IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 28.Ocak.2023   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Kronik Hastalik Ve Agri Yonetimi Icin Sanat Terapisi


Kronik sorunlarla yasayan hastalar icin yaygin olarak onerilen sanat terapisi aslinda bir zihin-beden terapisidir. Cesitli arastirmalar, sanat terapisinin, travma sonrasi stres bozuklugu da dahil olmak uzere, kronik agri, kanser ve diger kronik hastaliklar gibi saglik sorunlari ile uzun sure mucadele eden hastalar icin faydalar saglayabilecegini gostermektedir. Yuzyili askin bir suredir klinik olarak kullanilan sanat terapisi, duygusal, zihinsel ve fiziksel refahi desteklemek icin yaratici ifadeyi kullanir. Sanat terapistleri, psIkoloji, ruh sagligi danismanligi ve gorsel sanatlar alanlarinda egitim almis yuksek lisans duzeyindeki klinisyenlerdir. Bu terapistlere gore sanat terapisi, kelimelerle kolayca ifade edilemeyen duygulari ve deneyimleri ifade etmenin bir yolunu saglayan butunlestirici bir psIkoterapi turudur. Ozel olarak egitilmis bir sanat terapisti tarafindan kolaylastirilan aktif sanat yapimi ve yaratici surec sayesinde insanlar catismalarini, endiselerini ve sIkintilarini azaltabilir ve duygusal dayaniklilik gelistirebilir. Danisanin ihtiyaclarina bagli olarak uzun ya da kisa sureli olabilen sanat terapisi hastaneler, ruh sagligi ve rehabilitasyon klinikleri, okullar ve toplum kuruluslari gibi cesitli ortamlarda her yastan bireye sunulmaktadir. Sanat terapisi resim, cizim, kolaj, heykel, fotografcilik, dans veya sarki soyleme gibi yaygin yontemlerden orgu, yemek pisirme veya meditasyon gibi daha degisIk ilgi alanlarina kadar cesitli ortamlar araciligiyla sekillenebilir. Farkli cesitlerdeki sanat malzemeleri, bir kisinin kontrolu ele gecirmesine veya mutlu bir sekilde ve kasitli olarak kontrolu kaybetmesine izin verir. Renkli kalemlerle veya kursun kalemle calismak, katilimcilarin hareketlerini kontrol etmelerini saglarken, diger malzemeler onlari malzemeyle oynamalari ve tanimlanabilen veya serbest bicimli sekiller veya goruntuler olusturma konusunda ozgur kilar.
Sanat terapisinin guzelligi bunu herkesin yapabilmesidir. Bununla birlikte zaman ve deneyim gerektirebilecek dogru ortami bulmak onemlidir. Bir sanat terapisti veya klinisyenle calismak, hastalarin hangi yaratici yontemlerin kendilerine hitap ettigini kesfetmelerine yardimci olabilir. Hastalarin katilmak icin onceden sanatsal deneyime ihtiyaci yoktur ancak kisinin kendi yaraticiligini kesfetme arzusu, pratik yapmak icin bir sanat araci secerken yardimci olabilir. Genellikle seanslar haftaliktir ve 30 ila 60 dakika surer. Uzunluk ve sayi ihtiyaca gore degisebilir. Oturumlar genellikle ilk basta bireysel olsa da insanlarin deneyimlerini baskalariyla paylasma sansi sunan bir grup destek ortaminda da gerceklestirilebilir.

Sanat Terapisi Agri Yonetimini Kolaylastirir
Kronik Hastalik ve Agri Yonetimi Icin Sanat Terapisi
Kronik hastaliklarda yasanabilen agrilar bireyin fizyolojik, psIkolojik ve sosyal islevlerini etkileyen cok boyutlu bir deneyimlerdir. Agri, vucudun iyilesme kabiliyetinin otesinde devam ettiginde ve kronik hale geldiginde stres nedeniyle agri algisi siddetlenebilir, uzayabilir ve keskinligi artabilir. Sanat terapisi, agri kesici ilaclara duyulan ihtiyacin yerini almaz fakat etkili bir tamamlayici olarak kullanilabilir. Zihinsel dikkati agrili uyarandan uzaklastirarak agri algisinin ve kronik agri semptomlarinin azalmasina, hastalarin kendini daha iyi hissetmesine yardimci olur. Bu sadece bir dikkat dagitma degil, ayni zamanda kisiye nasil rahatlayacagini ve ruh halini nasil degistirecegini ogretmenin bir yoludur, boylece agrilar duygusal durumu kontrol etmez. Belki de buna en iyi ornek Frida Kahlo’dur. Hayati birkac faktorden kaynaklanan kronik agrilarla gecmistir. Dogustan spina bifida olan Kahlo 6 yasindayken alt uzuvlarinda asimetri olmasina neden olan bir cocuk felcine yakalanmis ve 18 yasinda iken okuldan evine donmek icin bindigi otobus bir tramvayla carpismis, agir yaralanmis, bir demir cubuk sol kalcasina saplanip legen kemigini delerek cikmistir. Bu kaza sirasinda koprucuk kemigi, omurgasi, omzu, ayak ve bacagi da kirilmistir. Boylece, iyilesmesi icin 35 kadar operasyon gecirmis, aylar boyunca korse takmak zorunda kalmis, kronik agrilarla savasmistir. Rahmine saplanan demir cubuk nedeniyle cocuk sahibi olmasi da olanaksizlasmistir. Kahlo bu surecte resim yapmaya siginmis, resimlerinde insan vucudunun parcalanmisligi ve yasadigi acinin fizikselligi islenmistir. Kirik sutun adiyla bilinen tablo Kahlo’nun yaptigi resimler arasindaki yurekleri en cok burkan ve en etkileyici olanidir. Bu tabloda kendisini metal ve deri sirt desteginin icinde, gogsu yarilmis ve omurgasi ortaya cikmis sekilde gostermektedir. Resimde derisine gomulu tirnaklar ve gozlerinden akan yaslar da dikkat cekmektedir.


Sanat yapmak kronik agriyi azaltmaya yardimci olmasi bakimindan iyilestirici ve degerlidir. Sanat donusturucudur, kalpleri, zihni ve ruhlari mesgul eder. Yaratici ifade, bakis acilarini degistirmeye yardimci olarak refahi artirma gucune sahiptir. Sanatin bedenler uzerinde kan basincini dusurmek, bagisIklik sistemlerini guclendirmek, beyin bilisselligini gelistirmek, enflamasyonla (iltihaplanmayla) mucadele, agriyi azaltmak gibi guclu fizyolojik etkileri olabilir. Sanat yapmak, vucudun agri sinyallerini alan sinir hucrelerini bloke edebilen, esasen agriyi korelten, vucudun dogal agri kesicileri olan endorfinleri serbest birakmasina yardimci olabilir.

Kronik Hastalik ve Agri Yonetimi Icin Sanat Terapisi
Sanat, Duygularin Ifadesini ve iletisimi Saglar
Tipta, terapotik sureci cogunlukla terapist baslatir. Sanat terapisi, hastane disindaki dunyaya acilan bir pencere olabilir ve bir hastanin sesinin ailesi ve tibbi ekip tarafindan duyulmasina yardimci olmanin degerli bir yol olabilir. Bireyler sanatla ilgilenirken dikkatini sanat malzemelerine verebilir. Hasta bireyler eger bir cocuksa nasil hissettiklerini sozle ifade etmekte zorlanirlar. Bu nedenle duygularini cizimler, resimler, eskizler ve karalamalar yoluyla ifade etmeye tesvik edilirler. Yaratici sanat ifadesine katilimlar hastalarin stres ve endise ile basa cikmalarina yardimci olur. Sanat terapisi kronik hastalarin hastalikla savaslarina sIklikla eslik eden zihinsel ve duygusal stresle basa cikmalarini, acilarini bir sureligine de olsa unutmalarini ve rahatlamalarini saglar. Sanat hastalara bir kontrol ve hakimiyet duygusu verir. Sanat terapisi, bir karar verme ve kontrol duygusu yaratma firsati verdigi icin hasta ve aileleri icin ozgurlestirici olabilir. Sanat terapisinde akil ve beden birlikte calisir, bireyler ne cizeceklerine veya boyayacaklarina, hangi renkleri sececeklerine ve hatta etkinligin sonunda nihai urunu saklamak mi yoksa atmak mi istediklerine karar vermekte ozgurdurler.

Kronik Hastalik ve Agri Yonetimi Icin Sanat Terapisi
Sanat Yapmak Kisiyi Degistirir

Bir sanatla ugrasmak kisinin dunyayi nasil gordugunu degistirir. Ayrintilar fark edilir, kisi daha merakli olur, hem ic dunyayla hem de etrafindaki dunyayla mesgul olur. Bu sanatci zihniyeti, aktif olarak yaratmadigi zamanlarda bile kisiyle kalir. Siradan nesnelere bakilir ve o ogelerin sanat yapmak icin nasil kullanilabilecegi dusunulur. Yapraklarin dustugu gorulur ve bu hareketin kagit uzerinde nasil tasvir edilebilecegine kafa yorulur. Diger sanat eserlerine hayranlik duyulur ve kisi sanatsal dili desifre etmeye calisir. Kisacasi sanat yapmak kisilere hayatin aktif katilimcilari oldugunu hatirlatir. Kisiler bazen kronik hastalik sanki uzerlerinde etki ediyormus, secimlerini sinirlandiriyormus, canliliklarini susturuyormus gibi hissedebilir. Sanat yapmak bu kisitlamalari geri iterek, failligin ve nesenin geri kazanilmasina yardimci olur.

Kronik Hastalik ve Agri Yonetimi Icin Sanat Terapisi
Saglik Calisanlari Da Sanattan Yararlanmalidir
Saglik hizmeti veren kisiler hastalari dikkatlice dinlemeli, yakindan bakmali ve empati kurmalidir. Saglayicilar surekli olarak karmasIk durumlarda gezinir ve nadiren geri adim atmak, davranislarinin hastanin bakiminin sonucunu nasil etkiledigini analiz etmek icin zaman bulurlar. Saglik hizmeti saglayicilari sanatla daha fazla zaman gecirerek empati, gozlem, iletisim ve on yargilari yenmek gibi temel yeterliliklerini gelistirebilirler. Ister sanat eseri yaratmak ister bir galeriyi ziyaret etmek olsun, saglik alaninda hizmet saglayicilarin da kendilerini merkeze almak, zihinsel ve fiziksel alanlarini yenilemek icin zaman ayirmalari cok onemlidir.

Kronik Hastalik ve Agri Yonetimi Icin Sanat Terapisi
Terapiler Etkileyici Sifa Bicimleridir

Tibbi bakim hastalarin hayatta kalmasi icin cok onemlidir fakat duygusal esenlikle ilgilenmek de ayni derecede onemlidir. Terapiler kronik saglik sorunlari olan insanlarin yasamlarinda fark yaratmakta, duygularin kesfedilmesine, duygusal catismalari uzlastirilmasina ve oz farkindalik gelistirilmesine yardimci olmaktadir. Ornegin, muzikle ilgilenmek, sarki soylemek geleneksel konusma terapisi yoluyla duygularini ifade etmekte zorlananlar icin bir iletisim cikisi saglayarak psIkolojik ve davranissal ihtiyaclara hitap eder. Sanat terapisi disinda etkileyici baska sifa bicimleri de bulunmaktadir. Bir evcil hayvani sahiplenmek depresyon ve anksiyete ile mucadele eden insanlara rahatlik, dostluk ve mutluluk saglayabilir. Ciftler ve aileler, kronik bir durumla basa cikma stresini hafifletmeye yardimci olmak icin bir evlilik veya aile danismani araciligiyla destekten yararlanabilir. Kendini benzer duygulari paylasan baskalarina ifade etmek, insanlarla baglanti kurmanin harika bir yoludur. Bireyler bir topluluk, grup veya cevrim ici destek forumu araciligiyla bir tartismaya katilma, fikir alisverisi yapma, destek alma yolunu da secebilir.



ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık