IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.Eylül.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Tahil Nedir?


Tahillar veya gercek tahillar, arpa, misir, yulaf, pirinc ve bugdayi iceren Poaceae ailesinin uyeleridir, ancak benzer kullanim ve beslenme profillerine sahip diger gidalar genellikle Tam Tahil Konseyi ve sefler tarafindan tahil olarak kabul edilir.Tahil Nedir?

Tahillar uc onemli bolumden olusur:

1. Lif ve B vitaminleri iceren kepek (en dis tabaka).
2. Yaglar, vitaminler, proteinler, mineraller ve antioksidanlar iceren ruseym (diger adiyla embriyo).
3. Karbonhidrat ve protein iceren endosperm (ruseymin uzerinde bulunur).

Tam Tahillar ve Rafine Tahillar Arasindaki Fark Nedir?
Tahilli gidalar tipik olarak tam veya rafine olarak kategorize edilir.

1. Tam tahillar, kepek, ruseym ve endospermi hala icerecek sekilde minimum duzeyde islenmis tahillardir, rafine tahillar ise sadece endospermi icerir. Endosperm bir bugday tanesinin yaklasIk yuzde 85’ini olusturur, yani tahilin sadece yuzde 15’i tum lifleri ve besin maddelerinin cogunu icerir.

2. Rafine tahillar tam tahillarla ayni bitkiden gelebilir, sadece ruseym, kepek ve bunlarla birlikte gelen tum besin maddeleri eksIktir. Tam tahillara gore daha uzun raf omrune sahiptirler, cunku yagli ruseym isiga ve isiya maruz kaldiginda eksime egilimindedir.

Gunde Kac Tahil Tuketmeliyiz?
Uzmanlar, saglikli bir beslenme icin yetiskinlerin gunde en az yarisi tam tahil olmak uzere alti ila sekiz ons tahil tuketmesini onermektedir. Tam tahillarin sundugu vitaminler, mineraller ve antioksidanlar saglik acisindan bircok potansiyel faydaya sahiptir. Ornegin, rafine tahillari potasyum acisindan zengin tam tahillarla degistirmek kan basincini dusurmeye yardimci olabilir. Tam tahillardaki diyet lifi sindirimi yavaslatir, bu da onlari glisemik indekste dusuk yapar. Yuksek glisemik indeksli gidalar (rafine tahillar gibi) cok hizli sindirilebilir ve kan sekerinde ani yukselmelere neden olarak tip 2 diyabet ve kalp hastaligi riskini artirabilir.

19 Tam Tahil ve Onlarla Nasil Yemek Pisirilir?Tahil Nedir?
Tam tahillar, lif ve B vitaminleri iceren kepek (en dis katman); yaglar, vitaminler, proteinler, mineraller ve antioksidanlar iceren ruseym (ic katman) ve karbonhidratlar ve protein iceren endosperm (ic katman) icerir.

1. Amaranth (Amaranthus cruentus) Aztekler icin temel bir urundu, simdi glutensiz firincilikta populerdir. “Gercek” bir tahil olmayan (Poaceae familyasina ait olmadigi icin) amarant colyak hastaligi olanlar icin guvenlidir. Ayni zamanda tam bir proteindir, yani cogu tahilda eksIk olan lizin de dahil olmak uzere dokuz temel amino asidin tamamini icerir. Minik amarant taneleri kuskusa benzer ve biberli bir tada sahiptir. YaklasIk yuzde 14 protein icerir ve glutensiz amarant kekleri ve kabarik amarant granola barlarinda lezzetlidir.

2. Arpa (Hordeum vulgare) ilk olarak MO 8.000 yillarinda evcillestirilmistir. Karbonhidrat orani yuksek olsa da arpanin gluten orani dusuktur, bu nedenle yassi ekmek ve yulaf lapasi yapiminda kullanilir. Yaygin olarak satilan arpanin kepegi eksIktir ve teknik olarak tam tahil degildir. En fazla besin icin “butun arpa” veya “kabuklu arpa” arayin. Butun arpanin cevizli aromasi corba ve guveclere harika bir katki saglar.

3. Karabugday (Fagopyrum esculentum). Sozde bir tahil (Poaceae ailesinin bir parcasi degildir) olan karabugday aslinda raventle akraba bir meyvedir ve kucuk ucgen tohumlari icin hasat edilir. Un haline getirilmis karabugday krep, soba eristesi ve pierogi haline getirilirken, butun kabugu cikarilmis tane (Rusya’da kasha olarak adlandirilir) garnitur olarak yenir. Karabugday, yuksek duzeyde antioksidan rutin iceren tek tahil olmasiyla benzersizdir. Tam tahilli karabugday ununun cevizli, aci tadi cikolatali kurabiyelerde ve glutensiz hamur islerinde lezzetlidir.

4. Bulgur (Triticum), makarnalik veya diger bugday turlerinin onceden pisirilmis, kurutulmus ve ogutulmus tanelerinden (kabugu cikarilmis tane) olusur. Cabuk pisen, lif acisindan zengin (fincan basina 18 gram lif) bulgur, tabbule salatasi ve icli koftenin ana malzemesidir.

5. Misir ozellikle yuksek miktarda yagli tohum icerir, bu da tam tahilli misiri eksimeye egilimli hale getirir, bu nedenle piyasadaki cogu misir unu yagi alinmis olarak satilir. En fazla besini almak icin misir ununuzun “tam misir” veya “tam tahil” etiketli oldugundan emin olun (tasta ogutulmus misir unu genellikle tam tahildir, ancak her zaman degil) ve bu yuksek oranda bozulabilir misir ununu buzdolabinda veya dondurucuda saklayin. Antioksidan dolu tam tahilli misir ununu irmik, polenta, misir unlu krep veya misir ekmegi icin kullanabilirsiniz.

6. Muhtemelen insanlar tarafindan yetistirilen ilk bugday turu olan siyez, besin maddeleri bakimindan modern bugdaydan daha yuksektir. “Sedefli” tam tahil olmadigi anlamina gelir. Farro tariflerinde butun siyez kullanin veya ekmekte tam tahilli siyez ununu deneyin.

7. Farro (Triticum turgidum dicoccum), diger adiyla farro medio veya emmer, protein ve lifle dolu cevizli, doyurucu tahil, Amerika BirlesIk Devletleri’nde ilk olarak farrotto ve zuppa di farro gibi Toskana klasIklerinin yildizi oldugu Italya uzerinden populer hale geldi. Bugunlerde farro, pisirildikten uzun sure sonra al dente dokusunu korudugu icin odullendiriliyor ve bu da onu her turlu tahil kasesi icin mukemmel bir temel haline getiriyor. Tam tahilli farro, diger adiyla whole berry farro, yabani pirinc veya bugday taneleri gibi cignendiginde biraz patlar. Bu yuksek proteinli farro pisirilmeden once bir gece Tahil Nedir?bekletilmelidir. Yari armutlu farro (semi perlato) farki ikiye boler: tam tahilli farrodan daha hizli piser ancak armutlu farrodan daha fazla besin icerir. Ayrica kahverengi pirinc, makarna ve kuskustan daha fazla protein ve diyet lifi ile doludur; iyi bir magnezyum kaynagidir (kemik sagligini ve bagisIklik sistemini destekler); cinko (bagisIklik sistemi icin de iyidir); ve B3 vitamini (yiyecekleri enerjiye donusturmeye yardimci olur). Baklagillerle birlestirildiginde farro tam bir protein olusturarak veganlar ve vejetaryenler icin harika bir secenek haline gelir. Farro diger bugday turlerinden daha az gluten icerir, bu nedenle gluten hassasiyeti olanlar icin uygun olabilir, ancak colyak hastaligi olanlar icin guvenli degildir. Hicbir zaman lapalasmayacagi icin, onceden bir farro salatasi (Wolfgang Puck’in Farro Salatali Kavrulmus Havuc gibi) yapabilir ve salata sosunuzun aromalarini emmesine izin verebilirsiniz.

8. Freekeh, olgunlasmamis ve yesilken hasat edilen, daha sonra lezzet icin kavrulan ve genellikle daha hizli pisirme suresi icin kirilmis olarak satilan sert durum bugdayidir. Freekeh Orta Dogu’da tahil salatalari, yulaf lapasi ve pilav icin populerdir.

9. Yaygin olarak Kamut ticari adiyla bilinen Horasan (triticum turgidum turanicum), cevizli, zengin bir tada ve normal bugdaydan daha fazla protein ve E vitaminine sahip eski bir bugday cesididir. Yuksek protein icerigi kamut ununu ekmek ve makarna yapiminda kullanisli hale getirir. Bugday tanelerinden daha buyuk olan horasan, kahvaltilik gevrek yapmak icin sisirilebilir.

10. Dari, eski Misirlilar, Yunanlilar ve Romalilar tarafindan yetistirilen ve su anda roti yapmak icin un haline getirildigi Hindistan’da temel bir tahil olan birkac ilgili tahil icin kullanilan bir isimdir. Dari sari, beyaz, kirmizi veya gri olabilir ve pisirmeden once kizartilirsa ozellikle lezzetlidir. Kucuk dari tanelerini yulaf lapasinda veya borekte deneyin.

11. Yulaf (Avena sativa) neredeyse her zaman butun olarak satilan birkac yaygin tahildan biridir. Eski moda veya yuvarlanmis yulaf buharda pisirilir ve yassilastirilir, celik kesilmis yulaf ise daha hizli pisirmek icin kirilmis tum tahil tanesinden olusur. Kan kolesterol seviyesini dusurmek icin en iyi tam tahildir ve iyi bir protein, kalsiyum, demir, B1 vitamini ve niasin kaynagidir. Yulafi scotch yumurta, granola ve tabii ki yulaf ezmesinde kullanin.

12. Kinoa (Chenopodium quinoa) amaranth ailesinden eski bir tahildir (gercek bir tahil degildir). Keen-wah olarak telaffuz edilen bu tahilin kokleri Peru And Daglari’nda 5.000 yil oncesine dayanir ve yuzlerce farkli cesidi vardir. Kinoa tam bir proteindir, lif orani yuksektir (fincan basina 12 gram lif) ve demir ve magnezyum gibi mineraller icerir. Ceviz aromali kinoayi biber dolmasinda, kinoali tahil kaselerinde, kinoali kahvalti lapasinda deneyin.Tahil Nedir?

13. Kahverengi Pirinc (Oryza sativa) rengini cekirdekleri cevreleyen kepek kaplamasindan alir. Pirinc hasat edildikten sonra kepek ve ruseym tabakalari ya oldugu gibi birakilir ya da cikarilarak sirasiyla kahverengi veya beyaz pirinc elde edilir. Basmati, yasemin, kisa, orta ve uzun taneli pirincler de dahil olmak uzere hemen hemen her cesit pirinc kahverengi pirinc olarak bulunabilir. Kepek kaplamasi kahverengi pirince daha cevizimsi bir tat ve cignenebilir bir doku verir. Esmer pirinc beyaz pirincin uc kati lif icerir ve kemik buyumesi ve enerji icin onemli olan protein, potasyum, B vitaminleri, magnezyum, cinko, demir, selenyum ve manganez acisindan zengindir. Esmer pirinci sebze kizartmasi, kimchi kizartmasi ve tahil kaselerinde deneyin.

14. Cavdar (Secale cereale), hem endosperm hem de kepeginin lif bakimindan yuksek olmasi ve bugdaya gore daha dusuk glisemik indekse sahip olmasi bakimindan ozeldir. 2.000 yildir yetistirilen cavdar, yuksek gluten icerigi nedeniyle ekmek yapiminda populerdir. Karbonhidrat ve lifin yani sira protein, potasyum ve B vitaminleri aldiginizdan emin olmak icin “tam cavdar” veya “cavdar meyveleri” arayin. Tam cavdar ununu ekmek veya cavdarli cikolatali kurabiyelerde deneyin.

15. Sorgum (Sorghum bicolor), diger adiyla milo, misirdan daha kucuktur ancak gorunus olarak benzerdir ve hatta Hint jowar dhani yapmak icin misir gibi patlatilabilir. Poaceae familyasinda gercek bir tahil olmasina ragmen, muhtemelen Afrika kokenli olan sorgum glutensizdir. Genellikle yulaf lapasi veya unlu mamuller icin ogutulerek un haline getirilir.
16. Kavuzlu bugday (Triticum aestivum spelta), diger adiyla farro grande, MO 4.000’den beri bugunku guney Almanya‘da yetistirilmektedir. Bakir renkli kavuzlu bugday, sanayilesmeye kadar en populer bugday turuydu. Tam tahil aldiginizdan emin olmak icin “butun kavuzlu bugday” arayin ve tahil salatalari veya corbaya karistirmak gibi farroyu kullanacaginiz her yerde kullanin. Yuksek proteinli kavuzlu bugday unundan pizza hamuru veya ekmek de yapilabilir.

17. Eragrostis tef, muhtemelen 6.000 yil once evcillestirildigi anavatani Etiyopya ve Eritre’de temel bir tahil olan bir dari turudur. Gunumuzde teff fermente edilip pisirilerek sungerimsi, krep benzeri bir ekmek olan injera haline getirilmektedir. Glutensiz teff taneleri cok kucuktur, pekmez benzeri bir tada sahiptir ve demir ve kalsiyum acisindan yuksektir. Teff kolayca ogutulemeyecek kadar kucuk oldugu icin neredeyse her zaman tam tahillidir.

18. Bugday (Triticum) binlerce cesittir, en yaygin olanlari makarnalik bugday (Triticum durum), genellikle makarna ve kuskus icin irmik haline getirilir; dunya capindaki uretimin yuzde 80’ini olusturan ve ekmek yapiminda kullanilan yaygin bugday (Triticum aestivum); ve hamur islerinde kullanilan kulup bugdayi Tahil Nedir?(Triticum compactum). Farkli bugday turleri “sert” (daha fazla protein) veya yumusak, kirmizi (daha fazla tanen) veya beyaz, kislik (sonbaharda ekilen) veya ilkbahar (ilkbaharda ekilen) olarak siniflandirilabilir, ancak en fazla besini almak icin “tam bugday” arayin. Tam bugday taneleri (diger adiyla bugday meyveleri), cignendiginde patlayan ve yerini cignenebilir bir merkeze birakan gevrek kahverengi bir dis kabuga sahiptir ve kirik bugday veya bugday gevregi olarak da satilir. Gluten orani yuksek olan bugday unu, ekmek pisirmek icin en iyi un olarak kabul edilir. Ticari tam bugday unlarinin cogu, ruseym ve kepegin rafine beyaz una geri eklenmesiyle elde edilir. Bugday ozu, dogum oncesi onemli bir vitamin olan folik asit bakimindan zengindir. Eksi mayali ekmek yapmak icin tam bugday unu kullanin veya butun taneleri bugday meyveli salatada deneyin.

19. Yabani Pirinc (Zizania), Kuzey Amerika’ya ozgu bir bataklik otunun tohumudur ve uzun zamandir Amerikan yerlileri tarafindan yetistirilmektedir. Yabani pirinc, akraba olmadigi kahverengi pirincten daha fazla protein ve lif, ancak daha az demir ve kalsiyum icerir. Zizania cinsi, ucu Kuzey Amerika’ya ozgu olmak uzere dort farkli tur icerir. Ucuncusu (Zizania latifolia) Asya’ya ozgudur ve tahil olarak degil sebze olarak yetistirilir. Yesil sogan, kizilcik ve cevizli yabani pirinc salatasinda deneyin.

3 Rafine Tahil ve Onlarla Nasil Yemek Pisirilir?
Rafine tahillarin kepek ve ruseymleri cikarilmis ve sadece endosperme indirgenmistir. Rafine tahillar tam tahillara gore daha az besin icerir ve daha az lif icerir. Yukarida listelenen tam tahillarin cogu rafine edilebilir, ancak en yaygin olarak rafine edilenlerden bazilari sunlardir:

1. Her cesit bugday (Triticum) rafine edilerek beyaz un haline getirilebilir, ancak en populer olani ekmek pisirmek icin ideal olan adi bugdaydir (Triticum aestivum).

2. Bir tahil olarak misir (Zea mays) cogunlukla rafine edilmis olarak satilir: yagi alinmis ve misir unu haline getirilmis. Rafine misir unu ve urunlerini (irmik, misir ekmegi, polenta, misir tortillasi, masa ve daha fazlasi) marketlerde tam tahilli urunlerden cok daha sIk bulabilirsiniz.

3. Beyaz pirinc (Oryza sativa), yasemin, basmati, yapiskan pirinc, kisa, orta ve uzun taneli pirinc ve pad thai’deki pirinc eristesi ve kofte ve Cin boregi icin kullanilan pirinc sargilari dahil olmak uzere, ozu ve kepegi alinmis herhangi bir pirinc turudur. Peynirli Otlu Basmati Pirinci yapmak icin beyaz pirinc kullanin.


ALİNTİ ~
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık