IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Danaburnu Bocegi Nedir? Zararlari Nelerdir?


Kadife kisa tuylere sahip Latincede Gryllotalpa olarak adlandirilan bu bocek dikenli bacaklari sayesinde kendini hemen belli eder. Kahverengi kizilimsi bu bocegin vucudunun alt kisimlarinda ise sari renkte tonlarin hakim oldugunu gormekteyiz. Boyu 3 ila 5 cm arasindaki bu bocek on bacaklari ile topragi kazdigindan on bacaklari oldukca guclu durumdadir. Kafa kismi ileriye dogru uzanmis bu bocegin petek seklindeki iri ve siyah gozleri oldukca dikkat cekicidir ve kisa antenleri bulunmaktadir.Danaburnu Bocegi Nedir? Zararlari Nelerdir?

Genellikle toprak altinda yasayan bu bocek daha cok killi humuslu ve nemli topraklari sevmektedir. Ureme donemleri ilkbahar olan danaburnu bocekleri bulutlu havalarda ve geceleri daha hareketli hale gelmektedir. Yumurtlama donemleri Mayis ve Haziran aylarina tekabul eden bu bocekler olene kadar ortalama 400 yumurta uretebilme kapasitesine sahiptir. Polifag bir zararli olarak kategorize edilmekte olan danaburnu ulkemizde Buzagi Disi,Cubur olarak da adlandirilmaktadir. Sayilari cok fazla olmayan bu boceklerin yayilmalarina ve uremelerine izin verildiginde genis tarim alanlari icin tehlikeli hale gelebilmektedir. En cok zarar verdigi bitkiler sebze turleri, misir, bugday, celtik, pamuk, Sus bitkileri, meyve turleri, orman fideleridir. Karadeniz bolgesinde atmacacalikta, Hatay yoresinde ise kus yakalamak icin kullanilmaktadir.

Danaburnu Bocegi Zararlari Nelerdir?
Danaburnu bocegi zararlari, yasam seklinden kaynaklanmaktadir. Toprak icinde galeri acarak ilerleyen bu bocekler, bu sirada rastladiklari tohumlari, kokleri, yumrulari, akliniza gelebilecek tum bitkisel varliklari kemirerek yok ederler. Bu durum da bitkilerin fidanlarin olmelerine, cimlenen tohumlarin islevini kaybetmesine, genis tarlalardaki urunlerin, ekinlerin yok olmasina neden olmaktadir.

Danaburnu ile Nasil Mucadele Yollari Nelerdir?
Kuslar ve kumes hayvanlari bu tur bocekleri yediklerinden onlarin azalmasina en buyuk katkida bulunan faktorler arasinda yer almaktadir. Bunun yanisira ozellikle kucuk bahceler su altinda birakilarak boceklerin bogulmasi saglanabilmektedir. Gubreli topragi seven bu bocekler icin kis mevsiminde tarlalarin bazi yerlerine gubre kumeleri olusturarak boceklerin uremesi engellenebilmektedir. Bu gubre yiginlari sayesinde danaburnu bocekleri soguktan olmektedirler. Topragin derinden islenmesi ile de yer altinda yasayan dana burnu boceklerinin olmesi saglanabilmekte, nobetlese ekim sistemi sayesinde de bu boceklerin varligi azaltilabilmektedir. Ayrica karisim yapilarak ekin diplerine konulan zirai zehirli yemler de olmeleri saglanmaktadir. Bu karisimlarin insan sagligina zarari olmayan cesitleri mevcuttur. Ilaclama yapildiktan sonra gundelik hayata devam edilebilmektedir.Danaburnu Bocegi Nedir? Zararlari Nelerdir?

Danaburnu Boceginin insanlara herhangi bir zarar verdigi tespit edilmemistir. Insanlari isirdiginda zehirledigine dair de herhangi bir bilgi bulunmamaktadir. Bu bocegin bitkiler, sebzeler ve ekinler disinda herhangi bir canliya zarar verdigi bilinmemektedir.

Ekinlerin, sebzelerin ve tum bitkilerin zarar gormeden yetisebildikleri mevsimler dilegiyle.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık