IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Nukleozom Nedir Ve Yapisi Nasildir?


Nukleozom, okaryotik kromatinin surekli tekrar eden temel birimi olarak tanimlanabilir. Insan hucrelerinde, capi bir sac telinden daha kucuk olan cekirdegin icine toplamda yaklasIk 6 fit DNA paketlenmek zorundadir. Bir nukleozomda yaklasIk 150 farkli baz cifti DNA dizisi bulunmaktadir.Nukleozom Nedir ve Yapisi Nasildir?

Bu DNA baz ciftleri, nukleozomda bulunan histon protein cekirdeklerinin etrafina duzgun bir sekilde sarilir. Nukleozomlarin dizilisi bir ip uzerine dizilmis boncuklari andirir. Bu nukleozomlar, bize genetik ozellikler saglayan kromozomu olusturmak icin tekrar tekrar katlanir. Bu makalede, ogrenciler DNA paketleme nukleozomlari ve kromatin 310 ile birlikte nukleozomlar hakkinda diger bazi ayrintilari ogreneceklerdir.

Nukleozom Nedir?
Nukleozomlar, kromozom icinde tutulan DNA’nin yapilandirilmasindan ve paketlenmesinden sorumlu olan yapi taslari olarak tanimlanabilir. Butun bir DNA bahcesinin buyuklugune benzeyen uzun bir DNA materyalini daha kucuk bir nukleozoma sigdirma fikri cogu bilim insani icin oldukca buyuleyicidir. Herkes DNA’nin boyutuyla kiyaslandiginda hucrenin boyutunun oldukca kucuk oldugunu bilir. Aslinda hucrenin capi milimetrenin yuzde biri kadardir.

Peki, uzun bir DNA parcasi bu kucuk hucreye nasil sigar? Hucrenin yaptigi sey, DNA uzantisini tekrar tekrar sarmaktir. Bunu yapmanin pek cok farkli ve karmasIk yolu vardir. Hucre insasinin bu temel bloklarina nukleozom denebilir. Bunlar histon proteinlerinden olusan bir cekirdek iceren bloklardir. DNA kendini nukleozomdaki bu histon proteinlerinin etrafina sarar ve boylece kromozomun olusumu her seferinde kucuk bir adimda gerceklesir. Nukleozomun yapisi ipe dizilmis boncuklara benzer. Ancak DNA iplerin icinden gecmek yerine etrafini sarar.

Gunumuzde arastirmacilar nukleozomun yapisinin asagidaki gibi oldugunu bulmuslardir: H2A, H3, H2B ve H4’ten ikiser histon, histon oktamerini olusturmak icin bir araya getirilir. Bu oktamer daha sonra yaklasIk 146 baz ciftinden olusan DNA’nin yaklasIk 1,7 turunu baglayacak ve saracaktir. H1 olarak bilinen baska bir histon eklendiginde, DNA’nin yaklasIk 20 baz cifti duzgun bir sekilde sarilacaktir. Bu, DNA’nin iki tam turda sarilacagi anlamina gelir. Bu da kromatozom adi verilen yapinin olusmasina yol acar. Tek bir Nukleozom Nedir ve Yapisi Nasildir?kromozom toplamda yaklasIk 100 milyon DNA baz ciftinden olustugu icin toplam 166 cift cok uzun gorunmemektedir. Dolayisiyla kromozomlar, etraflarina sarilan DNA’nin yardimiyla bir araya gelen binlerce nukleozomdan olusur. Birlestirme isleminde kullanilan DNA, baglayici DNA olarak bilinir. Kromozomlarin her biri uzun bir nukleozom zinciri icerir. Nukleozom diyagramini incelemek ogrencilerin konuyu daha iyi anlamalarina yardimci olacaktir.

Nukleozomdaki toplam DNA baz ciftini bulmak icin bilim insanlari kromatini DNA’yi kesebilen ozel bir enzim turu ile muamele etmislerdir. Bu enzimler DNazlar olarak bilinir. Mikrokokal nukleaz veya MNaz enziminin cok ozel bir ozelligi vardir. Histon oktamerlerinin etrafina sarilmis DNA’yi kesme islemine baslamadan hemen once nukleozom icin bir baglayici gorevi goren DNA’yi keser.Nukleozom Nedir ve Yapisi Nasildir?

Enzim uygulandiktan sonra kesme miktarinin uygun sekilde ayarlanmasiyla, her bir baglayici DNA kesilmeden once reaksiyon durdurulabilir. Bu durumda, kromatin sadece bazi mononukleozomlarin yani sira dinukleozomlar ve trinukleozomlar ile diger bazilarina sahip olacaktir. DNA’nin ayrilmasi ve bir jel uzerinde tutulmasi durumunda, yapi uzerinde belirli bantlar ortaya cikma egilimindedir. Bu olayin cok basit bir aciklamasi vardir ve bu da kromatinin temelde tekrar eden yapisidir.

Nukleozom ve Islevleri
Herkes nukleozomun DNA’nin etrafini saracagi histon proteinlerinden olustugunu bilir. Bu nukleozomlar daha sonra insanlara genetik ozellikler saglayan kromozomlari olusturmak icin tekrar tekrar katlanir. Dolayisiyla, nukleozomlarin ana islevi, DNA’nin uzun uzantilarinin hucre icine duzgun bir sekilde sigabilmesini saglamak ve bugun oldugu gibi yasamamizi ve nefes almamizi saglayan temel yasam birimini olusturmaktir.

Sonuc:
Nukleozomlar, DNA’nin histon proteini ile baglanmasina ve kromozomlari olusturmasina yardimci olan yapilar olarak tanimlanabilir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık