IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 25.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Kulak Zari Yirtilmasi Nedir? Nasil Tedavi Edilir?


Kulaklarimiz bizim icin hayati onem tasir, onlarla dunyadaki sesleri algilayarak ogrenir, konusur, guler yada huzne salariz benligimizi… Kulak zari delinmesi, kulagin icinde bulunan ince zarda delik yada yirtik olusmasina konulan tanidir.Kulak Zari Yirtilmasi Nedir? Nasil Tedavi Edilir?
Kulak zarinin tibbi ismi ise “Timpanik Mebran” dir. Orta kulagimiz icin bir kalkan gibi duvar orerek onu korumak icin gorevlendirilmis bir nobetci gibidir. Orta kulagi disardan gelebilecek ani darbe ve enfeksiyonlara, kir ve mikroorganizmalar karsi korur. Ses dalgalarinin kulak kanalina girmesi sonucunda davul gibi gerilerek yuzeyine carpan sesi titrestirir. Ic kulaktaki cekic ors ve uzengi kemiklerinin yardimi ile sinir sinyallerine donusen ses beyinde anlam kazanir boylece kulak zari isitme gorevini yerine getirir.
Cok hassas bir yapiya sahip olan kulak zari yirtildiginda orta kulaktaki bahsettigimiz koruma gorevini gerceklestiremez bu da gecici yada kalici isitme kayiplarina ve iltihaplanmalara yol acabilir.

Kulak Zari Delinmesine Sebep Olan Faktorler Nelerdir?
– Orta kulakta olusan enfeksiyon kaynakli olusan kulak iltihaplanmalari, zara yaptigi baski ve zedeleme sonucunda kulak zarini delebilir.
– Kulak temizleme amaci ile kullanilan pamuklu cubuklar aslinda kulaktaki kiri temizlemek yerine kiri daha da derinlere iter. Bu durumda kulak zarimizda zedelenmeye neden olur.
– Ani basinc degisIklikleri (barotravmalar), ucakta yolculuk yaparken, yuksek dag-tepe gibi yerlere ciktigimizda, tupĺu dalislarda olusabileceginden kulak zarinin yirtilmasina sebep olabilir.
-Burnu temizlemek amaciyla yapilan sumkurme eylemi gereginden fazla siddetteyse kulaklarimizda yuksek basinc yapar. Bununla birlikte burnu tikamak, uzun sure yuksek efor sarfederek ufleme hareketi yapmak kulak zarinin gereginden fazla gerilerek yirtilmasina neden olabilir.
– Kafanin agir bir darbe almasi yada yasanilan bir trafik kazasi-dusme sonrasinda olusan kafa travmalari, kulak zarinda yirtilmaya sebep olacak onemli faktorlerdendir.
– Herhangi sivri bir cisim ile zara baski yapmak yada kulaga atilan sert bir tokat zarin yirtilmasina neden olur.

Kulak Zari Delinmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kulak zari yirtilmasi bircok semptom ile kendini belli eder. Belirtiler, zarin delinmesine neyin sebep olduguyla da alakalidir. Kulak zarinda delik bulunan bazi hastalar, sumkurdukleri zaman cikan sesi duyunca sasirirlar. Burun yoluyla kuvvetli sekilde sumkurmek, orta kulaktaki boslugu doldurmak icin havanin yukselmesine sebep olur. Normalde bu davranis, kulak zarinin disa dogru sismesini saglar. Ancak delinmis bir kulak zariniz varsa hava delikten disari cikar ve cikan sesi bazen diger insanlar bile duyabilir.

Delinen kulak zari siddetli agri, kulak cinlamasi, isitme kaybi ve irinli akintiya sebep olabilmektedir. Ic kulakta olusan hasar ve yaralanmalar Vertigo’ya sebep olabilir. Vertigo cogunlukla bas donmesinin yasandigi buna mide bulantisinin da eklendigi, kulak kristallerinin yerinden oynamasi sonucunda da olusabilen bir rahatsizliktir. Bu rahatsizliga sahipseniz noroloji ve kulak burun bogaz doktoru arasinda mekik dokunmak zorunda kalabilirsiniz.

Kulak Zari Delinmelerinde Gorulen Yaygin BelirtilerKulak Zari Yirtilmasi Nedir? Nasil Tedavi Edilir?
-Iltihapli kanli akinti
-Isitme kaybi
-Kulakta cinlama
-Bas donmesi
-Bulanti ve ona eslik eden kusma
-Kulak icinde kasinti ve sicaklik hissi

Belirtilen semptomlari hissetmeniz halinde kulak zarinizin delinip delinmedigi yada bunun disinda kulaginizla ilgili farkli bir rahatsizligin olup olmadigi konusunda teshis ve tani konulabilmesi icin vakit kaybetmeden bir kulak burun bogaz uzmanina gorunmeniz sizin icin fayda saglayacaktir.

Kulak Zari Delinmesi Tedavisi Nasil Yapilmaktadir?
Tedavi icin kulak zari yirtilmasinin tedavisi icin oncelikle yirtilmanin neden kaynaklandigi bulunmalidir. Tedavi yontemi de bu dogrultuda belirleneceginden zarin yirtilmasina sebep olan faktorun bulunmasi onemlidir. Otoskop adi verilen isIkli alet kullanilarak zarin fiziksel gorunumunden yirtik olup olmadigi kolayca tespit edilebilir. Bunun yanisira timpanometri denilen aletle kulak zarinin basinca karsi verdigi tepkimeler olculebilir. Bu yontemler sayesinde zardaki delik veya yirtik olusumu kolayca tespit edilebilir.
Bazi durumlarda delinmis kulak zari 7-8 gun icerisinde kendiliginden iyilesebilmekte iken bazi durumlarda ise tedavi surecine baslanmasi gerekebilmektedir. Uygulanan bazi tedavi yontemlerini soyle siralayabiliriz.
1. Kulak zarinin yirtilmasini izleyen ilk gunlerde iyilesme kendiliginden gerceklesmezse erken asamalarda kulaga yama yapilabilir. Zardaki yirtigin uzerine ilacli bir kagit yama yapilarak tedavi gerceklestirilir. Bu yama sayesinde zar iyilesmeye baslar.
2. Zar enfeksiyonel bir sebeple yirtilmis ise enfeksiyonu giderebilmek adina antibiyotik tedavisine basvurulur. Kulakta olusabilecek yeni enfeksiyonlar da bu sayede onlenmis olur. Hekimin karari dogrultusunda oral antibiyotikler yada antibiyotikli damlalarla tedavi yontemi uygulanabilir.
3. Cok tercih edilmeyen ve nadir durumlarda uygulanan bir yontem de ameliyattir. Timpanoplasti adi verilen bu yontemle vucudun baska bir bolgesinden alinan doku yirtik zara yerlestirilir. Bu ameliyat hastanede yatis gerektirmeyen ayni gun hastanin evine istirahate gonderilebildigi bir yontemdir.

Evde Uygulayabileceginiz Tedavi YontemleriKulak Zari Yirtilmasi Nedir? Nasil Tedavi Edilir?
Doktor tavsiyesi ile alinacak agri kesiciler ve kulaga sicak bir havlu yardimi ile uygulanacak kuru kompres agrinizin dinmesine ve rahatlamaniza yardimci olacaktir. Kulaginizi oldukca kuru tutmaniz, kulaga basinc uygulayacak sumkurme, ufleme, nefes tutma gibi hareketlerden kacinmaniz faydali olacaktir. Bu surecte doktor kontrollerinizi aksatmamaniz, ucuslarda olusabilecek basinclari engelleyecek cene hareketleri yapmaniz, kulaginizi yabanci ve sivri cisimlerden uzak tutmaniz, yuksek sesli mekanlardan uzak durmaniz, kulak sagliniz acisindan faydali olacaktir. Bu hususlara dikkat etmemeniz iyilesme surecinizi oldukca zorlastirabilir. Her daim saglikla kalin.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık