IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 23.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Alzheimer’in Beklenmedik Nedeni Agzimizin Icinde Gizli Olabilir


Acaba Alzheimer, bir hastaligin otesinde enfeksiyon olabilir mi? Bunu duymak urkutucu olsa da son yapilan calismalar genis olcekte bu endise verici hipotezi destekliyor.

Bu enfeksiyonun kesin mekanizmalarini hala goz ardi eden arastirmacilar olsa da cok sayida arastirma, Alzheimer’in olumcul yayilmasinin eskiden dusundugumuzden cok daha oteye gittigini gosteriyor.

2019 yilinda yayinlanan boyle bir calisma, Alzheimer’in arkasindaki bakteriyel bir suclu icin simdiye kadarki en kesin ipuclarindan birinin ne olabilecegini one surdu ve bu biraz beklenmedik bir kaynaktan geliyor: dis eti hastaligi.

Louisville Universitesi’nden bir mikrobiyolog olan kidemli yazar Jan Potempa tarafindan yonetilen bir calismada, arastirmacilar olen Alzheimer hastalarinin beyinlerinde crhonic periondontitis’in(dis eti hastaligi olarak da bilinir) arkasindaki patojen olan Porphyromonas gingivalis’in kesfini bildirdiler. Bu iki faktor arasindaki bag ilk kez dusunulmese de arastirmacilar hipotezi kanitlama yolunda calisarak ileriye goturduler. Bu dogrultuda farelerle yapilan ayri deneylerde patojenin agiz yoluyla bulasmasi, genellikle Alzheimer ile iliskilendirilen yapiskan proteinlerden olan amilioid beta uretiminin artmasiyla birlikte, bakterilerin beyinde kolonizasyonuna yol actigi goruldu.

Ilk yazar Stephen Dominy tarafindan ortaklasa kurulan ilac girisimi Cortexyme tarafindan koordine edilen arastirima ekibi, Alzheimer’in nedenselligine dayali kesin kanitlar bulundugunu iddia etmiyordu. Ama aslinda bu, sorgulanmasi gereken bir durumdu.

Dominy, eski calismada bulasici ajanlarinin daha once Alzheimer hastaliginin gelisimi ve ilerlemesinde rol oynadigini ancak nedensellik kanitinin ikna edici olmadigini belirtmisti.

Dominy, bu kez yeni calismasi icin ilk kez Gram-negatif patojen, P.gingivalis ve Alzheimer patogenezi arasinda hucre icinde saglam bag kuran kanitlar oldugunu ileri suruyor.

Buna ek olarak ekip, Alzheimer hastalarinin beyinlerindeki bakteriler tarafindan salgilanan ve hastaligin iki ayri belirteciyle iliskili olan, gingivalis adi verilen toksIk enzimleri de tanimlamistir. Gingivalis ile iliskili oldugu belirlenen bu iki belirtec ise Tau proteini ve ubikuitin adi verilen protein etiketleridir.

Ancak daha ilgi cekici bir sekilde, ekip bu zehirli salgilari (P.gingivalisin tarafindan salgilanan proteaz ailesi olan gingipains), asla Alzheimer teshisi konmamis vefat etmis insanlarin beyinlerinde tespit etti. Bu, onemli bir bulgudur cunku P.gingivalis ve Alzheimer hastaligi daha once baglantili olsa da basitce soylemek gerekirse, dis eti hastaliginin Alzheimer’a mi, yoksa demansin kotu agiz bakimina mi yol actigi hic bilinmiyordu.

Hic Alzheimer teshisi konmamis bireylerde bile dusuk duzeyde dis eti bakterilerinin gorulmesi, bu bireylerin daha uzun yasamis olsalardi Alzheimer hastaligini gelistirmis olabileceklerini dusunduren bir kanit olabilir.

Calismada yazarlarin acikladigi uzere, Alzheimer tanisi olan bireylerde veya beyin enfeksiyonuna yol acan P.gingivalis bakterilerinin demansa yol actigi fakat tanisi bulunmayip Alzheimer bulgusuna sahip bireylerin hastaligin baslangicinda veya gec evresinde zayif dis bakiminin bakterilere yol actigi sonucuna ulasilamayacagini belirtmislerdir. Ancak bu, orta yasli bireylerde bilissel gerilemeden once olusan patolojiyi aciklayabilen erken bir olaydir.

Ayrica, COR388 Sirket tarafindan formule edilen bir bilesIk, farelerle yapilan deneylerde, yerlesIk bir P.gingivalis’in yol actigi beyin enfeksiyonun bakteriyel yukunu azaltirken, ayni zamanda amiloid-beta uretimini ve noroinflamasyonu(sinir dokusunun iltahaplanmasini) azaltabilecegini gostermistir.

Gelecekteki arastirmalarin bu baglanti hakkinda neler ortaya cikaracagini bekleyip gormemiz gerekecek ancak arastirma ekibi temkinli bir sekilde iyimser bakiyor.

Alzheimer Bilim Ekibi Sorumlusu David Reynolds, bakterilerin toksIk proteinlerini hedef alan ilaclarin simdiye kadar yalnizca farelerde fayda sagladigini ancak 15 yili askin suredir yeni demans tedavileri olmadigindan, Alzheimer gibi hastaliklarla mucadele etmek icin mumkun oldugunca cok yaklasimin test edilmesinin onemli oldugunu belirtiyor.

Gorunen o ki Alzheimer’la baglantili oldugu dusunulen dis eti hastaliklarina iliskin daha cok sayida deney ve test yapilmaya ihtiyac var. Ama biz bu arada dis bakimina gereken ozeni gostermeyi elden birakmayalim.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık