IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Muzigin Anavatani Bali


Bali’nin muzigi, ziyaretciler icin bu kulturel ve sanatsal acidan zengin adanin giris kapilarindan biridir. Muzik Bali’nin her yerinde mevcuttur ve Bali’de dunyanin baska yerlerine kiyasla daha fazla orkestra ve muzisyen bulunmaktadir. Muzik, bir bolgenin kulturunun ziyaretciler ve yabancilarla paylasilmasinda kelimenin tam anlamiyla onemli bir rol oynar. Topluluklarin dil engeli olmaksizin kendilerini ifade edebilmelerinin yolunu acar.Muzigin Anavatani Bali

Muzik bolgede hayatin her alaninda yer alir ve cok cesitlidir. Koyler ve tapinaklar eyaletteki muzigin merkezini olusturur ve her koyde birden fazla muzik kulubu bulunur. Bali’deki muzik kulturunun onemli bir parcasi da enstrumanlarin kisilere degil, muzik kulupleri ya da sekalar gibi gruplara ait olmasidir.

Bali Muzik Enstrumanlarinin Turleri:
1. Ceng-Ceng
Adini vuruldugunda cikardigi “ceng ceng ceng” sesinden alan bu enstruman metalden yapilir ve zil seklindedir. Metal zilin dis kisminda tutmaya yarayan kirmizi iplikler bulunur ve muzik bir plakaya digeriyle vurularak yapilir. Ceng-ceng neredeyse tum Bali muzigi turlerine eslik eder.

2. Genggong
Genggong, palmiye sekeri yapragindan kesilmis bir dil ile bambu bir cerceveden yapilir. Enstruman, bir ucundaki “playah” emilerek ve dile bagli tel cekilerek calinir. Farkli sesli harfler farkli notalar uretir ve muzik titresimlerle uretilir.

3. Rindik
11 bambu cubuktan olusan ve cubuklara lastik bir tokmakla vurularak calinan rindik, hassas bir ugultu uretir. Bu ugultu, bambu cubuklarin her biri bir oncekinden biraz daha yuksek olacak sekilde ciftler halinde akort edilmesinden dogar. Rindik besteleri genellikle dogadan ilham alir ve Bali’deki her koyde farklilik gosterir. Muzikal kutlamalarda birden fazla kisi rindik calar ve flutler, gonglar, ceng-cengler ve benzerleri ona eslik eder.

4. GongMuzigin Anavatani Bali
Gonglar bolgede 13. yuzyildan beri kullanilmaktadir ve sadece Bali muziginin degil Endonezya muziginin de geleneksel bir parcasidir. Gonglar cok yonludur ve Bali’nin cagdas muzik sahnesinde sIklikla elektronik muzikle isbirligi icinde kullanilir.

5. Flut
Bambu tuplerden yapilan flutler, muzik yapmak icin uflenir. Bir flut, karninda alti delik bulunan bir bambu tupten yapilir. Flut calanlar farkli sesler cikarmak icin bu deliklerden hangilerini kapatacaklarini bilirler. Bali’de suling olarak da bilinen flutler, Endonezya’nin geri kalanindan cok farkli olan sabit bir ses cikarmak icin dairesel bir nefes teknigi kullanilarak calinir.

6. Kendang
Kendang, Endonezya’da kullanilan ve muzik yapmak icin dovulen iki basli bir davuldur. Kendanglar gamelan orkestrasinin onemli bir parcasidir ve Bali’de ciftler halinde kullanilirlar. Ornegin, Bali’deki bir gamelan kendang wadon adi verilen alcak perdeli bir kendang ve kendang lanang adi verilen tiz perdeli bir kendang kullanir. Bu ikisinin yani sira Bali, farkli boyutlarda yedi tur kendang’a ev sahipligi yapar. Bunlar en buyukten en kucuge dogru kendang mebarung, kendang tambur, kendang bebedug, kendang cedungan, kendang gupekan, kendang bebarongan ve kendang krumpungan’dir.

7. Mandolin
Mandolin, telleri koparilarak calinan telli bir vurmali calgidir. Mandolinler Endonezya’nin Japon isgalinden sonra bolgede populer hale gelmis ve gunumuzde gamelan orkestrasinin vazgecilmez bir parcasi olmustur.

Gamelan Gong – Geleneksel Bali Orkestrasi
Bali ve Java‘ya ozgu bir orkestra tarzi olan gamelan, gonglar, flutler, ksilofonlar, kendang gibi tefler, davullar ve benzerlerinden olusur. Gamelan, Bali kulturunun onemli bir parcasidir, insanlari bir araya getirir ve ozgurce ifade etmelerini saglar.Muzigin Anavatani Bali

Bali ve Cava gamelani Majapahit Imparatorlugu doneminde benzer sekilde gelisirken, Endonezya’nin cogu 15. yuzyilda Islam’a gecti. Ancak Bali’nin agirlikli olarak Hindu kalmasi, gamelan muziginin farkli bir sekilde gelismesine yansimistir. Ornegin, bolgenin orkestrasi hizli bir tempoya sahipti ve daha meditatif olan Cava gamelaninin aksine virtuoziteye odaklaniyordu.

Bali’de 20’den fazla farkli gamelan turu vardir ve her turun kendi baglami ve gelenegi vardir. Batur tapinaginin gamelan gong gede’sinin Bali’deki en eski gamelan bicimi olduguna inanilmaktadir. Bali’nin dogusundaki gamelan semar pegulingan yedi tona sahipken, gamelan pelegongan bes tona sahiptir. Gamelan gong keybar, Bali’deki orkestranin en modern formudur, 20. yuzyilin baslarinda gelismistir ve cok daha hizli bir tempoya sahiptir. Gamelan bebonangan ve gamelan angklung gibi tasinabilir gamelan stilleri tapinak torenlerinin ve dini alaylarin bir parcasidir.

Gamelan Muzigini Deneyimleyebileceginiz Yerler
1. Ubud Sarayi
Gamelan burada dans gosterilerine eslik eder ve ziyaretciler buyuleyici kostumler ve dans hareketleriyle karsilasirlar. Ubud Sarayi ayrica gosteriyi Ingilizce olarak aciklayan bir brosur de sunmaktadir.

2. Cenik Wayah Cocuk Gamelan ve Dans Grubu, Ubud Su Sarayi
Ubud Su Sarayi’nin carpici fonunda gerceklesen bu performansta yetenekli cocuklar ve genc yetiskinler keyifli bir gosteri sunuyor.

3. Mekar Bhuana
Mekar Bhuana cok yonlu bir gamelan deneyimi sunuyor. Ziyaretciler gamelan uzmanlariyla etkilesime gecerek bu muzik gelenegi hakkinda bilgi edinebilir ve hatta enstrumanlardan birkacini calmayi deneyebilirler. Ziyaretciler bir gamelan performansi izlemenin yani sira enstruman da satin alabilirler.

4. Bale Banjar Kelod
Bale Banjar Kelod, tamami kadinlardan olusan bir gamelan performansinin yani sira unlu oturarak dans gibi cok sayida dans gosterisine de ev sahipligi yapmaktadir.Muzigin Anavatani Bali

Gamelan gruplari rutin olarak Ubud kasabasinda performans sergilemekte veya prova yapmaktadir ve cogu grup bu provalara gelen ziyaretcilere aciktir. Bu performanslar, planlanmis performanslardan cok farkli bir deneyimdir ancak ayni derecede canli ve eglenceli bir deneyimdir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık