IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 22.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Maui Nasil Bir Yerdir?


Maui, insanlarin Hawai’yi hayal ettiklerinde akillarina gelen her seyi temsil ettigi icin uzun zamandir ziyaretcilerin gozdesi olmustur: Plajlarin, volkanlarin, palmiye agaclarinin ve tropikal tarimin guzel bir karisimidir. Zincirin ikinci buyuk adasi olan Maui’nin cekiciliginin buyuk bir kismi, iki buyuk yanardagi, balina izleme ve deniz ekosistemleri ve adanin Hana gibi uzak, gelismemis kisimlari da dahil olmak uzere dogal manzarasi ve biyolojik cesitliliginden kaynaklanmaktadir.Maui Nasil Bir Yerdir?

Maui, kulturel, mutfak, otel ve acik hava secenekleri arasinda mutlu bir ortam bulmak icin O’ahu ve Buyuk Ada’nin yonlerini birlestirir. Honolulu gibi gece gec saatlere kadar yasayan buyuk bir sehirden yoksundur ki, bu bircok kisi tarafindan iyi bir sey olarak kabul edilir. Ancak cesitli yiyecek, icecek, konaklama ve eglence seceneklerine sahip bir dizi kucuk, daginik sahil kasabasi sunar. Buyuk Ada kadar buyuk ya da cesitli bir arazi yapisina sahip degildir, ancak 10.000 metrelik meshur yanardagi Haleakala, tek bir ziyarette kesfedebileceginizden cok daha fazlasina sahiptir.

Maui Nui’nin Tarihi
Maui Nui 1,2 milyon yil once tek bir adaydi (sol ustte), simdi ise 4 adadan olusuyor. Nui, Hawaii dilinde “buyuk/buyuk” anlamina gelmektedir ve Maui Nui (ya da Buyuk Maui), jeologlar tarafindan bir zamanlar tek bir BUYUK ada olusturan 7(!) kalkan volkanindan olusan kara parcasina verilen isimdir. Maui Nui, 1,2 milyon yil onceki en buyuk noktasinda muhtemelen yaklasIk 11.000 km kare (6.200 mil kare) maksimum buyukluge sahipti, bu da gunumuz Hawaii adasindan yaklasIk 4.000 km kare (2.150 mil kare) daha buyuktu.

Maui Nui’nin buyuk bir kismi bir milyon yil suren erozyon ve su altinda kalma sonucunda su seviyesinin altina gomulmustur ve su anda dort adadan olusmaktadir: Maui, Moloka’yi ve Kahoolawe.

Ziyaretcilerin cogunun tek bir yerde (Waikiki) yogunlastigi O’ahu’nun aksine, Maui sevgiyi adanin etrafindaki bir dizi kucuk kasaba ve mini destinasyona yayar.

1: KAHULUI/MERKEZ MAUI
Maui’nin bir “ana merkezi” varsa o da Kahului’dir. Havaalanini burada bulabilirsiniz ve dolayisiyla herkesin varista yolculuguna basladigi yer burasidir. Buyuk magazalar ve alisveris merkezleriyle dolu olan Kahului, pratik ihtiyaclar acisindan aradiginiz her seye sahiptir. Ancak bunun disinda ziyaretcileri sokaklarina cekecek pek bir sey yoktur.
Kahului’nin bitisiginde, unlu Iao Vadisi’nin agzinda yer alan, gelismekte olan Wailuku kasabasi bulunmaktadir. Kahului’nin ticari havasina hos bir tezat olusturmaktadir. Wailuku’daki Market Caddesi boyunca kucuk anne ve pop tipi magazalar, kafeler ve restoranlar bulacaksiniz. Her ay duzenlenen Ilk Cuma sanat ve kultur kutlamalari kesfetmek icin harika bir zamandir.

Bunun disinda Orta Maui’nin buyuk bolumu tarim arazileriyle kaplidir. Bir zamanlar bu topraklarda seker kamisi hakimdi. 19. yuzyilin ortalarindan beri Hawayi’deki en onemli nakit urundu ancak son plantasyon 2016 sonunda kapandi. Bugun bu tarlalarin gelecegi hala belirsizligini koruyor.

2: KIHEI/WAILEA VE GUNEY KIYISIMaui Nasil Bir Yerdir?
Guney kiyisindaki iki ana merkez Kihei ve Wailea’dir ve kurulumlari ve hisleri arasinda buyuk bir fark vardir. Guney kiyisinin merkezinde yer alan Kihei, Maui’deki en buyuk ve en yogun yerlesim topluluklarindan biridir. Guclu bir topluluk hissi ve Mai Poina gibi mahalle tarzi, gosterissiz plaj parklari ile once yerel halk icin insa edilmistir. Adanin alt merkezindeki konumu, bati yakasina, Haleakala’ya ve Maui’nin merkezine dogrudan erisimi ile burayi cazip bir us kampi haline getirmektedir.

Ote yandan Wailea, adanin en guney ucunda yolun sonuna yakin bir konumda yer almaktadir. Tatil koyleri, oteller ve apartman daireleri de dahil olmak uzere cogunlukla ust duzey luks yasam icin gelistirilen bolge, Grand Wailea, Four Seasons Maui ve Wailea Beach Resort gibi unlu otellere ev sahipligi yapmaktadir. Yolun sonundaki konumu bir baslangic noktasi olarak uygun olmasa da, adanin bu bolumunde Makena Plaji, Ulua Plaji, Keawakapu Plaji ve La Perouse Koyu gibi gorulecek bircok guzel plaj ve dogal alan bulunmaktadir.

Guney kiyisi ayrica bircok tur operatorunun bulundugu Maalaea Limani’na ve adayi cevreleyen sualti dunyasi icin bir kesif merkezi olan Maui Okyanus Merkezi’ne ev sahipligi yapmaktadir.

3: LAHAINA, KAANAPALI VE BATI YAKASI
Maui’nin “Waikiki “sini ariyorsaniz yani cok sayida restoran, bar, magaza, otel, aktivite ve plajin bulundugu bir yer, o zaman Lahaina kalmak isteyeceginiz yerdir. Fleetwood’s gibi unlulerin destekledigi restoranlardan Kohola Brewery gibi yerel olarak isletilen kucuk mekanlara kadar Lahaina’da her seyden biraz var.

Gunumuzde bir eglence ve turizm merkezi olmasina, Lahaina’nin hikayeli bir gecmisi vardir. Burasi 1820’den 1845’e kadar yeni birlesmis Hawaii Adalari’nin baskentiydi ve daha sonra 19. yuzyilin ortalarinda balina avciligi endustrisinin merkez ussu haline geldi. Bu sure zarfinda dunyanin dort bir yanindan yuzlerce gemi her yil Lahaina’da liman yapardi.
Bugun, bu tarihin kesitlerini yansitan bircok muze ve kulturel alan bulunmaktadir. Lahaina Miras Muzesi (Hawaii tarihi), Baldwin Muzesi (misyonerlik tarihi), Wo Hing Muzesi (Cin gocu) ve Amerika BirlesIk Devletleri’ndeki en buyuk banyan agaclarindan birine ev sahipligi yapan, 150 yasindan buyuk ve 16 govdesiyle yaklasIk 0,7 genisleyen Banyan Tree Court Park.

Lahaina’nin hemen kuzeyinde Kaʻanapali yer almaktadir. Burada kilometrelerce uzanan ve Maui’nin ziyaretcilerinin coguna ev sahipligi yapan bir dizi sahil tesisi bulacaksiniz. Tum tatil koylerinin burada insa edilmesinin nedeni, buraya vardiginizda ortaya cikacaktir. Uzun, beyaz kumlu plaj, Lanai ve Molokai aciklarinin yani sira gun batiminin mukemmel manzarasini sunan cennet gibi bir yerdir. Dogasi geregi sakin olan Kaanapali, Maui’nin bircok ziyaretcisi icin tercih edilen bir ana merkezdir.

4: HANA VE DOGU YAKASIMaui Nasil Bir Yerdir?
Maui’nin dogu yakasina ulasmak, tum Hawaii Adalari’ndaki en buyuk hac yolculuklarindan biridir. Genis yagmur ormanlari, caglayan selaleler, ciftlik standlari ve kucuk topluluklarla kapli Maui’nin dogu yakasi, Lahaina’nin kalabalik caddelerinden uzakta bir dunyadir. Virajlar, selaleler ve manzaralarla dolu iki seritli kucuk bir yolla ulasilan dogu yakasinin ana merkezi Hana hicbir sekilde bir sir degildir ancak bolge sakinlerinin ozverisi sayesinde “eski Hawaii “yi hatirlatan otantik, yerel bir yer olarak kalmistir.

Maui’nin dogu tarafi bir maceraperest cennetidir. Waiʻānapanapa Eyalet Parki (siyah kum) ve Koki Plaj Parki (kirmizi kum) gibi daha az ziyaret edilen plaj parklarinin yani sira Haleakala Ulusal Parki’nin Kipahulu bolumu, Wailua Selaleleri, Pipiwai Yolu (bambu ormani) ve Oheo Havuzlari gibi daha bircok acik hava ilgi alani bulunmaktadir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık