IRCDefteri - En İyi IRCForum Sayfasi
  SohbetYaz.Com


 Kayıt ol  Bugünkü Mesajlar  Arama

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 31.Ağustos.2022   #1
Çevrimdışı
Bizimsohbet.net
Balik 200 lira, kafasindaki tas 1000 lira


Kilosu 200 liradan satilan karakulak, bas bolumundeki iki tasin sifali olduguna inananlar tarafindan yogun ilgi goruyor. Halk arasinda bobrek tasini dusurdugune inanilan, karakulak baliginin basindaki otolit tasinin kilosu, tezgahlarda 1000 liradan satiliyor. 'Balik tasi' olarak bilinen, mermer gorunumundeki otolit tasi, alisveris sitelerinde satilirken, aktarda ise tanesi 10 liradan alici buluyor.

Tezgahlari cesitlendiren baliklardan karakulak, granyoz ve eskina, lezzetinin yani sira basinda sifali olduguna inanilan tas nedeniyle yogun ilgi goruyor. Kilosu 200 liraya satilan karakulak, lezzeti, iri kilcikli olmasi ve basindaki tasin bobrek sancisina iyi geldigi dusuncesiyle en cok satilan turler arasinda yer aliyor. Eskina, granyoz ve karakulak baliginin bas bolumunde yer alan 2 otolit tasinin kilosu ise 1000 liradan satisa sunuluyor. 'Balik tasi' olarak bilinen, mermer gorunumundeki otolit tasi, alisveris sitelerinde satilirken, aktarda ise tanesi 10 liradan alici buluyor.

BOBREK TASINI DUSURMEDE KULLANILIYOR
Akdeniz Universitesi Su Urunleri Fakultesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gokoglu, kemikli baliklarin tamaminda otolit oldugunu belirtti. Balik familyalari icinde eskina ailesi turundeki otolit tasinin buyuklugunden bahseden Prof. Dr. Gokoglu, "Gecmisten bu yana bilinen eskina baliklarinin otolitini cikarip, kurutup, havanda dovdukten sonra toz haline getirilip, limon sIkilarak tuketilmesinin bobrek tasina iyi geldigi bilinir. Bu konuda bilimsel arastirma yok. Beyaz renkli, tirnak buyuklugunde baligin kemik yapisinda bulunan tas, kalsiyum karbonattan olusuyor. Bobrek tasini dusurdugune dair cok fazla soylem var. Bobrek tasini dusurmede kullanilan otolit, eskina baligi otolitidir. Ayni familyadan oldugu icin karakulak ve granyozun otolitinin cikarilip satilip kullanildigini goruyoruz" diye konustu. (DHA)


ALİNTİ ~ Mynet
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumda.Net Reklamlar
sohbet isami sohbet
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık