IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Probiyotikler Irritabl (Huzursuz) Bagirsak Sendromuna Yardimci Olur Mu?


Irritabl bagirsak sendromu (IBS), karin kramplari (karin agrisi), siskinlik, ishal, kabizlik veya ikisinin karisimi dahil olmak uzere cesitli rahatsiz edici gastrointestinal semptomlara neden olabilen kronik bir bagirsak-Probiyotikler Irritabl (Huzursuz) Bagirsak Sendromuna Yardimci Olur mu?beyin bozuklugudur. Kontrol altina alinmazsa huzursuz bagirsak sendromunun rahatsiz edici ve uygunsuz belirtileri kisilerin okul veya is hayatini ve kisisel iliskiler dahil olmak uzere gunluk yasamini etkileyebilir. Bazi gidalar, stres, enfeksiyonlar ve agriya asiri duyarlilik, IBS semptomlarinin bilinen tetikleyicileridir.
IBS, sindirim sistemi icindeki hicbir dokuya zarar vermedigi ve yasami tehdit etmedigi icin Inflamatuvar Bagirsak Hastaligindan (IBH) farklidir. IBS, bagirsak ve beyin arasindaki duzensiz etkilesimler tarafindan tetiklenir. Bu hayati iletisim kanali bozuldugunda gastrointestinal sistem daha hassas hale gelir ve bagirsaklardaki kaslarin nasil kasildigini degistirir. Bagirsak hareketlerindeki degisIklikler, bircok sindirim semptomunun dogrudan nedenidir. IBS’nin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, son arastirmalar, bagirsak mikrobiyotasindaki (sindirim sisteminde yasayan mikroorganizmalar) bir dengesizligin ve islevsiz bir bagirsak bariyerinin bazi insanlarda IBS’nin gelisiminde rol oynayabilecegini dusundurmektedir.
Doktorlar, IBS’yi, 100’den fazla uluslararasi uzmandan olusan bir grup tarafindan gelistirilen bir dizi tanisal onlem olan Roma Kriterleri’nde belirtilen semptomlari tanimlayarak teshis ederler. Benzer semptomlarla ortaya cikabilecek diger durumlari dislamaya yardimci olmak icin sinirli tani testleri de yapilir. Irritabl Bagirsak Sendromu (IBS), en yaygin gastrointestinal rahatsizliklardan biridir fakat bunun nasil tedavi edilecegi hakkinda sasirtici derecede az sey bilinmektedir. IBS icin kesin bir tedavi olmamasina ragmen probiyotikler semptom alevlenmelerini kolaylastirmaya ve azaltmaya yardimci olabilir. Doktor tarafindan onerilen ilaclara, diyet degisIkliklerine ve yasam tarzi degisIkliklerine ek olarak probiyotikler denenebilir. Gercekten de probiyotiklerin (canli olarak yutuldugunda saglik yararlari saglayabilen bakteri ve maya turleri ) bagirsak sagligini iyilestirebilecegine dair kanitlar vardir. Irritabl bagirsak sendromuna iliskin arastirma calismalarindan elde edilen ilk sonuclar da umut vericidir.
Bu yazida, probiyotiklerin IBS’li kisilere nasil yardimci olabilecegi, hangi suslarin en faydali oldugu ve bir probiyotik takviyesinde nelere dikkat edilmesi gerektigi ele alinmaktadir fakat IBS’yi probiyotiklerle yonetmeye karar vermeden once doktora danisilmalidir.

Probiyotikler Nelerdir?
Probiyotik bakteriler ya da iyi bakteriler, bagirsaklarda yasayan ve saglikli kalmasina yardimci olan mikroplar olarak bilinen kucuk canli organizmalardir. Yeterince buyuk bir miktara sahip olmak, sindirim sistemine su yollarla yardimci olabilir:
-Zararli organizmalari disarida tutan bagirsak bariyerini guclendirmek
-BagisIklik sistemini desteklemek
-Bagirsaklardaki iltihabi azaltmak
-Ishal vakalarini azaltmak
Probiyotiklerin, gidalarin verimli bir sekilde sindirilmesine, duzenli saglikli bagirsak hareketlerine, bagisIkligi desteklemek icin gerekli olan saglikli bir bagirsak mikroflorasini ve astarini (ic ortusunu) iyilestirmeye yardimci oldugu bilinmektedir. Probiyotiklerin bazi insanlarda IBS semptomlarini iyilestirdigi bildirilmektedir.
En son arastirmalar, probiyotiklerin IBS semptomlarini yonetmede yararli olabilecegini dogrulamaktadir. Bununla birlikte, ne kadar etkili olabilecekleri birkac faktore bagli olabilir. Sistematik bir incelemenin yayinlanmis sonuclarina gore analiz edilen calismalarin %63,6’si IBS hastalarinda probiyotik takviyesinin plaseboya kiyasla semptomlari onemli olcude iyilestirdigini bildirilmis, kalan %36,4’u herhangi bir onemli degisIklik bildirmemistir. Arastirmacilar, en iyi sonuclarin, birden fazla bakteri susu kullanan ve sekiz hafta veya daha uzun suren denemelerde elde edildigini kaydetmislerdir.

Bakterilerin Dengesi Bagirsak Sagligi icin OnemlidirProbiyotikler Irritabl (Huzursuz) Bagirsak Sendromuna Yardimci Olur mu?
Bircok sindirim sureci, gastrointestinal sistemde dogal olarak bulunan cesitli bakterilerin dengesine dayanir. Bu bakterilerin dengesi bozulursa, muhtemelen IBS dahil olmak uzere gastrointestinal bozukluklar meydana gelebilir. IBS’nin belirtilerinden biri disbiyozdur. Bu, kotu mikroplar iyi olanlardan daha fazla oldugunda dengesiz bir bagirsak mikrobiyotasini tanimlamak icin kullanilan bir terimdir. Probiyotiklerin bagirsak hucrelerine yapisarak patojenik bakterilerin buyumesini engelledigi ve boylece onlarin yer kaplamasini ve buyumesini engelledigi gosterilmistir. Bu mekanizma, zararli mikroplarin asiri buyumesinin bagirsak ve kan dolasimi arasindaki bariyeri zayiflattigi ve yabanci cisimlerin dolasim sistemine girmesine izin verdigi sizdiran bagirsak sendromunu onler. IBS’deki diger bir ortak ozellik, bagirsaktaki iltihaplanmadir. Birden fazla calisma probiyotiklerin iltihabi azaltabilecegini ve bagisIklik sistemi tepkilerini duzenleyebilecegini gostermistir.

IBS’ye Hangi Probiyotikler Yardimci Olur?
Bagirsak mikrobiyotasinda cok sayida bakteri bulunmaktadir ve hepsinin vucutta farkli rolleri vardir ve gelismeleri icin farkli kosullar gerekir. Bu nedenle, tum probiyotikler IBS semptomlari uzerinde ayni etkiye sahip olmayacaktir. IBS tedavisinde kullanilan, bagirsaktaki dengeyi yeniden saglamaya yardimci olan Lactobacillus ve Bifidobacterium adli iki ana probiyotik grubu vardir.
Bifidobacterium
Bifidobacterium bifidum MIMBb75 gibi suslari icerir. Probiyotik sus Bifidobacterium bifidum MIMBb75’in bagirsak hucrelerine ozellikle iyi yapistigi rapor edilmistir ve bu nedenle bagirsak mikrobiyotasini degistirmede ve bagirsak bariyerini arttirmada bir avantaja sahip olabilir. Klinik bir calismada, gunde bir kez alinan Bifidobacterium bifidum MIMBb75’in, genel IBS semptomlarinin yani sira karin agrisi, kramplar, siskinlik, ishal ve diski aciliyeti gibi bireysel IBS semptomlarini onemli olcude iyilestirdigi gorulmustur. Lancet Gastroenterology dergisinde (Lancet, hakemli, haftalik yayinlanan genel bir tip dergisidir) yayinlanan bir calismanin sonuclari, isiyla inaktive edilmis Bifidobacterium’un IBS semptomlarini basariyla hafifletebilecegini gostermektedir. Isi ile inaktive edilmis Bifidobacterium bifidum bakterileri cansizdir fakat bagirsak hucrelerine yapisma yeteneklerinin yani sira sekillerini de korur.Probiyotikler Irritabl (Huzursuz) Bagirsak Sendromuna Yardimci Olur mu?
Daha onceleri sadece aktif, canli bakterilerin yararli etkilere sahip olabilecegine inanilmis olsa da aktif olmayan (inaktif) probiyotiklerin aktif probiyotiklere gore bircok potansiyel avantaji vardir. Ornegin, ozellikle asiri isiya maruz kaldiklarinda kararli (stabil) olma olasiliklari daha yuksektir. Aktif olmayan probiyotiklerin standartlastirilmasi da aktif probiyotiklerden daha kolaydir ve duyarli bireylerde enfeksiyon riskini azaltabilirler. Isi ile inaktive edilmis probiyotiklerin diger suslarinin da IBS semptomlarini iyilestirip iyilestirmeyecegi bilinmemektedir.
Lactobacillus
Karin kramplarini azalttigi tespit edilen Lactobacillus acidophilus NCFM gibi suslari icerir. Yayinlanan bir meta analize gore, Bacillus coagulans, Lactobacillus plantarum ve Lactobacillus acidophilus gibi suslar en iyi sonuclari verebilir.

Farkli IBS Turleri icin Farkli Probiyotikler
Hangi belirli suslarin en iyi sonucu verdigi hakkinda hala fazla bir sey bilmese de su ana kadar yapilan arastirmalarin umut verici sonuclari vardir. Farkli IBS turleri oldugu goz onune alindiginda, farkli probiyotik turleri daha uygun olabilir.
En cok deneyimlenen semptoma gore uc tip IBS vardir:
IBS-D
Birincil semptom ishal olan kisi muhtemelen IBS-D’den muzdaripdir. Yayinlanan bir meta analize gore, Saccharomyces boulardii ishal, karin agrisi ve diski sIkligini azaltma konusunda IBS icin en iyi probiyotiklerden biridir. Saccharomyces boulardii’nin bir mayadir, bu nedenle bakterilerden farkli ozelliklere sahiptir. Bagirsakta uzun sure kolonize olmadigi icin gecici bir probiyotik olarak kabul edilir. Bu nedenle, sinerjik olarak calistiklari icin diger iyi bakterilerin yani sira S. boulardii iceren bir probiyotik almak iyi bir fikirdir.
IBS-C
En az bir anormal bagirsak hareketinin oldugu gunlerde, diskilarin cogu sert ve topakli olur. Kabizlikla ilgili yinelenen sorunlari varsa kisi muhtemelen IBS-C’den muzdaripdir. Bifidobacterium’dan gelen bakteriler, bu durumda bagirsak hareketlerini uyarmada en etkili gibi gorunmektedir. Bir calisma sonuclari, Bifidobacterium lactis BB-12 susunun kabizlikla mucadele edenler icin ozellikle yararli olabilecegini dusundurmektedir. 2012 tarihli bir calismanin bulgulari hem Bifidobacterium lactis BB-12 hem de prebiyotiklerle yapilan takviyenin bagirsak gecis suresini kisaltmada ozellikle etkili oldugunu gostermektedir.
IBS-MProbiyotikler Irritabl (Huzursuz) Bagirsak Sendromuna Yardimci Olur mu?
En az bir anormal bagirsak hareketinin oldugu gunlerde, ayni gun diskilar hem sert hem de sulu olur. IBS’li bircok kisi, degisen siskinlik, agri, kabizlik ve ishal semptomlari yasar. Bu durumda hangi semptomun hedeflenecegine karar vermek zor olabilir. Ideal olarak hem Lactobacillus hem de Bifidobacterium ailelerinden cok sayida farkli sus iceren, cok yonlu bagirsak destegi icin yuksek kaliteli bir probiyotik denemek bir secenek olabilir. Lactobacillus acidophilus NCFM ve Bifidobacterium lactis Bi-07 gibi suslarin sadece bagirsak hareketlerini duzenlemekle kalmayip ayni zamanda siskinlik, karin siskinligini ve karin kramplarini da rahatlattigi bulunmustur. Bu arada bazi arastirmacilar, Bacillus coagulans Unique IS-2 susunun faydali etkilerine isaret etmektedir.

Probiyotikler Guvenli midir?
Cogu bilim insani, IBS icin birincil tedavi olarak probiyotik kullanimini onermek icin cok erken oldugu konusunda hemfikirdir. Bazi suslarin bir veya iki sindirim semptomunu onemli olcude iyilestirmesi muhtemeldir fakat probiyotiklerin cogunun somut iyilesmelere neden olmasi olasi degildir. Ote yandan, probiyotikler guvenlidir, yaygin olarak bulunur ve nispeten ucuzdur. Etkili ilaclarin yoklugunda, bu takviyeler IBS’li bircok kisiye biraz rahatlama saglayabilir. Probiyotik takviyesi secilirken hatirlanmasi gereken birkac sey vardir. Ilk olarak, bilesiminin kanita dayali oldugundan emin olunmalidir cunku kalite arastirma IBS’yi hafifletmedeki rolunu destekler. Ikincisi, uretici tarafindan onerilen doz asla asilmamalidir ve etiketteki talimatlara gore alinmalidir. Calismalari icin onlara zaman taninmali ve olasi yan etkilere hazirlikli olunmalidir.
Ozellikle hassas bagirsaklari olanlara, probiyotik veya fermente gidalara yavas yavas baslamalari onerilmektedir. Sindirim sistemindeki yararli bakterilerin herhangi bir ani artisi, istenmeyen suslarla etkilesime girdikleri icin siskinlik gibi semptomlara neden olabilir, ancak vucut artan doza alistiktan sonra birkac gun icinde azalir. Yavas yavas baslamak, IBS’li kisilerin probiyotiklerine devam etmekten vazgecmelerini engelleyebilir. Probiyotik sirketleri, gidalar bakterileri yok etmek icin tasarlanmis midenin asidik pH’ini tamponladigi icin genellikle onlarin yiyeceklerle birlikte alinmasini onerir. Bazi probiyotik takviyelerinin, sindirim semptomlarini daha da kotulestirebilecek ek bilesenler icerdigi unutulmamalidir. Inulin, laktoz, fruktoz, sorbitol ve ksilitol gibi bilesenler hassas bunyeli kisilerde gastrointestinal sorunlari tetikleyebilir. Ote yandan, probiyotikler aslinda bazi insanlarda, ozellikle Ince Bagirsak Bakteriyel Asiri Buyumesi (SIBO) olanlarda IBS semptomlarini kotulestirebilir. Bir incelemeye gore SIBO, ince bagirsaktaki genel bakteri populasyonunda anormal bir artis oldugunda ortaya cikan ciddi bir durumdur. SIBO’nun genel belirtileri istah kaybi, karin agrisi, mide bulantisi, yemekten sonra siskinlik ve/veya rahatsiz edici bir dolgunluk hissi, ishal, aciklanamayan kilo kaydidir. SIBO varliginda probiyotik takviyeleri IBS’yi kotulestirebilir. Hastalarda SIBO varsa, probiyotiklerin ince bagirsakta hapsolma ve semptomlari kotulestirme riski vardir. IBS’yi probiyotiklerle tedavi etmeden once SIBO icin bir nefes testi yaptirilmasi tavsiye edilmektedir. Ayni zamanda, probiyotiklerin bazi SIBO semptomlarinin tedavisine yardimci olabilecegine dair kanitlar vardir. Bir arastirmaya gore, probiyotikler karin agrisini ve nefesteki hidrojen seviyelerini (SIBO kontaminasyonu icin belirtec) azaltabilir fakat bu ciddi durumu onlemede etkili degildirler.

Probiyotikler Ne Kadar Sure Alinmalidir?
IBS semptomlarini hafifletmek ya da yonetmek icin probiyotik kullanmaya baslayanlar sonuclari hemen gormeyi beklememelidir. Bir 2019 incelemesi, IBS’li kisilerin saglik yararlarini fark etmesinin ortalama sekiz hafta veya daha fazla surdugunu bulmustur. IBS icin probiyotik kullanmayi secen kisilere semptomlarin yonetilmesi icin ayni markayi uretici tarafindan onerilen dozda en az dort hafta boyunca almalari onerilmektedir. Uzun bir sure boyunca IBS icin probiyotik almanin guvenli oldugu dusunulmektedir. Uzun sureli kullanimin etkileri hakkinda daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmasina ragmen, IBS icin probiyotiklerin uzun vadede herhangi bir zarara neden olabilecegine dair bir kanit yoktur. Ayrica, sadece bir takviye almak sorunu cozmek icin yeterli olmayabilir. IBS icin probiyotiklerin ne kadar etkili oldugu, kullanilan takviyenin dozu, turu ve miktari ile tedavinin uzunlugu dahil olmak uzere bircok faktore bagli olabilir. Dahasi, probiyotik takviyeleri her IBS hastasina ayni sekilde fayda saglamayabilir. Bazi durumlarda, sindirim semptomlarini kotulestirebilirler.

Probiyotik Acisindan Zengin BesinlerProbiyotikler Irritabl (Huzursuz) Bagirsak Sendromuna Yardimci Olur mu?
Bazi fermente ya da fermente olmasa da probiyotik eklenmis gidalar tuketilerek vucuttaki probiyotik seviyesi artirilabilir. Fermente gidalar, canli mikrobiyal kulturlerin buyumesiyle yaratildiklari icin dogal olarak probiyotikler acisindan zengindir. Probiyotikler yogurt, kefir(fermente sut),lahana tursusu, kombucha (kombu) ve kimchi (Kore lahana tursusu, kimci) gibi dogal kaynaklardan alinabilirler. Probiyotiklerin eklendigi cesitli fermente edilmemis gidalarin gercekten probiyotik olarak sayilip sayilmayacagi icerdikleri mikroorganizma sayisina, icerdikleri suslarin sagliga faydalari olup olmadigina, sindirimden sag cikip cikmadiklarina baglidir. Tahillar ve tahilli barlar, sutler, meyve sulari probiyotiklerin eklendigi fermente olmayan gidalar arasindadir.
Probiyotikler takviyeler ve ilaclar (tabletler, sase ya da tek dozluk paketler veya sivilar) seklinde de alinabilir. Herkes icin ise yaramasa de, birkac calisma probiyotiklerin IBS semptomlarini azaltmadaki olumlu etkisini gostermistir. Bu yuzden IBS icin probiyotikler kesinlikle dikkate alinmaya deger. Mevcut tum probiyotik takviyeleri, klinik denemeler yoluyla sIki testlerden gecmez fakat piyasadaki yuksek kaliteli urunleri belirlemenin yollari vardir. Probiyotik takviyeler icin klinik deneylerde bilimsel olarak test edilmis yuksek kaliteli bir urun secilmesi onemlidir. Goz onunde bulundurmasi gereken seylerden bazilari sunlardir:
-Koloni olusturan birim (CFU) sayisi: Bir probiyotik takviye etiketinin CFU sayisini listeleyip listelemediginin kontrol edilmesi onerilir. Bu, probiyotik takviyesinin icerdigi canli ‘iyi’ bakteri miktaridir. Cogu probiyotik, doz basina en az 1-10 milyar CFU icerir.
-Bilesim: Bir urunun, IBS tedavisi icin ozel olarak calisilmis bir probiyotik sus icerip icermedigi kontrol edilmelidir. Yukaridaki ana probiyotik grup adlarina bakilmalidir.
-Rastgele kontrol edilen denemeler: IBS’de yaptiklari arastirmalar hakkinda ozel bilgiler icin probiyotik ureticisiyle iletisime gecilebilir. En guvenilir kanitlar, asagidaki denemelerden elde edilir:
*Plasebo kontrollu: Hastalar probiyotik veya sahte bir versiyon almak uzere rastgele ayrilir.
*Cift kor: Ne doktor ne de hasta probiyotik mi yoksa plasebo mu aldiklarini bilmez.
-Ucuncu taraf testi: Bagimsiz bir laboratuvar tarafindan ucuncu taraf testinden gecmis bir probiyotik takviyesi aranmalidir. Bu, yuksek kaliteli bir urunun iyi bir gostergesidir.

IBS ve Diyet
IBS, hem siddeti hem de semptomlari neyin tetikleyebilecegi acisindan her kisi icin farkli olabilir. Belirli gidalar semptomlarin kotulesmesine neden oluyorsa, almak icin secilen probiyotik takviyelerin yani sira diyete de bakmak onemlidir. IBS’li kisilerin %70’e kadarinda belirli yiyecekleri yemek semptomlari daha da kotulestirebilir. Uzak durmaktan baska, bagirsaklarin bu yiyecekleri sindirmesine yardimci olmak icin probiyotikler alinabilir. Daha fazla sayida faydali probiyotik bakterinin, sIklikla IBS’yi tetikleyen yuksek FODMAP (Fermente Edilebilir Oligosakkaritler, Disakkaritler, Monosakkaritler ve Polioller) gidalarinin parcalanmasina yardimci olacagi dusunulmektedir. Basitce soylemek gerekirse, bu gruba giren gidalar sindirildiginde bagirsak bakterilerinin cok fazla gaz uretmesine neden olan gidalardir. Agri, gaz ve siskinlik gibi tipik ve rahatsiz edici IBS semptomlarina sIklikla neden olan bu gazdir. Bir 2016 arastirmasi, IBS’li kisilerin %86’sinin dusuk FODMAP diyetinin ardindan IBS semptomlarinin onemli olcude iyilestigi sonucuna varmistir. Bununla birlikte, kati bir dusuk FODMAP diyeti cok kisitlayici olabilir, bu nedenle bir diyetisyenden rehberlik alinmalidir. Bazilari icin bol meyve, sebze ve bol su iceren saglikli bir diyet buyuk bir fark yaratmak icin yeterlidir. Digerlerinin yedikleri konusunda daha kati olmalari gerekebilir. Tuketilen belirli yiyeceklerin durumu kotulestirdiginden emin olmayanlar bir yiyecek semptom gunlugu tutmali ve belirli yiyecekleri yedikten sonra semptomlar ortaya ciktiginda not etmelidir.
Not: Bu sitedeki hicbir icerik, tarihi ne olursa olsun bir doktorun dogrudan tibbi tavsiyesinin yerine kullanilmamalidir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık