IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Palamut Baligi Nedir?


Adindan da anlasilacagi gibi, Palamut Baligi orta buyuklukteki yirtici baliklarin bir kabilesindedir. Palamut baligi ayni zamanda isin yuzgeclidir, bu da onlarin kemikli baliklar oldugu anlamina gelir. Palamut baligi Orkinos ve Uskumru ailesine aittir. Ayni ailede yer alan ve Japon mutfaginda populer olan benzer baliklar sunlardir:Palamut Baligi Nedir?

Mavi Yuzgecli Orkinos
Uskumru
Istavrit
Palamut, koyu mavi ila mor renkli sirtli, gumusi karinlari olan, alt kanatlarinda yaklasIk 3 ila 5 yatay seritli, bas bolgesi disinda neredeyse hic pulu olmayan, 80 cm uzunluga kadar buyuyebilen, 8-10 kg arasi agirlikta, yaklasIk 8-11 yillik yasam suresi olan, gunduz 260 m derinlige kadar dalabilen, gece boyunca su yuzeyine yakin yuzebilen baliklardir.

Uskumru ailesindeki Sarda cinsi baliklar, skipjack ton baligi gibi diger benzer turlerle birlikte palamut yapiminda kullanilir. Japonya‘da bonito olarak da bilinen bu baliklarin uzun ve zarif govdeleri, catal kuyruklari ve sirt ile kuyruk yuzgecleri arasinda bir dizi kucuk yuzgecleri vardir. Mutfak degerinin yani sira, palamutlar sunduklari spor icin de takdir edilmektedir ve tum buyuk okyanuslarda bulunurlar. Palamut taze olarak da yenebilir ve bazen ton baligi ailesinin diger uyeleriyle birlikte konserve olarak satilir.

Populer konserve, kurutulmus ve taze baliklari saglayan bazi orkinos turleri alti fitten daha uzun ve yuzlerce kilo agirliginda olabilir. Populer konserve, kurutulmus ve taze baliklari saglayan bazi ton baligi turleri alti fitten fazla buyuyebilir ve yuzlerce kilo agirliginda olabilir.

Palamut mevsimi ilkbaharin baslarinda, baliklarin kiyilarda toplanip sonbahara kadar orada kaldiklari zamandir. Palamutlar butun olarak haslanmadan ve ikiye bolunmeden once cok sayida toplanir. Baligin kilciklari ve derisi cikarilir ve ikiye bolunmus baliklarin bazilari guneste tutsulenir ve kurutulur. Baliklar, butun veya pul halinde satilabilen kati kahverengi balik bloklari olusturana kadar tekrar tekrar tutsulenir ve kurutulur.

Palamut, ticari balikcilarin kullanim kolayligi icin baligi pul haline getirmeye basladigi 1970’lere kadar butun olarak satilirdi. Bu donemden once, ascilar baligin dis kisminda biriken kufu periyodik olarak temizleyerek baligin parcalarini gerektigi gibi tiras ederlerdi. Bazi ascilar hala butun palamutu tercih etmekte ve lezzetinin pullardan daha ustun oldugunu iddia etmektedir. Pullarin kuruma ve lezzetini kaybetme egilimi daha fazladir ve sIkica kapatilmis kaplarda karanlik, serin ve kuru bir yerde saklanmalidir.

Palamut, miso corbasi, cesitli yiyecekleri kaynatmak icin kullanilan sivilar, eriste icin et suyu ve bazi soslar ve marinatlarin da temelini olusturan Japon corba suyu olan dashi’nin ana bilesenlerinden biridir. Dashi, palamut ve deniz yosunu pullarinin suda kaynatilmasi ve ardindan elde edilen sivinin suzulmesiyle yapilir ve geride zengin, tuzlu bir et suyu birakir. Diger pek cok Japon tarifinde de bu onemli deniz mahsulu malzemesine ihtiyac duyulmaktadir ve Japon baharatlarindan olusan bir kutuphaneye sahip olmak isteyen ascilar palamut veya onceden karistirilmis dashi tozlari edinmelidir.Palamut Baligi Nedir?

Bu familyanin cesitleri tum denizlerimizde gorulse de en lezzetli olanlari Karadeniz ve Marmara’da avlanan turleridir. Karadeniz ve Marmara palamudunun basindan kuyruguna kadar uzanan dort koyu, uc acik renkli olmak uzere 7 bant vardir.

Ege’de yasayan ve tombik, benekli orkinos ve yazili orkinos olarak bilinen yakin akrabalarinda ise sirttan karina dogru uzanan en az 16 alacali bant ve karin cevresinde en az uc siyah benek vardir. Bu turun etinin tadi gercek palamut kadar lezzetli degildir. Fakat bircok kisi bu ozelligini bilmedigi icin palamut diye kandirilmakta ve daha sonra palamuttan sogumaktadir.

Ulkemizde Palamut avi Agustos’ta baslar. Ilk olarak, vanoz ve cingene palamutlari Karadeniz’e gelir, ardindan eylul ayinda palamutlar gelmeye baslar. En verimli zamani eylul basindan subat ortasina kadardir. Bu mevsimde cok yagli oldugu icin kizartmasi biraz agir olur. Bu nedenle izgarasi ve firini tavsiye edilir. Ayni mevsimde yahnisi de harikadir. Diger mevsimlerde kizartmasi yapilabilir. Palamut siyah etli oldugu icin bugulama ve corba yapilmaz.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık