IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Endustriyel Yumurta Uretiminin Tavuklar Uzerindeki Etkileri Nelerdir?


Tavuklarda yumurtalik, gelismekte olan yumurta veya yumurta sarisi kumesidir. Disi insan yumurtaliklari da gelismekte olan yumurtalar icerir. Kadinlarda ayda bir kez yumurtaliktan olgun bir yumurta salinir. Yumurta dollenirse, rahim duvarina tutunur ve bir embriyo olusturmaya baslar. Yumurta dollenmezse, Endustriyel Yumurta Uretiminin Tavuklar Uzerindeki Etkileri Nelerdir?ortadan kaldirilir. Bu, adet kanamasindan (rahim zarinin dokulmesi) yaklasIk iki hafta once gerceklesir ve bu surec kadin vucuduna agir bir yuk getirir. Tavuklar adet gormese de (ve bu nedenle yumurtalari bazen iddia edildigi gibi “tavuk adetleri” degildir), vucut boyutlarina ve agirliklarina gore cok daha buyuk yumurtalar olusturma ve verme dongusu, ozellikle bu kadar dogal olmayan yuksek oranlarda yumurta uretmek icin yetistirilen modern tavuklarda tartismasiz fiziksel olarak daha da yorucudur.

Tavuklar Kac Yumurta Yumurtlar?
Aslinda, yumurta yapma ve yumurtlama sureci o kadar fazla enerji ve emek gerektirir ki, dogada yabani tavuklar yilda sadece 10 ila 15 yumurta yumurtlar. Evcil yumurta tavuklarinin turedigi, yabani akrabalari olan Kirmizi Orman Kumeslerine yilda bir ila iki salkim yumurta birakir ve salkim basina ortalama 4 ila 6 yumurta duser. Vucutlari, evcil tavuklarin genetik manipulasyon yoluyla uretmeye zorlandiklari yuzlerce yumurtayi birakmanin fiziksel yorgunlugunu asla kaldiramaz. Tavuklarin her zaman dogal olarak yumurta “verdigi” yaygin bir yanilgidir, cunku modern yumurta tavuklari yilda 250 ila 300 arasinda yumurta vermek uzere yogun bir sekilde yetistirilmektedir. Ancak vahsi dogada tavuklar, tum kuslar gibi, sadece ureme mevsiminde – ozellikle ilkbaharda – ve sadece genlerinin hayatta kalmasini saglayacak kadar yumurtlarlar.

Yumurtalar Olu Yavru Civcivler midir?
Insan tuketimi icin satilan yumurtalar dollenmemis oldugundan teknik olarak degildir, ancak yumurta endustrisi her gun milyonlarca yeni dogmus civcivi oldurmektedir; 350 milyon nufuslu bir ulkede ortalama her yil 260 milyondan fazla civciv oldurulmektedir. Fabrika yumurta ciftliklerine, kucuk ciftliklere ve arka bahcedeki yumurta tavugu meraklilarina disi civciv saglayan kuluckahanelerde, erkek civcivler ayiklanmakta ve dogumdan kisa bir sure sonra dev maseratorlerde canli canli ogutulerek, gazla zehirlenerek ya da cop torbalarinda ve cop konteynerlerinde bogulmaya terk edilerek oldurulmektedir. Erkek civcivler asla yumurtlamayacagi ve et icin satilan turden olmadigi icin (et tavugu irklari genetik olarak cok daha fazla gogus kasi ve et buyutmek icin manipule edilmistir), yumurta endustrisi icin degersiz kabul edilirler ve bu nedenle cop olarak atilirlar. Erkek civcivlerin yok edilmesi dunya capinda standart bir yumurta endustrisi uygulamasidir.Endustriyel Yumurta Uretiminin Tavuklar Uzerindeki Etkileri Nelerdir?

Bu tavuklari tedavi eden veterinerlerin sIklikla karsilastigi sorun, tavuk rahminden bir kilodan fazla curumus yumurta bulunmasiydi. Veterinerler, bu tavuklarda bu curumenin cok sIk goruldugunu, ureme yolu komplikasyonlari, yumurta baglanmasi, curumus yumurtalar, yumurta sarisi peritoniti, yumurta kanalindan yirtilan yumurtalar gibi her turlu sorunun ortaya ciktigini belirtiyorlar.

Yumurtanin Yapisi
Kabuk

Yumrulu ve tanecikli bir dokuya sahip olan yumurta kabugu, 17.000 kadar kucuk gozenekle kaplidir. Yumurta kabugu neredeyse tamamen kalsiyum karbonat (CaCO3) kristallerinden olusur. Yari gecirgen bir zardir, yani hava ve nem gozeneklerinden gecebilir. Kabuk ayrica bakteri ve tozu disarida tutmaya yardimci olan cicek veya kutikul adi verilen ince bir dis kaplamaya sahiptir.

Ic ve Dis Membranlar

Yumurta kabugu ile yumurta aki arasinda yer alan bu iki seffaf protein membran, bakteri istilasina karsi etkili bir savunma saglar. Bu katmanlari cekistirirseniz, sasirtici derecede guclu olduklarini goreceksiniz. Kismen insan sacinda da bulunan bir protein olan keratinden yapilmistir.

Hava Hucresi

Yumurta yumurtlandiktan sonra icindekiler soguyup buzuldugunde bir hava boslugu olusur. Hava hucresi genellikle yumurtanin buyuk ucundaki dis ve ic zarlar arasinda yer alir ve sert pismis bir yumurtanin ucunda sIklikla gordugunuz krateri aciklar. Hava hucresi yumurta yaslandikca buyur.

Albumen

Yumurta aki, Latince “beyaz” anlamina gelen albus kelimesinden gelen albumin olarak bilinir. Kalin ve ince albuminin birbirini izleyen dort katmani, suya ek olarak yumurta akinin ana bilesenleri olan yaklasIk 40 farkli protein icerir.

Salaze

Yumurta akinin opak ipleri olan salazeler, yumurta sarisini yumurtanin merkezinde tutar. Kucuk capalar gibi, yumurta sarisinin kabugunu yumurta kabugunu kaplayan zara baglarlar. Ne kadar belirgin olurlarsa, yumurta o kadar taze demektir.

Vitellin Membran

Yumurta sarisini cevreleyen seffaf kilif.

Yolk

Yumurta sarisi, beyazindan daha az su ve daha fazla protein, bir miktar yag ve yumurtanin vitamin ve minerallerinin cogunu icerir. Bunlar arasinda demir, A vitamini, D vitamini, fosfor, kalsiyum, tiamin ve riboflavin bulunur. Yumurta sarisi ayni zamanda etkili bir emulgator olan lesitin kaynagidir. Yumurta sarisi rengi, tavugun beslenmesine ve cinsine bagli olarak bir parca saridan muhtesem koyu turuncuya kadar degisir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık