IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Abakus Nedir?


Sayma cercevesi olarak da adlandirilan bir abakus , genellikle teller uzerinde kayan boncuklarla ahsap bir cerceve olarak insa edilen aritmetik islemleri gerceklestirmek icin bir hesaplama aracidir. Abakist olarak adlandirilan kullanici, sayaclari cubuklar uzerinde veya oluklarda elle kaydirir. Yazili Hindu-Arap rakam sisteminin benimsenmesinden yuzyillar once kullaniliyordu ve hala Cin, Japonya, Afrika ve baska yerlerde tuccarlar ve katipler tarafindan yaygin olarak kullaniliyor.
Abakus hesaplama icin basit, ucuz ama guclu bir aractir. Elektronik hesap makineleri pratik nedenlerle onun yerini alsa da, abakusun kullanimi Japonya gibi teknolojik olarak gelismis ulkelerde ogretilmeye devam ediyor. Satranc, shogi, go gibi populer masa oyunlarinda oldugu gibi ogrenciler icin abakus kullaniminda yerel, bolgesel ve ulusal yarismalar duzenlenmektedir.
Ilk abakus buyuk olasilikla kum veya tozla kapli duz bir tasa dayaniyordu. Kelimeler ve harfler kuma cizildi; sonunda sayilar eklendi ve hesaplamalara yardimci olmasi icin cakil taslari kullanildi. Babilliler bu toz abakusunu MO 2400 gibi erken bir tarihte kullandilar. Ipli karsi abakusun mensei belirsizdir, ancak Hindistan, Mezopotamya veya Misir muhtemel mense noktalari olarak gorulmektedir. Cin, abakusun gelismesinde ve evriminde onemli bir rol oynadi.
Bundan cesitli abacilar gelistirildi; en populer olani, ondalik sayilari temsil etmek icin iki tabanin (2 tabani ve 5 tabani) bir kombinasyonunu kullanan ikili sisteme dayaniyordu. Ancak ilk olarak Mezopotamya’da ve daha sonra Misir ve Yunanistan‘daki yazicilar tarafindan kullanilan en eski abakus, her basamak icin 5, 2, 3 ve 2 carpanlariyla temsil edilen altmisli sayilar kullaniyordu.
Abakus kelimesinin kullanimi, bir Orta Ingiliz calismasinin bir sandboard abakusunu tanimlamak icin Latince’den kelimeyi odunc aldigi 1387’den oncesine dayanmaktadir. Latince kelime, Yunanca abax (“hesaplama tablosu”) tamlama bicimi olan abakos’tan geldi. Abax ayrica “geometrik sekiller cizmek icin kullanilan kum veya toz serpilmis masa” anlamina da sahip oldugundan, bazi dilbilimciler Yunanca kelimenin bir Sami koku olan q (“a-vak” olarak telaffuz edilir), Ibranice kelimeden turetilmis olabilecegini dusunuyor. “toz” icin Iletimin ayrintilari belirsiz olsa da, Fenikece “kum” anlamina gelen abak kelimesinden de turetilmis olabilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık