IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 26.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Peygamber Cicegi Nedir? Faydalari Ve Zararlari Nelerdir?


Peygamber Cicegi-Centaurea Cyanus bir diger adi da Mavi Kantaron olarak bilinmektedir. Halk arasinda bu cicege cakir dikeni ve gokbas gibi isimler de verilmektedir. BilesIkgiller familyasindan odunsu bir bitki olan bu cicegin mavi ve sari olmak uzere iki rengi bulunmaktadir. Ulkemizin bircok yerinde bugday tarlalarinda bu ciceklere rastlayabilirsiniz. Bu cicekler bize cocuklugumuzun kokusunu getirir ve onlari gordugumuzde o gunleri yasiyormus gibi oluruz.Peygamber Cicegi Nedir? Faydalari ve Zararlari Nelerdir?

Sari Peygamber Cicegi dikenlidir. Ozellikle dip kisimlarindaki dikenler baticidir. Cicek acma mevsimleri ise yazdir. Mavi olani ise 50-70 cm arasindadir ve ilkbaharda cicek acar. Yapraklari mavi yada menekse rengidir.

Bu cicek cogunlukla Dogu Akdeniz, Asya Ulkeleri, Balkanlar ve yer yer Orta Avrupa’da yetisir. Ulkemizde ise Duzce, Istanbul, Kirklareli, Sakarya gibi illerimizde yetismektedir. Mayis aylarindan Eylul ayina kadar acan ciceklerdir.

Peygamber Cicegi’nin Faydalari Nelerdir?
– Ozellikle goz ile ilgili rahatsizliklarda bir kurtarici gorevi yapan bu cicek goz yorgunlugunun azalmasini ve goz alti sisliklerinin giderilmesini saglar, kirpiklerdeki kasintiyi giderir.
-Sivilce olusumunu onler, olusmus sivilceleri sondurur. Cildi puruzsuz bir hale getirir.
– Kani temizleyici ozelligi sayesinde zehirli bocek sokmalarinda kanin temizlenmesi icin kullanilir.
– Kilo alma problemi yasayanlar icin iyi bir istah acicidir.
– Iyi bir toksin attiricidir. Idrar sokturucu ozelligi ile bobreklerdeki tas ve kumun atilmasina yardimci olur.
-Iltihap giderici ozelligi ile ust solunum yolu enfeksiyonlarinin giderilmesini saglar. Oksuruk, bronsit ve nefes darligi rahatsizliklarinda vucutta buyuk rahatlama saglar.
-Bir cok rahatsizligin sebep oldugu kas, eklem, adele agrilarinda iyi bir agri kesicidir.
-Karin agrisi ve kramplara iyi geldiginden kadinlarin regl (adet) donemlerinde agrilarini hafifletir.

Paygamber Ciceginin Zararlari Nelerdir?
Her bitkide oldugu gibi bu bitkide de fazla kullanim kotu sonuclara yol acabilir. Sokturucu ozelligi nedeni ile ozellikle hamile ve cocuklarin kullanimi uygun degildir. Asiri kullanimi kalbe buyuk zararlar vermektedir. Bazi kisiler de alerjik reaksiyonlar gosterdigi gorulmekte oldugundan alerjik bunyeler icin uygun degildir.

Peygamber Cicegi Nasil Kullanilir?
Yapraklari kurutularak kaynamis suda demlenerek cayi icilerek tuketilebilir. Bu su ilidiktan sonra goz altlarina pamuk yardimi ile surulebilir. Kozmetik alaninda cok kullanilan bu bitki lapa haline getirilerek cilde maske yapilabilir. Cilde hos bir koku vermesi icin banyo suyuna da katilabilir. Ayrica yagi da cilde cok faydalidir. Bal uretiminde de kullanilan bu cicegin bali oksuruk, bronsit gibi rahatsizliklarin tedavi surecine yardimci olur.Peygamber Cicegi Nedir? Faydalari ve Zararlari Nelerdir?

Peygamber cicegini cay olarak tuketmek isterseniz gunde en fazla 2 fincan icmelisiniz. Ayri zaman dilimlerinde icmeye ozen gostermelisiniz. Cunku ust uste 2 fincan cay size yarar yerine zarar verebilir sagliginizi olumsuz etkileyebilir. Saglikli gunler dileklerimizle.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık