IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 23.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Epistemoloji Nedir?


Epistemoloji, insan bilgisinin olasiligi ve kapsami ile ilgilenen bir felsefe dalidir. Yunanca ‘bilgi’ anlamina gelen episteme’den turetilen epistemoloji, insanlarin kolektif cabalarina katkida bulunan her bilimsel disiplini ilgilendirir. Epistemolojik teoriler, insan bilgisinin dogasini, kokenlerini ve sinirlarini kesfetmeye calisir.

Medeniyetin baslangicindan beri her filozofun bir dereceye kadar epistemoloji ile ilgilendigini soylemek guvenlidir. Felsefe, tanimi geregi bilgelik sevgisi veya gercek bilgi arayisidir. Filozoflar dikkatli bir incelemeyle hakikati inanctan ve gorunuslerden ayirmaya calisirlar. Epistemoloji, gercek bilgi olarak kabul ettigimiz sey icin bir temel saglamayi amaclar.

Platon ve Aristoteles gibi en onemli filozoflarin cogu, bilginin mumkun oldugunu savundu. Epistemolojileri, gorunus ve gerceklik arasinda net bir ayrim yapma yetenegine dayaniyordu. Platon icin bu epistemoloji, formlar teorisi araciligiyla unlu bir sekilde resmedildi. Aristoteles’in epistemolojisi, gercek bilgiye akil ve mantigin uygulanmasiyla birlikte neden ve sonucun incelenmesi yoluyla ulasilabilecegiydi.
Diger antik felsefi okullar, ozellikle supheciler, herhangi bir bilginin imkansiz oldugunu ilan ettiler. Onlar icin bilgi dedigimiz sey, en iyi ihtimalle sadece inanc olarak kabul edilir. Baska bir deyisle, hicbir seyin gorundugu gibi oldugundan asla emin olamayiz. Suphecilerin epistemolojisi, bilginin aslinda mumkun oldugu fikrine bagli olan stoacilar gibi diger felsefe okullarindan da buyuk bir tepki ortaya cikardi.
Suphecilik antik Yunan’in bir urunu olmasina ragmen, Aydinlanma’nin baslangicinda 16. yuzyil Epistemoloji Nedir?Avrupa’sinda bir canlanma yasadi. Orta Cag’in genel cehaletinden bikan unlu filozof Renee Descartes, gercek bilginin olasiliginin kanitini saglayan bir epistemoloji olusturmaya calisti. Descartes ise suphecinin hicbir sey bilmedigimiz durusunu benimseyerek basladi. Akli, daha onceki tum bilgilerini sadece bir inanc olarak kabul ederek, mantiksal olarak curutulemeyecek en basit, temel veya gerekli gercegi kesfetmekte ozgurdu. Buna “suphe yontemi” adini verdi.

Descartes, tum deneyiminin algilari tarafindan carpitilabilecegi olasiligi nedeniyle hemen hemen her seyden suphe edebilecegini kesfettikten sonra cesaretini kirdi. Fiziksel duyularindan kaynaklanan her duyum onu pekala aldatiyor olabilir. En sonunda, aldatilabilmesi icin bir zihne sahip olmasi ve dusunen bir varlik olmasi gerektigini kesfetti ya da unlu bir ifadeyle: Cogito Ergo Sum ya da Dusunuyorum, oyleyse varim. Dusunebildigi icin var oldugunu kesin olarak bilebilecegi sonucuna vardi. Descartes icin bu gercek, bilginin imkanini tesis eden bir epistemolojinin baslangiciydi.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık