IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20.Mart.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti


Kona kahvesi sadece Hawaii’deki Kona Kahve Kusaginin volkanik topraklarinda yetisen prestijli bir Arabica kahvesidir. Yeryuzundeki baska hicbir yer, Kona Bolgesinin benzersiz toprak, yukseklik ve iliman iklim kombinasyonuna sahip degildir. Kona’da yetisen kahvenin cok degerli olmasinin nedeni budur. Amerikanin bir eyaleti olan Hawaii, kucuk adaciklardan olusan bir takimadadir. Diger eyaletlerin en guneyinde bulunur. Takimadada 18 adet adacik bulunmaktadir fakat bunlarin 8 tanesi ana adadir. Hawaii, bu ana adalar arasindadir ve digerlerinden daha buyuktur. Bu nedenle Big Island (Buyuk Ada) olarak adlandirilmistir. Kona kahvesi, Hawaii Adasindaki Kona’nin Kuzey ve Guney bolgelerinde, her ikisi de aktif olan iki yanardagin ( Hualalai ve Mauna Loa) bati yamaclarinda, deniz seviyesinden 150 ila 975 metre yukseklikte ozel olarak yetistirilen dunyaca unlu bir gurme kahvedir. Bu iki volkanin konumu, Kona kusagini guclu ruzgarlardan koruyarak, Kona kahve cekirdekleri yetistirmek icin ideal olan benzersiz bir mikro iklim yaratir.

Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Kona, Hawaii’de “bir adanin kuru tarafi” anlamina gelir. Bu, kahve bolgesinde yil icinde fazla yagmur yagdigi icin aslinda biraz ironik olsa da volkanik toprakta suyun ne kadar iyi suzuldugunun gostergesidir. Altin rengi Kona Sahili’nde yer alan Kona kahve ciftliklerinden yalnizca az sayida kahve bitkisi bulunmaktadir. Kona kahvesi ender bulunmasi, kalitesi ve cikolata benzeri tat profili ile unludur. Unlu yazar Mark Twain, simdiye kadar tattigi tum kahvelerden daha zengin bir tada sahip olan Kona kahvesinden ovguyle bahsetmistir.
Kona kahvesini cok ozel yapan seyin ne oldugunu anlamak icin, bu kahve turunu piyasadaki digerlerinden ayiran tarihi, uretimi, tadi ve diger nuanslari ogrenmek atilacak en iyi adimdir. Bu makale, nefis, yuksek kaliteli Hawaii kahvesi olan Kona hakkinda bilinmesi gereken hemen her seyi detaylandirmaktadir.

Kona Kahvesinin 3 Ana Cesidi: Typica, Pache ve Caturra
Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Bugun Kona kahve ciftcileri tarafindan onlarca cesit kahve yetistirilmektedir. Kona kahvesinin en yaygin cesidi, Buyuk Ada’ya 1800’lerde Guatemala’dan getirilen, bir Arabica turu olan Typica’dir. Guatemala Typica agaclari Hawaii’deki baskin kahve cesitleridir. Typica, soguk hava, yeterli yagis, bol golge ve volkanik topraktan gelen besinler sayesinde Kona’da uzun suredir yetismektedir. Typica’dan baska Caturra ve Pache adli (bir Typica mutasyonudur) cesitler de yetistirilmektedir.

Kona Kahvesinin Tarihi
Kona kahvesinin iki yuzyili askin bir gecmisi vardir. Kona Kahvesi, 1800’lerin basindan beri Buyuk Hawaii Adasinin bati kiyisindaki Kona’nin bu koyu volkanik lav kaya yamaclarinda yetistirilmektedir. Kona kahvesi, bugun sahip oldugu uluslararasi une hemen ulasmamistir.
Kona kahvesi, Hawaii’nin vazgecilmezi olarak kabul edilse de Kona kahve fidelerini Hawaii’ye1817’de ilk getiren ve Manoa Vadisi’ne diken kisi Don Francisco de Paula Marin adli Brezilyali bahcecilik arastirmacisidir ancak bitkiler gelisememis, yok olmustur. Bunun basarisiz girisimden sonra Samuel Ruggles, bazi bitkileri kuzey ve guney Kona bolgesine goturmeye karar vermis,1828’de Kona’da ilk kahveyi yetistirmeyi basarmistir. Kahve bitkilerinin filizlenmesi icin mukemmel havasiyla Kona bolgesi, bu kahvenin yetismesi icin ideal bir yer oldugunu kanitlamis ve boylece bugun bilinen Kona kahvesini yaratmis, kahve sohretinin yukari dogru tirmanmasinin temelini atmistir. Sonraki yillarda giderek daha fazla kahve tarlasi acilmistir ancak 1850’lerde is gucu eksIkligi, kotu hava ve hasereler nedeniyle zor zamanlar baslamistir. 1860’da, Hawaii adalarindan kahve neredeyse tamamen yok olmustur.Kona kahvesi ilk olarak 1873’te Avusturya‘nin Avusturya’nin baskenti olan Viyana’da duzenlenen Dunya Fuarinda genel kabul gormustur. 1892’de adaya bir tur Guatemala kahve cekirdegi getiren Hermann Widemann sayesinde Hawaii’de kahve uretimi yeniden baslamistir. Bugun Kona Typica olarak adlandirilan bu cesit, adanin tercih edilen kahve cekirdegidir. Ne yazik ki, 1899’da dunya kahve pazarindaki ve kahve fiyatlarindaki siddetli bir dusus, asiri arz nedeniyle Kona Kahve Kusagindaki ciftlikleri olumsuz etkilemis, kahvenin adalardan neredeyse tamamen silinmesine neden olmustur. Bu sirada seker yeniden populerlik kazanmis, bu nedenle plantasyon sahipleri kahveden seker uretimine geri donmuslerdir. Ancak 1900’lerin baslarinda (1917-1918), Hawaii’de bircok asker konuslandirildigi icin Birinci Dunya Savasi kahve talebini artirmistir. 1929, Buyuk Buhran’in baslangicidir. Kahve fiyatlari dusmustur. Sonraki on yilda borclar artmaya ve kahve fiyatlari dusmeye devam etmistir. Kona kahvesi icin karanlik zamanlardir. 1941-1953 arasinda ABD’nin Ikinci Dunya Savasi’na girmesiyle ordunun kahve satin almasi, kahveye olan talebin artmasi ve savas bittikten sonra surekli artan kahve fiyatlari Hawaii’de kahve ciftciliginin devam etmesine yardimci olmustur. Bu, yine dunya capinda bir kahve kitligina neden olan Brezilya‘daki (1953’de) baska bir don ile desteklenmistir.

Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
1960’larda Hawaii’de kahve rekor hasatlarla tekrar yukselise gecmistir. Kona kahve ciftcileri icin bir is gucu rakibi haline gelen turizmde bir patlama gormustur. 1970’ler ve 1980’lerde kahvenin popularitesi birkac kez dusmus ve yukselmis, Kona kahvesi zirveye cikmistir. Kona kahvesi artik “ozel kahve” olarak kabul edilmis ve giderek daha fazla hayran toplamaya baslamistir.
1991’de %10 Kona kahve karisimi yasasi tanitilmistir. Bu kanun, sadece %10 Kona kahvesi iceren harmanlanmis kahvenin “%10 Kona kahvesi” olarak etiketlenmesine izin vermektedir. 1993 ve 1996 yillari arasinda, kahve tedarikcisi Michael Norton, Panama ve Kosta Rika’dan yaklasIk 1600 ton kahve ithal etmistir. Daha sonra bu ucuz kahveyi %100 Kona kahvesi olarak etiketlemis ve yeniden ABD’deki kahve cekirdeklerini kavurup isleyen isletmelere, (kahve sektorundeki Peet’s, Starbucks Coffee Co., Peerless Coffee Co., Hills Brothers ve diger kucuk ve buyuk isimlere) satmistir. Bazi tahminlere gore, Michael Norton yaklasIk 14 milyon dolari cebe indirmis, bunun bir kismini Isvicre hesabinda saklamis, 2002’de 30 ay hapis cezasi almistir.

Sadece son birkac on yilda Hawaii adalarindan seker neredeyse tamamen kaybolmus ve (Kona) kahve her zamankinden daha guclu olmustur.

Kona Kahvesinin Yetistirilmesi, Hasati ve Islenmesi
Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Bir Kona kahvesi agacinin Hawaii’deki yasaminin ilk asamalari, gelecekteki basarisi icin hayati onem tasir. Bu nedenle, Kona kahve bitkileri, bitkiyi ilk birkac yili boyunca duzgun bir sekilde besleyebilen Hawaii’deki yetenekli ciftciler tarafindan genellikle fidan olarak satin alinir. Saglikli bir agac, yarim yuzyildan fazla bir sure degerli meyveler uretebilir.
Kona kahve agaclarinin yetistirilme sureci zahmetlidir. Tohumlari agacin kirazinda (kahve bitkisinin meyvesine kiraz denir, kahve teknik olarak bir meyvedir) bulunur. Tohumlar ya da kahve cekirdekleri genellikle parsomen olarak bilinen beyazimsi bir zarla, ayrica hemen altinda gumus renkli ikinci bir tabaka ile kaplidir. Nemli hava, bu agaclarin filizlenmesi acisindan Kona bolgesinin lehine rol oynar. Saglikli bir Kona agaci, bir yasina geldiginde 60-61 santimetre uzunluga ve ucuncu yilina geldiginde 90 santimetre ila 1,80 metre uzunluga ulasir ve bu noktada olgun kabul edilir. Kona agacinin ureme belirtisi, bitkiden cikan beyaz ciceklerin filizlenmesidir. Dallara yagmis kari andiran goruntusu nedeniyle yore halki bu ciceklere “Kona kari” demektedir. Bu noktadan itibaren kirazlarin ortaya cikmasi yaklasIk dort ay surer. Bir yilin buyuk bir kismindan sonra kirazlar olgunlasacak ve kahve yapmak icin kullanilacaktir. Ancak emek burada bitmez. Kona, ciftcilerden ihtiyac duydugu ozel ve dikkatli ilgi nedeniyle dunyanin en pahali kahve turlerinden biridir. Kona bitkisi omru boyunca budama gibi yillik bakim gerektirir. Budama, bir sonraki yil icin buyumeyi tesvik etmek amaciyla olu ve asiri buyumus dallarin cikarilmasi surecini ifade eder. Yilin ilk ceyregi geleneksel olarak bu surecin gerceklestigi zamandir.
Kirazlar olgunlasmaya basladiginda bile, kirazlarin hasat uzmanlari tarafindan elle toplanmasi gerektiginden Kona kahvesinin titizlikle dikimi, yetistirilmesi devam eder. Bir kirazin toplanmaya uygun olup olmadigini anlamanin en iyi yolu, uzerinde kirmizi bir parilti olup olmadigidir. Hawaii’de kahve hasadi Agustos ve Aralik aylari arasinda gerceklesir. Ciftciler Kona kahve toplama surecinin her adimini ozenle gerceklestirir. Cok sayida kucuk Kona kahve ciftliginin ve daglik arazinin duzeni, kahve kirazlarinin elle toplanmasini gerektirir. En yuksek kalitede cekirdek uretmeyi amaclayan ciftciler, serit yontemi ile toplamadan kacinmalidir. Bu hasat yontemi tum kahve kirazlarinin bir kerede daldan alinmasini (iki el kullanilarak bir elle dalin tutulmasi, diger elle meyvelerin yani kahve kirazlarinin tek hamleyle cekilip siyrilarak dokulmesi veya toplanmasi) icerir. Bunun yerine, hasat mevsimi boyunca her kahve agacina birden fazla gecis yapilarak yalnizca en olgun cekirdekler cikarilir. Bu, sadece olgun kahve kirazlarinin tasnif (siniflandirma, ayiklama, derecelendirme) masasina ulasmasini saglar. Olgunlasmamis kirazlar eksi veya aci olma egilimindedir.

Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Secilen kahve kirazlari, dis kabugu ve posayi icteki tohumdan ayirmak icin basinc kullanan bir hamurlastiricidan gecirilir. Isciler, Kona kahve cekirdeklerini fermantasyon tanklarina koymadan once tatli suyla dikkatlice yikarlar. Cekirdekler, Kona’nin daglarindaki alcak kotlarda 12 saat, yuksek kotlarda ya da rakimlarda yaklasIk 24 saat fermente olur, daha sonra cekirdekler kurutma asamasina gonderilir. Kurutma da cok dikkatli yapilmalidir. Guneste de kurutulabilir ancak tum cekirdeklerin esit sekilde kurutulmasini saglamak icin makineler kullanilir. Kahve cekirdekleri kurudugunda yuzeylerinde parsomen adi verilen sert bir ortu bulunur. Parsomeni cikarmak ve cekirdekleri kavurmaya hazirlamak icin ogutme frezeleme ve cilalama parlatma islemlerine tabi tutulurlar.

Kona Kahvesini Ozel Yapan Nedir?

Kona tek Hawaii kahvesi degil ama kesinlikle en unlusudur. Uzun bir sure Hawaii, kahve yetistiren tek ABD eyaleti olmustur. Kona kahvesi, oncelikle birinci sinif tarim konumu ve uretim surecleri nedeniyle diger cesitlerden farkli olan ozel bir kahvedir. Kona kahve ciftlikleri “Kahve Kusagi” adi verilen tek bir yerdedir. Bu bolgede, ortalama buyuklukleri 20 ila 40 donum arasinda degisen yaklasIk 900 kahve ciftligi bulunmaktadir. Ilk kahve ciftliklerinden bazilari artik muzedir. Besinci nesil kahve ciftcileri, cekirdeklerini gururla yetistirmektedir. Kona kahve ciftlikleri her yil yaklasIk 1200 ton yesil kahve cekirdegi uretmektedir, bunlarin net degeri yaklasIk 14 milyon dolardir.
Kona kahvesini ozel yapan en onemli ihtiyaclarin tumu Kona Kahve Kusaginda bulunabilir. Volkanik toprak, Kona agaclarinin kalitesine katkida bulunan temel minerallerle (nitratlar, fosfatlar, demir ve manganez ile) doludur. Bunun da otesinde, Kona kahve Kusagi, Kona kahve ciftliklerinin potansiyelini en ust duzeye cikarmak icin mukemmel bir iklime sahiptir. Bol gunes isigi vardir, ancak genellikle 21 santigrat derece civarinda seyreden iliman sicakliklar vardir. Agaclar verimli volkanik topraklarda, avokado, mango ve macadamia findik agaclarinin sagladigi dogal golgede gelisir. Parlak gunesli sabahlar, bulutlarla kapli yagmurlu ogleden sonralari ve iliman geceler dongusu, Kona kahve agaclarinin yavas yavas olgunlasmasi ve gelismesi icin ideal bir buyume ortami yaratir. Ayrica, topragin drenaji iyidir, arazinin egimi, yagmurun birikmeden veya yokus asagi cok hizli akmadan kahve bitkilerini beslemesini saglar. Bu kahve agaclari yuksek rakima dikilir. Daha yuksek rakimli yerler tipik olarak olaganustu kalitede ve yumusaklikta hafif bir tada sahip kahveler uretir.

Kona Kahvesinde Ozgunluk
Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Bir kahve markasi, Kona bolgesinden hasat edilmedigi surece kahvesini yasal olarak “Kona” olarak tanitamaz. Sadece Kona’nin kuzey ve guneyindeki Hualalai ve Mauna Loa yanardaglarinin yamaclarinda yetisen kahveye “Kona kahvesi” denilebilir. Hawaii’de Kona kahvesiyle ilgili kati etiketleme yasalari vardir. Mevcut Hawaii yasalari, karisimlarin Kona kahve yuzdesinin etikette belirtilmesini gerektirir ve etikette yazili olan “%100 Kona Kahvesi” kelimesinden o kahvenin hakiki oldugu anlasilabilir, bu kahve sadece Kona kahve cekirdekleri icerir. Kona harmani veya “%10 Kona kahvesi” gibi terimlerle etiketlenen kahveler, %100 orijinal Kona cekirdekleri degildir. Bunlar % 0 ila %10 Kona kahvesi ve dunyanin baska bir yerinden gelen baska bir kahveden olusurlar. Satin alinan her paketin uzerinde Kona Kahve Sertifika Muhru olmalidir. Kona Kahve Konseyi muhrunun varligi, ciftcinin belirli derecelendirme uygulamalarina bagli kaldigi ve cekirdekleri belirlenmis alanlardan birinde yetistirdigi anlamina gelir.
Ozgunluk, Kona kahvesi icin buyuk bir sorundur. Bu nedenle, yaklasIk 600 Kona kahve ciftligi su anda yanlis bir sekilde etiketlenmis Kona kahvesi satan distributorlere, toptancilara ve perakendecilere karsi toplu dava acmaktadir. Bu yanlis etiketleme, fiyatlari asagi cekerek ve tuketici algilarini lekeleyerek gercek Kona ciftcilerine zarar vermektedir. Hawaii disinda, baska bir ulkeden gelen bir poset kahvenin uzerinde “Kona Roast” ve “Kona Style” gibi yaniltici ifadeler kullanilabilir. Kona Roast, korumali bir terim degildir ve her tur kahve cekirdeginden yapilabilir. Buyuk ihtimalle % 0 Kona kahvesi icerir. Kona style yazan bir kahve paketinin uzerinde acikca %10 veya %100 Kona kahvesi gibi bir aciklama yer almiyorsa muhtemelen Kona kahvesi ile ilgisi yoktur. Ayrica, kavrulmus Kona kahvesi 20 Dolar (yaklasIk 379 YTL) / lb’den daha ucuza bulunuyorsa suphe duyulmalidir. Gercekten otantik Kona kahvesi araniyorsa, kahvenin nereden geldigine cok dikkat edilmeli ve saygin bir Hawaii kahve sirketi tarafindan kavruldugundan emin olunmalidir.
Not: Lb, libre’nin kisaltilmis yazilimidir.1 Libre ( ya da 1 Pound) 453,59 gramdir. Mart 2023’te 1 Dolar yaklasIk 18,96 Turk Lirasidir.

Kona Kahvesi Neden Cok Pahalidir?
Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Kona kahvesi dunyanin en nadide kahvelerinden biridir, bu nedenle kahve endustrisindeki diger kahvelere gore nispeten pahalidir. Bunun cesitli nedenleri vardir ve hepsi de kahvenin nadirligi ve benzersizligi ile ilgilidir. Kona kahvesinin maliyetinin ilk ve en onemli nedeni arz ve taleptir. Kona Kahve Kusagi yilda yaklasIk 2,7 milyon ton kahve uretir ve bu sektordeki kahvelerin sadece %1’ini olusturur, dolayisiyla talebi ve fiyati artirir. Buna Kona kahvesinin ne kadar lezzetli oldugu da eklenirse, tedarik sIkintisi yasanir. Diger bir sebep genel giderlerdir. Kahve cekirdeklerini elle toplamak insan odaklidir, bu da yuksek iscilik maliyetleri anlamina gelir. Kona’da ciftciler aylarca ayni agaclardan yalnizca en iyi kirmizi kahve kirazlarini toplar. Ayrica onlari derece veya boyuta ve kuru islenmis cekirdeklere gore ayirirlar. Ciftciler ve perakendeciler, satis icin cekirdekleri kizartabilir ve elle paketleyebilir. Bu cok fazla zaman ve caba gerektirir, bir poset Kona kahvesinin maliyetinin yaklasIk %40’ini olusturdugu tahmin edilmektedir. Ciftciler ve isciler, calismalari karsiliginda dunyanin en cok kahve ureten ulkelerinden ikisi olan Etiyopya veya Guatemala’daki kahve iscilerinden daha yuksek ucret alir. Kona’da cok fazla tarim arazisinin olmamasi da uretim fiyatinin yuksek olmasina sebep olur. Satin almak ve evde demlemek icin Kona kahvesi aranirken, bir altin kurali akilda bulundurulmalidir: eger ucuzsa, sahte veya karisim olma olasiligi yuksektir.

Hawaii’nin Diger Buyuk ve Daha Ucuz Kahve Cesitleri
Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Kona kahvesinin fiyati cok yuksektir fakat cok yuksek rakamlar odemeden de tadi cikarilabilecek birkac Hawaii kahvesi cesidi vardir. Bunlar Ka’u, Puna ve Hamakua kahveleridir. Kona kahvesi, Buyuk Ada’da yetistirilen tum kahvelerin yaklasIk %95’ini olusturur. Kalan %5’i cogunlukla Ka’u, Puna ve Hamakua kiyilarinda yetisen kahve cekirdeklerinden olusur. Bu kahveler, Kona kahvesinin sahip oldugu zengin tarihe, olaganustu pazarlamaya veya iyi halkla iliskilere sahip degildir. Cok iyi bilinmedikleri icin cok daha uygun fiyatlidirlar.
Kona kahvesi kadar bilinmese de Ka’u kahvesi de bir o kadar lezzetlidir, kendine ozgu bir aromasi ve cok yumusak bir tadi vardir ve Hawaii’de gelismekte olan bir kahvedir. Ka’u kahvesi, komsu Kona Kahve Kusaginin 32 Km. guneyinde, Mauna Loa yanardaginin guney yamaclarinda yetistirilir. Kona gibi Ka’u bolgesi de yuksek kaliteli, besin acisindan zengin topraga sahiptir. Volkanik kul birikintileriyle dolu olan toprak asidiktir ve kahve bitkileri icin ideal olan iyi drenaja sahiptir. Buyuk Ada’da her Nisan ya da mayis ayinda duzenlenen ozel bir “Ka’u Kahve Festivali” vardir. Bu festivalde, Kona kahve festivalinde de oldugu gibi odullu yetistiricilerle tanisilabilir, kahveler tadilabilir ve dogrudan ciftcilerden taze cekirdek satin alinabilir. Ciftlik ve degirmen turlarinin yani sira muzik ve hula (Hawaii yerlilerinin yaptigi bir cesit dans) performanslari da vardir.
Puna bolgesi de kahveye yabanci degildir. Seker kamisinin yukselisiyle birlikte bir zamanlar Puna’dan kaybolmus olsa da simdi kahve yeniden yukselistedir. Puna kahvesi, dolgun, agir, findiksi tonlara sahip, tadiyla olaganustu bir kahvedir. Orta derecede kavruldugunda Mocca (Mocha) kahveleri animsatir.
Hamakua kahvesi, eskiden seker kamisi ulkesi olan ancak simdi yavas yavas kahve ulkesine donusmekte olan Mauna Kea yanardaginin tropikal yamaclari yetistirilmektedir. Ciftlikler, Hilo’nun (Buyuk Ada’nin merkez ilcesi) kuzey tarafinda, Big Island’in Hamakua bolgesinde yer almaktadir. Hamakua sahili, inisli cikisli tepeleri ve inanilmaz manzarali yollariyla unludur. Hamakua kiyisindaki cogu kahve ciftligi kucuktur ve meyveler elle toplanir. Hamakua kahvesinin cikolatamsi yumusak, zengin bir tada sahip oldugu soylenir.
Diger Hawaii adalarinda da bir miktar kahve endustrisi vardir. Her bir Hawaii kahvesi kendine has bir tada sahiptir. En cok hangi kahvenin sevilecegi, tipki bira ve saraplarda oldugu gibi kisisel tercihlere baglidir.

Kona Kahvesinin Tadi Nasildir?
Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Geleneksel Kona kahvesi, suruplu, baharatli ve cevizli notalarla hassas, tatli ve meyvemsi bir tada sahiptir. Tadi kahverengi seker, sutlu cikolata ve bal ile biraz meyvenin birlestigi bir kahveye benzer. Bununla birlikte, tat profili yine de degisebilir. Tadi cekirdeklerin olgunluguna, kavurma ve ogutme islemine ve demleme yontemine baglidir. Kavrulma sekli tatlarin nasil ifade edildigini guclu bir sekilde etkiler. Hafif kavrulmus Kona kahvesinde sedir, incir, yasemin, karamel, findik ve bogurtlen notalari sergilenir. En fazla kafein icerigine sahip oldugu icin ferahlatici ama hafif topraksi bir tada sahiptir. Kona kahvesinin tuketicileri arasinda en cok tercih edilen kavrulmus hali orta kavrulmus olanidir. Orta kavrulmus Kona kahvesinde odunsu cikolata ve parlak meyve tadi arasinda bir denge olusur. Tatli, narin yapilari goz onune alindiginda, icenlere biraz tatli benzeri icecekleri hatirlatir. Kona Peaberry, tarcin, karamel, erik notalari ve kakao, sedir notalari ile derin tatli ve zengin oldugu icin orta kavrulmus kahvelerden hoslananlar arasinda populerdir. Kavurma ne kadar koyu olursa tatlilik ve meyvemsilik o kadar az olur ve bu da daha dolgun bir tat saglar. Koyu kavrulmus kahve secenegi bitter cikolata ve findik aromasina sahiptir. Koyu kavrulmus kahve sevenler icin %100 Kona kahveli koyu kavrulmus Kona Moon kahvesi onerilir.
Kona kahvelerinden bazilarina sahip olmak isteyenler, cevrim ici magazalara goz atabilir.

Kona Kahvesinin Lezzetini Neler Etkiler?
Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Hawaii’nin mineralli topragi, yuksek konumu ve iklimi, ciftcilerin Kona kahve cekirdeklerini ekme, hasat etme ve isleme seklini, bunlar da meyvenin olgunlugunu ve tadini etkiler. Kavurma seviyesi, ogutme yontemi ve demleme bile Kona kahvesine tipik tatli, meyvemsi ve findiksi lezzetini verebilir. Adanin nemli havasi, mineral bakimindan zengin topragi ve yuksek yamaclari, Kona kahve agaclarinin gelismesine katkida bulunur. Bu, %100 Kona kahve cekirdeklerinin beklenen tatli, meyvemsi aromasini uretmesini garanti etmenin ilk adimidir. Lav akisi, yuksek konsantrasyonda potasyum, fosfat, nitrat ve kalsiyum iceren mineral acisindan zengin toprak olusturur. Bunlar, Kona kahve cekirdeklerini bir tat kompleksi uretmek icin saglikli tutar. Daha yuksek rakimlar sert, yogun cekirdekler uretir. Bu Kona cekirdekleri, daha tatli ama daha nuansli tatlar veren daha yuksek seker konsantrasyonlari icerir. Daha dusuk sicakliklar, Kona cekirdeklerinin yavas buyumesini saglayarak Arabica kahve meyvesinin ya da kirazinin kademeli olarak olgunlasmasini saglar. Gercekte, cekirdekler, acilik olmadan karmasIk tatlar gelistirmek icin daha fazla zamana sahip olur.

Kona Kahvesinin Ogutulmesi ve Demlenmesi
Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Kona kahvesini icmenin pek cok yolu vardir ve ogutme ve demleme yontemleri, taze bir kahve yapiminda hayati rol oynar. Ekstra kaba ogutme, az ekstraksiyon nedeniyle zayif bir lezzet verebilir. Ote yandan, cok ince bir ogutme, fazla ekstraksiyona ve sonuc olarak daha aci bir tada neden olabilir.
Kullanilan demleme yontemi, hangi lezzetlerin tadilabilecegini belirler. Soguk demleme, Kona kahvesini daha hafif ama daha tatli yapabilir. Daha yavas bir islem oldugu icin asitler ve yaglar hizla cozunmez, bu da aci tadi en aza indirir. Sicak demlemeler, daha yuksek toplam titre edilebilir asit konsantrasyonlarina veya bir gida orneginde bulunan asit sayisina sahip olma egilimindedir. Sicak demlenmis Kona kahvesi daha keskin ve daha aci bir tada sahip olabilir cunku sicak su asidin ekstra aci bilesIklere donusmesine neden olur.
Demleme icin bazen bir French Press’te (kahve demlemek icin kullanilan bir aparat) oldugu gibi bir daldirma yontemi kullanmak en iyisidir. Diger zamanlarda, Moccamaster, Chemex veya Hario V60 gibi gelismis ya da basit bir kahve makinesi veya kit kullanmak gibi bir dokme yaklasimi en dogru yoldur. Hafif kavrulmus Kona kahvesi, sert peynir, hamur isleri ve kuru meyvelerle iyi uyum saglar. Orta sertlikte Kona, salatalara ve meyveli tatlilara eslik edebilir. Koyu kavrulmus Kona’nin dolgun, guclu tadi baharatli yiyecekler, tutsulenmis etler ve bitter cikolata icin mukemmeldir.

Kona Kahve Kultur Festivali
Kona Kahvesi: Bir Hawaii Lezzeti
Buyuk Adadaki Kona kusagi, Hawaii’de toplu kahve uretimini ilerleten ve tarihin onemli noktalarinda eyalet ekonomisini destekleyen, dunyadaki en essiz ama onemli yerlerden biridir. Tarihsel olarak, seker kamisi ve ananas Hawaii’nin tarim sektorunde her zaman oncelikli olmustur fakat bugun Hawaii’de her zamankinden daha fazla kahve yetistirilmektedir. Leziz, essiz bir kahve deneyimi yasamak isteyenler icin Kona kahvesi mukemmel secimdir. Kona Kahvesi ozel bir kahvedir. Bu kahveler, ozel cekirdeklerin kullanilmasi, mukemmel yetistirme kosullari ve cekirdeklerin bitkiden fincana kadar ozel bir sekilde islenmesi ile normal kahveden ayrilmaktadir. 1970 yilindaki baslangicindan bu yana Kona Kahve Kultur Festivali, Kona’nin 200 (veya uzerinde) yillik essiz kahve mirasini korumayi, surdurmeyi ve tanitmayi amaclamaktadir. Bu festival tum Hawaii adalarindan ve kahve endustrisindeki en buyuk isimlerinden yillik ziyaretcileri cekmektedir. Her Kasim ayinda duzenlenen bu festivalde on gun boyunca yaklasIk 50 etkinlikle, kahve icenlerden uzmanlara kadar herkes icin bir seyler vardir. Festivalin etkinlikleri arasinda Kahve ve Sanat Gezintisi, Kupa Yarismasi, Ciftlik ve Degirmen Turlari, Uluslararasi Fener Gecit Toreni yer alir. Bunlarin disinda, kendi kendine rehberli bir surus turu brosuruyle Kona kafeleri, alisveris merkezleri ve cevresi kesfedilebilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık