IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
David Hockney (1937-) Kimdir?


9 Temmuz 1937’de Ingiltere’nin Bradford sehrinde dunyaya gelen David Hockney, 1960’larin Pop Art akimina katki sagladi. Hockney’in sanati dostlarinin portreleri, sahne tasarimlari ve baskilar gibi cesitli alanlardaydi. Ebeveynleri Hockney’i kati bir Methodist olarak yetistirdi. Hockney cocukken kilise okulunda Isa’nin cizimlerini yaparken sanatla tanisti. Carl Rose opera kumpanyasi tarafindan sahnelenen La David Hockney (1937-) Kimdir?Boheme operasini seyrettikten sonra Hockney, muzikale ilgi duymaya basladi. Bu durum onun sinestezi hastaliginin sonucu olarak gorulmektedir. Bu hastalik ile duyular arasindaki sinirlari bulaniklasan Hockney, muzigi bir renk olarak gormekteydi.
1948 yilinda Bradford Grammar School okulundan burs kazanan Hockney, kariyerine sanatci olarak devam etmeye burada karar vermistir. 1953 yilinda Bradford’da Bolge Sanat Koleji’ne kayit olan Hockney, yagli boya ile resim yapmaya baslamistir.
Daha sonra Londra Kraliyet Sanat Koleji’ne devam etmistir. Bu sirada Genc Cagdaslar sergisine katilarak ulke capinda taninmistir ve Britanya Pop Art akiminin baslamasini saglamistir. Konu olarak anlamli konular uzerine calismak isteyen Hockney, sevdigi siirler ve vejetaryenlik uzerine resimler yapmaya basladi. Bu durum onun resimlerdeki cinsel yonelimini kesfetmesini sagladi.
Kraliyet Sanat Koleji’ndeki son yilinda yaptigi eserlerin degerlendirilmeye alinmasini isteyerek kendisinden istenen final yazisini yazmayi reddetti. Bunun uzerine okul onu mezun etmedi ve Hockney Diploma adli eskizini yapti. Bu eskiz 2013 Haziran’da gerceklesen bir mezatta 20.000 sterline satilmistir. Hockney’in yetenegini ve ununu farkeden okul, daha sonra okul yonetmeligini degistirerek ona diplomasini vermistir.
1961 yilinin yazinda ilk kez New York’u ziyaret eden Hockney, 1960’li yillarda cokca seyahat etmistir. New York gezisi sirasinda Andy Warhol ile tanismistir ve ikili arkadas olmuslardir. California’ya hayran olan Hockney, sonunda birkac yilligina Santa Monica’da kalmistir. Akrilik boya ile canli renkler kullanarak yaptigi bir dizi yuzme havuzu resmine bu yeni cevresi ilham kaynagi olmustur. Bu serinin en unlu resimlerinden biri The Splash’tir.
Dostlarinin portreleri, baskilar ve New York City’deki Metropolitan Opera, Royal Court Theatre, Glyndebourne ve La Scala gibi mekanlara yaptigi sahne tasarimlari Hockney’in sanat calismalari arasinda yer almaktadir.1968 yilinda dostlarinin, sevgililerinin ve akrabalarinin portlerini yapmaya baslayan Hockney, bu portrelerinde Naturalizm kavramini esas almaktadir. Genellikle ayni modellerin tekrar tekrar resimlerini yapiyordu. Modelleri arasinda sahne tasarimcilari Celia Birtwell ve Ossie Clark da yer almaktaydi. Gunumuzde Londra’daki Tate Gallery’de en meshur tablolarindan biri olan Bay ve Bayan Clark ve Percy (1970-1971) sergilenmektedir.David Hockney (1937-) Kimdir?
1980’lerde Hockney’in sanatinin yeni bir yonelim almasiyla, hareket halindeki modellerin Polaroid fotograflarini cekip bunlari deforme olmus bir dama tahtasi oruntusu olusturacak sekilde duzenleyerek fotograf kolaji olusturmaya baslamistir. Yaptigi calismalarla modelin hareketini fotograf makinasinin perspektifinden veriyor ve izleyiciye modelle birlikte hareket ediyormus izlenimi veriyordu. Hockney kubizm uslubu yansitarak yaptigi fotograf kolaj serisinin adini “birlestirici” olarak belirlemistir.
1990 yillarinda Hockney sanatini yeni teknolojileri kullanarak devam ettirmistir. Bazi resimlerinin kopyalarini yapmak icin renkli fotokopi makinesini kullanmistir. Hala gunumuzde farkli teknolojileri kesfederek eserler uretmeye devam etmektedir. Nitekim iPhone ve iPad uygulamalarini kullanarak yuzlerce portre, naturmort ve manzara resmi uretmistir.
Cinsel yonelimini acikca dile getiren Hockney, ilk gercek iliskisini 19 yasindaki Peter Schlesinger ile yasamistir. En gozde modeli haline gelen Schlesinger, aralarindaki yakinligi gosteren cesitli resimlerde yer almistir.David Hockney (1937-) Kimdir?
Sanat hayati boyunca sanatci olarak buyuk takdir toplayan Hockney, 1967’de Liverpool’da Walker Sanat Galerisi’nin Moores Resim Odulu’nu almistir. 1988 yilinda The Royal Photographic Society’nin Ilerleme Madalyasi’ni almistir. 2003 yilinda ise fotograf alaninda yaptigi onemli katkilar nedeniyle Ozel 150. Yildonumu Madalyasi ve Onur Uyeligi’ni kazanmistir. Kasim 2011’de Hockney, The Other Art Fair tarafindan Britanya’nin gelmis gecmis en etkin sanatcisi ilan edilmistir. 2012 yilinda ayrica sanata ve bilime vermis oldugu katkilardan dolayi sadece 24 uyeye verilen Liyakat Nisani Kralice II. Elizabeth tarafindan Hockney’e verilmistir.
Sanat simsari John Kasmin 1963 yilindan beri Hockney’in menajerligini yapmaktadir ve bu sure zarfinda ikili, buyuk basari saglamislardir. 2006 yilinda sanatcinin The Splash isimli eseri 2,6 milyon sterline, altmis resmin bir araya getirilerek olusturulan A Bigger Grand Canyon tablosu ise Avusturya Ulusal Galerisi’nde 4,6 milyon dolar gibi yuklu bir miktara satilmistir. Ayrica Hockney, Beverly Hills’li Ev Hanimi adli tablosunu rekor fiyata satmistir. Tabloda havuz kenarinda uzun canli pembe renkte elbise giyen koleksiyoncu Betty Freeman’i akrilik boya ile resmetmistir. Tablo 3,65 metre boyutundadir ve 2008 yilinda New York’ta Christie’s mezadinda 7,9 milyon dolara satilmistir. 2018 yilinda Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) adli eseri 90,3 milyon dolara satilmistir. Bu eser ile David Hockney, yasayan bir sanatcinin eseri icin odenmis en yuksek rakam unvanina sahip olmustur.David Hockney (1937-) Kimdir?
1966’da yapilmis olan The Splash adli tablo bizi Kaliforniya’nin sakin ve gunesli, bir gunune goturmektedir. Kendimizi bir yuzme havuzunun kenarinda, sicrama tahtasinin olustrudugu kosegen disinda yatay ve dikey cizgilerden olusan sahnede buluruz. Olusan bu sakinlik icinde sessizligi bozan sicramanin sesini duyabiliriz.
Hockney’in 1972’de yapigi Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) adli tablo buyuk tuval uzerine akrilik boya ile yapilmistir. Bir Pop Art resmi olan eser icin Alex Rotter tarafindan Avrupali ve Amerikali bakis acilarini ayni anda yansittigi degerlendirmesi yapilmistir.
Bazi Eserleri
The Third Love Painting-1960
The Splash-1966
A Bigger Splash-1967
Beverly Hills Housewife-1967
American Collectors (Fred and Marcia Weisman)-1968
Mr and Mrs Clark and Percy-1971
Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)-1972
My Parents-1977
A Bigger Grand Canyon-1998
The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık