IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01.Aralık.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Flutter Nedir?


Flutter, Google tarafindan olusturulan bir mobil uygulama gelistirme platformudur. Gelistiricilerin Android ve iOS cihazlarda calisan web, masaustu ve platformlar arasi uygulamalar olusturmasina olanak tanir. Flutter, gelistirmeyi geleneksel yontemlerden daha hizli ve kolay hale getiren Dart adli reaktif bir programlama dili kullanir.
Flutter, Google tarafindan olusturulan ve Mayis 2017’de piyasaya surulen ucretsiz ve acik kaynakli bir mobil UI frameworkudur. Birkac kelimeyle, yalnizca bir kod tabani ile yerel bir mobil uygulama olusturmaniza olanak tanir. Bu, iki farkli uygulama (iOS ve Android icin) olusturmak icin bir programlama dili ve bir kod tabani kullanabileceginiz anlamina gelir.
Flutter iki onemli bolumden olusur:

• Bir SDK (Yazilim Gelistirme Kiti): Uygulamalarinizi gelistirmenize yardimci olacak araclardan olusan bir koleksiyon. Buna, kodunuzu yerel makine kodunda (iOS ve Android icin kod) derlemek icin araclar dahildir.
• Bir Cerceve (widget’lere dayali UI Kitapligi): Kendi ihtiyaclariniza gore ozellestirebileceginiz, yeniden kullanilabilir UI ogeleri (butonlar, metin girisleri, kaydiricilar vb.) koleksiyonlari.
Flutter ile gelistirme yapmak icin Dart adli bir programlama dili kullanacaksiniz. Dil, Google tarafindan Ekim 2011’de olusturuldu, ancak son yillarda cok gelisti.Flutter Nedir?
Dart, front-end gelistirmeye odaklanir ve bunu mobil ve web uygulamalari olusturmak icin kullanabilirsiniz.
Biraz programlama biliyorsaniz, Dart’in yazili bir nesne programlama dili oldugunu bilirsiniz. Dart’in sozdizimini JavaScript ile karsilastirabilirsiniz.
Flutter’i neden ogrenmelisiniz?
Flutter’i sevmemin ve gelecek yil neden kullanmak istedigimin bazi nedenlerini sectim. Size ayrintilari ve geri bildirimimi asagida verecegim.

Flutteri Kullanan Sirketler
Flutter’in en onemli ozelliklerinden bazilari sunlardir:

Dart programlama dili: Flutter, ogrenmesi kolay olan ve yuksek kaliteli uygulamalar gelistirmenizi saglayan Dart programlama dilini kullanir.
Calisirken yeniden yukle: Flutter’in “calisirken yeniden yukle” ozelligi, uygulamanizi yeniden baslatmadan hizli ve kolay bir sekilde uygulamanizda degisIklik yapmanizi saglar.
Etkileyici ve esnek UI: Flutter’in UI ogeleri, Google’in Materyal Tasarim yonergeleriyle ayni ilkeler kullanilarak olusturulmustur ve size guzel uygulamalar olusturmaniz icin etkileyici ve esnek bir yol sunar.
Yerel performans: Flutter uygulamalari, size hem iOS hem de Android’de mumkun olan en iyi performansi verecek sekilde yerel kodda derlenir.
Acik kaynak: Flutter acik kaynakli bir projedir, bu da onu ucretsiz olarak kullanabileceginiz ve platformun gelisimine katkida bulunabileceginiz anlamina gelir.

Flutter nasil calisir?
Flutter, iOS ve Android’de yuksek kaliteli yerel uygulamalar olusturmaniza olanak taniyan bir mobil uygulama SDK’sidir. Ayrica, Google’in yeni Fuchsia isletim sistemi icin platformlar arasi uygulamalar gelistirmenin birincil yoludur.

Flutter framework’u, guzel, hizli ve yanit veren UI olusturmanizi kolaylastirir. Framework ayrica genisletilebilir, boylece kolayca yeni ozellikler ve islevler ekleyebilirsiniz.

Bir Flutter uygulamasi olustururken, “widget” denen seyle calisiyor olacaksiniz. Widget’lar, bir Flutter uygulamasinin temel yapi taslaridir ve hem bir uygulamanin gorsel bilesenlerini (dugmeler ve metin gibi) hem de islevsel ogeleri (Stateless Widget’lar gibi) olusturmak icin kullanilirlar.

Iki tur widget vardir: stateless widget’lar ve stataeful widget’lar. Adindan da anlasilacagi gibi, stataless widgetler, dahili durumu (veya kisaca “durumu”) olmayanlardir. Bunlar en basit pencere ogeleridir ve genellikle butonlar veya metin icin kullanilir.

Ote yandan, stateful widget’larin dahili bir durumu vardir ve bu durum zaman icinde degistirilebilir ve widget’in nasil gorundugune ve davrandigina yansir. Stateful widget ogeleri genellikle kullanici giris alanlari veya animasyon denetleyicileri icin kullanilir.

Dart programlama dilini kullanarak kolayca hem stateless hem de stateful widget’lar olusturabilirsiniz. Gelistirme surecine yardimci olmasi icin Dart Analyzer ve Flutter Inspector gibi cesitli diger gelistirme araclarini da kullanabilirsiniz.

Flutter Artilari ve Eksileri
Flutter henuz genis capta benimsenmemis olsa da, artan sayida teknoloji sirketi onun potansiyelini fark etmeye basladi. Bazi dikkate deger Flutter uygulamalari arasinda Alibaba’dan Google Ads, eBay Motors, Philips Hue ve Xianyu yer alir.

Flutter’in sundugu bazi avantajlara ve bazi dezavantajlara bakalim.
Flutter Uygulama Gelistirme Avantajlari
• Flutter, hem is adamlari hem de gelistiriciler icin cok cesitli avantajlar sunar. Flutter, makul maliyetler icin iyi kalitenin yani sira mukemmel kullanilabilirlik ve hiz sunar.Flutter Nedir?

• Hem iOS hem de Android uygulamalari icin ayni kod kullanildiginda gelistirme daha hizli gerceklesir. Flutter’in tekil kod tabani, mobil uygulama gelistirme maliyetlerini onemli olcude azaltirken pazara surum suresini hizlandirir.
• Flutter uygulama performansi, yerel gercek zamanli uygulamalarinkine esdegerdir. Diger frameworklarin aksine, Flutter uygulamalarinin yerel bilesenlerle etkilesim kurmak icin bir kopruye ihtiyaci yoktur. Bu kopruler tipik olarak performans sorunlarina neden oldugundan, bu Flutter’a kesin bir avantaj saglar.
• Flutter’in “calisirken yeniden yukleme” ozelligi, gelistiricilerin emulatorlerde, simulatorlerde veya gercek cihazlarda kodu degistirmesine ve sonuclari gercek zamanli olarak gormesine olanak tanir. Degistirilen kod, uygulama calisirken hemen yeniden yuklenir. Yeniden baslatma gerekmez. Calisirken yeniden yukleme, UI olusturmayi, ozellikler eklemeyi ve hata duzeltmeyi her zamankinden daha basit hale getirir.
Flutter uygulama gelistirme pek cok olumlu yon sunarken, cercevenin daha az olumlu yonlerini de dikkate almak onemlidir:

• Flutter nispeten yenidir. Flutter bircok eklenti ve UI bileseni sunarken, Xamarin ve React Native gibi frameworklar cok daha genis bir secim sunar. Flutter sonsuza kadar bloktaki yeni framework olmayacak olsa da, su an durum bu.
• Dart cok populer degil. Harika bir programlama dili olsa da, gelistiricilerin genellikle Java veya Kotlin gibi dilleri dikkate alma olasiligi daha yuksektir.
• Bazi bilesenler yalnizca iOS veya Android icin kullanilabilir, ancak her ikisi birden kullanilamaz. Flutter Google’dan geldiginden ve Android gelistiricileri genellikle Flutter ile iOS gelistiricilerinden daha fazla ilgilendiginden, bu tur bilesenler Android’i daha sIk destekler.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık