IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 23.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Athena: Bilgelik Ve Baris Tanricasi


Yunan mitolojisinde Athena zeka, sanat, strateji, bilgelik, baris ve ilham tanricasidir. Roma mitolojisinde ise Minevra olarak anilir. Athena, savasci uvey kardesi Ares’in aksine baris yanlisiydi. Anlasmazliklari akil ve mantik yoluyla cozmekten yanaydi. Strateji ve savas sanati alaninda Athena hem cok deneyimli hem de usta bir savasciydi. Bu nedenle savas kacinilmazsa Athena yaninizda yer almasini isteyeceginiz bir Athena: Bilgelik ve Baris Tanricasitanricaydi. Athena ayni zamanda uretken ve hunerli bir sanatciydi. Sembolleri, kalkan, mizrak, zeytin dali ve baykustur. Mizrak savasi, zeytin dali barisi, gok gozlu baykus da bilgeligi temsil eder. Athena’nin tasidigi kalkan ozeldir ve bu kalkan Aegis olarak adlandirilir. Uzerinde degisIk suslemeler ve Medusa’nin basinin yer aldigi kalkan, en guclu ordulari bile bozguna ugratabilir. Zeus’un en sevdigi kizidir, bu nedenle Zeus’un yildirimlarini bir tek o kullanabilir.
Athena Tanrilarin krali Zeus ile hikmet tanricasi Metis’in biyolojik kizidir. Athena annesinin zekasina ve babasinin adalet anlayisina sahipti. Bu iki ozellik onun parlak zekali ve merhametli bir tanrica yapiyordu. Zor duruma dusen, ozellikle kahramanlar ve askerler Athena’dan yardim istiyorlardi. Onun himayesi altindaki Herakles ve Odysseus gibi kisiler gorevlerini hicbir zorlukla karsilasmadan yerine getirirdi.
Korumasi altinda olan sadece insanlar degil, ayni zamanda Atina ve Argos dahil bircok kent de korumasi altindaydi. Ayrica kimileri tarafindan yasalarin ve uygarligin simgesi olarak gorulmekteydi. Athena, zeki ve adaletli olmasindan dolayi bircok toplantida ve kurulda yer almaktaydi.
Athena, bilgelik ve savasin yaninda edebiyat, siir, muzik ve felsefe gibi bircok sanat dalinin da bas hamisiydi. Onun varligi siirlere esin kaynagi olmaktaydi. Sairler onun gri renkli gozleri ve asil durusu ile ilgili siirler yazdilar.
Athena’nin sevdigi olmamistir. Athena bakire bir tanricaydi ve baska turlu de olmak istemiyordu. Bu onun duygulardan yoksun oldugu anlamina gelmiyordu. Sadece tutkulu bir askin, tum diger tanri ve tanricalardaki gibi mantigini etkilemesine izin vermiyordu. Iste bu yuzden Athena Parthenos yani “Bakire Athena” olarak da anilir. Atina’da bulunan unlu Parthenon Tapinagi adini buradan almaktadir. Parthenon “bakire odasi” anlamina gelir. Tapinak Athena adina yapilmistir ancak buradaki sabat eserleri baska tanrilari da sergiler. Parthenon’da fildisi ve altindan yapilmis 10 metre yuksekliginde Athena heykeli bulunmkatdir. Bu gorkemli tapinak Athena adina insa edilmek ile birlikte ayni zamanda Atina’yi da onurlandirmak icin yapilmistir.
Erechtheum Parthenon’dan daha kucuktur ve yakininda bulunmaktadir. Parthenon kadar suslu ve gosterisli olmayan bu tapinak geleneksel amaclarla kullanilmaktaydi. Athena’nin zeytin agacindan yapilmis olan heykeli burada yer almaktadir ve bu heykel Panathenaea Senlikleri’nin bir parcasini olusturuyordu.
Yaz ortasinda Tanrica Athena’ya adakta bulunmak isteyenler tanricanin dogum gunu oldugu dusunulen tarihte burada toplanirdi. Burada atletizm ve muzik yarismalari yapilirdi, ancak en onemli etkinlik ahsap heykeli giydirmekti. Her yil secilen bir grup kadin heykel icin yeni bir yun kiyafet dikerdi. Senlik sirasinda bu giysi kentte gezdirilir, sonra da Erechtheum’daki heykelin uzerine giydirilirdi. Bu heykelle ilgili dort yilda bir duzenlenen bir diger senlikte Buyuk Panathenea’ydi. Bu senlik sirasinda heykel denize tasinip, yikanirdi.Athena: Bilgelik ve Baris Tanricasi
Athena’nin dogum sahnesi ile ilgili anlatilar su sekildedir:
Tarica Metis’in hamile kalmasi ile Zeus dogacak cocugun erkek olup kendisini devirir dusuncesi ile Metis’i yutar yani kendi icine atar. Onu kendi parcasi yapan Zeus, Metis’i uzun sure kafasinin icinde tasir. Zamani geldiginde demir ve ates tanrisi Hephaistos’u cagirarak, baltasi ile basina vurma emrini verir. Hephaistos, Zeus’un emrine karsi gelmez ve baltasini Zeus’un alnina indirir. Yarilan yerden kalkanli ve zirhli bir sekilde guzel bir kiz cikar. Basindaki altin migfer kivilcimlar saciyor ve parlak zirhi tum vucudunu kaplamisti. Elinde yepyeni mizragi ile dogan Athena’yi gorenler saskinlik icindeydi. Olimpos dagi bu tanricanin dogusu ile sarsildi ve topraktan guclu bir gurultu cikti.
Homeros’un Ilyada Destani’nda Athena savas tanricasi olarak belirtilir. Burada Athena Troya Savasinda Akhalardan taraftadir. Her firsatta Akhilleus, Diomedes, Odysseus ve Meneleos’u koruyan Athena, Troyali savascilara da tuzaklar kurarak savasi etkiler.
Athena, Odysseia’da ise farkli bir rol oynar. Zeki biri olan Odysseus’a yol gosterir. Butun ailesinin kaderi elinde olan Odysseus’un tum olay ve konusmalardaki kilavuzu Athena’dir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık