IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 10.Aralık.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Bosanmalarda Mal Paylasimi Nasil Yapilir?


Evlilik birligi icerisinde edinilmis mallarin esler tarafindan esit paylasilmasi esasina dayali olan bosanmada mal paylasimi bosanma davasi ile birlikte acilamaz.

Esler anlasmali ya da cekismeli olarak bosandiktan sonra mal paylasimi davasi acabilir. Cunku bosanmada mal paylasimi davasi bosanma davasi ile acildiginda mahkeme tarafindan davanin kesinlesmesi beklenir. Bosanma gerceklestikten sonra mal paylasimi davasi gorulmeye baslar.

Belirsiz Alacak Davasi Nedir?
Bosanma sonrasi mal paylasimi 1 Ocak 2002 tarihinde yururluge giren Medeni Kanun kapsaminda yapilir. Evliyken edinilen tum mallar esler arasinda yari yariya paylastirilir dolayisiyla edinilmis mallara katilma rejimi yasal mal rejimi olarak kabul edilir.

Ancak evlilik oncesi edinilen mallar hangi esin uzerine kayitliysa onun kisisel mali kabul edilir ve mal paylasimina dahil edilmez. Bosanmalarda esler mal paylasimi davasi acmadan once kesinlikle belirsiz alacak davasi acmalidir. Davada taraflar 3 talepte bulunabilir;

Katilma alacagi.
Katki payi alacagi.
Deger artis payi alacagi.
Mal Paylasiminda Prosedur Nasil Isler?
Evlilik icinde edinilen mallarin paylasilmasi esasina dayanan bosanmada mal paylasimi icin ilk kural yari yariya paylasimdir. Ancak kuralin paylasim orani bazi uygulama esaslarina gore degisir. Mal paylasiminda prosedur su sekilde isler;

Her es kendi kisisel mallarini alir, paylasima dahil edilmez.
Evlilik icerisinde edinilen mallar yari yariya paylasilir.
Esler arasinda sozlesme yapilarak kisisel mallar belirlenir.
Taraflardan herhangi biri malin kisisel oldugunu iddia ederse bunu ispatlamak zorundadir.
Gerekli gorulmesi halinde kisisel mallar ile edinilmis mallar arasinda denklestirme hesabi yapilir.
Mallarin degeri, mahkeme tarihine en yakin olan deger uzerinden yapilir.
Mal paylasimi davasi bosanmanin gerceklesmesinden itibaren 10 yil icerisinde acilir belli zaman asama suresi gecmeden davanin acilmasi gerekir. 10 yillik surenin gecilmesi durumunda mal paylasimi talep edilemez. Ancak dava sonuclanmadan mal paylasimi talep edilebilir.

Bu durumda mahkeme bosanmanin gerceklesmesini bekler ve zamanasimi bu sekilde uzatilir. Yurt disinda gerceklesen bosanmalarin ardindan mal paylasimi davasi acmak icin zaman asimi suresi ulkenin kanunlarina gore isler.

Mal Paylasimi Davasi Nerede Acilir?
Bosanmada mal paylasimi davasi icin yetkili ve gorevli mahkeme aile mahkemeleridir. Davanin nerede acilacagi konusu su sekilde belirlenir;

Eslerden birinin olumunun ardindan mal rejimi sona erdiginde olmus esin son ikametgahi olan mahkemede dava acilir.
Bosanmanin gerceklestigi mahkemede mal rejimi davasi acilir.
Iki durum disinda tum durumlarda davada olan esin ikametgah adresindeki aile mahkemesinde mal paylasimi davasi acilir.
Anlasmali Bosanma Davalarinda Mal Paylasimi Nasildir?
Anlasmali bosanma davalarinda mal paylasimi taraflarin ozgur iradesine gore yapilir. Anlasmali bosanma protokolunde mallar yari yariya paylasilabildigi gibi farkli paylasim turleri de belirlenir. Eslerden birinin protokolde yer alan mal paylasimina ait tum haklarindan feragat etme imkani vardir.

Feragat soz konusu oldugunda feragat beyani protokolde yer alir ve acikca yazilir. Anlasmali bosanma protokolunde mal paylasimi konusunda herhangi bir aciklama olmamasi durumunda taraflar karar kesinlestikten sonra 10 yillik dava zaman asimi suresi icerisinde mal paylasimi davasi acar.

Ozel bosanma nedeni olan aldatma sonucu bosanma gerceklestiginde mal paylasimi su sekilde yapilir;

Kusurlu olan esin katilma alacagi ortadan kaldirilir ya da uygun oranda azaltilir.
Aldatmaya ragmen diger esin mal varligina yaptigi katki zina nedeniyle ortadan kalkmaz, talep edilebilir.
Evlilik Oncesi Mallar Paylasilir Mi?
Olum halinde esin oldugu tarih itibariyle edinilmis mallara katilma rejimi tasfiye tarihi olarak belirlenir. Hayatta olan es olume kadar olan evlilik icerisindeki mallarin yarisi uzerinde katilma alacagi hakkina sahip olur.

Olum terekesinden sonra mirasci olmasi nedeniyle sag kalan es evlilik icerisinde edinilen mallara katilma rejimi nedeniyle alacaklidir. Dolayisiyla katilma alacagi hakki odenir ardindan diger mirascilar arasinda mal paylasimi yapilir.

Mal paylasimi evlilik icerisinde edinilmis olan mallarin paylasilmasi kuralina tabiidir dolayisiyla evlilik oncesi satin alinan mallar paylasima dahil edilmez. Evlenmeden once eslerden biri kredi ile gayrimenkul ve tasinmaz mallar edindiginde hesaplama teknigi kullanilarak mal paylasimina dahil edilir.

Bunun icin evlenmeden once satin alinan mallarin kredisinin evlilik icerisinde odenmesi gerekir. Kredi ile borcu odenen her turlu mal kredi ile odenen kisimi edinilmis mal olarak kabul edilir ve eslerden digeri kredi miktari uzerinde hak iddia eder. Malin satin alindigi fiyat orani hesaplanir ve bosanma tarihindeki guncel piyasa degeri bilirkisi raporu ile tespit edilir.

Hangi Mallar Paylasilir?
Evlilik icerisinde edinilen mallar uzerinde esler istedigi gibi tasarrufta bulunur. Dolayisiyla bosanma gerceklestigi tarih oncesi edinilen tum mallar ya da satilan mallar bosanmada mal paylasimina dahildir. Dolayisiyla bosanmanin acildigi tarihe kadar edinilmis olan tum mal varliklari icin degerler mal paylasimina konu edilir.

Dava acildiktan sonra eslerden birinin mal edilmesi halinde paylasima dahil edilmez. Mal paylasimi davasinda borclu olan esin mal varligi digerinin alacak hakkini karsilayamadiginda karsiliksiz kazandirmalardan yararlanilarak mali devir alan ucuncu sahislardan eksIk alacak miktari tahsil edilir.

Bundan dolayi bosanma davasi acildiktan sonra edinilen mallarin ucuncu kisilere devir edilmesi halinde 3. kisiler belli sartlarda hukuki sorumluluk alir. Medeni kanunda yasal mal rejimi edinilmis mallara katilma rejimi olarak tanimlanir dolayisiyla evlilik oncesi herhangi bir sozlesme yapilmasina ihtiyac yoktur.

Nikah icin imza atildiktan sonra tum mallar bosanmada kural geregi yari yariya paylasilir bu kanundan kaynaklanan bir haktir ve dolayisiyla mal paylasimi sozlesmesi gereksizdir.

Mal Paylasimi Sozlesmesi Sart Mi?
Esler paylasim oranini belirlemek icin evlilik oncesi ya da evlendikten sonra kendi aralarinda sozlesme yapabilir. Turk Medeni kanununda 1 Ocak 2022 tarihinde yapilan duzenleme sonrasi edinilmis olan sirket hisseleri mallara katilma rejimine gore paylasima dahil edilir.

Hisselerin piyasa degerinin belirlenmesinin ardindan diger es icin katilma alacagi hesaplanir. Evlilikte edinilen mallarin esler tarafindan paylasilmak istenmemesi halinde mal paylasimi sozlesmesi yapilabilir ya da evlendikten sonra istedikleri mal rejimini tercih edebilirler.

Yapilan sozlesmede mal ayriligi rejimi secilir ve boylelikle esler evlilik icerisinde edindikleri mal uzerinde tek hak sahibi olur. Bu durumda diger es mal ayriligi rejiminde paylasim esnasinda hak talep edemez. Mal ayriligi sozlesmesi su iki yontem ile yapilir.

Evlilik esnasinda evlendirme memurluguna dilekce verilerek yapilir.
Noterde mal ayriligi sozlesmesi imzalanir.
Mal Ayriligi Sozlesmesi Nasil Yapilir?
Mal ayriligi sozlesmesi yapmak icin herhangi bir zaman siniri yoktur evlilikten sonra istenen herhangi bir tarihte notere giderek sozlesme yapilabilir. Yapilan sozlesme ile bosanma esnasinda esler arasinda uyusmazlik engellenir. Ayrica evlilik icerisinde esler sozlesme ile birlikte mal ortakligi gibi farkli ortaklik rejimi de kurabilir.

Evlilik icerisinde eslerden birine miras kalmasi halinde kisisel mal olarak kabul edilir ve diger es bunun uzerinde hak talep edemez. Ancak mal paylasiminda miras kalan gayrimenkulden elde edilen gelir uzerinde hak sahibidir.

Evlilik devam ederken eslerden birine mal bagisinda bulunulmasi halinde kisisel mal sayilir ve diger es hicbir sekilde hak talep edemez. Ancak kira ve faiz gelirleri soz konusu oldugunda yarisi uzerinde hak sahibidir. Eslerden biri evlenmeden once mal sahibi oldugunda diger esin hak talebi soz konusu degildir.

Evlilik icerisinde bu malin satilarak baska bir mal alinmasi durumunda diger es yine hak sahibi olamaz. Diger isin hak sahibi olabilmesi icin satilan malin uzerine bir miktar mal ya da para eklenmesi durumunda degerin yarisi uzerinde hak soz konusudur.

Manevi tazminat kisisel mal olarak kabul edilir dolayisiyla eslerden birinin manevi tazminat almasi durumunda diger esin hicbir yasal hakki yoktur ancak maddi tazminatlar edinilmis mal olarak kabul edilir. Eslerden birinin ugradigi zarardan dolayi maddi tazminat almasi durumunda diger es bosanma durumunda yarisi uzerinde hakka sahiptir.

Bosanmada Mal Kacirma Nasil Engellenir?
Evlilik oncesi eslerden birinin edindigi tasinmazlar uzerinde kira geliri olusmasi halinde evlilik icinde edinilen mal sayilir ve dolayisiyla kira gelirinin yarisi diger esi uzerinde paylasilir. Ancak bir sozlesme yapilmasi durumunda es gelir uzerinde hak talep edemez.

Eslerden birinin uzerine kayitli olan tasinir tasinmaz mallarda tamir ya da iyilestirme gibi durumlarda diger esin katki sunmasi halinde guncel deger uzerinden mal paylasimi yapilir. Olunceye kadar bakma sozlesmesi ile edinilen mallar bosanmada paylasilir.

Bosanmada mal kacirma uygulamasi eslerin tazminat odememek ya da mal paylasimi yapmamak icin kullandiklari bir yontemdir. Bunu engellemenin en kolay yolu mallar uzerine ihtiyati tedbir konulur ve karar aile mahkemesince verilir.

Ihtiyati tedbir talebinin ardindan mal paylasimi davasinda aile mahkemesi davaliya ait mallarin satisini engeller ve bunun icin tapu kaydina serh duser. Aile konutu olan tapulu gayrimenkul uzerinde de tapu sicil mudurlugune basvuru yapilarak aile konutu serh konulur boylelikle diger esinin rizasi olmadan satisi soz konusu degildir.

Anlasmali Ve Cekismeli Bosanmalarda Mal Paylasimi Nasildir?
Evlilikte eslerin tum mallar, edinilmis mal kabul edilir ancak bazi istisnalar soz konusudur.

Evlilik oncesi ya da edinilmis mallara katilma rejimi baslamadan sahip olunan mallar.
Eslerden birinin kisisel esyalari.
Eslerden birine miras olarak kalan tum mal varliklari.
Eslerden birinin aldigi manevi tazminat alacagi.
Karsiliksiz kazanma yolu ile elde edilen mal varliklari.
Sosyal guvenlik kurumunun yapmis oldugu odemeler.
Eslerden birinin is yerinde bulunan her turlu mallar ve aletler.
Anlasmali ya da cekismeli bosanma davasina bakilmaksizin Turk Medeni kanunu hukumlerine gore mal paylasiminda uygulanan hukumlulukler aynidir. Dolayisiyla kanun koyucu icin evliligin nasil bittigi onemli degildir. Anlasmali bosanmalarda mal paylasimina ait esaslar kanunun izin verdigi olculerde belirlenir.

Mal Ayriligi Rejimi Icin Nedenler Hangileridir?
Evlilik oncesi edinilen mallarin mal paylasimina girmemesi icin mal ayriligi rejimi yapilir. Mal ayriligi rejimi secim yolu ile tercih edilir taraflar sozlesme ya da eslerden birinin mal ayriligi rejimine gecis icin hakim talebi ile yapilir.

Turk Medeni kanununun 206 maddesinde hakli sebep olmasi durumunda hakim eslerden birinin talebi uzerine mal rejiminin mal ayriligina donusmesi kararini verebilir. Hakli sebep su hallerde kabul edilir;

Eslerden birine ait mal varligindaki haciz ya da batik.
Diger isin talepte bulunan ya da ortakligin menfaatini tehlikeye dusurmesi.
Ortaklik mallari uzerinde tasarruf islemi yapilmasinda diger esin rizasinin alinmamasi.
Mal varligi, gelir ve borclar konusunda diger ese bilgi verilmemesi.
Diger esin ayirt etme gucunun olmamasi.
Paylasmali mal ayriligi rejimi icin esas kural esit paylasimdir. Edinilmis mallara katilma rejimi ile birbirinden farkli olan paylasmali mal ayriligi rejiminde tasfiye kismi farklidir. Turk Medeni Kanunu geregi yasal sinirlarda her es kendi mal varligini uzerinde hakka sahiptir.

Evlilik suresince her es kendi mali uzerinde istedigi tasarrufu uygular ama evlilik sona erdiginde kendi malini kendisi alamaz ve mal ayriligi olmaz. Evlilik bittiginde mallar paylasmali mal ayriligi rejimine gore esit olarak tasfiye edilir.

Mallar uzerinde hak sahibi olan esin diger es ile uyusmazlik yasamasi halinde malin kime ait oldugunu ispat etmesi gerekir. Mal ortakligi rejiminde ortak mallar eslerin kisisel mallari olmak uzere iki tur mal soz konusudur. Ayni zamanda genel ve sinirli olmak uzere mal ortakligi ikiye ayrilir.

Kadinin Mal Paylasimina Katkisi Nedir?
Genel mal ortakligi icerisindeki mallar bolunmemis butunluge sahiptir eslerin tek basina tasarrufta bulunma yetkisi yoktur. Kisisel mal varliklari disinda kalan kanunen gecerli tum mallar ve gelirler genel mal ortakligina girer.

Sinirli mal ortakligi imzalanan mal rejimi sozlesmesi ile kurulur ve sozlesmenin kuruldugu tarihten itibaren gerceklesir. Esler sozlesme kapsaminda edinilmis mallari kapsayan ortaklik kurabilir ve buna kisisel mallarin gelirleri de eklenir.

2002 tarihinden once mal ayriligi rejiminde ev hanimlarinin mal ayriligi geregi paylasimda deger bicilmiyordu. 2002 sonrasi yapilan duzenlemenin ardindan evlilikte edinilmis mallara katilma rejimi gecerli oldu ve calismayan es mal paylasiminda deger alacagina sahip oldu.

Calisan kadinin mal edinilirken katkida bulundugu kabul edilirken ev haniminin da mal paylasiminda katkisi soz konusu hale geldi. Kadinin mal paylasimina ne kadar katkisi oldugunun ispat edebilmek icin uzman bilirkisi tarafindan hesaplama yapilir. Uzman bilirkisi mahkeme tarafindan atanir.

Ev haniminin herhangi bir geliri ya da maasi yoksa esine manevi destekte bulundugu goz onune alinir. Bundan dolayi evlilik icerisinde edinilen mallarda yasal olarak edinilmis mallar gibi yari yariya hakka sahiptir.

Ceyiz Ve Takilar Paylasilir Mi?
Evlilik surecinde alinan beyaz esya mobilya ve elektronik urunlerin mal paylasimi uygulamada kesin olarak belirtilmemektedir ancak evlilik oncesi alinan esyalar kisisel mal olarak kabul edilir.

Kisisel mallar uzerinde diger esin talep hakki soz konusu degildir ama es bunlari fatura ya da odemeler ile ispatlamalidir. Aksi halde tum esyalar esler tarafindan yari yariya hakka sahiptir.

Evlilikte alinan beyaz esyalar ve mobilyalar odenmeye devam edilmesi halinde kisisel mal niteliginde degildir bu durumda edinilmis mal olarak kabul edilir. Ceyiz esyalari ve takilar cogu zaman davalara konu olmaktadir. Emsal davalar ve Yargitay kararlari evlilik takilarinin kadina ait oldugu kararina varmaktadir.

Bosanmada Hangi Mallar Paylasilir?

Bosanma davasinin acildigi tarihe kadar devam eden evlilik birligi icerisinde edinilen tum mallar ve mal varligi degerleri mal paylasimina dahil edilmektedir. Davanin acilmasinin ardindan edinilen mallar paylasima dahil edilmez.

Evliyken Alinan Ev Bosaninca Kimin Olur?

Evlilik Birligi devam ederken alinan ev edinilmis mal olarak kabul edilir ve mal paylasimina dahildir. Kisisel mallar olarak kabul edilen gelir ile alinmasi halinde kisisel mal sayilir.

Bosanmalarda Mal Paylasimi Nasil Olur 2022?

Bosanmalarin ardindan mal paylasimindaki Kural evlilik devam ederken edinilmis olan mallarin yari yariya paylasimi esasina dayalidir. Kisisel mallar kapsam disi birakilir ve kime aitse onda kalmaya devam eder.

Bosanma Da Mal Paylasimi Yuzde Kac?

2022 yilinda yapilan degisIklik ile birlikte evlilik icerisinde edinilmis mallarin paylasimi yari yariya yapilir. 2002 oncesi mallar kimin uzerine ise bosanma sonrasi onda kalirdi.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık