IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20.Mart.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Osmanli Imparatorlugu Neden Yikildi?


Osmanli Imparatorlugu’nun yikilmasi, birden cok faktorun bir araya gelmesi sonucu elde edilir. Bu faktorler arasinda siyasi, ekonomik, sosyal ve askeri faktorler bulunmaktadir.

Siyasi Faktorler

Osmanli Imparatorlugu’nun yikilmasinda siyasi unsurlar buyuk bir rolu vardir. Imparatorlugun son donemlerinde yonetimdeki kararsizligin etkisi coktur. Hukumranlarin insanlari hos gormemesi imparatorlugun guc kaybetmesine neden olmustur. Ayrica, Avrupa devletleri arasinda siyasi dengeyi korumak icin yapilan anlasmalar Osmanli’yi zora soktu. Osmanli Imparatorlugu’nun egemenlik alanini daralmis oldu.

Osmanli Imparatorlugu Neden Yikildi?
Ekonomik Faktorler

Osmanli Imparatorlugu’nun ekonomisi, imparatorlugun yikilmasinda onemli bir rol oynadi. Imparatorluk, Bati Avrupa’nin endustriyel kitapligiyla basa cikamadi ve ekonomik olarak geri kaldi. Bu durum, imparatorlugun diger bolgelerinde da geri muhafaza neden oldu. Ayrica, krallikta yasanan buyuk mali kayiplar, askeri harcamalarin finansmaninda sorunlarin yasanmasina neden oldu.

Sosyal Faktorler

Osmanli Imparatorlugu Neden Yikildi?
Osmanli Imparatorlugu’nun yikilmasinda sosyal unsurlar de onemli bir rol vardi. Imparatorlugun farkli etnik gruplarinin bir arada yasamasi, zaman zaman catismalarina neden oldu. Ayrica, krallikta yasayan insanlarin cogu sucluydu ve toplumsal sorunlarla basa cikamadi.

Askeri Faktorler

Osmanli Imparatorlugu’nun yikilmasinda askeri faktorler de buyuk bir rol oynadi. Imparatorluk, I. Dunya Savasi’na katildi ve savasta agir kayiplar verdi. Bu durum, imparatorlugun zaten zayif olan askeri gucunu daha da azaltti. Ayrica, Osmanli ordusunu bozguna ugratarak moral bozuklugu yasadi.

Kulturel Faktorler

Osmanli Imparatorlugu’nun yikilmasinda kulturel etkenler de etkili oldu. Osmanli Imparatorlugu’nun klasIk Islam medeniyeti anlayisi ve modernlesme arasinda bir catisma yasadigi yasiyor. Modernlesme hareketleri, Osmanli Imparatorlugu’nu klasIk Islam medeniyetinden uzaklastirdi. Bu sebeple toplumsal yapidaki degisIkliklere neden oldu. Bu durum, imparatorlugun dini ve kulturel idaminda yarattigi etkiler ve bazi gruplar arasinda yolsuzluga neden oldu.

Dis Baskilar

Osmanli Imparatorlugu, son donemlerde dis baskilara maruz kaldi. Avrupa devletleri, Osmanli Imparatorlugu’nun topraklarini isgal etti. Imparatorluk donemi genisletilmis oldu. Ayrica, Osmanli Imparatorlugu Ingiltere ve Fransa gibi guclu devletlerle olan iliskileri imparatorlugu gucsuz kildi.

Merkezi Yonetimdeki Zayiflik

Osmanli Imparatorlugu’nun son donemlerinde merkezi yonetimde basiretsizlik hakimdi. Bu yuzden imparatorlugun yikilmasi kolaylasmis oldu. Yonetim, eyaletlere buyuk olcude otonomi tanidi ve merkezi tesislerin zayiflamasina neden oldu. Bu durum, devlet yonetiminin gecmesine ve ic karisIkliklara neden oldu.

Ozet

Osmanli Imparatorlugu’nun son donemlerinde, hukumet icinde bircok reform hareketi basladi. Ancak bu hareketler, imparatorlugun zayif yonetimin denetim oyunlarini yurutmek icin yeterli degildi. Ayrica, bu reform hareketleri arasinda farkli gorusler oldugu icin cogunlugu yasayanlar da zor oldu.

Osmanli Imparatorlugu, I. Dunya Savasi’nda Almanya‘nin yaninda savasti. Ancak savasin sonunda, Ittifak’ta yenilgiye ugradi. Bu savas, Osmanli Imparatorlugu’nun sonunu hizlandirdi. Savasin sonunda, imparatorluk topraklarinin cogu Ingiltere, Fransa ve diger Itilaf devletleri tarafindan isgal edildi. Bu, imparatorlugun savunma tehdidi ve cevre savaslari topraklamaya basladi. Sonuc olarak, Osmanli Imparatorlugu’nun yikilmasinda bircok faktor etkili oldu. Ancak, siyasi, ekonomik ve askeri faktorler bu surecte daha etkiliydi.

Imparatorluk, modernlesme hareketlerine ayak uyduramadi ve Bati Avrupa’daki gelismelerden geri kaldi. Ayrica, ic ve dis baskilar, merkez yonetimdeki zayiflik ve toprak kayiplari, imparatorlugun yikilmasina neden oldu.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık