IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Dunyanin En Tuhaf Ihracatlari Hangi Urunlerdir?


Ulkemizde 2022 Agustos ayi ihracati, gectigimiz yilin ayni ayina gore yuzde 13 artisla 21,3 milyar dolar seviyesine geldi. Peki bir ulkenin en onemli ihracatini dusundugunuzde akliniza ne geliyor? Muhtemelen Italya ve makarna, Belcika ve cikolata, Cin ve ipek, Brezilya ve kahve cekirdekleri ya da Irlanda ve bira gibi zihinsel imgeler yaratir ve bunlari birbirine baglar. Ancak, kuresel bir mal oldugundan muhtemelen hic suphelenmeyeceginiz diger bazi urunlerden olusan uzun ve oldukca sasirtici bir liste oldugunu biliyor muydunuz?Dunyanin En Tuhaf Ihracatlari Hangi Urunlerdir?

Dunyanin en tuhaf ihracatlarindan bazilari, ulkelerin yurtdisina gonderdigi sasirtici urunlerden olusmaktadir. Bu ihracatlar arasinda, kurt idrari, sigir spermi, durbun, deve biftegi ve koza gibi temel yasam ihtiyaclarini bulabilirsiniz.

Avustralya’nin Domuz ve Sigir Eti Alternatifi
Kenara cekil, sigir eti. Avustralya, deve biftegini dunyanin dort bir yanindaki aksam yemegi masalarina getiriyor. Deve eti sadece sigir etine gore daha saglikli ve dusuk kolesterollu bir alternatif olarak degil, ayni zamanda cevre dostu olarak da tanitiliyor. Ikincisi ile ilgili olarak, develer Avustralya’da bir hasere olarak kabul ediliyor. Bir milyondan fazlasi Avustralya’nin ucsuz bucaksiz ic kesimlerinde dolasmaya birakilmistir. Hayvanlarin ureme hizi o kadar yuksek ki her dokuz yilda bir Avustralya nufusunu ikiye katliyor ve cevreyi olumsuz etkiliyor. Bu da nisancilarin yuz binlercesini itlaf etmesine yol acti.

Ancak bir ulkenin copu baska bir ulkenin hazinesidir. Deve itlafi haberleri Orta Dogu ve Afrika ulkelerine ulasti. Bu da onlarin yagsiz deve eti ve yag bakimindan zengin sut taleplerini etkiledi. Bu ulkelerin cogu deve etini bir lezzet olarak goruyordu, dolayisiyla buyume firsatlari cok buyuktu. Bu nedenle bolgedeki et ihracatcilari, daha once itlaf icin ayrilan paranin nakliye masraflarinin subvanse edilmesine yatirilmasi icin hukumete cagrida bulundu.

Durbun ve Sigir Spermasinin Ortak Noktasi Nedir?
Kulaga eglenceli bir zeka oyunu gibi geliyor, degil mi? Bu urunler Buyuk Beyaz Kuzey’e milyonlarca dolarlik ihracat kazandiriyor. Kanada ham petrol, altin, otomobil, otomotiv parcalari ve aksesuarlari, bicilmis ahsap vb. ihracatinda taninmis bir ulkedir. Ancak ulkeyi terk edip baska ulkelere giden, biraz daha tuhaf bazi urunler de var.

Ornegin durbunler arkaik urunler olarak gorulebilir. Yine de Bahreyn bu urunlere yilda 2.9 milyon dolar gibi inanilmaz bir para harciyor. Dahasi, Kanada ve ABD uluslararasi boga spermi piyasasina hakimdir. Iran, bu ulkelerin boga DNA’sina sahip olmak isteyen pek cok ulkeden biri. Ulke yilda 976.000 dolar gibi inanilmaz bir harcama yapiyor. Neden diye sorabilirsiniz? Amerikan inekleri dunya genelinde en iyi sut uretim oranlarindan bazilarina sahip. Soyle ki, sadece 2012 yilinda inek basina 21,000 pounddan fazla sut uretmislerdir.

Endonezya Kurbaga Bacaklariyla ZipliyorDunyanin En Tuhaf Ihracatlari Hangi Urunlerdir?
Dunyanin en garip ihracatlarindan bir digeri de gida olarak tuketilen kurbaga bacagi. Endonezya bu urunun en buyuk ihracatcisidir. Fransizlar kurbaga bacaklarini cok seviyorlar. Istatistikler yilda 4,000 ton icin para odemeye hazir olduklarini soyluyor. Yani, yilda seksen ila iki yuz milyon arasinda kurbaganin bacaklari Endonezya ormanlarinda yakalaniyor, ardindan hava tasimaciligi yoluyla Avrupa’ya gonderiliyor ve sonunda Fransiz tabaklarinda yerini aliyor. Ancak cevreciler, kurbaga bacaklarina yonelik doymak bilmez talebin Asya’daki yerel kurbaga populasyonlarina ciddi zarar verebileceginden korkuyor. Bu nedenle AB’nin kurbaga ithalatini sinirlandirmasi cagrisinda bulunuyorlar. Ancak bu durum Fransa’nin onde gelen kurbaga bacagi ithalatcisi olmasini engellemiyor.

Merak ediyorsaniz, ipek benzeri maddeler, bilimsel olarak Bombyx mori guvesi olarak tanimlanan kucuk bir bocek olan ipekbocekleri tarafindan uretilir.

Ipekbocegi kozalari Turkiye icin buyuk bir para kaynagidir. Ipekboceginin minik kozalari guzellik bakiminin yani sira ipek ve mucevher uretiminde de kullaniliyor. Turkiye ise en buyuk tedarikci konumunda. 2017 yilinda bu minik kozalardan 532 bin dolar degerinde ihracat gerceklestiren Turkiye, ozellikle ham ipegin en buyuk ihracatcisi olan Cin’e ihracat yapti.

Kurt Idrari Isteyen Var mi?
Bircok arastirmaci, Japonya’da son on yilda artan geyik nufusunun kontrolden ciktigini, ulasim sistemlerine ve tarim arazilerine zarar verdigini ifade ediyor. Japonya’nin dort ana adasindan en kuzeyde yer alan Hokkaido’da 2013 yili itibariyle bu toynakli hayvanin neden oldugu kazalarin sayisi iki kattan fazla artmistir. Sonuc olarak Japon ulastirma yetkilileri sert onlemler almaya karar verdi.

Kurt idrarinin toynaklilar da dahil olmak uzere bazi hayvanlar icin guclu bir iletisim araci oldugu ortaya cikti. Kuzey Yarimkure besin zincirinin tepesinde yer alan bir yirticinin kokusu etraftaysa, bu hayvanlar mumkun oldugunca uzakta olmak isterler. Bu onun bolgesini isaretler. Bu nedenle ABD idrari Japonya’ya ihrac etmeye basladi. Ulke daha sonra bunu adanin otoyollarinin ve ulasim yollarinin yakinina puskurtmek icin kullandi.

13 Haziran Hawksbills Gunu
Deniz kaplumbagasi urunlerinin ticareti yasaklanmistir. Ne yazik ki karaborsa hala devam etmektedir. Sahin gagali deniz kaplumbagalari gercekten olaganustu yaratiklardir. Ancak son yuzyilda nufuslari %80’den fazla azalmistir, bunun baslica nedeni de goz alici kabuklarinin sus amacli uluslararasi ticaretidir. Sahin gagalilarin kabugu, basta tarak, firca, taki ve dekoratif mobilya parcalarinda kakma olmak uzere sanat ve el sanatlari icin kullanilmaktadir. Bu turun nesli tukenmek uzereydi. Ancak gunumuzde kaplumbaga kabugu ticareti yasaklanmistir.

Ornegin Yeni Zelanda’yi ele alalim. Eskiden bu ulke en buyuk kaplumbaga kabugu ithalatcilarindan biriydi. Gunumuzde, kaplumbaga veya deniz kaplumbagasi kabugu taki ve sus esyalarina sahip olan gezginler veya bu urunleri ihrac etmek isteyen ticari sirketler, bunlari ulke sinirlari icine sokmak icin ozel bir izne ihtiyac duyacaktir. Ayrica, bu ulkeye sorunsuz bir sekilde tasinmak istiyorsaniz, yapmaniz gereken iki sey var: iyi bir uluslararasi nakliye sirketi bulmak [Universal Cargo, tuhaf olanlar da dahil olmak uzere isletmelerin mal ithalati veya ihracatina yardimci olmaya odaklaniyor] ve yeni ulkenizin yasalarina asina olmak.

Kazakistan Radyoaktif Kimyasallar Ihrac EdiyorDunyanin En Tuhaf Ihracatlari Hangi Urunlerdir?
Dunyanin en tuhaf ihracatlari listemizin son sirasi Kazakistan‘a ait. Kazakistan dunyanin en buyuk Radyoaktif Kimyasallar ihracatcisidir ve petrol ve rafine bakirin hemen yanindadir. OEC’ye gore Kazakistan bu guclu maddelerden denizasiri ulkelere tahmini 1.71 milyar dolar degerinde ihrac etmistir. Bu da onlari ayni yil Kazakistan’da en cok ihrac edilen urunlerden biri haline getirdi. Baslica varis noktalari arasinda Cin (504 milyon dolar), Rusya (427 milyon dolar), Kanada (272 milyon dolar), Guney Kore (160 milyon dolar) ve Fransa (157 milyon dolar) yer almaktadir.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık