IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Kars Malakanlari Kimdir?


Molokanizmi hayat felsefesi olarak kabul eden, kelime anlami olarak sut icenler anlamina gelen bir topluluktur. Tarihsel gelisimlerini ele alirsak, Carlik Rusya’sinda Ortadoks Kilisesi herkesin haftada iki kez sut icmesi gerektigini dayatiyordu. Malakanlar bu baski dolu emri yerin getirmeyerek haftanin her gunu sut ictiler. Bu durum kiliseden afaroz edilmelerine sebep olmustur.Kars Malakanlari Kimdir?
Ruslar icin Malakanlarin kurallari reddetmeleri ve savasa karsi olmalari tehlike olusturuyordu. Bu nedenle Malakanlardan kurtulmak isteyen Carlik Rusyasi, Beyaz Ruslardan olan Malakanlari oncelikle farkli bolgelere yerlestirdiler daha sonra da ulkemiz sehirlerinden Kars’a surduler.
Sehir hayati Malaknalarin yasam felsesine uygun degildi. Bu nedenle Kars’ta Karahan,Incesu,Sahmalar,Cakmak gibi halen varligini surduren koyleri kurdular. Kars halki Malakanlari kabullendi ve sevdiler.

Malakanlarin Sosyal ve Ekonomik Hayati
Kars’in iklimsel kosullarina uygun olarak Malakanlar tarim ve hayvancilikla gecim sagladilar.Bugday,arpa,patates,sekepancari yetistirdiler. Bolgede su degirmeni sahibi olmalari tahil uretinin hizlanmasini saglamistir. Hayvancilikta yapan Malakanlar Buyukbas ve Kucukbas hayvan yetistirdiler. Tarim yapabilmek icin iyi cins Katana atlarini yetistirdiler. Kars halki bu atlara “Malakan Ati” diyorlardi
Gelenekci bir yapiya sahip olan Malakanlar’da kapali bir sosyal yasam suregelmekteydi. Hristiyanlik inanclarina bagliliklarini surdurmus ve dini bayramlarina gerekli onemi her zaman gostermislerdir. Akraba evliliginin gunah sayildigi Malakan toplumu bu kurallarini bozmadan yasamaya calismis ve kendi inanclari disindaki kisilerle evlenmemislerdir. Yillar gectikce farkli koy ve bolgelerden evlilikler yapmislar tipki Muslumanlar gibi domuz eti yememis , Muslumanlarin dini bayramlarina istirak etmis ama Paskalya Bayramlari’nda kendi geleneklerini de yerine getirmeyi ihmal etmemislerdir.
Sovyetler Birligi kurulduktan sonra Manyas bolgesine yerlesmis olan Malakanlar Carlik Rusyasinda gordukleri baskiyi gormeyecekleri umudu ve dusuncesiyle ve vatanlarina olan hasretleri nedeniyle yeniden goc etmislerdir. Birkac yil sonra Kars Malakanlarina hayatlarindan memnun olmadiklari haberini gondermislerdir. Pasaportlarina el konuldugu icin Turk Vatandasi olmalarina ragmen tekrar Turkiye’ye donememislerdir. Kars Malakanlari goc etmekten vazgecmislerdir.Kars Malakanlari Kimdir?
Uzun yillar bu koylerde yasamlarini bol bol ve ozgurce sut icerek surduren Kars Malakanlari dunya savaslarinin bitmesini muteakip ABD ve Avusturalya Kanada gibi ulkelere goc etmislerdir. Bu gocler nedeniyle Kars Malakanlarindan ulkemizde yasayan yalnizca 10 aile kalmistir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık