IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01.Şubat.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Diyabetliler Makarna Yiyebilir Mi?


CDC’ye (Hastalik Kontrol ve Onleme Merkezlerine) gore, diyabet hastasi bir kisi (ister prediyabet yani gizli seker, ister tip 2 olsun) kalp hastaligi, gorme kaybi ve bobrek hastaligi gibi uzun vadeli saglik sorunlarini geciktirmek veya onlemek amaciyla kan sekeri artislarini onlemek icin karbonhidrat alimini duzenlemelidir. Karbonhidratlarin asiri miktarda alinmasi hiperglisemi (kan sekerinin yukselmesi) ile sonuclanir. Bir kisinin kan sekeri uzun sure yuksek seyrederse, bu durum gorme bozuklugu ve bobrek hastaligi gibi diger tibbi komplikasyonlara yol acabilir. Hiperglisemi ve iliskili hastaliklardan kacinmak icin seker hastalari, makarna gibi karbonhidrat iceren gidalarin alimini azaltmali ancak tamamen ortadan kaldirmamalidir.
Diyabet (seker) hastalari genellikle yuksek karbonhidrat icerigi nedeniyle makarna yemekten kacinirlar ve yilda sadece bir kez cok ozel bir gun oldugunda manti siparis ederler. Seker hastasi olmak makarnadan mahrum kalmayi gerektirmez. Porsiyon boyutu sinirlanarak ve yuksek lifli kepekli tahillardan yapilan makarnalar secilerek, uygun yemek planlamasi ile diyabetik diyete guvenle dahil edilebilir.

Seker Yonetiminde Zorluklar
Diyabetliler Makarna Yiyebilir Mi?

Seker hastalari kan sekeri duzeylerini duzenlemekte zorlanirlar ve bu nedenle karbonhidrat orani yuksek yemekler (vucut tarafindan glikoza donusturulen) diyabetik bir beslenme icin uygun degildir. Diyabeti yonetmek icin sahip olunan tum harika yeni ilaclara ve teknolojiye ragmen, cogu insan hala doktorlarinin kendileri icin belirledigi glikoz yonetimi hedeflerine ulasamamaktadir. Yuksek kan sekerinin bir gecede cok fazla zarar vermesi muhtemel degildir ama bircok gece, uzun yillar boyunca oldugunda tehlikelidir. Yemek zamani insuline ihtiyac duyan makarna severlerin onlerindeki zorluklar daha fazladir. Geleneksel bugday eristeleri ya da spagettileri neredeyse saftir, %100 karbonhidrattir ve mutevazi bir porsiyon bile kan sekerini hizla yukseltebilir. Cogu spagetti veya makarna yemegine eklenen bol miktarda tereyagi, zeytinyagi, peynir veya krema (genellikle gec ve ongorulemeyen kan sekeri artislarina neden olan yaglar) ve ozellikle her ogunde insulin gerektiren kisilerin isini daha da zorlastirir.

Makarnanin Karbonhidrat Icerigi Yuksektir
Diyabetliler Makarna Yiyebilir Mi?
Makarnanin karbonhidrat iceriginin yuksek oldugu inkar edilemez. Insanlar oncelikle bir yakit kaynagi olarak karbonhidratlari tuketirler. Karbonhidratlar daha sonra glikoz gibi sekerlere ayrilir. Bir bardak pismis makarna, yaklasIk 40 gram karbonhidrat icerir, bu miktar diyabetik olmayanlar icin bile cok fazladir. Porsiyon boyutu kucultulurse tuketilen karbonhidrat sayisi da duser. Cok daha kucuk porsiyonlarda, bu karbonhidratlar yonetilebilir ve aslinda vucut tarafindan yakit olarak kullanilmak uzere gereklidir. Bir diyabetik makarna porsiyonu, 1/3 fincan pismis makarna veya 15 gram karbonhidrat esdegeridir. Bir porsiyon makarna ayrica kan sekerini kontrol etmeye yardimci olan baska bir kompleks karbonhidrat olan lif icerir. Tam bugdayli makarna cok fazla lif (porsiyon basina kabaca 3 ila 5 gram lif) icerir. Seker hastalari her hafta guvenle tuketebilecekleri makarna miktari konusunda tavsiye almak icin bir diyetisyene veya doktorlarina danismalidir.

Makarnayi Diyabet Diyetine Dahil Etme Yollari

Seker hastalari kan sekerlerini dengede tutabilmek icin duzenli beslenmeli, ara ogunlere onem vermelidir. Karbonhidrat sayimi ve bir diyetisyenle bir yemek plani olusturmak faydali olabilir. Diyetisyenler, tum bireysel yasam tarzi ihtiyaclarini etkileyen bir yemek plani ve karbonhidrat hedefi olusturmaya yardimci olabilir. Seker hastalarinin kan sekerini kontrol altinda tutmaya calisirken makarnayi diyetlerine dahil edebilecekleri, yazinin devaminda aciklanmis olan bazi yollar bulunmaktadir.

Yuksek Lifli Cozumler Aramak
Diyabetliler Makarna Yiyebilir Mi?

Besinler agiz yoluyla alindiktan sonra sekere donusur ve seker hucreleri besler. Vucut, sekeri hucreleri icin enerji olarak kullanir. Rafine beyaz un gibi basit karbonhidratlar hizla sekere donusur. Bunlari yemek, pankreastan aninda bir insulin tedariki gerektirir. Sekere parcalanmasi daha uzun suren tam tahilli makarna gibi karmasIk karbonhidratlar, pankreas uzerinde daha az stres yaratir ve sekeri guvenli bir sekilde bir vucut hucresine goturmeye eslik eden insulini salgilar. Ayni zamanda lif orani yuksek, demir ile diger onemli vitaminler iceren tam tahilli (kepekli) makarnalar karmasIk yapilari nedeniyle diyabetli bir kisi icin en iyi karbonhidrat secimidir. Gida ureticileri, diyabet hastalari icin cok uygun olan cesitli tam tahilli ve dusuk karbonhidratli makarnalar uretmektedir.

Sadece Makarna Yemekten Kacinmak
Diyabetliler Makarna Yiyebilir Mi?
Bir seker hastasinin bir tabak makarnanin tadini cikarmasi mumkun olsa da kan sekeri seviyesini nasil etkiledigi goz onune alindiginda, tek basina makarna (ozellikle standart bir beyaz makarna) yememek onemlidir. Bunun yerine, yemege ekstra lif ve yavas sindirilen, doyurucu protein vermek icin makarna tabagina sebzeler ve kumes hayvanlari, tofu veya deniz urunleri gibi daha yagsiz proteinler eklenmelidir. Boylece kan sekerinin duzgun seyretmesi, dengede kalmasi saglanabilir.

Once Protein ve Sebze Yemek
Diyabetliler Makarna Yiyebilir Mi?
Yemek yeme sirasi, kan sekerinin nasil tepki verdigi uzerinde buyuk bir etkiye sahip olabilir. Karni once dusuk glisemik indeksli yiyeceklerle doldurmak, daha sonra yenen yuksek karbonhidratli bilesenlerin etkisini hafifletiyor gibi gorunmektedir, ozellikle de bu yiyecekler lif bakimindan yuksekse, sindirimi yavaslatir ve acligi azaltir. Tip 2 diyabetli bazi hastalar icin bu, kan sekerini kabul edilebilir bir tokluk (yemek sonrasi) araliginda tutmak icin yeterli olabilir.

Makarnayi Al Dente Olacak Sekilde Pisirmek
Diyabetliler Makarna Yiyebilir Mi?
Makarnayi al dente (cok fazla pismemis, dise gelen) olacak sekilde pisirmek, seker hastalarinin tukettikleri glikoz miktarini kontrol etmenin en kolay yollarindan biridir. Makarnanin fazla pisirilmesi parcalanmasina yol acar. Bu, makarnadan daha fazla seker salar ve sonucta daha yuksek kan sekeri seviyeleri ile sonuclanir. En iyi diyabetik makarnalar al dente olarak hazirlanir, bu nedenle makarna yumusak ve lapa gibi olmak yerine nispeten sert olacak sekilde pisirilmelidir.

Soslari Sinirlamak
Diyabetliler Makarna Yiyebilir Mi?
Makarnanin kendisi genellikle karbonhidrat ve gereksiz yaglar acisindan en buyuk suclu olarak gorulse de, asil suclu cogu zaman gereksiz miktarda sagliksiz maddeler iceren soslardir. Yuksek sekerli veya yuksek yagli kremali soslardan kacinmak, kisinin kilosunu ve seker hastaligini yonetmesine yardimci olabilir. Bu bakimdan seker hastalari hazirladiklari soslara dikkat etmelidir. Soslar hafif tutulmali ve kiyma veya farkli sebzeler eklenmelidir.

Dusuk Karbonhidratli Alternatifleri Denemek

Tum makarnalar kan sekerini bir dereceye kadar yukseltir. Makarnaya hayir diyemeyenler bircok dusuk karbonhidratli alternatifi de deneyebilir.
Alternatifler arasinda yesil mercimek, kirmizi mercimek, soya fasulyesi veya edamame, nohut, aci bakla unu ile uretilen vegan makarnalar, noodle veya spagettiler, kabakli noodle, kabak veya havuc spagettisi, domates, ispanak gibi sebze ilaveli makarnalar bulunmaktadir. Bu tur alternatifler beyaz makarnadan daha fazla lif icerir ve kan sekerini daha iyi dengelemeye yardimci olabilir.

Ev Yapimi Makarnalar
Diyabetliler Makarna Yiyebilir Mi?
Bir makarna makinesi ile evde makarna hazirlamak son derece kolay hale gelir. Bu sekilde, icine neyin girdigi tam olarak bilinir. Ev yapimi makarna yapilirken en iyi un secilebilir, yumurta dahil edip edilmeyecegine karar verilebilir, taze ve koruyucusuzdur, tuz ilavesi de kontrol edilebilir. Seker hastalari icin en iyi makarna her zaman ev yapimi makarna cesididir.

Seker Hastalari Ne Kadar Makarna Yiyebilir?

Seker hastalari da beslenmelerinde herkes gibi makarnaya yer verebilir ancak asiriya kacilmamalidir. Porsiyon boyutuna veya o yemek icin planlanan karbonhidrat sayisini karsilayan makarna miktarina bagli kalinmalidir. Karbonhidrat iceren bir gida olarak makarna, diyabetik bir diyet uygulanirken tuketilmesi guvenlidir ancak 1/3 su bardagi 15 gram karbonhidrata esit oldugu icin bir ogundeki makarna miktari 1 su bardagini yani 45 gram karbonhidrati gecmemelidir.
Karbonhidratlarin sayilabilmesi veya makarnayi porsiyonlamak icin Diyabet Tabagi Yontemi tavsiye edilmektedir. Bu yontem karbonhidratlari dogru bir sekilde ayirmayi ve asiriya kacmamayi saglayabilir. Yontemi oldukca basittir: tabagin dortte biri karbonhidratli yiyeceklerle, yarisi nisasta icermeyen sebzelerle ve diger ceyregi yagsiz proteinle doldurulmalidir. Metodun onerdigi gibi, makarnayi nisastali olmayan sebzeler ve yagsiz protein ile eslestirmek, kan sekerinde hizli bir artisi onlemeye yardimci olur.
Seker hastalari makarna bazli bir yemek yerken ekmek, meyve veya tatli gibi diger karbonhidrat iceren gidalardan kacinmalidir cunku makarna ile karbonhidrat sinirlarina zaten ulasmislardir. Bunun yerine makarna nisastali olmayan sebzeler ve yagsiz et ile dengelenebilir. Sonuc olarak diyabetli bir kisi de makarna yiyebilir. Makarna, yuksek karbonhidratli bir gida olsa da, yuksek lifli secenekler ve yagsiz proteinlerle eslestirildiginde, porsiyon buyuklugu uygun tutuldugunda guvenle tuketilebilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık