bir ruh hali, daha iyi bir beyin saglar. EksIklikleri menopozal beyin sisi semptomlarini siddetlendirebilen duygudurum bozukluklariyla da iliskilendirilmistir.

E Vitamini ve Antioksidanlar

Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari
E vitamini, beyin sagliginin hayati bir bilesenidir. Bunun nedeni, E vitamininin beyin hucrelerini vucutta dogal olarak olusan ve dis kirleticilerden gelen serbest radikallerin zarar gormesine karsi koruyan guclu antioksidan ozelliklere sahip olmasidir. E vitamini ayrica vucuttaki iltihaplanmayi azaltir ve hem beyin sagliginin iyilesmesine hem de menopoz beyin sisinin ortadan kaldirilmasina yardimci olabilecek depresyon riskini azaltmaya yardimci olabilir.

Lutein
Lutein, karotenoid olarak da bilinen bitki bazli bir vitamindir. En cok bir goz sagligi takviyesi olarak bilinmesine ragmen bilissel faydalari ve uzun vadeli beyin sagligi ile olan baglantilari nedeniyle beyin sagligi takviyelerinde de onemli bir bilesendir.

Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari
B Vitamini Kompleksi
B-kompleks vitaminleri, cesitli vucut fonksiyonlarinda onemli bir rol oynar. Spesifik olarak, B6 vitamini, beynin bolumleri arasinda veya beyinden kaslara onemli sinyaller gonderen norotransmiterlerin olusumuna yardimci oldugu icin beyin gelisimine yardimci olur. Saglikli olmak icin beynin kendisiyle ve vucutla iletisim kurabilmesi gerekir, bu nedenle bir B vitamini kompleksi, perimenopoz ve menopoz ile birlikte gelen beyin sisi ile mucadelenin temel bir parcasidir.

Soya Izoflavonlari
Soya gibi fitoostrojenler, menopoz boyunca genel saglik ve beyin fonksiyonlarini iyilestirme konusunda umut vaat etmektedir. Soya bazli gidalari sevmeyenler, diyetlerine soya izoflavon takviyeleri eklemeyi dusunebilir.

Yukarida adi gecen takviyelerden bazilari bir kiside ise yararken bazi kisilerde o kadar etkili olmayabilir veya yan etkileri tetikleyebilir. Piyasadaki sayisiz takviyenin hangisinin ihtiyaclara en uygun oldugunu ogrenmek, kisinin sahip oldugu diger rahatsizliklara veya duzenli olarak alinan ilaclara mudahale etmeyeceklerinden emin olmak icin her zaman bir doktora danisilmalidir.

Diger Cozumler
Dogal takviyelerden baska asagida belirtilen duzenlemeler de beyin sisinin iyilesmesine katkida bulunabilir:

Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari
Duzenli Egzersiz
Menopoza giren kadinlar dahil, duzenli fiziksel aktivite herkes icin onemli olsa da yaslandikca giderek daha hayati hale gelebilir. Duzenli egzersiz, bilis de dahil olmak uzere bircok farkli menopoz semptomunu yonetmenin yararli bir yoludur. Bir calisma, orta yogunlukta egzersizin bilissel esnekligi ve calisma bellegini artirabilecegini, yuksek yogunluklu etkinligin ise bilgi isleme hizini artirabilecegini one surmektedir. Uzmanlar, haftada en az bes gun 30 dakika, orta yogunlukta kardiyovaskuler egzersizin hedeflenmesi gerektigini belirtmektedir. Yuruyus, hafif kosu, bisIklete binme, yuzme veya dans gibi egzersiz bicimleri rutine dahil edilebilecek bazi aktiviteler arasindadir. Kuvvet antrenmani da egzersiz rejimine dahil edilebilir. Her hafta iki seans halter veya jimnastik (Squat, lunge veya sinav) yapilmasi hedeflenebilir.

Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari
Su Icilmesi
Insan beyninin %75’i sudan olustugu icin, ihmal edilebilir seviyelerdeki dehidrasyon bile bilissel islevleri tehlikeye atabilir, bu da hafiza ile ilgili sorunlara ve konsantrasyon zayifligina yol acabilir. Her gun daha fazla su icmek icin bilincli bir caba gosterilmelidir. Sabah uyanir uyanmaz iki bardak su veya saat basi alarm kurarak bir bardak su icilmelidir. Icecegi daha lezzetli ve ferahlatici hale getirmek icin limon, nane veya salatalik eklenebilir.

Dengeli Beslenme
Menopoz semptomlariyla ilgili yardim ararken, bazi kadinlarin dusundugu son seylerden biri beslenme olabilir ama muhtemelen baslanmasi gereken yer orasidir. Yiyecekler vucudu iyilestirebilecegi gibi zarar da verebilir. Dogru yiyecekler secilirse, beyin sisi de dahil olmak uzere cesitli menopoz semptomlarinda iyilesme saglanabilir. Bagirsak sagligini iyilestiren yiyecekler, ornegin renkli sebzeler, meyveler ve kombu cayi ve lahana tursusu gibi fermente edilmis urunler yararli olabilir.

Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari
Yeterli Dinlenme ve Uyku
Yeterince kaliteli uyku almak, genel bilissel islev icin de hayati derecede onemlidir. Uyku dongusunun sonraki asamalarinda – hizli goz hareketi (REM) uykusunda – beyin anilari depolar, fikirleri birlestirir ve gunden gune bilgileri isler. Menopozdaki kadinlarda sIk gorulen uyku sorunlari ve kotu uyku kalitesi beyin sisini daha da kotulestirebilir. Stres ve kaygi uyku sorunlarinin devam etmesine neden olabilir, bu nedenle yatmadan once kisinin kendine gevsemek icin zaman ayirmasi onemlidir. Huzurlu bir uyku saglamak icin meditasyon, derin nefes alma, yoga, sicak banyo veya masaj gibi gevseme teknikleri kullanilmalidir. Gece terlemelerinin uykuyu etkilememesi icin yatak odasinin 16-18 derece olmasina dikkat edilmeli, bol ve hafif giysiler giyilmeli ve agir yorgan veya battaniyelerden kacinilmalidir. Gunun ilerleyen saatlerinde kafein ve nikotin gibi uyaricilara dikkat edilmeli ve alkol tuketiminin de uykuyu bozabileceginin farkinda olunmalidir. Son olarak, yatmadan once buyuk ogunler yemekten, asitli veya baharatli yiyeceklerden kacinilmalidir. Iyi dinlenmis bir beyin, daha fazla netlige ve daha iyi isleve sahip olacak ve bu da beyin sisi semptomlari azaltacaktir.

Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari
Stresin Yonetilmesi
Kadinlar tabii ki, menopozla ilgili biraz stres hissedecektir. Hormonal degisIklikler, sicak basmalari, hafiza kaybi ve iletisimde sorun yasama gibi beyin sisi semptomlari cok fazla kaygiya neden olabilir. Uyku ve egzersiz, stresi azaltmada buyuk rol oynasa da endiseler hakkinda bir aile uyesi, arkadas, saglik uzmani veya danismanla konusulabilir. Menopoza girildi diye hayatin seks kismi durmamalidir cunku seks yapmak harika bir stres giderici olabilir. Kahkaha, strese karsi gercekten en iyi ilactir. Arastirmacilar, gulme dusuncesinin bile kortizol gibi stres hormonlarini duzenlemeye yardimci oldugunu bulmuslardir. Gun boyunca gulumseten ve mutlu eden seyler bulunabilir.

Zihnin Calistirilmasi
Tipki vucut gibi beynin de yaslandikca duzenli egzersizlere ihtiyaci vardir. Bunu yapmanin pek cok yolu vardir. Zihni mesgul ederek beyin sisi semptomlariyla savasmak oldukca keyifli olabilir ve hayati bircok yonden zenginlestirir. Nasil baslanacagindan emin olmayanlar bulmacalari (kelime, sayi veya yapboz), yeni bir hobiye baslamayi veya yeni bir beceri ogrenmeyi deneyebilir. Sosyal iliskiler, insanlarla konusmak ve tekrarlayan gunluk dongulerden cikmak da beyni mesgul edebilir. Okumak ve oyun oynamak, ders almak, bir gun icinde yapilmasi gereken her seyin bir listesini tutmak beyin bulanikken dusunceleri duzenlemeye yardimci olabilir.

Menopozda Beyin Sisi, Sebepleri, Dogal Cozum Yollari
Beyin Sisi Zamanla Duzelebilir
Bazi kadinlar, beyin sisi yasadiktan sonra bunama (demans) veya Alzheimer gelismesi konusunda endiselenebilir. Hafiza sorunlari ve beyin sisi, kafa karisIkligi rahatsiz edici olabilse de ozellikle de genel bilissel sagligi desteklemek icin caba harcanirsa menopoz semptomlari genellikle zamanla duzelmekte, ogrenme yetenegi ve hafiza menopoz sonrasi donemde geri donmektedir. 2009 yilinda, arastirmacilar dort yil boyunca 2.000’den fazla kadini analiz etmis ve menopozdan sonra bilissel sorunlarin iyilestigini bulmustur.

Menopozda beyin sisinin nasil tedavi edilecegine dair pek cok fikir vardir, ancak hangisinin kisi icin en iyi oldugunu bilmek zor olabilir. Besin Yanit Testi, vucudun en cok neye ihtiyaci oldugunu belirlemenin harika bir yoludur. Beyin sisi de dahil olmak uzere, kadinlari tum menopoz semptomlarini hafifletecek, tersine cevirmeye yardimci olacak dogru diyet, yasam tarzi ve takviyeye yonlendirmek icin Besin Yanit Testi (NRT) kullanilmaktadir. Bu testi iceren, bireysel ihtiyaclara uyacak sekilde ozel olarak tasarlanan program hastalik veya hastaliklarin altinda yatan nedenleri belirlemek icin vucudu analiz eder, organ ve organ sistemi sagliginin durumunu belirler, besin eksIkliklerinin degerlendirilmesini ve duzeltilmesini saglar.

Not: Makale icerigi bir tibbi tani ve tedavi onerisi olarak degerlendirilmemelidir. Tibbi bir durumla ilgili sorular ve cozumler icin daima doktorun veya baska bir nitelikli saglik uzmaninin tavsiyesine basvurulmalidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık