IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
EYT cikmadan bunlari yaptirmaniz sart!


Emeklilikte Yasa Takilanlar (EYT) icin bircok formul konusulmus ancak son noktayi ise Calisma Bakani Vedat Bilgin koymustu. Bakan Bilgin milyonlarca EYT’linin merak ettigi formule iliskin masalarinda sadece tek bir secenek oldugunu soyledi. Calismalarin devam ettigini vurgulayan Bakan Bilgin, EYT yasasi icinse Aralik ayini isaret etti. “EYT ne zaman cikacak?”, “EYT’de masadaki formuller neler?”, “Nasil bir yol haritasi izlenecek?” Iste Emeklilikte Yasa Takilanlar icin son yasanan gelismenin detaylari…

SON DAKIKA: EYT ICIN EKSIK PRIME 6 ADIMLI ONERI
Sabah’ta yer alan haberde, bu sure EYT yasasindan yararlanmak icin gerekli sartlari tamamlamayanlar acisindan bir firsat olarak goruluyor. Bu yuzden hem primi hem de yili eksIk olanlar ya da farkli kurumlarda calisanlar icin 6 adimli bir cozum de bulunuyor.


8 Eylul 1999 oncesinde sosyal guvenlik sistemine SSK, Bag-Kur, Emekli Sandigi veya banka sandiklari vasitasiyla girerek calismaya baslamis ve prim odemis olan herkes 1999 yilinda cikartilan yasa ile yas sartina takilmis oldu. Bu anlamda bakildiginda 8 Eylul 1999 oncesinde sigortali olarak calismaya baslayan herkes EYT'li oldu. Ancak emeklilik icin sadece EYT'li olmak yetmiyor.

8 Eylul 1999 oncesindeki sartlara donuldugunde bile emeklilik icin yil ve prim sartlari bulunuyor. Buna gore yas sarti olmadan SSK icin erkeklerde 25 yil ve 5000 gun, kadinlarda ise 20 yil ev 5000 gun isteniyordu. Bag-Kur da kadinlar icin 7200 gun erkekler icin ise 9000 gun sartlari bulunuyor. Emekli Sandigi'nda kadin memurlar icin 20 yil yani 7200 gun kesenek odemek ve erkek memurlar icin ise 9000 gun yani 25 yil kesenek odemek gerekiyor. Yasa oncesine donulse bile EYT'li olarak emekli olabilmek icin bu sartlarin yerine getirilmesi gerekiyor. 99 yilinda yasada getirilen prim sartlari isleyecek olursa orada da 5000 ile 5975 gun prim tamamlamak gerekiyor.

EKSIGI OLANLAR NE YAPACAK?
Bu noktada yil eksigi olanlar yillarinin dolmasini bekleyecek. Kadinlar icin 20 yil tamamlandi. Erkekler icin 25 yil ise 8 Eylul 2024 tarihine kadar tamamlanmis olacak. Ancak prim eksigi icin beklemek yetmiyor. EksIk primi tamamlamak ve EYT'li olarak emekli olmak icin bazi yollar bulunuyor.


1- ASKERLIK BORCLANMASI

EksIk primi olan erkek sigortalilar acisindan askerlik borclanmasi ile tamamlama imkani da bulunuyor. Erkekler askerde gecen tum gunlerini satin alarak emeklilik primlerine ekleyebiliyor. Boylece EYT icin primi eksIk olan bir sigortali bu yolla prim kazanabilir. Askerlik sigortadan once yapilmissa borclanilan gun kadar ise giris tarihi de geri cekilerek ayrica bir avantaj da kazaniliyor.

2- DOGUM BORCLANMASI

Primi eksIk olan kadin sigortalilar icin ise dogum borclanmasi imkani bulunuyor. Sigortadan sonra dunyaya gelen 3 cocuga kadar borclanma hakki var. Her bir cocuk icin 2 yil yani 720 gun kazanilabiliyor. Boylece uc cocuk borclanan bir kadin sigortali 2160 gun kazanip eksIk primini tamamlayarak EYT'li olabilir. Burada ne kadar sureye ihtiyaciniz varsa o kadar borclanabiliyorsunuz.

3- IHYA ILE PRIM

EYT kapsami belirlenirken farkli kurumlardan sigortali calismis vatandaslar da degerlendirilmeyi aliniyor. Bunlardan birisi de Bag-Kur. Bu kapsamda isyeri acmis ya da sirket ortagi olmus vatandaslar gecmiste eger primlerini odememislerse gunleri donduruluyor borclari da siliniyor. Ancak bu dondurulan gunleri ihya sistemi ile yeniden kazanmak mumkun. Gecmis gunlerini ihya etmek isteyenler guncel asgari ucret uzerinden odeme yaparak gunlerinin tamamini aliyor ve primlerine eklettirebiliyor.

4- ISTEGE BAGLI SIGORTA

Calisma imkani bulamayan sigortalilar eksIk primlerini istege bagli sigorta yaptirarak tamamlayabilirler. SGK'ya verilecek bir dilekce ile baslayan istege bagli sigortada her ay 30 gun kazaniliyor. 18 yasindan buyuk Turk vatandasi olmak ve Turkiye'de ikamet etmek yeterli oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta yapilacak odemelerin 1261 gunu yani 3,5 yili bulmamasi. Bu sayi asilirsa istege bagli sigorta Bag-Kur kapsamindan oldugu icin emeklilik hesabi da Bag-kur'a gore yapiliyor.

5- HIZMET TESPITI ILE TESCIL

Primi eksIk olan EYT'liler icin bir baska imkan da hizmet tespit davasi. Gecmiste sigortasi yapilmis ancak primi eksIk ya da hic yatirilmamis olanlar ya da sigortasiz calistirilanlar gecmise donuk hizmet tespiti yaptirarak bu gunlerini tescil ettirebilir giris tarihini geri cekebilir. Sigorta girisi yapilip primi yatirilmayanlar icin zaman asimi suresine bakilmazken kayit disi calistirilmis olanlar icin geriye dogru zaman asimi suresi bulunuyor.


6- 3600 GUN (10 YIL) PRIM ILE KISMI EMEKLILIK

Mevzuatimiza gore 8 Eylul 1999 oncesinde sigortali olup EYT kapsamindaki vatandaslarin 3600 gunle yani 1 yillik primle emekli olma imkanlari bulunuyor. Eger yeterli primi tamamlama imkani yoksa 360/0 gun de emeklilik icin yeterli oluyor. Burada emeklilik icin uc sartin yerine gelmesi gerekiyor. Ilk olarak sigortalilik suresinin 15 yila tamamlanmasi lazim. Ancak bu sart 8 Eylul 1999 oncesinde sigortali olan herkes icin tamamlandi. Ikinci olarak 4A (SSK) kapsaminda 3600 gun primin odenmesi isteniyor. Ucuncu olarak da kadinlarda 50 erkeklerde 55 yasin dolmus olmasina bakiliyor. Bu uc sarttan hangisi en son biterse o tarihe gore de emeklilik yasi belirleniyor.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık