IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Modernist Roman Nedir?


Edebiyatta modernizm,1900`lerden 1940`a kadar bir reform hareketini ifade eder.Donemin yazarlari bu akimla hikaye anlatmanin yeni yollarini kesfettiler ve nesnel gerceklik ile hakikatin en iyi nasil ortaya cikarilacagi sorusuna yeniden yoneldiler.
Marcel Prost, Gertrude Stein, James Joyce, Virgina Woolf ve William Faulkner gibi yazarlarla Eliot ve Ezra Pound gibi sairler edebiyat alaninda modernizmin en onemli temsilcileri arasindadir.
Bundan once 1800`lerin sonunda Bati edebiyatinda gerceklik hakimdi. Gustave Flaubert, Theodore Dreiser, Emile Zola ve donemin diger romancilari, karakterleri, durumlari ve sosyal sartlari tum detaylariyla bire bir tasvir etmeye calismislardir. Fakat 21. yuzyilin baslarinda bircok alanda ortaya atilan devrimci fikirler, gercekligi arayip bunu tarif edebilme yollarini, nesnel bir gercekligin de var olup olmadigini sorgulamayi beraberinde getirmistir.
Dilbilimde Ferdinand de Saussure dilin keyfi guvenilmez bir kulturel yapi oldugunu one surmustur.1800`lerin gercekcileri dunyayi en dogru sekilde gostermeye odaklanirken bir sure sonra modernist diye adlandirilacak olan 19.yuzyil yeni yazar ve sanatcilari nesnel bir gerceklik var degilse gercekligin dogru bir bicimde nasil anlatilacagi sorusuyla da ilgilenmislerdir.Modernist yazarlar bu sorunun ustesinden gelmek icin bir cok denemede bulunmuslardir.Onemli yeniliklerden biri bir karakterin dusuncelerini,yazarin hicbir mudahalesi olmaksizin kelimesi kelimesine aktarma girisimi olan `bilinc akisi`yontemiydi. Bu teknik Joyce`un Ulysses`inde,Woolf`un Mrs. Dolloway`inde ve Faulkner`in Ses ve Ofke`sinde gorulur. Bazi yazarlar nesnel gerceklige olabildigince yaklasmak icin oznel hikayeleri ust uste yigarak ya da birbirleriyle kiyaslayarak ayni olay veya goruntuyu birkac farkli acidan tarif etmeyi Modernist Roman Nedir?denemistir. Woolf`un Deniz Feneri eseri bu yaklasimin onemli bir ornegidir. Basta Stein olmak uzere bazi modernistler de sozcuklerin nuanslarini kesfetmek icin yinelemelere basvurarak ve baska teknikler kullanarak dilde radikal deneyler yapmislardir. Hemen hemen tum modernistler eserlerinde zamanin akisiyla oynamis, cizgisel zamani gormezden gelmis ve aniden gecmise, simdiye ve gelecege sicramislardir. Modernizmin dogusunda I. ve II. Dunya savasinin insanligin sosyal hali uzerindeki etkisi de buyuk rol oynar.Insanin yasadigi dunyada yasadigi zorluklarin uzerinden gelmesi onda yalnizliklara ve mutsuzluklara da yol acmistir. Bu yuzden de insanin toplum icindeki bu tutumunu incelemek gerekir.Modernist yazar, gerceklikten ve dusten, bilinc ve bilinc altindan azar azar alarak her birinin toplamiyla eserlerini de sekillendirir.

[07AD065A-F89F-4C79-9D7C-CDD5AE881907.jpeg]

Modernizm`de;
•Geleneksel yapi ve anlatim birakilmistir.
•Geleneksel olani yeni olana evirme ya da ona tabi etme esas alinmistir.
•Bilinc akisi teknigi kullanilir.
•Diyaloglara ve hikaye etmeye buyuk olcude yer verilmez.
•Olay,karakter,cevre yerine imge ve simgeler on plana cikarilir.
•Bireyin bunalimlari,birey-toplum catismasi,bireysel yalnizlik,toplumdan kacis temalari agirlikli olarak islenmistir.
•Anlatimda siirsel ogeler on plandadir.
•Alegorik anlatim benimsenmistir.
•Insanin karmasIk dunyasi anlatilmaya calisilir.
•Cagrisimlara genis yer verilmistir.
•Anlatici birey bilinciyle kendi benini ve ozunu one cikarir.
•Yasamin cok boyutlu ve kavranmasi zor gerceklerden olustugu savunulur.
•Toluma ait degerleri yansitma amaci yoktur.
•Varliklarin gorundugu gibi olmadigini modern toplumdaki siradanliklara karsi cikarak aciklar.
Modernist roman,hikaye ve siirleri zaman zaman anlasilmasi guc olarak gostermis bir tekniktir.Modernizmin turk edebiyatindaki temsilcileri arasinda Sait Faik Abasiyanik,Yusuf Atilgan,Haldun Taner,Ferit Edgu,Rasim Ozdeneren,Ihsan Oktay Anar,Oguz Atay,Orhan Pamuk,Leyla Erbil,Hasan Ali Topbas,Ayse Kulin,Selim Ileri vardir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık