IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01.Kasım.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Truman Sendromu Nedir? Kimlerde Gorulebilir?


Ozellikle kuskucu insanlarda gorulen bu rahatsizlik sanrisal bozukluklarla ortaya cikar. Sanri; kisinin dusuncelerinin kesin kantlarla hatali olmasina ragmen dis gerceklerden yanlis anlamlar cikartmaya yonelimli dusunceler toplamidir. Bu hastalar bazi gizli gucler tarafindan izlendiklerini hatta beyinlerinin uzaylilar tarafindan kontrol edildigini bile dusunebilirler. Bu sendrom farkli sekillerde cesitlilik gostermektedir. Adini 1998 de yayinlanan “Truman Show” filminden alan bu sendromda bas karakter Truman (Jim Carrey), anne karnindayken bir sirket tarafindan evlat edinilmis ve her ani her yaptigi izlenen bir show kahramani olmustur.Truman Sendromu Nedir? Kimlerde Gorulebilir?

Capgras Sendromu
Kisi cevresinde iletisimde bulundugu insanlarin baska kisilerle yer degistirdigine inanir. Siklikla kadinlarda gorulen bu sendrom sizofreninin belirtileri arasinda yer almaktadir. Kisi kendisine kurulmus bir komplo icerisinde hisseder. Bu sendrom turunde kisi yakin akraba ve arkadaslarinin benzer yada sahteleriyle yer degistirdigine inanir.

Likantropi
Cok eski tarihlerden beri varligini surduren bu hastalikta kisi kendinin bir hayvana donusebildigini iddia eder. Kurt adam sendromu olarak bilinen bu hastaligin tedavisinde henuz sonuc alinmasi mumkun olmamistir. Bazi gizli hastalar ise bir hayvana donustuklerini iddia etmeseler de hayvansal davranislarda bulunurlar. Tip dunyasinda tek basina bir hastalik olarak kabul gordugu gibi sizofreni ve bipolar bozukluk hastaliklarinin belirtileri olarak da gorulmektedir.

Paranoid Sanrilar: Insana mantikli gelen bir dusunce bicimi ve iyi bir kurgu ile kisi herkesten suphelenmektedir. Takip edildigini hatta oldurulmek istendigini dusunen kisi bu durumu engellemek adina suphe duydugu kisilere karsi siddete basvurabilir. Bu kisiler hastaliklarini reddeder ve tedavi olmak istemezler. Aldatilma hezeyanlari da yasayan bu hastalar esleri tarafindan surekli aldatilip asagilandiklarini dusunurler. Bu durumdaki hastalar intihara tesebbus edebilir daha da ileri giderek cinayete bile tesebbus edebilirler.

Dis merkezci Truman sendromlular ise dunyayi paranin yonettigine inanirlar. Gizlice yonlendirildiklerini ve savaslarin, kaoslarin onlarin cikarlari icin ozellikle yapildigini dusunurler. Sosyal medya tarafindan da yonetildiklerini ve paranin tum dunyayi saran bir somuru araci olduguna ve tum teknolojik olanaklari bu amacta kullandigini dusunurler.

Bilim adamlari, bu hastaligin populer kulturun sosyal medyanin ve televizyon kulturunun, insanlarin akli dengelerini psIkolojilerini nasil etkilediginin yadsinamaz bir gercek oldugunu vurgulayarak, bu hastaliga sahip insanlarin uzerinde bu kulturlerin buyuk etkiler yaratmis olabilecegini dile getirmektedirler.

Truman sanrilari yasayan kisileri bu durumdan kurtarabilmenin en basit ama gerceklestirmesi bir o kadar da zor yolu; onlara guven duyabilecekleri bir dunya sunmaktir. Bireysel olarak ozgurluklerinin kisitlanmadigini hissetmelidirler. Yasadiklari yerde/ulkede adalete guvenin tam olmasi gerekmektedir. Maddi acidan kendilerini ozgur hissedebilecek kadar doyum sagladiklari, insani tavirlarin, iyiligin ve cikarsizligin hakim oldugu, insanlar arasinda hicbir ayrimciligin yapilmadigi bir yasamin onlara sunulmasi Truman sendromlu kisilerde sanrilarin yavas yavas yok olmasini saglayabilir.

Truman sendromuna yakalanmamak icin; sosyal medyada ve televizyonda yayinlanan film, dizi, kisisel hayati irdeleyen cesitli yarismalar ve haberlerin etkisinde kalmamak icin her gun biraz daha fazla okuyarak arastirarak ve geliserek bakis acimizi ve yasam standartlarimizi degistirmek adina caba sarfederek bu sendromdan uzak kalmayi basarabiliriz. Sosyal medyada ve televizyonlarda fazla goz onunde olan kisilerde de gorulme olasiligi yuksek olan bu sanrilara yakalanmamak icin bu un sahibi kisiler, kendilerine is disinda bu ortamlardan uzak daha steril ve kendilerine ait bir yasam alani yaratmalidirlar.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık