IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 26.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Futsalin Tarihcesi


Futsal, 1930’larda Uruguay’in baskenti Montevideo’da ogretmenlik yapan Juan Carlos Ceriani’nin YMCA(mezhepsiz kuresel bir Hristiyan hareketi) icin eglence amacli salon futbolunun bir versiyonunu yaratsamiyla basladi. Bu yeni spor baslangicta basketbol sahalarinda oynamak icin gelistirildi ve Eylul 1933’te kurallarin bulundugu bir kitap yayinlandi. Futbol Uruguay’in 1930 Dunya Kupasi’ni kazanmasi nedeniyle ulkede zaten oldukca yaygin bir spordu. Ceriani’nin amaci, iceride veya disarida oynanabilen ancak futbola benzeyen bir takim oyunu yaratmakti.Futsalin Tarihcesi
Kurallar kitabini yazan Ceriani, futbolun ilkelerini (topa eller disinda vucudun her yeri ile dokunma olasiligi) ornek aldi ve diger sporlardan da kurallar aldi. Basketboldan takim oyuncularinin sayisi ve oyun suresi, sutopundan kaleci ile ilgili kurallar, saha ve kale boyutlari ise hentboldan.
YMCA, bu yeni sporu hemen Guney Amerika’ya yaydi. Futsal, herkes tarafindan, her yerde ve her turlu hava kosulunda, hic zorlanmadan kolayca oynanarak oyuncularin tum yil boyunca formda kalmalarina yardimci oldu. Bu sebepler Brezilyali João Lotufo’yu bu oyunu ulkesine getirmeye ve beden egitiminin ihtiyaclarina uyarlamaya ikna etti.

Baslangicta, kurallar tekduze degildi. 1956’da kurallar, Brezilya‘nin São Paulo kentindeki YMCA’da Habib Maphuz ve Luiz Gonzaga de Oliveira Fernandes tarafindan yaslilarin rekabet etmesine izin verecek sekilde degistirildi. Luiz de Oliveira, 1956’da Futsal Kurallari Kitabi’ni yazdi ve ardindan uluslararasi duzeyde de kabul edildi.
1965’te Uruguay, Paraguay, Peru, Arjantin ve Brezilya’dan olusan Confederación Sudamericana de Fútbol de Salón [pt] (Guney Amerika Futsal Konfederasyonu) kuruldu.

Kisa bir sure sonra essiz bir turnuva duzenlendi. Futsal’i duzenli olarak takip etmeye baslayan Guney Amerika medyasinda biraz ilgi gordu. Ozellikle, oyunun hizla yayilmasina tutkuyla katkida bulunan ve sporu tanimlamak icin “futsal” adini icat eden adam olarak anilan gazeteci José Antônio Inglêz’di.

Spor Guney Amerika’ya yayilmaya basladi ve popularitesi, 1971’de São Paulo’da Federación Internacional de Fútbol de Salón (FIFUSA) adi altinda bir yonetim organinin kurulmasini sagladi. FIFUSA baslangicta Dunya Sampiyonalarinin yani sira Arjantin, Bolivya, Brezilya, Paraguay, Peru, Portekiz ve Uruguay’dan olusuyordu. Yeni kurum, 32 katilimci ulkeyi saydi ve ilk Baskani, sekreter Luiz Gonzaga de Oliveira’nin da katildigi João Havelange idi. 1975’te Federasyon baskani FIFA’ya gecti ve 1980’de bu sporun uluslarustu kurumlar tarafindan dunya capinda taninmasi icin calismak uzere Januário D’Alessio Neto secildi.Futsalin Tarihcesi

Ilk FIFUSA Dunya Sampiyonasi 1982’de Brezilya’nin São Paulo kentinde yapildi ve ev sahibi Brezilya takimi 12.000 kisilik bir seyirci onunde Paraguay’a karsi sampiyon oldu ve Uruguay ucuncu oldu. Federasyon daha sonra buyuk olayi Avrupa’ya tasimak icin calismalara basladi. 1985 yilinda Ispanya’nin Madrid kentinde ikinci futsal Dunya Kupasi duzenlendi ve burada yine Brezilya takimi kazandi. Etkinligi filme alan Ispanyol TV kanali sayesinde, medyanin buyuk ilgisi ve izleyicilerden buyuk tepki alan etkinlik basarili oldu.

1985’te, o zamanlar futbolun yonetim organi FIFA’nin sekreteri olan Joseph Blatter, etkisini genisletmek ve dolayisiyla salon futboluyla da ilgilenmek icin dogru zaman oldugunu dusundu. Federasyon Baskani João Havelange’nin 1971’den 1974’e kadar FIFUSA’nin baskani oldugunu bilen Isvicreli, Brezilya’da futsalin dunya yonetim organini toplamaya karar verdi: Sasirtici bir sekilde, Kongre birlesmeye karsi oy kullandi. FIFA ve FIFUSA arasinda futbol adina cikan bir anlasmazlik nedeniyle, FIFUSA fut-sal kelimesini 1985 yilinda tescil ettirmistir (Madrid, Ispanya).

FIFA, Guney Amerika ulkelerinde oynanan orijinalinden farkli olarak kendi salon futbolu versiyonunu tanitmak ve yaymak istedi, ancak 1989’da Rio de Janeiro Kongresi’nde FIFUSA ile bir anlasmaya varmayi basaramadi.

2 Mayis 1990’da Brezilya federasyonu nihayet FIFUSA’dan ayrildi ve 25 Eylul’de Kolombiya’nin Bogotá kentinde duzenlenen bir etkinlik, Paraguay, Kolombiya, MeksIka, Uruguay Arjantin, Venezuela, Kosta Rika, Porto Riko, Bolivya, Ekvador, Hollanda Antilleri, Aruba ve Kanada ile birlikte Confederación Panamericana de Futbol de Salon’un (PANAFUTSAL) kurulmasina katkida bulundu.

PANAFUTSAL ve FIFA uyeleri arasinda 2000 yilinda Guatemala’da duzenlenen konferans, iki kurum arasindaki anlasmazligin cozumu ve Guney Amerika’da pek cok kisiyi heyecanlandiran futsalin saf versiyonda basarilmasi uzerine odaklandi. Ancak Protokol’un imzalanmasinin ardindan somut adimlar atilmadi. FIFA, futsal versiyonunu tanitmaya devam etti. Bu nedenle PANAFUTSAL, futsalin korunmasi icin dunya capinda yeni bir yapi olusturmaya karar verdi. Aralik 2002’de Asociación Mundial de Futsal (AMF) kuruldu. Su anda 40 ulusal federasyondan ve biri FIFS olan uc kitasal organdan olusmaktadir.

2002 yilinda PANAFUTSAL uyeleri, FIFUSA kapsaminda futsalin durgunlastigi iddiasina tepki olarak, FIFA’dan bagimsiz uluslararasi bir futsal yonetim organi olan AMF’yi kurdu. Hem FIFA hem de AMF oyunu yonetmeye devam ediyor.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık