IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Otomatik Vezne Makinesi (ATM) Nedir?


Otomatik vezne makinesi (ATM), musterilerin bir sube temsilcisinin veya veznedarin yardimi olmadan temel islemleri tamamlamasina olanak taniyan elektronik bir bankacilik noktasidir. Kredi karti ya da banka karti olan herkes, Turkiye’de ya da yurtdisinda cogu ATM’den nakit paraya erisebilir.Otomatik Vezne Makinesi (ATM) Nedir?

ATM’ler kullanislidir ve tuketicilerin para yatirma, nakit cekme, fatura odeme ve hesaplar arasinda transfer gibi hizli self-servis islemleri gerceklestirmesine olanak tanir. Nakit cekme islemleri icin genellikle hesabin bulundugu banka, ATM operatoru veya her ikisi tarafindan ucret alinir. Bu ucretlerin bir kismi veya tamami, dogrudan hesabin bulundugu banka tarafindan isletilen bir ATM kullanilarak onlenebilir. Yurtdisinda bir ATM kullanmak Turkiye’de bir ATM kullanmaktan daha pahaliya mal olabilir.

ATM’ler dunyanin farkli yerlerinde otomatik banka makineleri (ABM’ler) veya bankamatikler olarak bilinir.

Otomatik vezne makineleri (ATM’ler), insanlarin bankalarinin bir subesine gitmeden islemlerini tamamlamalarina olanak taniyan elektronik bankacilik satis noktalaridir.

Bazi ATM’ler basit para cekme makineleri iken, digerleri cek yatirma, bakiye transferi ve fatura odemeleri gibi cesitli islemlere izin verir.

Ilk ATM’ler 1960’larin ortalarindan sonlarina dogru ortaya cikti ve sayilari dunya capinda 2 milyonu asti.

Gunumuzun ATM’leri teknoloji harikasidir ve bircogu para yatirma islemlerinin yani sira diger bircok bankacilik hizmetini de kabul edebilmektedir.

Otomatik Vezne Makinelerini (ATM’ler) Anlamak
Ilk ATM 1967 yilinda Londra’da Barclays Bank’in bir subesinde ortaya cikmistir, ancak 1960’larin ortalarinda Japonya‘da kullanilan bir nakit dagiticisina dair raporlar vardir.

Bir tuketicinin bir bankanin kartini baska bir bankanin ATM’sinde kullanabilmesini saglayan bankalar arasi iletisim aglari 1970’lerde ortaya cikti. Birkac yil icinde ATM’ler dunyanin dort bir yanina yayilarak her buyuk ulkede varlik gostermeye basladi. Artik Kiribati ve Mikronezya Federal Devletleri gibi kucuk ada ulkelerinde bile bulunabiliyorlar. Dunya capinda kullanimda olan ATM’ler 2.2 milyondan fazladir ve giderekte artmaktadir.

ATM TurleriOtomatik Vezne Makinesi (ATM) Nedir?
Iki temel ATM turu vardir. Temel birimler musterilerin yalnizca nakit cekmesine ve guncellenmis hesap bakiyelerini almasina izin verir. Daha karmasIk makineler para yatirma islemlerini kabul eder, kredi limiti odemelerini ve transferlerini kolaylastirir ve hesap bilgilerine erisir.

KarmasIk unitelerin gelismis ozelliklerine erismek icin kullanicinin genellikle makineyi isleten bankada bir hesap sahibi olmasi gerekir. Analistler ATM’lerin daha da populer hale gelecegini ongormekte ve ATM’den para cekme islemlerinin sayisinda bir artis olacagini tahmin etmektedir. Gelecegin ATM’lerinin geleneksel banka vezneleri yerine veya onlara ek olarak tam hizmet terminalleri olmasi muhtemeldir.

Kripto para meraklilari artik Bitcoin ve diger kripto jetonlarini, kripto karsiliginda nakit para dagitan ya da satin almak icin nakit para veya kredi karti kabul eden internete bagli terminaller olan Bitcoin ATM’leri araciligiyla alip satabiliyor. Su anda dunya capinda yaklasIk 40.000 Bitcoin ATM’si bulunmaktadir.

ATM Tasarim Unsurlari
Her ATM’nin tasarimi farkli olsa da, hepsi ayni temel parcalari icerir:

Kart okuyucu: Bu parca kartin onundeki cipi veya kartin arkasindaki manyetik seridi okur.
Tus takimi: Tus takimi, musteri tarafindan kisisel kimlik numarasi (PIN), gerekli islem turu ve islem tutari gibi bilgileri girmek icin kullanilir.
Nakit dagitici: Faturalar, makinenin altindaki bir kasaya bagli olan makinedeki bir yuvadan dagitilir.
Yazici: Gerekirse, tuketiciler ATM’den yazdirilan makbuzlari talep edebilirler. Makbuz islemin turunu, tutarini ve hesap bakiyesini kaydeder.
Ekran: ATM, islemin gerceklestirilmesi surecinde tuketiciye rehberlik eden istemler yayinlar. Hesap bilgileri ve bakiyeler gibi bilgiler de ekranda iletilir.
Tam hizmet makineleri artik genellikle kagit cek veya nakit para yatirmak icin yuvalara sahiptir.

ATM Nasil Kullanilir?
Bankalar ATM’leri subelerinin icine ve disina yerlestirir. Diger ATM’ler alisveris merkezleri, marketler, havaalanlari, otobus ve tren istasyonlari, benzin istasyonlari, kumarhaneler, restoranlar ve diger yerler gibi trafigin yogun oldugu alanlarda bulunur. Bankalarda bulunan ATM’lerin cogu cok islevli iken, tesis disinda bulunan digerleri oncelikle veya tamamen nakit cekme icin tasarlanma egilimindedir.

ATM’ler, bir islemi tamamlamak icin tuketicilerin plastik bir kart (banka karti ya da kredi karti) kullanmasini gerektirir. Herhangi bir islem yapilmadan once tuketicilerin kimlikleri bir PIN ile dogrulanir. Bircok kart, karttan makineye veri aktaran bir cip ile birlikte gelir. Bunlar, bir kod okuyucu tarafindan taranan bir barkod ile ayni sekilde calisir.

ATM UcretleriOtomatik Vezne Makinesi (ATM) Nedir?
Hesap sahipleri bankalarinin ATM’lerini ucretsiz olarak kullanabilir, ancak rakip bir bankanin sahip oldugu bir birim araciligiyla fonlara erismek genellikle bir ucrete tabidir. Ziraat Bankasinda, sebeke disi bir ATM’den nakit cekmek icin ortalama toplam ucret 2022 itibariyle 23 Turk lirasidir.

Bazi bankalar, ozellikle de bolgede uygun bir ATM yoksa, musterilerine ucreti geri odeyecektir. Dolayisiyla, ATM’den haftalik harcama parasi ceken kisilerden biriyseniz, yanlis makineyi kullanmak size yilda yaklasIk 1196 liraya mal olabilir.

ATM Sahipligi
Cogu durumda, bankalar ve kredi birlikleri ATM’lerin sahibidir. Ancak, bireyler ve isletmeler de ATM’leri kendi baslarina veya bir ATM franchise’i araciligiyla satin alabilir veya kiralayabilirler. Bireyler veya restoran ya da benzin istasyonu gibi kucuk isletmeler ATM’lere sahip oldugunda, kar modeli makinenin kullanicilarindan ucret almaya dayanir. Bankalar da bu amacla ATM’lere sahiptir. Musterileri cekmek icin bir ATM’nin rahatligini kullanirlar. ATM’ler ayrica musteri hizmetleri yukunun bir kismini banka veznedarlarindan alarak bankalarin maas bordrosu maliyetlerinden tasarruf etmesini saglar.

Yurtdisinda ATM Kullanimi
ATM’ler, seyahat edenlerin dunyanin hemen her yerinden cek veya tasarruf hesaplarina erismelerini kolaylastirir.
Seyahat uzmanlari, tuketicilere yurtdisinda nakit para kaynagi olarak yabanci ATM’leri kullanmalarini tavsiye eder, cunku genellikle cogu doviz burosunda oldugundan daha uygun bir doviz kuru alirlar.

Ancak, hesap sahibinin bankasi bir islem ucreti veya bozdurulan tutarin bir yuzdesini talep edebilir. Cogu ATM, makbuzda doviz kurunu listelemez, bu da harcamalarin izlenmesini zorlastirir.

Otomatik Vezne Makinesinden (ATM) Ne Kadar Para Cekebilirsiniz?Otomatik Vezne Makinesi (ATM) Nedir?
Otomatik vezne makinesinden (ATM) gunluk, haftalik veya aylik cekebileceginiz miktar, bankaniza ve o bankadaki hesap durumunuza gore degisecektir. Ornegin, cogu hesap sahibi icin Ziraat Bankasi’nda gunluk 5.000 TL para cekme limiti uygulanmaktadir.

Bankanizi arayip izin isteyerek veya daha fazla para yatirarak bankacilik durumunuzu yukselterek bu limitleri asabilirsiniz.

ATM’den Nasil Para Yatirabilirsiniz?
Bir bankanin musterisiyseniz, ATM’lerinden biri araciligiyla nakit para yatirabilirsiniz. Bunu yapmak icin, nakit parayi dogrudan makineye yerlestirmeniz gerekebilir. Diger makineler bir para yatirma fisi doldurmanizi ve parayi makineye yerlestirmeden once bir zarfa koymanizi gerektirebilir.

ATM, otomatik vezne makinesi anlamina gelir. Bunlar, insanlarin bankalarinin bir subesine gitmeden islemlerini tamamlamalarina olanak taniyan elektronik bankacilik satis noktalaridir. Bazi ATM’ler basit para cekme makineleri iken, digerleri cek yatirma, bakiye transferi ve fatura odemeleri gibi cesitli islemlere izin verir. Ilk ATM’ler 1960’larin ortalarindan sonlarina dogru ortaya cikmis ve sayilari dunya capinda 2 milyonu asmistir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık