IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Vis Adasi Nasil Bir Yerdir?


Hirvatistan‘in Adriyatik adalari arasinda olan Vis adasi, acik denizdeki stratejik konumu nedeniyle uzun yillar boyunca askeri bolge olarak hizmet vermis ve uzun yillar boyunca turizmin gelismesiyle bakir Vis Adasi Nasil Bir Yerdir?kalmistir. Hirvatistan’in bagimsizligini kazanmasindan bu yana ada yavas yavas dis dunyaya acilmaya baslamis, kendine ozgu geleneklerini, tarihini, kulturel mirasini ve dogal guzelliklerini dis dunyaya sunmus ve yavas yavas Hirvatistan’in en populer turistik yerlerinden biri haline gelmistir. Vis adasinin uzun ve calkantili tarihi boyunca, adanin sakinlerinin bircogu daha iyi bir yasam arayisiyla adayi terk etmis, cogunlukla okyanusu asarak Amerika ve Avustralya‘ya gitmis, bilgi ve becerilerini de yanlarina alarak bu gelismekte olan ulkelerin kalkinmasina yardimci olmuslardir. Bugun, dunyanin dort bir yanindan onlarin torunlarinin bircogu atalarinin adasini ziyarete geliyor ve atalarinin Vis adasini neden terk ettiklerini merak ederek anavatanlarinin guzelligi ve kulturel mirasi karsisinda hayrete dusuyorlar. Bunun bircok nedeni var, ancak en yaygin olanlari ekonomik nedenlerdir. Gecmiste Vis adasi sakinlerinin gecim kaynagi esas olarak tarim ve balikciliga bagliydi ve kotu hava kosullari veya salgin hastaliklar nedeniyle mevsimsel uretim eksIklikleri Vis adasi nufusu icin buyuk ekonomik zorluklar yaratir ve onlari adayi terk etmeye zorladi. Gunumuzde bu egilim degismis ve bircok yabanci bir daha ayrilmamak uzere Vis adasina gelerek bu guzel Hirvat adasini kendi evleri haline getirmistir.

Vis adasi 90.30 km2’lik yuzolcumuyle Hirvatistan’in en cikintili adasidir. Daha kucuk ada ve adaciklardan olusan bir takimada ile cevrilidir: Ravnik, Budikovac, Bisevo, Svetac, Jabuka, Brusnik ve Palagruza. Dogudaki en yakin ada Hirvatistan’in en yesil adasi olan Korcula adasidir. Vis ve Korcula komsu adalar olmasina ragmen, aralarinda dogrudan feribot veya katamaran baglantisi yoktur, ancak arabasi olmayanlar icin tekne transferi organize etmek mumkundur. Daha guneydoguda, bugun bir doga parki olan Lastovo adasinin takimadalari yer almaktadir. Hvar kanali onu Hvar adasindan, Bisevo kanali ise Bisevo adasindan ayirmaktadir. Italya kiyilarindan yaklasIk 60 mil uzakliktadir. Ada boyunca uzanan uc dag vardir ve bu daglarin arasinda karstik alanlar bulunur.

Hum en yuksek rakima (587 m), Sveti Duh (563 m) ve Mali Hum (514 m) sahiptir. Yerli halk tarim, balikcilik ve turizmle ugrasir. Adanin kiyilari egimli ve ayriktir. Adanin batisinda Komiza korfezi ve kuzeyinde Vis limani yer alir, bunlar ayni zamanda adanin en onemli ve en buyuk iki yerlesim yeri ve sehir merkezidir ve adayi boydan boya gecen duzenli bir otobus baglantisi ile birbirine baglidir. Vis adasinin kiyisi boyunca, adanin guneydogu kiyisinda yer alan Milna ve Rukavac olmak uzere en buyuk ikisi, Vis Adasi Nasil Bir Yerdir?apartmanlarda ve tatil evlerinde ozel konaklama imkani sunan modern evlerin bulundugu cok sayida kucuk koy ve korfez vardir.

M.O. 3000 yilinda Vis’e yerlesen ilk insanlar Akdeniz kokenliydi. M.O. 2000 yilinda, M.O. besinci ve altinci yuzyilda kendi hukumetlerini kuran Iliryalilar tarafindan bir kenara itildiler. M.O. yaklasIk 397 yilinda Yasli Dimitrij’in Sirakuza tirani Vis’te kolonisini kurdu ve yerlesimciler Korcula adasindaki Lumbarda, Trogir (Tragurion) ve Stobrec’te (Epetion) alt kolonilerini kurarak nufuzlarini orta Dalmacya adalarina ve kiyilarina dogru genislettiler. M.O. 219 yilinda Romalilar tarafindan yenilgiye ugratilan Ilirya krali I. Agron ve kralice Teuta, Vis’in (Isa) otoritesini tehdit etmistir. O zamandan beri Isa Roma’nin otoritesini kabul etmistir. Bati Roma Imparatorlugu’nun cokusunden sonra (476 yili), Vis bir zamanlar Gotlarin ve daha sonra Bizanslilarin otoritesini kabul etti. Hirvatlar yedinci yuzyilda Vis’e yerlesmeye baslamistir. Vis, Venedikliler tarafindan isgal edilip tahrip edildi ve 1420’den itibaren Venedik otoritesi altina girdi. 1797’de Campoformio’da yapilan barisla Venedik burayi Avusturya‘ya devretti ve 1805’te Požun’da yapilan baristan sonra burayi tahkim eden Fransizlarin eline gecti. Mart 1811’de Ingiliz filosu Fransiz-Italyan filosunu agir bir yenilgiye ugratir ve Vis’i isgal eder.

Viyana Kongresi’nin 1814 tarihli duzenlemelerine gore, Italyanlar tarafindan isgal edildigi 1918 yilina kadar Avusturya’ya iade edilmistir. 1921 yilinda Rapal Anlasmasi ile Sirp, Hirvat ve Sloven Kralligi’na ait olmustur. 1941’de Italyanlar tarafindan isgal edildi ve 1943’te Italya’nin teslim olmasina kadar Italyanlarin yonetiminde kaldi. Bundan sonra sosyalist Yugoslavya’daki Partizan ordusunun askeri deniz ussu haline gelen Vis, stratejik konumu nedeniyle yabancilara kapatildi (bu duzenleme 1989’da sona erdirildi) ve adanin tamami buyuk bir askeri kaleye donusturuldu. Ancak bu izolasyon, Vis adasi sakinleri icin ne kadar zor olsa da, Hirvatistan bagimsizligini kazandiginda Vis’i tum Akdeniz’in gozde destinasyonlari arasina yerlestirdi. Guzel plajlari, korunmus dogasi, ekolojik tarimi ve korunmus geleneksel mimarisi bu essiz Hirvat adasinin benzersiz avantajlaridir.

Vis KasabasiVis Adasi Nasil Bir Yerdir?
Vis her zaman balikcilarin ve bagcilarin adasi olmustur. Vis adasindaki Komiza, Adriyatik’te balikciligin besigi olarak kabul edilir ve gecmiste Komiza balikcilari tum Akdeniz limanlarinda kendi alanlarinda uzman olarak taninirlardi. Bugun Komiza’daki Balikcilik Muzesi, Vis balikcilarinin unlu tarihini gozler onune sermektedir. Dalmacya ve Hirvatistan’da ilk uzum asmasinin antik Yunanlilar tarafindan dikildigi ve bunun bir Vis tarlasina ekildigi soylenmektedir. Yunan yazar Agatarhid, Vis sarabinin digerlerine kiyasla daha iyi oldugunu soylemistir. En unlu otantik beyaz sarap kesinlikle adadaki sayisiz restoran ve mahzende deneyebileceginiz unlu Vis Vugava’dir.

Bu essiz tarihi, kulturel ve dogal mirasa guzel kristal berrakliginda denizi, carpici gizli plajlari, koylari ve adalari, benzersiz ve neredeyse yok olmus otantik Akdeniz ortamini ve yasam tarzini denemek isteyen ziyaretciler icin favori turistik yer oldugu aciktir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık