IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 21.Ekim.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Balik Secmenin Puf Noktalari


Omega-3 kaynagi baliklar hem cocuklarin hem de buyuklerin sagligi icin buyuk onem tasiyor. Sonbahar ve kis aylarinda her hafta balik tuketilmesi oneriliyor. Baliklara hastaliklara karsi kalkan gorevi goruyor. Ancak yenilen baligin lezzetini almak icin taze olmasina dikkat etmek gerekiyor. Balik secimine baskasina birakmak sofrada husran yasamaniza neden olabiliyor. Dogru yontemler ile taze balik nasil anlasilir ogrendikten sonra hep taze balik yiyeceksiniz.

BALIK UZUN SURE NASIL SAKLANIR?
Baligin alinmasi ne kadar onemliyse saklanmasi da o kadar onemlidir. Sicak ortamda birakilirsa hizla bozulur ve kotu bir koku yayar.
Buzdolabinin +5 dereceli hacminde 3 gun saklanabilir. Tek yildizli buzdolaplarinin buzluklari 0 ile -5 C arasindadir, bu kisimda baliklar 14 gun saklanabilir.
Baliklarin deep-freeze’ler de saklama sureleri degisIklik gosterebilir. Sardalya, hamsi gibi kucuk boyutlardaki baliklar 3 ay, lufer, cipura gibi 3 ile 4 adedi bir kilo gelen baliklar icin bu sure 5 ile 6 ay olarak belirlenmistir. 1 kilodan daha buyuk baliklarin ideal saklama suresi 6 ile 8 aydir. -25 C’lik “deep-freeze”lerde ise sure yaklasIk %50 artis gosterir.
Baliklari dondurucuya kaldirmadan once temizlemek en iyi cozumdur. Fakat sardalya, gumus ve hamsi gibi kucuk baliklar icin bu durum gecerli degildir. Bu baliklari temizlemeden dondurucuya koyabilirsiniz.
Ekran goruntusu 2022-10-20 132620

Dondurucuya koyulan balik tuketilmek icin cozduruldukten sonra tekrar dondurulmamalidir. Bu durum bakteri uremesine sebep olacaktir. Bu durumu onlemek icin porsiyonlara bolerek dondurabilir ya da tuketeceginiz kadarini cozdurebilirsiniz.
Baliklari dondurucuya koymadan once porsiyonlara ayirin ve strec folyo ile ambalajlayin. Dilerseniz, folyonun uzerine baligin donduruldugu tarihi ve cinsini iceren etiketler yapistirabilirsiniz. Ambalajladiginiz baliklari ilk olarak buzdolabinin +5'lik bolumunde 1-2 saat kadar sogutun. Ardindan baliklari derin dondurucu bolmesine koyabilirsiniz. Bu islem sirasinda derin dondurucuyu soklama konumuna getirmeniz gerekir.
Baliklari cozmek icin, iri baliklari ilk olarak buzdolabinin normal bolmelerine alin ve bir gun dinlendirerek cozulmesini saglayin. Haslanmis kucuk karidesleri cozmek icin, direkt sicak suyun icine atabilirsiniz. Baliklari dondurucuya koymadan once uzerini hafifce tuzlamak fayda saglayacaktir. Tuz, balik etinin diriligini daha uzun sure muhafaza eder.
Daha once soyledigimiz gibi baliklari saklarken dikkat edilmesi gereken en onemli nokta, cozulen baligi tekrar dondurmamaktir
TAZE BALIK NASIL SECILIR?

GOZLERINE DIKKAT EDIN
Taze baligin gozleri parlak ve disa dogru bombeli olur. Baligin tazeligi gitmeye basladiginda gozleri bugulanir ve sonrasinda iceri dogru cokmeye baslar.

DERISI PARLAK OLMALI
Taze baligin derisi de balik seciminde oldukca onemlidir. Taze baliklar parlak ve gergin bir deriye sahiptir. Baliklar bayatlamaya basladiginda, deri yuzeyindeki patlaklik azalir. Ozellikle baligin karin tarafinda ufak burusmalar meydana gelir.

PARMAKLA BASTIRIN
Taze baligi anlamanin bir diger yolu ise parmakla derisine bastirmaktir. Eger bastirdiginizda olusan cukur hemen duzeliyorsa, baligin taze oldugu anlasilir. Bayatlamis baliklarda cukur uzun sure kalir ve burusukluk olusur. Baligin parlakligi tek basina yeterli sonuc vermez. Tezgahtaki baliklara surekli su serpildigi icin, parlak gorunmeleri normaldir.

KUYRUGUNA DIKKAT EDIN
Taze baligi secerken kafasindan tutup kaldirdiginizda, kuyrugu ayni tepsideki gibi kalkar ve dimdik durur. Halbuki bayat baliklari bu sekilde kaldirirsaniz, kuyruk kisimlari asagi dogru sarkiktir.

SOLUNGACLARA BAKIN
Taze baligi secerken solungaclara da bakmak gerekir Solungaclar canli kirmizi rengindeyse bu baligin taze oldugunu gosterir. Balik bayatlamaya basladikca solungaclari renk degistirir.

BAYATLAYINCA KOKMAYA BASLAR
Taze balik genellikle kokusuzdur. Balik bayatlamaya basladiginda, asit kokusu yayar. Pullu baliklarda dikkat edilmesi gereken nokta pullaridir. Balik tazeyse pullari vucuda sIkica yapisIktir. Balik secerken elinizi kafasindan kuyruga dogru surtun. Eger elinize pul gelmiyorsa, balik taze demektir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık