IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 22.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Marina Abramovic (1946- ) Kimdir?


Vucut sanati (body art) akiminin onemli temsilcilerinden biridir.
Kendini “sanatin buyukannesi” olarak goren Marina Abramovic, sanat kariyerine 1970’lerden gunumuze kadar kapsayan surecte devam etmektedir. Bu sure icerisinde sanatini ifade araci olarak kendi vucudunu kullanan Abramovic sanatci ve izleyici arasindaki iliski uzerinde durdu. Performanslari genellikle sakatlamak, uyusturucu kullanmak, siddet ve ciplakliga dayanan tartismali unsurlar icerir.Marina Abramovic (1946- ) Kimdir?
1946’da Sirbistan’in Belgrad sehrinde dunyaya gelen Abramovic, 29 yasina kadar bu sehirde yasadi. Belgrad’daki Guzel Sanatlar Akademisi’nde 1965’ten 1970’e kadar devam etti ve daha sonrasinda Novi Sad’daki Guzel Sanatlar Akademisi’nde hocalik yapti. Ilk performanslarini bu okulda sergilemeye basladi.
1973’te dikkat ceken ilk performansi Ritim 10’u gerceklestiren Abramovic, bu performansinda cevresini saran cesitli ebatlardaki ve bicimlerdeki bicaklarla populer bir oyunu oynadi. Ses kayit cihazini actiktan sonra ellerini acip yerden aldigi bicak ile hizli hamlelerle bicagi parmaklarinin arasindaki bosluklara ritmik sekilde sapladi. Boslugu iskalayip elini kestigi her seferde yeni bir bicak alarak oyuna tekrar basladi. Yirmi kesIkten sonra ses kaydini dinledi ve performansini tekrardan icra etti. Yiner parmaklarini yaralayip aci ile ciglik atti..
1974’te Ritim serisi kapsaminda ilave calismalarda bulundu. Bu serinin ilki Ritim 5’te kendi sac ve tirnak kirpintilarini yerde yanan komunizm simgesi olan kocaman bir kizil yildizin icine atar. Performansinin sonunda kendisi de yildizin ortasina atlar ve atlar atlamaz oksijen yetmezliginden hemen bilincini kaybeder. Izleyiciler arasindan cikan kisiler tarafindan kurtarilir.
Bu performansinda kontrolunu kaybetmesi onu hayal kirikligina ugratsa da performansi sirasinda hissettigi acizlik duygusunu sonraki performansi olan Ritim 2’ye katmaya karar vermistir. Bu calismasinda katatoni hastalarina verilen bir hapi yutan Abramovic, siddetli tutukluk ve spazmlar gecirmistir. Beyni bu durumdan etkilenmediginden vucudunda meydana gelen fiziksel degisimleri gozlemleyebiliyordu, ancak onlari degistirebilecek bir sey yapamiyordu. Ilacin etkisi gectikten sonra ikinci hapi yutarak performansina devam etti. Bu performansinda hap vucudunu etkilemeyip beynini devre disi birakti.Marina Abramovic (1946- ) Kimdir?
Serinin son ve en tehlikelisi Ritim 0’idi. Bu performansinda uzerinde 72 nesnenin oldugu bir masanin onunde ciplak duran Abramovic, izleyicilerin istedikleri nesneleri alip kendi bedeni uzerinde kullanabilmelerine izin veriyordu. Bu nesneler arasinda tuy ya da parfum gibi zararsiz nesnelerin yaninda bicak, jilet ve hatta dolu tabanca gibi tehlikeli esyalar da bulunmaktaydi. 6 saat boyunca devam eden performansi sirasinda izleyiciler onu durtup, gidiklayip, kesip ve keyiflerine gore suruklerken, hatta bir izleyici dolu silahi kafasina tutarken o sessiz sedasiz durdu. Performansi sonunda ise ustu basi yara bere ve kan icinde ayaga kalkip salondan yuruyup cikti.
Ritim serisini tamamladiktan kisa sure sonra tek kisilik performanslarina son veren Abramovic, asil adi Uwe Laysiepen olan Ulay lakapli baska bir performans sanatcisi ile flort etmeye basladi. Ortak performans yapmaya baslayan ikili, kendilerini bir elmanin iki yarisi gibi goruyorlardi ve performanslarina cogu zaman bu inanci yansitiyorlardi. Nefes Alip/Nefes Vermek adli performanslarinda iki sanatci agizlarini birbirlerine dayayip nefes alisverisi yaptilar; biri nefesini verirken digeri onun nefesini icine cekiyor, sonra da rolleri degistiriyorlardi. Ta ki her ikisi de oksijensizlikten bayilana kadar. Baska bir ortak performansta Abramovic ve Ulay ciplak halde dikilirken, izleyici aralarina sIkisip hangi sanatcinin yuzune bakacagina karar vermek zorundaydi.
Ikilinin ayrilmasi da yine basli basina bir performans ile gerceklesmistir. 1988’de Abramovic Sari Deniz’den baslayarak Cin Seddi boyunca yururken, Ulay ise Gobi Colu yakinlarindaki oteki uctan yurumeye basladi. 90 gunluk zaman suresince 3000 kilometreyi asan bir mesafe kat ettikten sonra ikili guzergahin tam ortasinda bulustu ve hem Sevgililer adli performanslarini hem de iliskilerini sona erdirdiler.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık