IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 10.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Nano-Gumus Nedir Ve Yuz Maskelerinde Ne Kadar Etkilidir?


Yuz maskelerinin gunluk hayatimizin bir parcasi oldugu zamanlar vardi ve hala bizimle kalmaya niyetli gibi bir durum soz konusu. Bu yuzden dogru maskeyi secmek cok onemli bir hale gelmektedir. Guvenlik, kullanim kolayligi ve seciminizin siz ve etrafinizdakiler icin en iyi korumayi sagladigindan emin olmak istersiniz. Iste bu noktada Nano-Gumus Teknolojisinden yararlanan bir yuz maskesi devreye giriyor.

Nano-Gumus Nedir?
Gumus, dogal antibakteriyel ve antifungal ozellikleri nedeniyle yuzyili askin bir suredir bircok tibbi durumun tedavisinde kullanilmaktadir. Nanoteknoloji bilimi sayesinde nano-gumus, gumusun nano boyutlu parcaciklara (metrenin yaklasIk 1 milyarda biri) indirgenmesiyle olusturulmaktadir. Gumus dogal olarak oksijen alisverisini durdurarak bakterileri oldurse de, nanoteknoloji bu ozelligi arttirmaktadir. Antimikrobiyal ve antibakteriyel korumaya yonelik artan tuketici ihtiyaci goz onune alindiginda, nano-gumus bu alanda buyuk umut vaat etmektedir.

Mukemmel antimikrobiyal ozellikleri nedeniyle nano-gumus, giysiler, carsaflar, biberonlar ve kozmetikler gibi cok sayida urunun yani sira bandajlar, kateterler ve hatta hastane kapi kollari gibi tibbi uygulamalarda da kullanilmaktadir.

Nano-Gumus ile Uretilen Yuz Maskelerinin Faydalari
Son yillarda Nano-Gumus Teknolojisi, her gun takilabilen koruyucu yuz maskelerine dahil edilmeye baslandi.

Koruyucu Yetenek

Nano-gumusun yukarida ozetlenen faydalarina ek olarak, nano-gumus partikulleri bakteri ve mantarlarin buyumesini yavaslatan iyonlar salgilar. Sonuc olarak nano-gumus, yuz maskeleri icin hayati bir ozellik olan virusleri ve bakterileri oldurur.

Uzun Omurluluk

Uzmanlar tarafindan yapilan testlere gore, nano-gumus maskelerin bakteri icerigi standart bir maskeden daha dusuktur. Bu testlerde maskelerin yaklasIk yedi gun boyunca gunde sekiz saat boyunca etkili ve guvenli bir sekilde kullanilabilecegi kanitlanmistir.

Nano-Gumus Maskelerin G. Vietnam’daki Basarisi

Yuz maskelerine olan talep dunya capinda artmaya devam ederken, Vietnamli ureticiler nano-gumus yuz maskelerinin uretimi ve dagitiminda oncu olmustur. Maskelerinin ozellikleri, sagladiklari korumanin ve ulkedeki dusuk salgin oraninin anahtaridir.

Vietnam Yuz Maskelerinin Temel Ozellikleri

Kumas maskelerin sagladigi koruma, uygun malzeme secilerek ve maske katmanlarinin sayisi artirilarak iyilestirilebilir. Nano silver yuz maskeleri, tasariminin korumayi onemli olcude artirabilecegine dair verilerle tutarli olarak, her biri nano-gumus ve diger antimikrobiyal ozelliklerle asilanmis uc katmandan olusmaktadir.

Ayrica bu yuz maskeleri suya dayaniklidir. Kullanicidan su ve damlaciklari emdikleri icin maskeler daha uzun sure kuru kalarak daha uzun saatler boyunca takilabilmelerini saglar.

Nano gumus olarak da bilinen veya AgNP olarak adlandirilan gumus nanopartikuller, 1-100 nm araliginda birincil boyutlara sahiptir ve genellikle aglomeralar olusturur. Gumusun antimikrobiyal ozellikleri, antik Yunan ve Roma toplumlari tarafindan ilac olarak ve su depolamak icin kullanilmasi da dahil olmak uzere tarih boyunca iyi bir sekilde belgelenmistir. Gunumuzde AgNP’ler saglik hizmetleri ortamlarinda, alternatif tipta ve ev urunlerinde sIklikla bulunmaktadir.

Hastanelerde nano gumus, entubasyon hortumlarinda, hastane perdelerinde, bandajlarda ve tibbi onluklerde Gida ve Ilac Idaresi (FDA) onayli bir antimikrobiyal olarak kullanilmaktadir. Kolloidal gumus ve bogaz spreyleri gibi nano gumus iceren alternatif tip urunleri, 650’den fazla bakteri, mantar ve virusu oldurme yetenegi de dahil olmak uzere sayisiz iddiaya sahiptir. Piyasada nano gumus icerdigi iddia edilen diger urunler arasinda dis fircalari, bebek battaniyeleri, havlular, yuksek verimli partikul hava (HEPA) filtreleri, coraplar ve tisortler bulunmaktadir. Uzmanlar tarafindan yurutulen calismalar, taramali elektron mikroskobu (SEM) analizi yoluyla AgNP’ler icerdigini iddia eden tuketim mallarinin aslinda nano gumus icerdigini, ancak hepsinin reklami yapilan miktarda olmadigini dogrulamistir.

AgNP’lerin antimikrobiyal etkileri kapsamli bir sekilde calisilmis ve insan immun yetmezlik virusu (HIV),15 chikungunya virusu, siddetli akut solunum sendromu koronavirusu (SARS-CoV), ve herpes simpleks virusu (HSV-2), dahil olmak uzere cesitli viruslere karsi etkili oldugu gosterilmistir. AgNP’lerin potansiyel antiviral mekanizmalarindan biri, viral zarf proteinleriyle baglayici etkilesime girerek virusun konagin hucre zarlarina baglanmasini engellemeleridir. Buna ek olarak, AgNP’lerin boyutunun genellikle antiviral etkinliklerini etkiledigi dusunulmektedir, ancak bu konuda hala tartismalar devam etmektedir. Uzmanlar, capi 7 ila 20 nm arasinda olan AgNP’lerin lipid zarfindaki virus baglanma proteinlerini bozma kabiliyetine sahip oldugunu ve bunun da virusun hucreyle etkilesime girmesini engelledigini one surmektedir. Bu boyut araligi, HIV gibi viruslere karsi ∼10 nm’nin optimum oldugunu one suren Elechiguerra ve arkadaslari tarafindan desteklenmektedir.

Antimikrobiyal etkinligi dogrulamak icin, Uluslararasi Standardizasyon Orgutu (ISO) ve Amerikan Test ve Malzeme Dernegi (ASTM) gibi duzenleyici kurumlar, uretici tarafindan yapilan iddialarin gecerliligini saglamak icin urunler icin cesitli sertifikalar saglar.

ISO 18184:2019 ozellikle ilgi cekicidir, cunku bu tekstil sertifikasi urunun antiviral yeteneklere sahip oldugunu gostermektedir. Bununla birlikte, ISO 18184:2019 sertifikasi yalnizca test edilen belirli virusleri icerdiginden, sertifikali bir tekstil, acikca belirtilmedigi surece SARS-CoV2’ye karsi mutlaka koruma saglamaz.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık