IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Intihar Onlenebilir Bir Eylem Midir?


Hic kimse hayatini olumle sonlandirmak istemez. kisiyi bu eyleme iten bir cok sebep olabilir. Insanin kendi hayatina son vermesi eylemi olarak adlandirdigimiz intihar, ozellikle bati ulkelerinde daha fazla yasanmaktadir. Batida yasayan insanlarin yaklasIk %10’u hayatini intihar ederek sonlandirdigi tespit edilmistir.

Intihar Eylemi Kalitimsal midir?Intihar Onlenebilir Bir Eylem midir?
Intiharlarin temel sebebi olarak depresyon gosterilmektedir. Ancak yapilan arastirmalar insanlarin depresyonun en yogun ve derin olarak yasandigi donemde degil depresyon baslangicinda daha fazla intihara meyil gosterdikleri tespit edilmistir. Ancak New York Eyalet PsIkiyatri Enstitusu’nun yaptigi arastirmalar da da sadece depresyon ‘un degil, genetik faktorlerin de intihar uzerinde oldukca etkili oldugu tespit edilmistir. Bu duruma ornek olarak da intihar eden unlu sanatcilar Ernest Hemingway ve Kurt Cobain gosterilmistir. Bu unlulerin aileleri incelendiginde, dunyaca unlu yazar Hemingway’in babasinin 1928 yilinda intihar ettigi, ayrica 2 kardesi ve torununun da intihar ettigi gercegi vurgulanmaktadir.

Olumuyle tum sevenlerini yasa bogan Kurt Cobain’in 2 amcasinin da intihar ettigi bilinmektedir. Ayrica Cobain, intihar etmeden once, intihar genlerini ailesinden miras aldigini belirtmistir. Ayrica ikiz kardesler ve evlatlik edinilen ve intihar eden kisiler uzerinde yapilan arastirmalar da bu kisilerdeki intihar nedeninin %50’sinin genetik oldugu tespit edilmistir.

Bu bilgiler isiginda, intihara egilimi olabilecek kisilerin tespiti ile, bu kisilere dogru yaklasimlar sayesinde intihar etmeleri engellenebilir.

Intihar Eyleminde Yas ve Cinsiyet Faktoru
Yapilan arastirmalar intihar olaylarinda en riskli yas grubunun 15-24 yas araligi oldugunu gostermektedir. Kadinlardaki intihar oraninin ise erkeklere gore 3 kat daha fazla oldugu gorulmektedir. Ancak erkeklerin bulundugu intihar girisimleri kadinlara oranla daha fazla olumle sonuclanmaktadir. Ancak cift uclu duygu durum bozukluguna sahip kadin ve erkeklerde intihar vakialari esit oranda olumle sonuclanmaktadir. 65 yas ustu kisiler de intihar orani diger yas gruplarina gore daha yuksektir.

Hangi Insanlar Daha Fazla Intihar Ediyor?
Kotu evlilikler yasamis ve evlilikleri bosanma ile sonlanmis, anti sosyal kisilik bozuklugu ve cesitli psIkolojik rahatsizliklara sahip, kronik ve tedavisi mumkun olmayan rahatsizligi bulunan, asiri derecede yalniz kalmis kisilerde intihar olaylarina daha fazla rastlanmaktadir.

Intihar oranlari cok yuksek olmasa da anne-babalarini kaybetmis, kotu muameleye, tacize maruz kalmis, depresyonda olan, anti sosyal davranis ozelliklerine sahip cocuklarda da intihar eylemleri gorulmektedir.

Ergenlerde Intihar Nedenleri
Duygu durum bozuklugu yasayan, kontrolsuz antidepresan kullanan, cesitli davranis bozukluklari olan, madde ve alkol bagimliligi olan ergenlerde intihar olaylarina cok sIk rastlamaktayiz. Ergenlik doneminde zaten cesitli bunalimlar yasayan ve kaygili bir ruh haline sahip gencler, cevrelerinde gelisen bu tur olaylari da ornek alip taklit etme yoluna
gidebilirler. Bu nedenle ergenlik donemindeki genclerin davranislari iyi takip edilmelidir.

Ergen Intiharlari Nasil Onlenebilir?Intihar Onlenebilir Bir Eylem midir?
– Bu konuda en buyuk gorev ebeveynlere ve ogretmenlere dusmektedir. Gencin davranislari cok dikkatli ve iyi bir sekilde analiz edilmelidir.

– Kisisel bakimda eskisine oranla daha onemsiz davranma, ice kapaniklik, olumden sIk bahseder olma, umursamaz tavirlar, notlarda belirgin dusus, okula gitmemeye baslama, intiharla ilgili siirler yazma, olumle ilgili sarkilar dinleme ergenlerde intihar girisimine isaret edebilir.

– Bu donemde duygusal durumlari inis cikislar gosteren ergenlerde anne babanin beklentilerini tam olarak karsilayamamanin verdigi eksIklik hissi, romantik bir askin ayrilikla sonlanmasi ya da karsiliksiz ask, anne-baba ayriligi, anne-baba olumu onemli intihar nedenleri arasindadir.

– Ergen kendilik degerini yitirdiyse hayatini intiharla sonlandirmasi kacinilmaz olmus demektir.

– Bu davranislari tespit eden anne-baba cocuguna sakin bir sekilde yaklasmali ve mutlaka bir uzmandan destek almalidir. Uzmanin yonlendirmeleri ile de intihara meyilli oldugu tespit edilen genc yardim almasi icin ikna edilmelidir. Cunku ergenlik doneminde gencler anne babalarinda daha cok baskalarinin fikirlerine onem verirler. Bunu bir uzman yardimi ile basaramiyorsaniz, cocugunuzun cok sevdigi ve arkadas gibi gordugu, paylasimlari oldugunu bildiginiz aile bireylerinden de yardim alabilirsiniz.

Intihar Girisimine Etki Eden Kisilik Ozellikleri, Rahatsizliklar ve Yasam Sekilleri
– Saldirgan, hayata ve insanlara kotumser bakan kisilerde intihar riski yuksektir.
– Yasamanin bir anlami olmadigini dusunen, hayata tutunacak bir neden bulamayan ve kendini yalniz hisseden, gelecege dair umut besleyemeyen kisiler icin intihar bir cikis yolu olabilir.
– PsIkiyatrik bozukluklar intihar nedenleri arasinda ilk sirayi almaktadir. Major depresyon, panik atak, uykusuzluk ve buna eklenen halisulasyon olan major depresyonda tabloya eklenen panik atak, uykusuzluk ve halusinasyonlar ayrica alkol kullanimi intihar riskini artirir.
– PsIkiyatristlere gore kisisel stres yasanan donemlerde, insanlarla birliktelik ve sosyal iliskilerde bulunma imkani olmayan kisilerde intihar orani daha yuksektir. Buna dayanak olarak evli ve cocuk sahibi insanlarda intihar oranlarinin dusuk olmasi gosterilmektedir.
Sosyal bir duzensizlik icerisinde yasayan, insanlarla iletisimi kopuk kisilerde intihar egilimi daha fazla olmaktadir.

Intihar Onlenebilir mi?
Bu sorunun cevabi intihar edecegini dusundugumuz kisinin ozelliklerine gore degiskenlik gosterebilir. Ayrica intihari onlemek cok zordur. Eger intihara egilimi olan kisi depresyonda ya da psIkiyatrik bir rahatsizliga sahipse, bu kisinin dusunceleri sinirli oldugundan size bu konuda yanit vermeyebilir yardiminizi kabul etmeyebilir cunku bu kisiler yardima ihtiyaci oldugunun bilincinde degildirler.

Intihari onlemek icin ilk izleyecegimiz yol, intihar egilimi olan kiside psIkiyatrik sIkintilardan kaynakli zihinsel bozuklugun tedavi edilmesidir. Bu durumda antidepresanlarin yanisira bilissel davranisci terapinin daha etkili oldugu gorunmektedir.

Intihari engelleyebilmek icin yapabilecegimiz en iyi sey, intihar egilimi olan kisiyi bir psIkiyatrist ya da psIkologa gitmeye ikna etmektir. Eger bu basarilabilirse ya da kisi bu konuda kendisi de istekli ise, o andaki sorunlari ile daha kolay mucadele etmesi saglanabilir.

Intihara egilimli davranislari engellemenin en onemli yontemlerinden biri, saglikli iletisimdir. Bu nedenle gerek uzmanlar gerekse diger bireyler bu konudaki sorumlulugu uzerine almalilardir ki; intihar oranlari dusurulebilsin.

Intihara meyilli kisilerde diger insanlara gore farkli bir DNA cesitliligi oldugu tespit edilmistir. Bu durum ciddiye alinmalidir. Doktorlar bu sayede kimin risk altinda oldugunu rahatlikla tespit edebilirler.

Bir Insanin Intihar Edebilecegini Nasil Anlayabilirsiniz?Intihar Onlenebilir Bir Eylem midir?
Her zaman kesin olarak tahmin edilemeyen intihar riski, kiside gorulen bazi belirtilerin ciddiye alinmasi yolu ile daha kolay tespit edilebilir.

– Kisi surekli olumden bahsediyor, olumle ilgili sarkilar dinliyor bu tur yazilar, siirler yaziyorsa, dusunceleri genelde olumle mesgulse,
– Kiside klinik duzeyde depresyon ve farkli psIkiyatrik rahatsizliklar varsa,
– Kiside korkusuzca olume sebep olabilecek davranislar soz konusu ise,
– Kisi onceden onemsedigi cogu seyi artik yapmiyorsa, ilgilendigi etkinliklere uzaksa,
– Kisi kendini caresiz, yalniz, umutsuz, yasamdan sogumus, bezmis ve suclu hissettigini sIk sIk soyluyorsa,
– Keyifsiz, isteksiz, kaygili bir ruh hali oldugu halde birden bire neseli ve sakin bir ruh haline girdiyse,
– Kisi intihar istegini sIk sIk ve acik bir sekilde ifade ediyorsa,
– Kisi insanlara veda etmek uzere ziyaretlerde bulunuyorsa, intihar girisiminde bulunma ihtimali yuksektir. Bu davranislari tespit edilen kisiler mutlaka bir uzman tarafindan degerlendirilmelidir.

Asla umudunuzu yitirmeyin. Unutmayin ki; her gecenin bir sabahi, her kisin bir bahari var.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık