IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 25.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Metamfetamin (Kristal Meth) Nedir? Zararlari Nelerdir?


Metamfetamin (Kristal Meth); uyarici ve halusinasyon ozelligi olan sentetik madde 6-24 saat arasinda bir etkiye sebep olmasi nedeniyle bagimlilik yapmaya acik bir maddedir.

PsIkoaktif bir madde olan metamfetamin; Metamfetamin (Kristal Meth) Nedir? Zararlari Nelerdir?

1893’te kimyager Nagai Nagayoshi tarafindan sentezlenmistir. Adini icerigindeki methyl alpha-methylphenylethylamine maddelerinden almistir.1919’da Japon kimyaci Akira Ogata tarafindan kirmizi fosfor ve iyot kullanilarak sentezlenmistir. Beyindeki uyarici ozelligi ile uyanik kalmayi saglar. Bu nedenle Ikinci Dunya Savasinda askerler uzerinde, ozellikle Hitler tarafindan kullanilmistir.

1950’lerde narkolepsi, depresif durumlar ayrica obezite tedavisi amaci ile Benzedrine isimli ilacla piyasaya surulen madde kisa surede ABD’de Kaliforniya ve Hawaii’den baslamak uzere genis capta uyusturucu madde olarak kullanilmistir. 1970’de ABD hukumeti tarafindan recetesiz satisi yasaklanmis olsa da kacak olarak uretimine devam edilmistir. Efedrin ya da Pseudoefedrin molekulunu hidrojenize ederek cok kolay elde edilebildiginden “Meth Lab” denilen imalathanelerde illegal olarak uretilmektedir. Kotu etkilere sahip olmasi yaninda, kedi idrari kokusuna benzer bir kokuya sahiptir.

Metamfetamin,duman olarak solunur; suda cozulup enjekte edilir, tablet olarak yutulur, toz olarak alinir, makattan fitil olarak alinir ya da ureterden emilir.

Bazi temizlik maddeleri, pil asitleri, boya tinerleri, iyodin, efedrin ve psodoefedrin ilacin icerigindeki bazi maddelerdir. Bu nedenle insanlar ilaca ulasamasalar da icerigindeki maddelere ulasabilmektedir. Ancak ic piyasada metamfetamin uretimini azaltmak amaciyla psodoefedrin maddesinin serbestce satilmasina sinirlamalar getirilmistir.

Metamfetamin Kullanicisinda Gorulen Korkunc Etkileri
Metamfetamin eroinden cok daha etkili ve asiri derecede bagimlilik yapan bir maddedir.

Dogal yollarla stresli bir olayin tetikledigi kalp atisini hizlandir ve vucuttaki enerjiyi artirir.Yuksek dozlarda oforiye neden olmaktadir. Ofori kisinin hosnutluk duydugu ve kendisini iyi hissettigi bir ruhsal durumdur. PsIkiyatride ofori, her zaman patolojik anlam tasir ve cok kere organik serebral (beyinsel, beyinle ilgili) hastaligin onemli bir erken belirtisidir. “Ofori etkisi”ne neden olan diger etmenler; psIkiyatrik ilaclar, alkol, uyusturucu ve dinlendirici diger kimyasallardir.

Mutluluk duymamizi saglayan norepinferin dopamin salgilanmasini harekete gecirir. Bu ozelligi metamfetamin’in kullaniminin dogal ve yararli oldugu anlamina gelmez. Cinsellik, yemek yemek, dans etmek yapmaktan hoslandigimiz pek cok sey vucudumuzda farkli seviyelerde dopamin salgilanmasina yol acar.

Cinsel iliski dopamin salgilanmasini iki kat, kokain uc kat artirmaktadir. Metamfetamin ise dopamin seviyesini normalin 12 katina kadar yukseltir. Tekrar tekrar soylemeliyim ki; bu duyguyu yasamak adina vucudunuzda ve beyninizde geri donusu olmayan tahribatlara yol acmaniza ve gun gun hizli bir sekilde yaslandiginizi yasayan bir olu oldugunuzu gormeye deger mi?

Matamfetamin kullanimi tansiyon artisina ve vucut sicakliginin yukselmesine, goz bebeklerinin buyumesine yol acar. Ishal, bulanti, kusma gorulebilir . Bu etkiler baslangic icin kucuk etkiler gibi gorunse de metamfetamin uzun sureli kullaniminda cok daha agir etkilere sebep olur. Bunlari siralayacak olursak;

1- Kullanicilar saplantili ve hareketli davranislar gosterirler. (Bir isi ve davranisi tekrar tekrar yapma, el yikama vb.)

2- Asiri derecede konuskandirlar. (Her konuda ilgili ilgisiz konusurlar.)

3- Vucut sicakligi beyne hasar verecek kadar cok artar. Bu durum olumlere sebep olabilir.

4- Disler eriyecek derecede curur. (Metamfetamin agzi olarak da bilinir) Cunku uzun sure metamfetamin kullanimi dis gicirdamasina, tukuruk eksIkligine ve hijyen eksIkligine yol acar.

5- Kullanici derisiyle sinirli bir sekilde ugrasir ve deride yaralar derin izler olusur.

6- Zayiflamak icin bu maddeyi kullanmaya baslayan daha sonra bagimli hale gelen gelen bircok insan bulunmaktadir. Metamfetamin sagliksiz ve asiri kilo kaybina neden olur. Kullanici oyle cok zayiflamistir ki bakmaya dayanamayacaginiz bir fiziksel goruntusu vardir.

7-Gunler ve hatta haftalar suren uykusuzluga sebep olur.

8-Vucuttaki enerjinin atilmasi sonrasi uzun sureli uyuma.

9- Ilac almadiklarinda bagimliliga bagli olarak depresyona girerler.

10-Metamfetamin kullanimi libidoyu yukselttiginden ve dusunme fonksiyonlarini bozdugundan tehlikeli cinsel davranislara sebep olur.

11-Kullanicini ilaci birakmasi ile dusunsel yeteneklerinde azalma ve bitkinlik tarif eder. daha yavas ve zihinsel faaliyetleri yerine getiremiyormus hissetmesidir. Bu nedenle ilaci birakmak istemezler. Ilacin bu yan etkisi birkac ay, belki de bir yildan fazla surebilmektedir.

12-Metamfetamin aslinda kokusuzdur ama kullanicilar yanmis yemek, kendini temizleyen firin kokusu gibi kokular hissederler.

13-Uzun sureli kullanimi zihin karisIkligina, donuk bir bilinc yetenegine, paranoya ve fiziksel rahatsizliklara neden olur. Kalici beyin hasarlari, siddetli kalp rahatsizliklarina yol acar.

14- Son olarak kullanicilari aci bir olum beklemektedir.

Metamfetamin Bagimliligi Tedavisi Icin Neler Yapilabilir?Metamfetamin (Kristal Meth) Nedir? Zararlari Nelerdir?
Her seyden once bu illeti birakmaya kararli olun. Ilac bagimliligi tedavi merkezlerinden profesyonel yardim talep edebilirsiniz. Bir yakininizda yukarida bahsetmis oldugum belirtileri gozlemliyorsaniz onunla iletisime gecerek yapabileceklerini anlatin bu genellikle sonuc vermeyeceginden ailesiyle iletisime gecin. Unutmayalim ki tum bagimliliklarin tedavisi icin iknada oldugu gibi metamfetamin kullanicisina da oldukca hassas yaklasilmasi, ozellikle ailelerin bu duruma cok dikkat etmeleri gerekmektedir. Aksi taktirde artik yasamdan hicbir zevk almayan kullaniciyi olume terk etmis olursunuz.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık