IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Organ Nedir? Hayati Ve Hayati Olmayan Organlar Nelerdir?


Bir organ, bir dizi islevi yerine getirmek uzere insan vucudundaki farkli dokularin organizasyonu olarak tanimlanabilir. Vucuttaki organlar genellikle onemli bir fizyolojik islevi yerine getiren bir organ sistemi olustururlar. Burada, sahip oldugumuz farkli organ turlerini ve bunlarin onemli islevlerinin neler oldugunu siralayacagiz.

Organlar Nedir?Organ Nedir? Hayati ve Hayati Olmayan Organlar Nelerdir?
Benzer ya da farkli hucrelerin bir araya gelmesiyle bir doku olusur. Dokularin vucutta belirli bir yerde birikmesi bir organ olusturur. Dolayisiyla, farkli fizyolojik islevleri yerine getiren dokularin yapisal organizasyonuna organ denir.

Cok hucreli hayvanlarin ve bitkilerin vucutlarinda buyuk ve karmasIk biyolojik islevleri yerine getirmek icin organlar bulunur. Bunlardan bazilari biyolojik islevleri acisindan sistem icin hayati oneme sahiptir. Hayati organlar canli bir organizmanin varligi acisindan cok onemlidir. Bu organlarin yoklugu bir canlinin hayatta kalmasina izin vermeyecektir.
Tek hucreli hayvanlar ve bitkiler, daha basit islevleri yerine getiren cok kucuk bir hucre organelleri birligine sahiptir. Organlarla kiyaslandiginda, islevler daha kritik ve hayatidir. Bazi organlarin birden fazla islevi vardir. Ornegin, bir hayvanin dolasim sistemi sadece solunum gazlarini iletmekle kalmaz, ayni zamanda vucudun en uzak kosesine kadar besin tasir.

Hayati Organlar ve Islevleri
Bir organ veya organ sistemi, anne karninda embriyonik gelisim sirasinda germ tabakasindan olusur. Organlarin cogu bir sistem olusturmak ve uygun koordinasyon icinde calismak icin birbirlerine yakin dururlar. Bazi durumlarda, organlar uzakta bulunabilir ancak ilgili islevleri yerine getirmek icin baglantilidir. Iste bu organlarin, onemli vucut bolumlerinin ve ilgili islevlerinin bir listesi.

Beyin: Beyin, insan vucudundaki en hayati organdir. Tum organlarin ve vucut parcalarinin kontrol merkezi olarak da adlandirilir. Dusuncelerimizi ve fiziksel duyumlarimizi kontrol etme islevine sahip, bir insanin kafatasinin icinde bulunan sinirlerin ve dokularin mukemmel bir birlesimidir. Beynimiz ayni zamanda goz, kulak, burun, deri ve dil gibi duyu organlarimiz araciligiyla aldigimiz farkli uyaran ve durtuleri isleme merkezidir. Uyaranlara gore beyin, bir duruma gore hareket etmek icin vermemiz gereken tepkiyi hazirlar. Ornegin, kendimizi tehdit altinda hissedersek, insan vucudunun tum koordineli bolumleri ve islevleri harekete gececektir. Beynin uc farkli bolumu vardir; serebrum ya da on beyin, beyincik ya da arka beyin ve beyin sapi. Tum bu bolumlerin istemli ve istemsiz fizyolojik eylemlerimizi kontrol etmek icin onemli islevleri vardir.

Kalp: Kalp, dolasim sistemimizin merkezi organidir. Atisi bir an bile durmayan pompalama organidir. Insan kalbi dogumdan itibaren durmaksizin calisir. Gorevi, kani insan vucudunun her kosesine ileri geri tasimak ve solunum gazlarinin, besinlerin, hormonlarin, enzimlerin vb. uygun sekilde tedarik edilmesini saglamaktir. Elektriksel bir uyari sistemi tarafindan kontrol edilen dort odacigi, iki kulakcigi ve iki karincigi vardir. Bu odaciklar, atardamarlar ve toplardamarlar arasindaki acikliklar farkli turde kapakciklar tarafindan kontrol edilir. Bu valfler kanin tek yonlu akisini saglar.Organ Nedir? Hayati ve Hayati Olmayan Organlar Nelerdir?

Akcigerler: Akcigerler, insanlarin solunum sisteminde bulunan hayati organlardir. Gogsumuzdeki gogus kafesinde bulunurlar. Koordineli olarak sisirilmesi ve indirilmesi havanin solunmasina ve verilmesine neden olur. Akcigerlerimizi kullanarak nefes alir ve gaz alisverisi yapariz. Bunlar, gaz alisverisi icin buyuk bir yuzey alani saglayan baslica organlardir.

Karaciger: Vucudumuzda sindirim sisteminde bulunan en buyuk salgi bezidir. Vucut organ semasina gore midenin hemen altinda ve ince bagirsagin uzerinde yer alir. Baslica islevi kani temizlemek ve metabolik yan urunlerden ve yabanci maddelerden surekli olarak arindirmaktir. Kendini yenileyebilen tek organdir. Kani detoksifiye etmenin yani sira baslica islevleri safra uretmek, kani filtrelemek, kandaki amino asit ve diger cesitli kimyasallarin seviyelerini duzenlemek, kolesterol sentezlemek ve kanin pihtilasmasini duzenlemektir.

Bobrekler: Vucudumuzun bosaltim sisteminde bulunan bir cift organdir. Bu organlar vucudun parcalaridir ve kullanimlari kani filtrelemek ve idrar hazirlamak uzerine yogunlasir. Kan basincini, kan hacmini, idrar hacmini vb. koruyan baslica bosaltim organlaridir.

Yukarida bahsedilen organlar kadar hayati olmayan baska organlar da vardir. Bu, hayatta kalma sansi oldugu veya insanin rahatsizliklari iyilestirmek icin zaman kazanacagi anlamina gelir. Bu insan vucudu organlari tablosunda asagidaki organlari bulacaksiniz.Organ Nedir? Hayati ve Hayati Olmayan Organlar Nelerdir?

Safra kesesi
Pankreas
Mide
Idrar kesesi
Testisler
Uterus
Ust ve alt ekstremiteler
Gozler
Kulaklar
Bagirsaklar vb.

Bu organlarin insan vucudundaki konumu hayati organ sistemlerinde bulunabilir. Bu organlar birlikte belirli bir dizi islevi yerine getiren bir organ sistemi olusturur. Ornegin, mide, ince bagirsaklar ve pankreas sindirim icin enzim ureten baslica organlardir.

Bunlar insan vucudunda bulunan hayati ve hayati olmayan organlardir. Organlarin insan vucudundaki yerini bilmek ve bu organlarin hayati organlarla nasil koordineli bir sekilde calistigini ogrenmek insan anatomisini anlamak icin onemlidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık