IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17.Şubat.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli Midir?


Kahve, kuresel gunluk tuketimde yalnizca su ve caydan sonra gelen, gezegendeki en populer iceceklerden biridir. Kahvede glutenin var olup olmamasi colyak hastaligi (CH) veya herhangi bir tur gluten intoleransi olan kisiler icin, cevabi bilinmesi gereken onemli bir durumdur. Kahve, Gentianales takimina dahil olan Rubiaceae familyasindan (kokboyasigiller) olan Coffea cinsi bir bitkinin cekirdeklerinden elde edilir. Rubiaceae ailesinin uyeleri dunyanin her yerinde bulunur. En buyuk cesitlilik merkezleri Orta ve Guney Amerika, Afrika, Madagaskar, Asya ve tropikal Pasifik adalaridir. Bu yaprak dokmeyen bitkiler tipik olarak bir cali veya kucuk agac olarak buyur. Coffea turleri parlak, koyu yesil yapraklara sahiptir ve kucuk, hos kokulu beyaz cicek kumeleri uretir. Bunlar yerini kucuk, genellikle kirmizi sert cekirdekli meyvelere birakir. Genellikle kahve cekirdegi olarak anilsa da, sert cekirdekli meyveler aslinda kahve bitkisinin tohumlarini barindirir. Tohumlar bir uyarici olan kafein icerir ve farkli tat profilleri olusturmak icin kurutulur ve kavrulur, ogutulur ve toz haline getirilir. Toz halindeki kahve su ya da sut ile pisirilerek icmeye hazirlanir. Farkli aromalara sahip olan turleri de piyasada bulunmaktadir. Bugun tuketilen ticari kahvenin cogu, iki turden birinden, Coffea arabica ve Coffea canephora’dan (Robusta kahvesi) elde edilir. Aslen Afrika kokenli olsa da, Coffea arabica bugun dunyadaki tum ulkelerde tropikal ve subtropikal bolgelerde yetistirilmektedir. Brezilya her yil diger tum ulkelerden daha fazla kahve uretmektedir. Diger en iyi ureticiler arasinda Vietnam, Endonezya, Etiyopya ve Kolombiya bulunmaktadir. Kahve agaclari bugday, arpa ve cavdar ile ayni bitki ailesinin parcasi degildir ve bu nedenle kahve cekirdekleri ve kavrulmus kahve gluten icermez. Kiside colyak hastaligi veya gluten intoleransi olsa bile kahve tuketilmesi guvenlidir. Sade kahve icenler, kahvelerinin tamamen glutensiz oldugundan emin olabilirler.

Gluten Nedir?
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?
Gluten, bugday, cavdar ve arpa gibi tahillarda bulunan proteinler icin her seyi kapsayan bir terimdir. Bugday, arpa ve cavdar birlikte hemen hemen her gidada bulunabilir. Bugday, inanilmaz sayida yaygin gidanin, en onemlisi temelde herkesin sevdigi yiyecekler olan makarna, ekmek, unlu mamuller ve kahvaltilik misir gevreklerinde (iclerinde yulaf, misir, bugday, pirinc gibi tahillar yer alir) bulunan ana bilesendir. Arpa, bugdaydan daha az, cavdardan daha yaygindir ve malt, corba ve birada bulunur. Cavdar, karsilasma olasiligi en dusuk olanidir, ancak yine de cavdar ekmeginde, cavdar birasinda, cavdar viskisinde ve bazi tahillarda bulunur. Cogu ekmek, makarna ve unlu mamulde gluten bulunmasi beklenir. Ancak gluten biraz sinsidir ve seker, enerji barlari, et ikameleri, salata soslari, soya sosu gibi bazi soslar, corba ve nadiren kahve (hazir, islenmis, sut veya kahve beyazlatici ilaveli kahveler) gibi daha az belirgin gidalarda bulunabilir.

Gluten Ile Iliskili Saglik Durumlari
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?
Gluten alimi colyak, gluten ataksisi, bugday alerjisi, colyak olmayan (colyak disi) gluten duyarliligi gibi bazi ciddi saglik sorunlarina neden olur. Bir kisiye bu teshislerden biri konduysa, semptomlari tetikleyebilecek tum gluten kaynaklarindan kesinlikle kacinmalidir. Colyak hastaliginin dunyada gorulme sIkligi % 1’dir. Ulkemizdeki oran %1 ile %0.03 civarindadir. 2022 yili sonundaki verilere gore Turkiye’deki colyak hastalarinin sayisi (tani konulmus olanlar) 154 binden fazladir. Tani konulmamis hasta sayisinin da fazla oldugu tahmin edilmektedir. Colyak hastaligi kalitsaldir, yani ebeveynlerinde veya kardeslerinde colyak hastaligi varsa insanlarin colyak hastaligina yakalanma olasiligi daha yuksektir. Yakin akrabalarinda colyak hastaligi olan kisilerde bu hastaliga yakalanma olasiligi %10’dur. Yine de genetik bakimdan yatkin olan kisiler mutlaka bu hastaliga yakalanmamaktadir.
Colyak hastaligi, gluten iceren yiyecekleri yemek veya icecekleri icmekle tetiklenen anormal bir otoimmun tepkidir. Reaksiyon, ince bagirsagin ic yuzeyini etkileyen akut iltihaplanmaya neden olur. Colyak hastasi biri gluten tukettiginde vucudunun bagisIklik sistemi sanki istilaci bir virusmus gibi ince bagirsaklarinin bir kismina saldirir ve sindirim icin gerekli olan onemli yapilara zarar verir. Siskinlik, ishal ve mide kramplari en sIk gorulen semptomlardir ve ince bagirsagin hasar gormesi nedeniyle ortaya cikarlar, bagirsagin temel besinleri ve enerjiyi emme yetenegi bozulur. Otoimmun hastaligi veya hassasiyeti teshis edildikten sonra, diyetin izlenmesi ve gluten bilesenlerinin taranmasi, sindirim sorunlarini ortadan kaldirmanin anahtaridir. Glutensiz bir diyetin Hashimoto tiroiditi (tiroid bezine zarar veren otoimmun bir hastaliktir) teshisi konan hastalara da (kadinlarda erkeklerden daha yaygindir) yardimci olabilecegini gosteren kanitlar vardir.

Kahve veya Cekirdekleri Glutensiz Midir?
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?
Kisa cevap kesinlikle evettir, en azindan, bir espresso veya americano ( sicak su ile seyreltilen espresso) icin durum kesinlikle boyledir. Kahvede veya kahvenin uretildigi kahve cekirdeklerinde gluten yoktur. Her kahve cekirdegi toplandiginda glutensizdir. Kavurma ve ogutme isleminden sonra da kahve gluten icermez. Kahve cekirdeginin glutensiz olmasinin nedeni muhtemelen kahve cekirdeklerinin biyolojisinin gluten iceren otlardan cok farkli olmasidir. Gluten, gliadin ve glutenin adli iki protein molekulunden olusur ve bunlarin islevi, filizlendiginde (cimlenme) tohumu besleyecek olan nisastalari depolamaktir. Dunyanin en sevilen tohumu olan kahve cekirdekleri glutene ihtiyac duymaz cunku filizlenmesi icin diger dogal sekerlere ihtiyac duyar. Kahve (en temel haliyle) kahve cekirdekleri ve sudan hazirlanir. Seker ve kahveye eklenen sut de glutensiz bir urundur. Bu bitki bazli sut icin de gecerlidir. Badem sutu veya hindistan cevizi sutu gibi populer vegan sut turlerinin tumu glutensizdir. Ancak alternatif sut turlerinin kullanilmasi risk olusturmaktadir. Yulaf sutu, gluten iceren ve colyak hastaligi olan kisilerin icmesi guvenli olmayan alternatif sutun en iyi ornegidir. Glutenle ilgili sorunu olanlar tahil iceren gidalara karsi dikkatli olmali ve emin degilse daima etiketi kontrol etmelidir. Nadir durumlarda, islenirken veya krema ve surup gibi katki maddeleri ile yuklenirken kahveye gluten karisir. FDA, gluten miktarinin milyonda 20 parcadan daha dusuk olmasi durumunda urunleri glutensiz kabul eder.

Kahvede Hangi Durumlarda Gluten Bulunabilir?
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?
Kahveye giren temel bilesenler glutensiz olsa da demlenirken fazladan malzemeler eklediginde sorunlar ortaya cikmaya baslar. Normal seker gluten icermese de yapay tatlandiricilar gluten icerebilir. Karamel veya cilek suruplari gibi tatli suruplar ve tatlandiricilarin da gluten icerikleri acisindan kontrol edilmesi gerekir. Vanilya veya cikolata gibi diger aromali kahveler genellikle glutensizdir. Farkli kahve turleri cikolata parcaciklari veya tarcin tozu gibi ek bilesenler icerebilir. Ornegin, klasIk bir cappuccino, bol miktarda cikolata tozu ile tamamlanan en yaygin kahve turudur. Gluten olabileceginden ihtiyac duyan kisiler malzemeleri kontrol etmelidir.
Glutene duyarli bazi kisilerin (colyakli veya colyaksiz gluten duyarliligi) hepsi olmasa da bazilari sut urunlerine de duyarli (sut intoleransi) olabilir. Kahveyi sutten uzak tutmak, sindirim sorunlarina yardimci olabilir. Probiyotikler sut urunleri toleransini onemli olcude iyilestirmektedir. Sut veya krema yerine gecen yapay bir urun olan kahve kremasi, colyak hastaligi olan insanlar icin ozellikle sinsi bir tuzaktir cunku gluten icermiyor gibi gorunur ama eser miktarda da olsa vardir. Bazi kahve kremasi markalari urunlerini glutensiz, sut icermeyen kahve kremasi olarak pazarlamaktadir. Iceceklere bazen daha fazla yogunluk ve kivam vermek icin bugday unu gibi gluten bulunduran bilesenler eklenir. Bu nedenle bir kisi colyak hastaligindan veya gluten hosgorusuzlugunden muzdarip ise gida ya da icecek etiketlerini her zaman kontrol etmelidir. Kahve kremasi glutensiz olsa bile, vucut icin fazla besin degeri olmayan bircok karmasIk bilesen iceren yuksek oranda islenmis bir gida oldugunu belirtmekte fayda vardir.

Hazir Kahveler Guvenli Mi?
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?
Sade, siyah hazir kahve glutensizdir fakat bu, tum kahvelerin glutensiz oldugunu gostermez. Hazir kahveye dikkat edilmelidir. Esasen hazir kahveler (instant, cozunur, granul kahveler), ogutulmus kahveden farklidir cunku kurutulmus kahvenin ozunden yapilirlar, ancak daha konsantredir. Hizli kurutma islemi veya dondurarak kurutma islemi yoluyla bir toz kahve ozu olusturulur. Bu, sicak suya eklediginde, hizlica bir fincan kahve olusturmak icin cozunur. Hazir kahve, cok yuksek oranda islendigi icin gluten icerebilir. Kahve, tatlandiricilar ve sut tozu iceren hazir posetlerde (bunlara genellikle 2’si 1 arada veya 3’u 1 arada denir) gluten bulunabilir. Yetistirme ve nihai urun paketleme arasindaki surec ne kadar uzunsa, gluten capraz temas sansi o kadar yuksek olur. Icime hazirlamadan once paket kontrol edilmelidir. Hazir cappuccino (sut miktari daha azdir), latte(sut miktari daha fazladir), mocha ve dondurularak kurutulmus ve liyofilize edilmis kahvenin diger gelistirilmis bicimleri, veganlara pazarlanan “hazir yulaf latte” gibi glutenle capraz kontamine olabilen maddeler icerebilir. Colyak hastaligi ve gluten duyarliligi olan kisiler her zaman etiketleri kontrol etmeli ve yalnizca “glutensiz” olduklarini garanti eden markalari secmelidir. Sade demlenmis kahve, gizli gluten iceriklerine karsi en iyi secimdir.

Gluten Kontaminasyonu
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?
Kahve dogal olarak glutensiz olsa da bugday, cavdar veya arpadan kontaminasyon (bulasma) varsa potansiyel bir gluten kaynagi olabilir. Sade kahve teknik olarak glutensiz olsa da, gluten bulunduran urunleri de isleyen tesiste ayni ekipmanla islendiyse kahve, tatlandiricilar veya kremalar kontamine olabilir. Glutene karsi cok hassas olanlar icin, bu gida urunlerine giren az miktarda gluten bile bir reaksiyona neden olabilir. Glutene duyarli cogu kisinin bu kadar dikkatli olmasina gerek olmasa da kisiler cok reaktifse, sertifikali glutensiz urunler aramakta fayda vardir. Her kahve turu icin ayni barista makineleri kullaniliyorsa ve tatlandiricilar gibi belirli bilesenler gluten iceriyorsa, kafelerde ve restoranlarda gluten kontaminasyonu olabilir. Kahve dukkaninda gluten urunlerinin bulunabileceginden endise edenler emin olmak icin baristalara danismalidir. Gluten kontaminasyonu nadirdir, ancak ticarilestirilmis ve islenmis urunlerde ortaya cikma olasiligi daha yuksektir. Glutensiz kahve markalari arayanlar kahvenin gluten bazli urunler isleyen bir fabrikada uretilip uretilmedigini kontrol etmek icin satin almadan once her zaman etiketi incelemelidir. Bir urun ne kadar ucuzsa, tat ve doku icin katki maddeleri icerme olasiligi o kadar yuksektir. Tum olasiliklarindan kacinmak ve glutenden uzak durmak icin en iyi cozum ogutulmus kahve yerine (ogutme islemi sirasinda capraz kontaminasyon mumkundur) organik, tam cekirdek kahve ve bir ogutucu satin almaktir. Kahve cekirdekleri evde ogutulmelidir. Capraz kontaminasyonun meydana gelebilecegi kahve dukkanlarindan satin almak yerine kisiler kendi kahve iceceklerini hazirlamalidir.

Kahvede Gluten Varligi Soylentileri Nasil Baslamistir?
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?
Bir sure, gida/saglik topluluklarinda kahvenin glutensiz bir gida olarak kabul edilmedigine dair bir soylenti dolasmistir. Bu soylenti, kahve ve otoimmun hastaliklar arasindaki iliskiyi analiz eden 2017 tarihli bir incelemeden kaynaklanmistir. Bu bilimsel incelemeden kahve ve gluten capraz reaksiyonu ile ilgili abartili sonuclar cikarilmistir. Soz konusu inceleme raporunun yalnizca kisa ozeti okunursa, kahvenin glutensiz olmadigi (veya gluten icerebildigi) sonucuna kolayca varilabilir. Incelemenin ozetinde kahve tuketiminin, colyak hastalarinda gliadin (glutenin ana bilesenlerinden biri) antikorlari ile capraz reaktivite ile iliskilendirildigi belirtilmistir. Yalnizca bu ozet bircok sozde uzmanin kahvenin glutensiz bir diyetin parcasi olamayacagini ve colyak hastaligi, gluten intoleransi veya gluten duyarliligindan suphelenen herkesin kahveden kacinmasi gerektigini iddia etmesine yol acmistir. Oysaki inceleme ayrintili olarak okundugunda yalnizca tek bir calismanin kahve ve gluten arasindaki capraz reaktiviteyi test ettigi ortaya cikmistir. Dahasi, sadece iki hazir kahve capraz reaksiyon gostermistir. Test edilen diger kahvelerin hicbiri capraz reaksiyon gostermemistir. Boylece, tum kahvelerin gluten icermeyecegi net olarak anlasilmaktadir.
Bilime dayali tip konusunda ciddi olan herkesin bir arastirma makalesinin tam metnini okumak icin zaman ayirmasi ve tek paragraflik bir ozetten sonuclar cikarmamasi gerekir. Ayrica, internette her okunan saglik tavsiyelerine ve yayilan soylentilere her zaman guvenilmemeli, ileri okuma, arastirma yapilmalidir.

Kahve Gluteni Taklit Edebilir Mi?
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?
Glutene duyarli veya gluteni tolere edemeyen kisilerde gluten capraz reaktivitesi olarak adlandirilan duruma neden olan birkac glutensiz yiyecek ve icecek vardir. Bunun nedeni, bu gidalardaki proteinlerin vucut tarafindan glutenle ayni sekilde istilacilar olarak algilanmasidir. Sut ve sutten uretilen besinler, kazein proteinleri nedeniyle gluten sorunu yasayanlar icin en yaygin capraz reaksiyona giren besindir. Ancak kahve ayni zamanda sorunlu proteinler icerir ve kahveye capraz reaksiyonun aslinda en siddetli olanlardan biri oldugu bulunmustur. 2013 yilinda kahvenin capraz reaksiyonunu inceleyen bir calisma yayinlanmistir. Arastirmacilar hazir kahve ve populer ogutulmus kahveler gibi yuksek oranda islenmis kahvelerin test deneklerinde en fazla capraz reaktiviteyi urettigini bulmuslardir. Arastirmacilarin inandigi sey, organik, tam cekirdek kahveler capraz reaksiyon sorunlari uretmediginden, tesislerde kahvelerin uretimi asamasinda gerceklesen islemlerin kendisinin soruna katkida bulundugudur. Daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulsa da, kahvedeki proteinlerin isleme sirasinda vucudun onlari bir tehdit olarak algilayacak sekilde degistigi ve bunun da glutene duyarli veya alerjisi olan kisilerde gluten ile ayni inflamatuar yanitlara ve semptomlara neden oldugu dusunulmektedir. Sut urunlerinde de ayni sorun gorulmektedir. Sutun islenmesi, sut proteinini degistirir ve gluten benzeri bir reaksiyon olusturur. Kahvenin capraz reaktivitesinin rahatsiz edici yonlerinden biri, migren, zihinsel bulaniklik ve yorgunluk gibi en yaygin semptomlardan bazilarinin aslinda insanlarin baska bir fincana uzanmasina neden olarak sinir bozucu ve zarar verici bir donguye yol acmasidir. Buna, bircok insanin kahvelerine bir cesit sut urunu ekledigi gercegi de eklenirse ve artik capraz reaktif gluten benzeri enflamatuar hasara sahip olabilecekleri iki potansiyel yol vardir. Bunun da otesinde, diger arastirmalar kahveyi hipotiroidizm, Tip I Diyabet ve romatoid artrit gibi otoimmun hastaliklarin bir nedeni olarak iliskilendirmektedir.

Kahve Baska Saglik Sorunlarina Neden Olabilir
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?

Kisilerin endiselenmesi gereken tek sey gluten degildir. Kafein de sindirim sisteminde sorunlara yol acabilir. Bir fincan kahvedeki kafein miktari hazirlama yontemine gore degisir, yani espresso, standart bir fincan demlenmis kahveden daha fazla kafein icerigine sahiptir. Colyak hastaligi ya da gluten hasasiyeti (birbirinden farkli iki dudumdur) olanlarin sindirim sistemleri zaten hassastir. Bu yuzden icilen kahvedeki kafein sindirim sistemini asindirarak kolayca zarar verebilir. Mide ve yemek borusunda mukozal bozulmaya katkida bulunabilir ve gluten kaynakli sindirim yolu hasari olan bircok kisi duzenli kahve tuketimi ile ilgili sorunlar yasar.
Ozellikle colyak hastaligi olan yeni teshis edilmis veya sindirim sorunlarini cozmeye calisan kisilerde genel sindirimin iyi calismayabilecegi unutmamalidir. Kahvenin kendisi gluten icermese bile, kahvenin asitligi glutene karsi verilen tepkilere benzeyen karin agrisi, kramp, reflu ve hatta ishal gibi belirtilere sebep olabilmektedir. Kahveyi ilik, laktoz icermeyen sut veya badem sutu (bire bir oranda) ile seyreltmek, kahve aliskanligini bir turlu birakamayanlar icin semptomlara yardimci olabilir.

Kahvenin Bir Sorun Oldugunu Dusunenler Ne Yapmali?
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?
Glutensiz bir diyete bagli kalan, kaplamalari gluten iceren vitaminler gibi gizli glutenleri ortadan kaldiran ancak yine de mide veya bagirsak rahatsizligi gibi semptomlar yasayanlar ve buna kahvenin neden olabilecegini dusunenler bir hafta boyunca kahveyi diyetlerinden cikarmali, bunun olumlu degisIklikler yaratip yaratmadigina bakmalidir. Bu arada kafein ihtiyacinin giderilmesi icin siyah veya yesil cay icilebilir. Genellikle ikindi kahvesi icenler sabahlari sicak cay ve ogleden sonralari buzlu cay icmeyi deneyebilir. Vucuttaki antijen yuku onemli olcude azaldiginda (kahve icilmeyen bir haftadan sonra),kisiler sabahlari sadece bir fincan kahve icmeyi deneyebilir, ancak organik, tam cekirdek kahve olmasina dikkat edilmelidir. Kahve icilmeyen birkac gunun ardindan semptomlar azaldiysa veya tamamen ortadan kalktiysa ve sonrasinda icilen bir fincan tam cekirdek kahve herhangi bir semptom gostermiyorsa, o zaman normal kahve alimina donulebilecegini soylemek guvenlidir ancak hazir kahveden uzak durulmalidir.

Glutensiz Kahve Alternatifleri
Kahvede Gluten Var Midir? Glutensiz Bir Diyette Icilmesi Guvenli midir?
Saglik sorunu yasayan kisiler sirf gluten intoleranslari ve kahvede belli durumlarda gluten bulunma olasiligi oldugu icin kahve icme keyfinden vazgecmek zorunda degildir. Kahveye alternatif olarak cesitli bitki kahveleri denenebilir. Bitki kahveleri resmi izinle uretilir ve pazarlanir. Bunlar bazi yabani ve endemik (menengic veya bittim, keciboynuzu, corekotu, kenger, karahindiba, nohut, hurma gibi) bitkilerden uretilmektedir. Bu alternatifler kahve bitkisindeki gibi cekirdeklerden degil, adi gecen bitkilerin farkli kisimlarinin temizlenmesi, yikanip kurutulmasi ve ogutulmesi ile elde edilir. Bitki kahveleri Avrupa’da 1895’li yillarda savas sebebiyle ortaya cikan kahve sIkintisi nedeniyle bircok bitkinin (badem, pancar koku, mese palamudu, havuc, bezelye, havuc gibi ) kavrulmasiyla ortaya cikmis ve yayginlasmistir. Lezzet beklentilerini karsilayabilecek kahve alternatifleri muhtemelen ortalama bir magazada bulunamayabilir ancak saglikli gida magazalari veya Amazon gibi online alisveris siteleri glutensiz, kafeinsiz kahve alternatifleri bulmak icin harika yerlerdir. En iyi glutensiz kahve alternatifleri sunlardir:
*Hindiba kahvesi
Kavrulmus hindiba koku bir kahve alternatifidir. Hindiba aci bir sebzedir ancak kavrulup ogutuldugunde mukemmel bir kafeinsiz kahve alternatif haline gelir. Ayrica bu bir prebiyotiktir yani bagirsaklardaki iyi bakterileri besler ve bu da genel olarak daha iyi sagliga katkida bulunur.
*Incir cekirdegi kahvesi
Saf organik kavrulmus ve ogutulmus incirden yapilan, GDO’suz, glutensiz bir kahve alternatifidir. Kafeinsiz bir kahve alternatifi olarak tek basina icilebilir veya asit, kafein ve tansiyon artisini dengelerken saglik yararlarini artirmak icin en sevilen bir kahveye eklenebilir.
*Hurma cekirdegi kahvesi
Hurma cekirdegi kahvesi kavrulmus ve ogutulmus hurma cekirdeklerinden yapilir. Alisilmadik ve egzotik bir kahve ikamesidir. Hurma cekirdegi tozu tuketmek tamamen guvenlidir ve ayni zamanda sagliklidir. Hurma cekirdegi, hurmanin kendisinden 10 kat daha fazla antioksidan ozelligiyle bilinen polifenol icerir. Cekirdekler, citir citir olmalari ve onlara mukemmel aromayi vermeleri icin once iyice kavrulur. Bu kavrulmus hurma tohumlari daha sonra toz haline gelmesi icin ogutulur. Hurma cekirdegi tozu, kahveye cok benzer gorunum ve tada sahiptir ve kahve yapmak icin kolayca kullanilabilir. Hurma cekirdegi kahve tozu, %0 kafein icerir, bu da onu kahve alimini sinirlamaya calisanlar icin ideal bir secim yapar. Asidik degildir, glutensizdir, kafeinsizdir ve tipki kahve gibi aninda enerji verir.
Bitkisel alternatifler bulunmakla birlikte kahve ikameleri her zaman glutensiz degildir cunku bazilari arpa icerir, bu nedenle satin almadan once daima etiket kontrol edilmelidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık