IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

2Beğeni(ler)
  • 2 gönderen CeReN

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 04.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Her Kadinin Mutlaka Okumasi Gereken Kitaplar


Kitap okuma aliskanligi kazanamiyor ve bu surecte surecte dikkatinizin dagildigindan yakiniyorsaniz henuz dogru kitabi bulamamissiniz demektir. Size hitap eden ve surukleyici kitaplar sizi kendi evreninin icerisine dogru cekecektir. Her kitabi herkes okuyabilir. Ancak bazi kitaplar var ki ozellikle kadinlarin mutlaka okumasi gerekiyor. Iste olmeden once okumaniz gereken o hayata yon veren kitaplar...

HER KADININ OKUMASI GEREKEN KITAPLAR

KENDINE AIT BIR ODA/VIRGINIA WOOLF
20. yuzyilin en onemli yazarlari arasinda yer alan Virginia Woolf olmadan boyle bir liste dusunulemezdi. Edebiyat dunyasina kazandirdigi olumsuz eserlerin yani sira feminizm dendiginde akla gelen ilk yazarlardan biri olan Woolf’un “Kendine Ait Bir Oda” adli kitabi kadin ve edebiyat ekseninde kadinlara esitlikci ve ozgur bir dunyanin kapilarini acmayi hedefliyor. Yazarin Cambridge Universitesi’nin kapilarini kadinlara acmasiyla 1928 yilinda kiz ogrencilere hitaben yaptigi konusmadan sekillenen eser zaman icinde kadin hareketinin vazgecilmez kitaplarindan biri oldu. Kadinin kendine ait bir odasi olmasi metaforu uzerinden kadinlara kendi paralarini kazanmalari, uretmeleri ve kendi alanlari yaratmalari konusunda ilham veren eser uzerinden gecen onlarca yila ragmen bugun hala guncelligini koruyor.

MADAM BOVARY/GUSTAVE FLAUBERT
Cogu kadinin en sevdigi roman, Madame Bovary, henuz okumayan kitap kurtlarini, naif hikayesi, duygusal kurgusu ve unutulmaz diliyle halen kendine cekiyor. 19. yuzyilin usta yazari Gustave Flaubert tarafindan kaleme alinan roman, bircok edebiyat elestirmeni tarafindan ilk cagdas realist roman kabul ediliyor. Madame Bovary, edebiyat literaturuneyse “Bovarizm akimi” kavramini kazandirmisti. Bu akim, tatminsizlik, memnuniyetsizlik anlamlarina gelen bir rahatsizlik olarak tanimlanmisti

KURTLARLA KOSAN KADINLAR/CLARISSA P. ESTES
Ilk kez 1992 yilinda, “Vahsi Kadin Arketipine Dair Mit ve Oykuler” alt basligiyla yayimlanan “Kurtlarla Kosan Kadinlar” kadinlarin dunyasina cok daha derin bir yerden, iceriden bakmayi basaran nadir kitaplardan biri. Yazarin yaklasIk 20 yillik emeginin sonucu olan kitap, masallarla kadinin dogasinin derinliklerine inip var olusunu sorguluyor. Kapitalist duzende kaybolmus kadinin yabancilastigi dogal sesini kesfetmesi gerektigini soyleyen eser kurtlarla kadinlar arasindaki benzerlikleri tanimlayarak kadina kendi vahsi dunyasina donmesi konusunda ilham veriyor. “Kadin psisesinin bugune dek hazirlanmis en buyuk sozlugu” olarak tanimlanan kitap sadece kadinlara degil, vahsi dogada o guclu kadinlarla birlikte yasamak isteyen erkeklere de bir davet niteliginde.

DUNYANIN KIYISINDA DANS /URSULA K. LE GUIN
Dunya edebiyat tarihine "Mulksuzler","Yerdeniz" serisi gibi olumsuz eserler kazandiran Ursula K. Le Guin tarafindan kaleme alinan “Dunyanin Kiyisinda Dans” “feminizm, edebiyat, seyahat ve sosyal sorumluluk” basliklarini inceliyor. Yazarin 1976-1988 arasinda yazdigi metinlerden olusan eser ilk kez 1989 yilinda okuyucuyla bulustu. Cinsiyetci kaliplara meydan okuyan yazar kitabinda kadinlara yeteneklerini bulmalari ve bunu esitlikci bir anlayisla yasama gecirmeleri konusunda cagrida bulunuyor. Yazarin “kelimeler, kadinlar, mekanlar uzerine dusunceler” alt basligiyla yayimlanan eseri, yazarin film incelemelerinden menopoza, utopya dusuncesinden edebiyata pek cok konudaki fikrini acikca ortaya koyuyor. Fantastik ve bilim kurgu turunun tartismasiz en basarili isimlerinden biri olan yazar, bu kitabinda da kendine has uslubuyla okuyucuya dusundurucu bir okuma deneyimi sunuyor.

ANNA KARENINA/LEV NIKOLAYEVIC TOLSTOY
Her kadinin okumasi gereken bir roman daha Rus edebiyatinin mihenk tasi Lev Tostroy’a ait. Ask, her yazar ile yeniden tanimlansa da Anna Karanina romani, tum bu tanimlarin uzerinde bir yer alacaktir. Rus yazar Tolstoy'un "Anna Karenina"si gibi destansi olani pek yoktur dogrusu. Anna Karenina,19.yuzyildaki Rus aristokrasisinde yasanan bir yasak ask hikayesini konu aliyor.


DAMIZLIK KIZIN OYKUSU /MARGARET ATWOOD
Man Booker odullu yazar Margaret Atwood’un feminist distopyasi “Damizlik Kizin Oykusu” 1985 yilinda yayimlandi. Dizi olarak yakin zamanda yeniden gundeme gelen eser Amerika BirlesIk Devletleri'nin parcasi olan Gilead distopyasindaki ozgurlugu olmayan kadinlari konu aliyor. Muhafazakar rejimin duygularini, dusuncelerini hice sayarak sadece uremeyle sinirlandirdigi kadinlarin yasamina odaklanan kitap gercekci soylemleri ve derinlikli karakterleriyle yasadigimiz topluma bir ayna tutuyor. Soluksuz okuyacaginiz bir kitap arayisindaysaniz “Damizlik Kizin Oykusu” tam size gore!


ALİNTİ ~
EfRaSiYaB ve Mahrez bunu beğendiler.
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık