IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Bosanma Karari Cocuga Soylenirken Nelere Dikkat Edilmelidir


Bosanma kararinin cocuga anlatilmasi anne-babalar icin cok zor bir surectir. Ancak cocugun psIkolojisi ve ileri yasami icin, bosanmanin cocuga nasil anlatildigi cok onemlidir. Cocugun zaten anne ve babasinin ayrilmasinin verdigi uzuntu uzerine, farkli anlatimlarla tekrar uzuntu katmaniz onun sagligi acisindan hic uygun olmayacaktir. Tabi evliliginizi de sadece cocugunuz uzulmesin diye zorla surduremezsiniz. Bu durumda da cocugunuz huzursuz bir aile ortaminda psIkolojisi bozuk bir birey olarak yetisecektir. Bu nedenle ayrilma kararini cocugunuza soylerken neyi soylemeniz ve neyi soylememeniz gerektigini iyi bilmeniz gerekmektedir.Bosanma Karari Cocuga Soylenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

– Anne ve babanin soylemlerinin ortak olmasi cok onemlidir. Bosanma kararinin birlikte anlatilmasi onemlidir, uzmanlar bu yolun tercih edilmesini onermektedirler. Cocuga bosanma konusu ayri ayri anlatilsa bile, her iki ebeveyn de birbirlerinden haberdar bir sekilde konusma yapmalidir. Cok detayli bilgiler vermek yerine ” Yavrum biz artik eskisi gibi anlasamiyoruz. Kavga etmek de istemiyoruz.” gibi cumleler kurabilirsiniz.

– Cocuk, anne baba kendisine bu karari aciklandiginda, kaygilanmaya baslar. Hayatinin nasil degisecegi konusundaki belirsizlik kafasini kurcalar. Bu nedenle anne babanin cocuga hayatinda nasil degisIklikler olacagini ve nelerin ayni sekilde devam edecegi konusunda aciklama yapmasi en sagliklisidir. Bu konusmayi yaparken somut ornekler vermeye calisirsaniz, cocugun kafasi karismaz ve durumu daha kolay anlamlandirir.

– Karariniz ve bu kararin sonuclari konusunda acik ve net olun. Yogun bir endise icerisinde olan cocugunuza bosanma konusunda kesin bilgiler vermelisiniz. Cocugun bosanma sonrasi surecte nasil yasayacagi konusunda degisebilecek bir durum soz konusu ise, durum netlesinceye kadar cocugunuza kesin bilgi vermeyin. Cunku bosanma sonrasinda babasi ile yasayacagini soylediginiz cocuk kendini bu duruma hazirlamaya calisirken ona birden bire bu kararin degistigini ve annesiyle yasayacagini soylerseniz, cocuk icinden cikamayacagi bir bocalama surecine girebilir. Bu nedenle cocugunuzla ozellikle yasami ve yasam alani konusundaki degisIkliklerle ilgili konusmak icin, sizin de cocugunuzun da bu konusmaya hazir olmasini beklemelisiniz.

– Yapilan aciklamada anne-baba asla birbirlerini suclamamalidir. “Annenin yuzunden ayriliyoruz.”, “Baban boyle olmasini istedi” gibi cumleler kurmamaya ozen gostermelisiniz. Bu tur soylemler cocugu taraf tutmaya iter. Cocuk icin bu cok agir bir sorumluluktur. Bu nedenle konusurken karsi tarafi kotulememeye dikkat etmelisiniz. Bosanma sonrasinda da anne-baba, cocugu arada laf tasiyan bir mesaj ileticisi durumuna sokmamalidirlar.

– Velayetle ilgili konulara cocugu dahil etmemelisiniz. Cunku cocuklar anne ya da babalari arasinda bir tercih yapmayi asla istemezler. Bu yuzden cocuga ” Annenle mi kalmak istersin, babanla mi?” gibi, onu tercih yapmaya zorlayacak sorular sorulmamalidir. Unutmayin ki bosanmak da onun tercihi degildi. Ancak bu karar aciklandiginda cocuga, “Okula giderken annenle, tatil gunlerinde babanla kalacaksin.” seklinde bir aciklama yapilabilir. Cocugunuz yetiskinse bu konuda sorular sorabilir, boyle bir durumda velayetin sadece yasal bir oncelik anlamina geldigini ve bu konuyu anne-baba olarak sizlerin takip etmesi gerektigini ona anlatabilirsiniz.Bosanma Karari Cocuga Soylenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

– Cocuklarin, ailedeki bosanma surecinden haberdar ve bu duruma dahil olmus akrabalarla olan iliskilerine dikkat edilmelidir. Cocugu yanlis etkileyecek, onun duymamasi gereken seyleri patavatsizca soyleyebilecek kisilerle gorusturulmemesi bu surecte dogru bir davranis olacaktir. Ancak cocuga destek olabilecek, ne olursa olsun anne ve babasinin onu sevdigini ifade edebilecek kisilerle iletisiminde bir sakinca bulunmamaktadir. Hatta cocugun durumu kabullenmesi ve kafasindaki soru isaretlerinin yok olabilmesi icin, bilincli bir aile bireyinden bu konuda yardim alinabilir.

Ailesi Bosanma Surecinde Olan Cocugun Genel PsIkolojisi Nasildir? Ailesinde Bosanma Yasanan Cocuklara Nasil Davranilmalidir?
Bosanma sureci cocuga anlatilirken cocugun yasi, gelisimi ve psIkolojik durumu goz onunde bulundurularak konusma yapilmalidir. Ozellikle yasi kucuk cocuklar bosanma olayini tam olarak kafalarina oturtamazlar. Ancak bu durumdan en cok etkilenen de onlardir. Onlar olaylara kendi hisleri ile bakarlar. Bu nedenle bosanmaya kendilerinin sebep oldugunu dusunebilirler. Bu nedenle cocuga bosanmaya onun sebep olmadigi, onun hic bir davranisinin bosanmaya sebep olamayacagini anlatmak gerekmektedir. Aksi halde cocuk sucluluk psIkolojisi icerisinde daha fazla aci ceker.

Cocuklar anne ve babalarini her zaman bir arada ve mutlu gormek isterler. Bu nedenle ailesi bosanma surecindeki cocuklar. Evden anne ya da babanin ayrilmasi durumunda icten ice evden ayrilan ayrilan ebeveynin geri donecegini dusunur ve dogal olarak boyle olmasini ister. Hatta bu konuda kendi kendi kendilerine cozumler bulmaya calisabilirler. Terk edilme korkusu ve kaygisi icerisinde yasayan bu cocuklar, guven duygusuna ihtiyac duyarlar. Bu nedenle cocuga terk edilmedigi anne ve babasini her zaman gorebilecegi bu durumun annelikten ya da babaliktan vazgecmek olmadigini, her zaman onun annesi ve babasi olarak kalacaginizi hissettirmeniz gerekmektedir.

Anne babasi bosanacak durumda olan cocuk bu durumun utanc verici oldugunu dusunebilir. Bu durumu arkadaslariyla paylasmak isteyebilirler. Dunyada yalnizca kendi anne babasinin ayrildigini dusunebilen cocuga, evlilik kadar ayriligin da dogal oldugu somut orneklerle anlatilmalidir. Cocuk yalnizca kendini anne babasinin ayrildigi dusuncesinden uygun bir dille uzaklastirilabilir.

– Tipki aileden birinin olumu ya da cok sevilen bir aile bireyinden uzun sure ayri kalinmasi surecinde oldugu gibi cocuklar ayrilik sonrasi yas surecine girerler. Bu durumdaki cocuklar yaslarina ve olaydan etkilenme durumlarina gore, inkar,sucluluk, yalnizlik, ice kapanma, ofkelenme, anne baba ile pazarlik etme, asiri bir uzuntu icerisinde olma gibi davranislar gosterebilirler. Aile bu sonuclarin hepsine hazirlikli olmali cocugunun davranislarini iyi takip etmeli ve bu sureci daha kolay atlatabilmeleri icin cocugun duygularini dinlemeli ve paylasmalidir. Bu surecteki cocuga ayriligin ondan kaynaklanmadigi, anne babasinin her zaman onu sevecegi, bu ayriligin onun diger aile bireyleri olan anneanne-babaanne, dede, hala,teyze,amca,dayi vb. aile bireyleri ile gorusmesini engellemeyecegini anlatmalisiniz. Ayrica onun duygularini cok iyi anladiginizi ancak cok caba harcamaniza ragmen anne-babasi ile anlasamadiginiz icin ayrilma karari aldiginizi. Bu konuya uzulmesini anladiginizi ifade etmeli, duygularini size anlatmasi icin baskici olamamalisiniz. Unutmayin ki bu donemde cok sabirli, yavas, temkinli, anlayisli ve kararli olmalisiniz.

Bosanma Sonrasinda Cocugun Duzeni Nasil Saglanmali?Bosanma Karari Cocuga Soylenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
– Cocugun her zamanki duzeninin bozulmamasina, cocugun her iki evde de odasinin ve esyalarinin bulunmasina dikkat edilmesi gerekmektedir. Genellikle hafta sonu babalari ile gorusen cocuklarin ailelerinde, baba hafta sonu cocugu ile eglenceli aktiviteleri gerceklestirmektedir. Ancak bu durum cocuk icin pek de faydali olmayacaktir. Hafta sonu yapilan etkinliklerin hafta icinde yapilan etkinliklerin devami seklinde yapilmasi onemlidir. Baba da cocugun banyosu, odevlerinin yaptirilmasi gibi sorumluluklari uzerine almalidir. Cocugun bosanma sonrasi surece uyumu acisindan onem teskil eden, ortak sorumluluklar, onemlidir.

– Bosanma sonrasi surec de bosanma sureci kadar zorlu olacaktir. Kendiniz bu duruma alismaya, degisen hayatiniza adapte olmaya calisirken bir de cocugunuza destek olmaya calismak sizi psIkolojik anlamda zorlayabilir. Bunun icin bir uzmandan destek alabilirsiniz. Cocugunuzun davranislarini gozlemleyebilmek ve onun ic dunyasinda neler yasadigini daha iyi takip edebilmek icin de ogretmeniyle surekli iletisim halinde olmaniz, arkadaslariyla vakit gecirmesini saglamaniz, cocugun iyi anlastigi bir aile bireyi ile iletisimini saglamaniz faydali olacaktir.

– Cocugun ozel gunlerinde, ya da belirli araliklarla bir araya gelerek cocugunuzu mutlu etmeniz de onun psIkolojisi acisindan cok onemli. Yalniz bu tur etkinlikler yapilirken cocugun, anne babasinin ayriliginin devam ettigini, barisma konusuna umut baglamamasi gerektigini, yapilan etkinlik, bulusma bittiginde herkesin kendi duzeninde hayatina devam edecegini bilmesi bunun cocuga uygun bir dille anlatilmasi ve davranislarla desteklenmesi gerekmektedir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık