IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Thwaites BuzuLu


Thwaites, ~120 km (~80 mil) genisligiyle Dunya uzerindeki en genis buzuldur. En hizli akan buzulu, Bati Antarktika’nin kuzey kiyisindaki Murphy Dagi’nin 50 ila 100 km (31 ila 62 mil) dogusunda yer almaktadir.Thwaites Buzulu

Thwaites Buzul Havzasi 74.000 mi² veya 192.000 km2 buyuklugundedir. Ingiltere, Galler ve Kuzey Irlanda’nin toplamindan daha buyuktur (Ingiltere, Galler ve Kuzey Irlanda’nin toplam yuzolcumu 164.000 km2’dir), ve kabaca Britanya adasi buyuklugundedir (Buyuk Britanya 209.000 km2’dir). ABD‘nin Florida eyaletinden daha buyuktur (Florida 170.000 km2’lik bir alani kaplamaktadir).

Thwaites buzulu, taban cizgisinde 800 ila 1200 metre derinliktedir.

Thwaites Buzulu Antarktika’da Nerede?
Thwaites Buzulu, Bati Antarktika Buz Tabakasinin (WAIS) bir parcasidir. WAIS’in alani yaklasIk 3.435.000 km2’dir.
Thwaites Buzulu, Ingiltere’nin Rothera Arastirma Istasyonu ile ABD’nin McMurdo Arastirma Istasyonu arasinda kabaca esit uzaklikta yer almaktadir. Bati Antarktika’nin Thwaites bolgesi, ABD’nin batisinin guneyinde, 7000 mil uzakliktadir. (Rothera’dan Thwaites Buzulu’nun orta zemin cizgisine = 1588 km; McMurdo’dan Thwaites Buzulu’nun orta zemin cizgisine = 2050 km)

Thwaites Buzulunun deniz seviyesinin yukselmesine katkisi

Thwaites Buzulu tamamen cokecek olursa, kuresel deniz seviyesi 65 cm (25 inc) artacaktir. Toplam hacmi 483.000 km3; yuzdurme uzerindeki hacmi 258.000 km3 ve deniz seviyesi esdegerini 65 cm dir.

Thwaites Buzulu buz kaybi su anda tum kuresel deniz seviyesi yukselisinin yaklasIk %4’une katkida bulunmaktadir (yillik 3,5 mm deniz seviyesi yukselisi varsayildiginda) ve onemli olcude daha fazla katkida bulunma potansiyeline sahiptir.
Thwaites Buzulu, son degisIkliklerle tutarli oranlarda hizlanmaya, geri cekilmeye ve genislemeye devam ederse, yuzyilin sonuna kadar deniz seviyesinin yukselmesine birkac cm katkida bulunabilir. Buzulun cokmesi icin birkac yuzyil gerekecektir. (Hesaplama: 100 km genisliginde, ~1000 metre kalinliginda, 5 km/yil, 50 yil = ~7 cm)Thwaites Buzulu

Thwaites Buzulu’ndan buz kaybi onemli boyutta ve artiyor. Thwaites her yil, aldigi kar yagisindan yaklasIk 50 milyar ton daha fazla buz kaybetmektedir. 2002-2016 arasindaki 14 yillik donemde, TG’den biraz daha buyuk olan AIS21 Havzasi 748 Gt kaybetmistir; bu da kuresel deniz seviyesindeki mevcut 3,2 mma-1=%4,6’lik artis oranina kiyasla 2,07 mm’lik kuresel deniz seviyesine esittir. 50 milyar ton, yillik 3.5 mm deniz seviyesi artisinin %4’une denk gelmektedir.

2000 yilindan bu yana buzulda 1000 milyar tondan fazla net buz kaybi olmustur. 2002-2016 doneminde (14 yil), sadece TG’den biraz daha buyuk olan AIS21 Havzasi toplam 748 Gt kaybetmistir. Son 4 yilin ayni oranda buz kaybettigini varsayarsak toplamda 1068 Gt’a ulasir. Thwaites ve komsu buzullarin buz kaybi miktari son 30 yilda iki katina cikmistir.

Thwaites Degisim Geciriyor
Gozlemler, Thwaites Buzulu buz-okyanus sisteminin Antarktika’daki herhangi bir buz-okyanus sistemindeki en buyuk degisIkliklerden gectigini kesin olarak gostermektedir. Buz yuzeyi hizlari, karaya oturma hattinin yakininda yilda 2 km’yi (yilda 1,2 mil) asmaktadir. NASA, Ocak 2019’da buzulun altinda Manhattan’in ucte ikisi buyuklugunde bir alana sahip bir su alti boslugu kesfetti. Cogunlukla onceki uc yil icinde olusan ve yaklasIk bin fit yuksekliginde olan oyuk, muhtemelen buzulun curumesini hizlandiriyor. Atmosferin ve okyanusun isinmasi ve bunlarin buzulla etkilesimi degisimi tetikliyor.

Thwaites Buzulu Ilk Kez Haritalarimizda GorunuyorThwaites Buzulu
Thwaites Buzulu’nun ilk kez tanimlanmasi Ocak 1947’de ABD Donanmasi tarafindan High Jump Operasyonu’nun havadan fotografik arastirmalari sirasinda buz dilinin haritalanmasi yoluyla olmustur. Antarktika’nin bu bolgesindeki kiyi seridinin ilk kez gorulmesi ise 1940 yilinda, ucuncu Byrd seferinin bir parcasi olarak gerceklesmistir. Buzulun kendisi ise 1959-66 yillarinda daha kapsamli bir sekilde haritalanmistir.

Thwaites Buzulu adini buzul jeologu, jeomorfolog ve Wisconsin-Madison Universitesi’nde emeritus profesor olan Fredrik T. Thwaites’den (1883-1961) almistir. Profesor Thwaites aslinda buzulu hic ziyaret etmemistir.

Uluslararasi Thwaites Buzul Isbirligi (ITGC)
ITGC, altisi saha calismasi odakli ve ikisi buzul sureclerinin modellenmesine ve buzulun yakin zamandaki ve gelecekteki evrimine odaklanan sekiz bilim projesinden olusmaktadir. ITGC, bilim insanlarinin saha ve deniz alanlarina ayri ayri konuslandirilma sayilari acisindan Antarktika’da simdiye kadar gerceklestirilen en buyuk ABD-Ingiltere ortak saha bilimi programidir. 2019-2020 arastirma sezonunda ITGC’ye 100’un uzerinde bilim insani ve destek personeli katiliyor.
5 yillik isbirligi tahmini olarak 50 milyon dolara mal oluyor.

Bati Antarktika Buz Tabakasi (WAIS) Hakkinda Daha Fazla Bilgi
WAIS cok buyuk! Buyuk Britanya’nin 14 kati, Hindistan’in yaklasIk buyuklugu, Alaska’nin yuzolcumunun neredeyse iki kati veya Belcika‘nin yuzolcumunun 100 katindan fazladir.

WAIS’in tamamen cokmesi ve erimesi halinde kuresel deniz seviyesi 3,3 metre yukselecektir; ancak bu surec icin yuzyillar ila binyillar gerekecektir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık