IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 10.Aralık.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Hisse Senetleri Ve Tahviller: Hangisi Daha Iyi Bir Yatirim Aracidir?


Finansal piyasalarda kazanmak sadece bilgi degil sans da gerektirir. Bu piyasaya yeni giren, yani yatirimla parasini artirmak isteyen, herkesin karsisina iki temel secenek cikacaktir, hisse senetleri ve tahviller. Bunlardan hangisini sececeginiz konusundaki tartisma hic bitmez. Bazi uzmanlar hisse senetlerini secmeniz gerektigini soyler, digerleri ise tahvilleri onerir. Peki, bunlardan hangisi dogrudur? Finansal piyasalara yeni giren bir yatirimci olarak hangisine odaklanmalisiniz? Tum bu sorulari asagida cevapliyoruz.

Hisse Senedi ve Tahvil Arasindaki Fark

Once temel bilgilerle baslayalim cunku ne olduklarini bilmeden tahvil ve hisse senedi arasinda secim yapmaniz mumkun olmayacaktir. Bunlarin her ikisi de finansal varliklardir ve yatirimcilar tarafindan satin alinabilir. Ancak calisma sekilleri birbirinden tamamen farklidir.

Hisse senetleri: Bunlar, belirli bir sirkette kismi mulkiyet elde etmenizi saglayan varliklarin genel adidir. Bir hisse senedi satin alarak, ilgili sirketin kucuk bir “hissesini” de ayni zamanda satin almis olursunuz. Zaten isimleri de buradan gelir. Basit bir ornek verelim, bir sirketin 1.000 hisse senedi oldugunu ve her birinin 50 TL degerinde oldugunu dusunun. Toplamda 10 hisse satin alirsaniz o sirketin %1’ine sahip olursunuz. Sirket buyur ve daha cok para kazanirsa sahip oldugunuz hisse senetlerinin degeri de artacaktir. Toplam 500 TL odeyerek aldiginiz hisse senetleri bir yil sonra 50.000 TL degerine cikabilir. Elbette bunun tersi de gecerlidir. Sirket deger kaybedebilir ve ayni nedenle hisse senedi degerleri de dusebilir. Bu durumda da zarar edersiniz. Temel mantiklarinin basit olmasi ve piyasanin tum yatirimcilara acik olmasi nedeniyle, hisse senedi satin almak, PDF dosyalarini cevrimici duzenlemek kadar kolaydir.

Tahviller: Tahvilleri bir sirkete veya hukumete verdiginiz “borc” olarak dusunebilirsiniz. Herhangi bir mulkiyet elde etmezsiniz. Bir bankadan kredi kullandiginizi dusunun. Banka, borcunuzu tahsil ederken faiz de alacaktir. Fakat size para vermis olmasi, sizin uzerinizde herhangi bir mulkiyet hakki oldugu anlamina gelmez. Tahviller de ayni boyle calisir. Sirketler ve hukumetler, gelir elde etmek icin bankalara gitmek yerine yatirimcilardan borc alir ve belirli bir faiz orani uzerinden belirli bir sure icinde borclarini geri odeyeceklerini beyan ederler. Bu borc iliskisini ortaya koymak icin kullanilan evraklara “tahvil” denir. Odeme vadeleri genellikle oldukca uzundur. Ornegin, bir devlet tahvili yillik %2 faiz oraniyla 10 yilda geri odenebilir. Yani 2.500 TL’lik bir tahvil aldiginizi dusunursek, verdiginiz borcu 10 yil sonra tamamen geri alir ve her yil icin 50’ser TL faiz geliri elde edersiniz. Toplam geliriniz 3.000 TL olacaktir, 2.500 TL anapara borcu + 500 TL faiz geliri. Geri odeme sureleri ve faiz tutarlari oldukca degiskendir. 30 yillik vadeye sahip tahvillerin yani sira, birkac gunluk vadesi olan tahviller bulmak da mumkundur.

Hangisi Daha Iyidir?

Buraya kadar yaptigimiz aciklamalardan, hisse senetlerinin tahvillere gore daha riskli bir yatirim oldugunu anlamis olmalisiniz. Bir tahvil satin aldiginizda ne zaman geri odenecegini ve ne kadar kazanacaginizi onceden bilirsiniz. Bu rakamlar degismez, bir ekonomik kriz ciksa bile ayni geliri elde etmeye devam edeceginizden emin olabilirsiniz. Hisse senetlerinde ise boyle bir garanti yoktur, kisa sure icinde cok kazanabilir veya cok kaybedebilirsiniz. Her sey ne kadar iyi secim yaptiginiza baglidir. Ancak dogru secimler yapsaniz bile bir ekonomik kriz tum planlarinizi alt ust edebilir. Zira boyle bir kriz her sirketin degerini dusurecektir, bu da bir sirketin kucuk bir parcasina sahip oldugunuz icin sizin gelirinizin de dusmesine neden olacaktir.

Bu riske ragmen hisse senetleri inanilmaz bir kar potansiyeline sahiptir. 100 TL ile baslayip birkac ay sonra 100.000 TL kazanan yatirimcilarin hikayeleri, neredeyse her zaman hisse senetlerinden elde edilen gelire iliskindir. Tahviller ile bu seviyede bir kar elde etmeniz mumkun olmayacaktir. Bu nedenle tahviller, riskten kacinan ve uzun vadede dusuk ama istikrarli bir gelir elde etmek isteyen yatirimcilar icin daha uygundur. Hisse senetleri ise yuksek riskten korkmayan ve daha fazla gelir elde etmek isteyen yatirimcilar icin daha iyi bir secim olacaktir.

Bu temel farkliligin yani sira hisse senedi ve tahvillerin diger avantaj ve dezavantajlarini da soyle siralamak mumkundur:

Hisse senetleri likit varliklardir. Likit olmalari, herhangi bir kisitlama olmadan kullanilabilecekleri anlamina gelir. Her an yenilerini satmak veya satin almak mumkundur. Hisse senedi fiyatlari dustugunde satarsiniz, hisse senedi fiyatlari yukseldiginde tutarsiniz. Diger bir deyisle, hisse senetlerini istediginiz zaman nakde cevirebilirsiniz. Tahviller ise boyle degildir, tahvil satin alarak bir sozlesme imzalamis olursunuz ve sozlesmede belirtilen sure dolmadan odeme alamazsiniz. Yani fikir degistirip ornegin birkac ay sonra tahvilinizi nakde cevirmeniz gibi bir sey soz konusu olamaz.
Hisse senetleri daha fazla ugrastirir. Hisse senedi sahibi oldugunuzda, sadece elinizde tutarak para kazanamazsiniz. Hisse senedi fiyatlarini takip etmeniz ve gerektiginde satmaniz veya yenilerini satin almaniz gerekir. Hisse senetlerinden kar etmenin tek yolu budur. Tahvil ise alip unutabileceginiz turden bir yatirimdir. Faiz gelirinizi vade geldiginde alirsiniz ve hicbir seyi takip etmenize gerek kalmaz. Hisse senetleri, yatirimcinin surekli Borsa Istanbul uzerinden piyasalari takip etmesini ve piyasa durumuna gore al-sat yapmasini gerektirir. Bu, cogu yatirimcinin yapmak istedigi bir sey degildir. Bunu yapmaya hazir degilseniz hisse senetleriyle para kazanmaniz cok zor olacaktir.
Hisse senetleri gercekten daha fazla kazandirir. Bunu yukarida belirttigimizi biliyoruz ama bir kez daha tekrar etmekte fayda var. Hisse senetleriyle gercekten de yuksek bir kazanc elde etmek mumkundur. Tahviller ise hicbir zaman ayni oranda kazandirmaz. Ancak bu durum hisse senetlerinin “kaybettirme” riskinin de tahvillerden cok daha fazla olacagi anlamina gelir.
Temettu Emekliligini Dusundunuz mu?

Dusuk ama istikrarli gelir mi istiyorsunuz, yoksa yuksek ama riskli gelirin pesinden kosmak mi? Hisse senetleri ve tahviller arasinda karar verirken goz onunde bulundurmaniz gereken sey budur. Her zamanki gibi karar sizindir ancak amaciniz ornegin emekliliginizi planlamaksa tahvil cok daha iyi bir secim olacaktir. Henuz gencseniz ve 40 yasiniza gelmeden malikane sahibi olacak kadar para kazanmayi amacliyorsaniz hisse senetlerini tercih etmelisiniz.

Ikisinin arasinda kalan bir alternatif icinse yuksek temettu getirili hisse senetlerine goz atabilirsiniz. Temettu, bir sirketin ortaklarina dagittigi kar payinin adidir ve temettunun dagitilacagi gun hesabinizda o sirketin hisse senetleri oldugu surece bir odeme alirsiniz. Bu secenek, hisse senedini uzun vadeli bir yatirim araci olarak kullanabilmenizi saglar. Diger bir deyisle, surekli piyasalari takip ederek al-sat yapmak yerine, hisse senedini satin alir ve temettu odemelerinin yapilacagi gune kadar elinizde tutarsiniz. Bu secenegi kullanarak emekliligini dahi planlayan yatirimcilar mevcuttur, yani on yillar boyunca sadece temettu odemelerini toplayarak emekli olana dek buna devam ederler. Bu secenek, Bireysel Emeklilik Sisteminden (BES) daha fazla kazandirir ancak BES’in sahip oldugu vergi avantaji ve devlet katkisi temettu emekliliginde bulunmaz. Yine de hisse senetlerinin volatilitesi ve tahvillerin duraganligi arasinda her ikisinin de avantajlarini iceren ideal bir alternatif teskil edebilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık